PDA

Zobacz pełną wersję : Sb 600

speedway
03-09-2007, 20:39
Witam, proszę doświadczonych kolegów o radę , kupiłem niedawno sb 600 i zastanawiam się po co , nie widzę zbytniej różnicy w zdjęciach z sb a z wbudowaną lampą w d 50 , czy to trzeba jakoś ustawić czy jak chodzi to tak zostawić, robię w większości zdjęcia sportowe a mianowicie speedway,i przy tych fotkach jest mi ona niezbyt potrzebna ,ale potem w parkingu jak jest już ciemno to owszem, ale wydaje mi się że tamta też wystarcza,proszę o radę i fachowe porady, pozdrawiam speedway

eef
03-09-2007, 20:42
jak Ci nie potrzebna, to przyjmę... nie będziesz się martwił złomowaniem... ;)

speedway
03-09-2007, 20:44
jak Ci nie potrzebna, to przyjmę... nie będziesz się martwił złomowaniem... ;)

prosiłem o rady a nie o dowcipy

specjal
03-09-2007, 20:44
wydaje mi sie ze ta wbudowana lampa nie wytrzyma tyle blysków co zewnętrzne,
raczej wbudowanej używałbym sporadycznie jak nie ma innego wyjscia..

pebees
03-09-2007, 20:46
kupiłem niedawno sb 600 i zastanawiam się po co (..)

prosiłem o rady a nie o dowcipy

Hmm.. przecież to Ty zacząłeś od dowcipu :D

A poważniej - odpowiedz na proste pytanie - po co kupiłeś lampę?

Piter
03-09-2007, 20:46
haha... to jak sie eef nie zdecyduje to ja w kolejce staje:) a tak na serio to mysle, ze jakbysmy jakas fotke zobaczyli to moze ktos (ja pewnie nie, bo sie nie znam) cos by poradzil, bo moze w warunkach w jakich robiles zdjecia moc sb600 nie byla potrzebna....
Jak chcesz zobaczyc po co ci lapma zewnetrzna zrob sobie jakies zdjecie w domu wbudowana i potem sb z odbiciem swiatla od sufitu.... Moze po to kupiles:)

turbo
03-09-2007, 20:53
Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

speedway
03-09-2007, 20:53
haha... to jak sie eef nie zdecyduje to ja w kolejce staje:) a tak na serio to mysle, ze jakbysmy jakas fotke zobaczyli to moze ktos (ja pewnie nie, bo sie nie znam) cos by poradzil, bo moze w warunkach w jakich robiles zdjecia moc sb600 nie byla potrzebna....
Jak chcesz zobaczyc po co ci lapma zewnetrzna zrob sobie jakies zdjecie w domu wbudowana i potem sb z odbiciem swiatla od sufitu.... Moze po to kupiles:)

moło robię w domu , a na zewnątrz nie widzę wielkiej różnicy,może jest to spowodowane tym że ją założyłem i działa, jak ogniskową zwiększe to lampa też zwiększy i na odwrót, są tam jeszcze inne opcje ale za bardzo nie wiem po co

Piter
03-09-2007, 20:57
Na zewnatrz pewnie trudno w nocy zobaczyc roznice, bo tak czy tak tylko pierwszy plan masz doswietlony, a dookola ciemno. A na jakim trybie lampy robiles zdjeciac?

futrzak
03-09-2007, 21:00
RTFM - tyle można tu powiedzieć.

speedway
03-09-2007, 21:01
Na zewnatrz pewnie trudno w nocy zobaczyc roznice, bo tak czy tak tylko pierwszy plan masz doswietlony, a dookola ciemno. A na jakim trybie lampy robiles zdjeciac?

nie wiem chyba standart TTL M 1/1 AF-ILL

pebees
03-09-2007, 21:02
moło robię w domu , a na zewnątrz nie widzę wielkiej różnicy,może jest to spowodowane tym że ją założyłem i działa, jak ogniskową zwiększe to lampa też zwiększy i na odwrót, są tam jeszcze inne opcje ale za bardzo nie wiem po co

Przepraszam, czy Ty pytasz poważnie, czy to jakaś prowokacja?

speedway
03-09-2007, 21:04
Przepraszam, czy Ty pytasz poważnie, czy to jakaś prowokacja?

Panu już dziękuję ,pisałem że jestem jeszcze niedoświadczony.

Patio
03-09-2007, 21:05
nie robie zdjęc speedway nie znam sie na tym ale mam sb 800. od momentu kiedy kupiłem lampę, wbudowana służy mi wyłącznie do wyzwalania. cała zabawa z sabinkami polega na DOŚWIETLANIU zdjęcia a nie naświetlaniu jej nią. Za Piterem sb ma owiele większe możliwości. Gdyby chociaz w najmniejszym stopniu był sens uzywania wbudowanej lampy to czemu nikon w pro sprzecie nie wbudowuje jej ?

pebees
03-09-2007, 21:11
Panu już dziękuję ,pisałem że jestem jeszcze niedoświadczony.

Mimo to pozwolę sobie napisać o trzech sprawach. Primo - kupiłeś coś, ale nie wiesz po co kupiłeś (post pierwszy). Secundo - nie przeczytałeś instrukcji obsługi. Tertio (choć powinno być w sumie po pierwsze) - nawet nie wiesz, tak naprawdę, do czego służy to coś, co kupiłeś.
Podziwiam Cię. Za ekstrawagancję, odwagę i ... brak szacunku dla innych.

Pozdrawiam :)

Gacek80
03-09-2007, 21:14
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_b%C5%82yskowa

Pozdrawiam

speedway
03-09-2007, 21:17
Mimo to pozwolę sobie napisać o trzech sprawach. Primo - kupiłeś coś, ale nie wiesz po co kupiłeś (post pierwszy). Secundo - nie przeczytałeś instrukcji obsługi. Tertio (choć powinno być w sumie po pierwsze) - nawet nie wiesz, tak naprawdę, do czego służy to coś, co kupiłeś.
Podziwiam Cię. Za ekstrawagancję, odwagę i ... brak szacunku do innych.

Mam szacunek do Ciebie, ale prosiłem o rady a nie o wyśmiewanie i dogryzanie, może faktycznie nie wiem po co kupiłem ale kupiłem i proszę o rady, bo przy moim zainteresowaniu sportem nie wiem czy zostawić sabinkę czy naprzykład zmienić nikkora 55-200 na Sigmę 70-300 4-5,6 APO DG Macro, i co w tej sprawie poradzisz ??

mrcll
03-09-2007, 21:22
- nawet nie wiesz, tak naprawdę, do czego służy to coś, co kupiłeś.

przywilej ludzi bogatych

pozdr
mrcll

Piter
03-09-2007, 21:23

kurcze a ja zawsze mowilem: po pierwsze primo, po drugie primo i po trzecie primo:))))

speedway
03-09-2007, 21:27
kurcze a ja zawsze mowilem: po pierwsze primo, po drugie primo i po trzecie primo:))))

dałeś mi super odpowiedź

pebees
03-09-2007, 21:28
prosiłem o rady a nie o wyśmiewanie i dogryzanie, może faktycznie nie wiem po co kupiłem ale kupiłem

Więc pierwsze pytanie - myślałeś, że gdy już ją podepniesz i będziesz robił zdjęcia to.... ? Wstaw w miejsce kropek swoje przemyślenia.

i proszę o rady, bo przy moim zainteresowaniu sportem

Jakim sportem?

nie wiem czy zostawić sabinkę czy naprzykład zmienić nikkora 55-200 na Sigmę 70-300 4-5,6 APO DG Macro, i co w tej sprawie poradzisz ??
Jeśli jakiś sport bardziej dynamiczny niż szachy czy brydż, to żadne z nich :)

speedway
03-09-2007, 21:30
może dam nowy post co lepsze do sportowych zdjęć i przy okazji rodzinnych, SB 600,nikkor 55-200 czy Sigma 70-300 4-5,6 APO DG Macro,może ktoś da mi konkretną odpowiedź,jeśli nie mam jej w poście do sabinki.

pebees
03-09-2007, 21:33
może dam nowy post (..)

Może lepiej nie... ;-)

speedway
03-09-2007, 21:49
Więc pierwsze pytanie - myślałeś, że gdy już ją podepniesz i będziesz robił zdjęcia to.... ? Wstaw w miejsce kropek swoje przemyślenia.

Jakim sportem?

Jeśli jakiś sport bardziej dynamiczny niż szachy czy brydż, to żadne z nich :)

czy to jest brydż ??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://images30.fotosik.pl/74/85e83f6bab9d46fam.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=85e83f6bab9d46fa)[/URL]

Squier
03-09-2007, 21:49
Hmm, Speedway, z Twojego nicka domyślam się, że będziesz fotografował żużel. Tu bardziej Ci się przyda jasne tele. Sprzedaj sabinkę i nikkora 55-200. Zainwestuj w Nikkora 80-200 2,8 lub Sigmę 70-200 2,8. Do sportu się przyda, a do zdjęć rodziny kit lub 50 1,8. Zawsze możesz coś szerszego kupić, ale droższe będzie.
Pozdrawiam

pebees
03-09-2007, 21:52
speedway nie wiem, Ty zadajesz pytania, więc je precyzuj na tyle, by dało się jednoznacznie odpowiedzieć. Dla mnie EOT, niech wytrwalsi Ci coś podpowiedzą :)

Piter
03-09-2007, 21:55
dałeś mi super odpowiedź

wstaw to zdjecie, ktore z lampa robiles to moze jakas odpowiedz sie znajdzie, a tak mozemy sobie gadac i gadac bez sensu... Ta fotka wyzej i tak bez lampy byla raczej robiona..... wiec to zaden przyklad.
Zrob tak jak squier radzi, kup jasne szklo, tym bardziej, ze nie widzisz roznicy pomiedzy wbudowana a sabina.... wiec po co targac 600tke skoro nic nie daje...

speedway
03-09-2007, 22:00
czy to jest brydż ??
http://images30.fotosik.pl/74/85e83f6bab9d46fam.jpg]źródło (

http://images21.fotosik.pl/400/c367b8fc3653ad6bm.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c367b8fc3653ad6b)

mpwt
03-09-2007, 22:08
... są tam jeszcze inne opcje ale za bardzo nie wiem po co

Hmmm... sam niedawno nabyłem lampę i w instrukcji jest wyraźnie napisane co jest do czego. Więc może warto ją przeczytać? Poza tym z lampą SB-600 nie było książeczki z przykładowymi zdjęciami z użyciem lampy błyskowej? Takowa przynajmniej była z SB-800...

pebees
03-09-2007, 22:10
(..)
Więc może warto ją przeczytać?

Parafrazując... 'czytać to nie zawsze... .. znaaaczy to saaamo... ' :D

prz3mo
03-09-2007, 22:23
Ja bym jednak na miejscu autora tematu lampy sie nie pozbywał.
Sam od jakiegos czas pstrykam na żuzlu, ale poki co mialem okazje pstrykac zawody odbywajace sie w dzien (i przy słonecznej w miare pogodzie). W takich warunkach spokojnie poradzilem sobie bez lampy zew., zarowno przy prezentacji jak i samych wyscigach. Wewnetrzą, wbudowana lampe wykorzystalem jedynie w parkingu maszyn, po zawodach... Poradziła sobie, aczkolwiek z zew. lampą byloby łatwiej....
PAMIETAJ JEDNAK, ze sporo zawodow żużlowych odbywa sie takze wieczorami przy sztucznym oswietleniu i tu lampa zewnetrzna jest juz raczej nieodzowna. Nie mialem okazji pstrykac jeszcze przy sztucznym oswietleniu, ale wydaje mi sie, ze czesc zdjec po prostu nie bedzie mozliwa do wykonania bez uzycia wlasnie zew. lampy.
Ktos wyzej wspomnial, zeby sprzedac lampe i kupic jasne tele... Moim zdaniem nie tędy droga. Jasne tele i owszem, ale lampa zew. rowniez jak najbardziej przydatna. Przyda sie i jedno i drugie. Jasnym tele nie zastąpimy przeciez dzialania lampy.

ps. Co do sposobu jej uzycia musisz jednak poczytac instrukcje i przyswoic sobie wiedze ogolną dot. uzywania lampy zew.

speedway
03-09-2007, 22:34
Ja bym jednak na miejscu autora tematu lampy sie nie pozbywał.
Sam od jakiegos czas pstrykam na żuzlu, ale poki co mialem okazje pstrykac zawody odbywajace sie w dzien (i przy słonecznej w miare pogodzie). W takich warunkach spokojnie poradzilem sobie bez lampy zew., zarowno przy prezentacji jak i samych wyscigach. Wewnetrzą, wbudowana lampe wykorzystalem jedynie w parkingu maszyn, po zawodach... Poradziła sobie, aczkolwiek z zew. lampą byloby łatwiej....
PAMIETAJ JEDNAK, ze sporo zawodow żużlowych odbywa sie takze wieczorami przy sztucznym oswietleniu i tu lampa zewnetrzna jest juz raczej nieodzowna. Nie mialem okazji pstrykac jeszcze przy sztucznym oswietleniu, ale wydaje mi sie, ze czesc zdjec po prostu nie bedzie mozliwa do wykonania bez uzycia wlasnie zew. lampy.
Ktos wyzej wspomnial, zeby sprzedac lampe i kupic jasne tele... Moim zdaniem nie tędy droga. Jasne tele i owszem, ale lampa zew. rowniez jak najbardziej przydatna. Przyda sie i jedno i drugie. Jasnym tele nie zastąpimy przeciez dzialania lampy.

ps. Co do sposobu jej uzycia musisz jednak poczytac instrukcje i przyswoic sobie wiedze ogolną dot. uzywania lampy zew.

A co byś radził zostać przy nikkorze 55-200 czy zmienić na 70-300 nikkor lub sigma ??

piterdm
03-09-2007, 22:36
Aleście zrobili koledze wodę z mózgu:) , bo wystawił już 55-200 i SB na giełdzie.

prz3mo
03-09-2007, 22:40
A co byś radził zostać przy nikkorze 55-200 czy zmienić na 70-300 nikkor lub sigma ??

No, ale to Ty powinienies wiedziec czego Ci brakuje w obecnym tele... Swiatła czy moze wiekszego zakresu?
Bo wywnioskowalem, ze juz miales okazje takowe zdjecia na zawodach robic, tak? Zresztą jakies pokazales, wiec domyslam sie, ze to Twojego autorstwa...
Moim zdaniem na żuzlu wystarcza 200mm, ale to tylko moje zdanie. A światła to wiadomo nigdy za wiele :) Pytanie ile kasy mozesz na taki obiektyw przeznaczyc. Poszperaj w dziale OPTYKA , masz tam wiele tematow o roznych tele.

A tak BTW, to ponizsze zdjecia na żużlu robiłem szkłem (Sigma 55-200) , za ktore dałem jakos 250pln (używana) :-P
http://markowski.carbonmade.com/projects/59066

prz3mo
03-09-2007, 22:47
a co sądzicie o 18-200 ??

Bez urazy, ale Ty naprawde chyba nas lekceważysz.... Powtórze -> O SZKŁACH POCZYTASZ W DZIALE OPTYKA !!!!!!

mario_
03-09-2007, 22:58
Mam szacunek do Ciebie, ale prosiłem o rady a nie o wyśmiewanie i dogryzanie, może faktycznie nie wiem po co kupiłem ale kupiłem i proszę o rady,

Geez...
Ustaw palnik lampy do góry (oczywiście w pomieszczeniu) i zrób zdjęcie, później zrób to samo zdjęcie tylko używając samej wbudowanej lampy. Jak nie zobaczysz różnicy, to z chęcią odkupię Twoją lampę, dam powiedzmy 100zl. Kto da więcej?

pozdrawiam

speedway
03-09-2007, 23:07
Geez...
Ustaw palnik lampy do góry (oczywiście w pomieszczeniu) i zrób zdjęcie, później zrób to samo zdjęcie tylko używając samej wbudowanej lampy. Jak nie zobaczysz różnicy, to z chęcią odkupię Twoją lampę, dam powiedzmy 100zl. Kto da więcej?

pozdrawiam

mondraliński daj ogłoszenie że kupisz SB za stówe,cwaniaczku

Zbigniew
03-09-2007, 23:23
Speedway, nie rozumiem za bardzo jak możesz porównywać wbudowaną świeczkę do lampy zewnętrznej.

Możliwości tej zewnętrznej:
- większa liczba przewodnia
- dostosowanie kąta błysku do ogniskowej
- możliwość odchylania palnika (!)
- możliwość uzyskania krótkich czasów synchronizacji (spróbuj lampą wbudowaną w słoneczny dzień doświetlić postać przy przysłonie np. f/2 ;) )
- wspomaganie AFa
- możliwość wielokrotnego błysku w krótkim czasie
- możliwość pracy w grupie
- 20 innych cech, których nie ma lampa wbudowana

eef
03-09-2007, 23:34
Zbigniew, ale On nie chce czytać instrukcji, nie chce sprecyzowć, o co Mu chodzi i dlaczego ta lampa nie spełnia oczekiwań, nie chce się nauczyć, tylko chce dostać odpowiedź na pytanie, którego mamy się domyślić. Ja nie umiem odpowiedzieć...

Liczba przewodnia, kąt padania światła, przesłona, synchronizacja? Kogo to obchodzi? Przecież to to samo co całki i różniczki - niby są, a nikt nie widział ;)

Jeśli speedway nie widzi różnicy, to znaczy, że nie potrzebuje tej lampy. I tyle.

prz3mo
03-09-2007, 23:36
Zreszta lampe juz wystawił na sprzedaż :-D

Wojciech
04-09-2007, 01:06
czesc wszystkim

zdecydowanie jest lepiej z lampa zew.
nie wiem jak nie mozna zauwazyc takiej roznicy
proponuje duzo zabawy z lampa i zerszta kolega zbigniew wymienil najwazniejsze atrybuty
przyklad bylem na slubie wszyscy mieli cyfrowki ale niestyety lampa zew. bije na glowe zdjecia nieporownywalnie lepsze

pozdrawiam

Zbigniew
04-09-2007, 01:21
Nie wiem co mnie podkusiło do takich testów, ale niech już będzie. Może pierwszy przykład niezbyt szczęśliwy, ale i tak widać to, co powinno być widać.

Lampa wbudowana:

źródło (http://img469.imageshack.us/img469/4567/dsc4869du5.jpg)

SB-800 na wprost:

źródło (http://img469.imageshack.us/img469/5986/dsc4871mf4.jpg)

SB-800 palnik do góry (kapkę niedoświetliłem):

źródło (http://img513.imageshack.us/img513/8936/dsc4872pd2.jpg)

Ponownie lampa wbudowana:

źródło (http://img296.imageshack.us/img296/3135/dsc4875hf1.jpg)

SB-800 na wprost:

źródło (http://img469.imageshack.us/img469/1963/dsc4877lx9.jpg)

Czy nadal twierdzisz, że nie ma różnicy ?!

Rafał_Sz
04-09-2007, 06:44
Fajnie czasem trafić na taki wątek.:)

>Zbigniew
Zarąbisty kolor ścian. Pasi z białymi burżuazyjnymi kanapami. Poważnie!

onufry81
04-09-2007, 07:44
Mam szacunek do Ciebie, ale prosiłem o rady a nie o wyśmiewanie i dogryzanie, może faktycznie nie wiem po co kupiłem ale kupiłem i proszę o rady, bo przy moim zainteresowaniu sportem nie wiem czy zostawić sabinkę czy naprzykład zmienić nikkora 55-200 na Sigmę 70-300 4-5,6 APO DG Macro, i co w tej sprawie poradzisz ??

normalnie usmiać się mozna

rozumię że nie jesteś zbytnio z fotografią na ty, tylko robisz zdjęcia bo to cię rajcuje i moze udalo ci sie (a moze i nie) zalapac na platne fotki.
Jestem ciekaw czy kupująć sb 600 zrobiles kilka zdjęć testowych w sklepie czy tam zaraz po zakupie.
Od razu widać różnicę i to sporą - przepaść między lampa wbudowana a dedykowana.

Po drugie chciałem ci powiedziec ze szklem sigma APO DG 70-300 co chyba ma max f5,6 przy 300mm zbyt wiele nie podzialasz. Owszem lepiej ściąga od nikora (w końcu 100 mm różnicy). No i ma powloki na soczewkach stosunkowo dobre.

Wiem ze fotografia to drogie hobby ale jak chcesz dalej sie rozwijac w tym co robisz to i lampa bedzie ci potrzebna a także dobry obiektyw najlepiej ze swiatlem f2.8.

Jak nie masz wiekle kasy na sprzęt radzę ci tak:

1. jak możesz to oddaj lampe i dolóż do obiektywu stałoogniskowego

np takiego
Sigma 150/2.8 macro EX DG APO HSM
lub
Sigma 180/3.5 EX HSM
wiem ze sa 3 razy drożesze od sigmy 70-300 ale bedziesz mial o niebo lepsze zdjęcia ( czytaj ostrzejsze i takie tam)

2. Jak jeszcze nie dojzales do lampy to ja wogole oddaj ( jak mozesz). Lepiej dokształcic sie tym co masz i pozniej kupic porzadne szklo (np. takie jak ci napisalem)

3. Zostaw lampe naprawde w boksach ci sie przyda! Tylko poćwicz

onufry81
04-09-2007, 07:48
I jeszcze jedna opcja mi sie nasunęła.

Rozumię że pracujesz na kicie 18-55mm

Możesz tą lampę wymienić na Obiektyw zmiennoogniskowy np.
Sigma 28-70mm f:2,8 EX DG za ok 1400zł na torze i nie tylko naprawde potrzebny jest ci jasny obiektyw
ale lampa takze jest niezbedna! :)

pebees
04-09-2007, 08:10
I jeszcze jedna opcja mi sie nasunęła.

Rozumię że pracujesz na kicie 18-55mm

Możesz tą lampę wymienić na Obiektyw zmiennoogniskowy np.
Sigma 28-70mm f:2,8 EX DG za ok 1400zł na torze i nie tylko naprawde potrzebny jest ci jasny obiektyw
ale lampa takze jest niezbedna! :)

Może nie pisz już nic więcej...

BugsBunny
04-09-2007, 08:48
sorry, bo nie wytrzymałem - onufry81, odmień czasownik "rozumieć"
ja rozumię???
on .....

litości, skąd to się bierze? nie dość że tak mówicie, to jeszcze piszecie?
sorry za OT

specjal
04-09-2007, 09:12
temat nadaje się do zamknięcia....

zostaly wyjaśnione różnice między lampą wbudowaną a SB-600.. a nawet udowodnione przykładowymi
zdjęciami

dalsze potyczki słowne nie mają sensu... Panowie wyluzujcie

ozzy
04-09-2007, 09:17
niech mod wyśle ten wątek w kosmos...

onufry81
04-09-2007, 09:29
sorry, bo nie wytrzymałem - onufry81, odmień czasownik "rozumieć"
ja rozumię???
on .....

litości, skąd to się bierze? nie dość że tak mówicie, to jeszcze piszecie?
sorry za OT

nie mam czasu na poprawianie

a po 2 polska jezyk trudna jezyk
i nie mow mi ze nie umie odmieniować bo w szkole milem piatków jak mrówków

onufry81
04-09-2007, 09:31
Może nie pisz już nic więcej...

do ciebie nie pisze

jak nie chcesz to nie czytaj

Zbigniew
04-09-2007, 09:50
Fajnie czasem trafić na taki wątek.:)

>Zbigniew
Zarąbisty kolor ścian. Pasi z białymi burżuazyjnymi kanapami. Poważnie!

Są na nich jeszcze takie oczoj***e czerwone pasy i kaloryfer jest czerwony. Tak nam się przypadkiem zrobiło, a potem dokupiliśmy w Kalwarii meble. No i powstał taki kącik telewizyjny, gdzie przyjmujemy tylko gości i wieszamy pranie, bo nie pamiętam kiedy ostatnio telewizję oglądałem ;)

Piter
04-09-2007, 10:38
Kolory scian u Zbyszka sa tu chyba najciekawsza czescia tego watku? czyzby to "szczypta papryki" Duluxa?:D Tez cos takiego miale i fajnie wyglada w mieszkaniu:)

A co do tematu watka to wszystko zostalo wyjasnione, nawet test byl, wiec jezeli speedway nie wyciagnal do tej pory wnioskow, to moze pociagnijmy dalej temat dekoracji wnetrz:)

Zbigniew
04-09-2007, 10:40
To chyba rzeczywiście Dulux - taki ceglasty i ten drugi czerwony - możliwe, że szczypta papryki. Oni zawsze mają śmieszne te nazwy. Ostatnio malowałem pokój, to mam na ścianach "kawę z mlekiem", hehe.

Piter
04-09-2007, 10:49
Kawe z mlekiem tez mam na jednej scianie, ale to byl wypadek przy jej piciu:) tylko moja jeszcze z cukrem byla:)

tomek s
04-09-2007, 11:00
He he niezły wątek, a ja właśnie jutro zaczynam remont :confused: i malowanie też, ale oczywiście sufit będzie na biało, żeby dobrze światło lampą odbijać :mrgreen: Choć musiałem to dosadnie żonce wyperswadować, że nie może być żaden inny, bo WB zwariuje i np będzie miała na zdjęciach czerwone albo niebieskawe włosy :mrgreen:
pzdr

Piter
04-09-2007, 11:15
He he niezły wątek, a ja właśnie jutro zaczynam remont :confused: i malowanie też, ale oczywiście sufit będzie na biało, żeby dobrze światło lampą odbijać :mrgreen: Choć musiałem to dosadnie żonce wyperswadować, że nie może być żaden inny, bo WB zwariuje i np będzie miała na zdjęciach czerwone albo niebieskawe włosy :mrgreen:
pzdr

przesadzasz, jak Ci przeszkadza inny kolor włosów to rób wbudowana lampa, wtedy nie bedzie sie kolor odbijał, a róznicy w oswietleniu pomiedzy wbudowana i zewnetrzna prawdopodobnie nie zauwazysz:D:D:D

milo_ja
04-09-2007, 11:24
Choć musiałem to dosadnie żonce wyperswadować, że nie może być żaden inny, bo WB zwariuje i np będzie miała na zdjęciach czerwone albo niebieskawe włosy :mrgreen:
pzdr

Oj tam. Ja mam jasnoniebieski sufit (w zasadzie to 3 kolorowy: niebiesko-żółto-fioletowy) i nie widzę problemów przy odbijaniu światła lampy. Żeby było śmieśniej, to ściany są w odcieniach zieleni z domieszką złota. :)

Jacek_Z
04-09-2007, 13:43
chyba jednak zgodnie z sugestiami go zamknę ...:-D
onufry81 - a może by tak trochę grzeczniej (do pebeesa)?