PDA

Zobacz pełną wersję : softbox na sb 800

Artur Jonik
03-09-2007, 00:07
Kozystal kiedys ktos z czegos takiego?

http://www.bhphotovideo.com/c/product/42122-REG/Photoflex_XT20XTXS_LiteDome_Q39_Softbox_White.html

Mam jedna sabinke ale moge miec druga. Zastanawiam sie nad dokupieniem takich 2
softboxow. Do dyspozycji mam w sumie dosc male pomieszczenie w domu, wiec nie
oplaca mi sie inwestowac na razie w jakies studyjne lampy puki sie nie naucze i nie
wygospodaruje wiekszego pomieszczenia. Co myslicie o tym na poczatek. wiem ze te softboxy nie sa duze i nie oswietle duzych przedmiotow czy calych postaci ale dopiero sie ucze wiec wystarczy mi oswietlenie malych przedmiotow, moze jedzenie i portrety.
Bede wdzieczny za wszystkie opinie.

Gawronnek
03-09-2007, 00:17
pomysł nie jest zły, wyglądają na specjalnie przystosowane do lamp, ja tez używam czasami softboxów, jednak moje są trochę większe 70x50 cm (mniejszych już nigdzie nie znalazłem) i są za ciężkie, wymaga to odrobiny kombinacji żeby je zamocować, praktycznie opierają się na statywie, bałem sie że złamią mi lampy

ps. w sumie o wiele wygodniejsze są parasolki i w domowych warunkach chyba sie lepiej sprawdzają, ja kupiłem te softboxy, bo próbowałem robić zdjęcia szkła i porcelany, i niestety druty parasolek odbijały się w fotografowanych obiektach

Artur Jonik
03-09-2007, 00:25
Rozmawialem z przedstawicielem tego sklepu. Powiedzial ze na sabinki i canonowe pasuja jak ulal. Do innych trzeba dokupic stosowny adapter. Jedyny mankament to to ze softbox zaslania czujnik fotoceli i konieczne jest wyzwalanie kablem lub radiem.

Gawronnek
03-09-2007, 00:27
to fakt, ja niestety mam tylko jeden odbiornik radiowy, ale jakoś daje rade i druga odpalała się przez fotocelę od pierwszej, jednak do fotografii ludzi parasolki wyjdą taniej i w sumie maja większa powierzchnię, więc więcej oświetlają

Artur Jonik
03-09-2007, 01:02
W polsce tez sa dostepne:
http://www.milso.com.pl/

Gawronnek
03-09-2007, 01:13
dzięki, nie znałem tej strony

cinek85
11-12-2007, 14:13
hmm a macie jakiś patent, na stelaż do sb800 by można było podczepić softbox do niej? szukałem czegoś takiego, ale niestety poległem..

Artur Jonik
11-12-2007, 19:08
hmm a macie jakiś patent, na stelaż do sb800 by można było podczepić softbox do niej? szukałem czegoś takiego, ale niestety poległem..

Jest cos takiego:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/197439-REG/Photoflex_AC222SM_Adjustable_Shoe_Mount_Connector. html

Dedykowane do softboxow photoflexa. W www.milso.com.pl (http://www.milso.com.pl) tez jest dostepne
ale trzeba zapytac.

darsedz
13-12-2007, 14:30
na raysfoto mają softboxy (lumiquest) - jeden z nich ma wyciecie w obrębie fotoceli...

jameski
13-12-2007, 17:04
mam takie mocowanie Photoflexa do lamp reporterskich. pasują do każdej lapmy, nikon, canon itp.. to świetne rozwiązanie i na tyle uniwersalne ze zastosowac je mozna także i z wiekszym softboxem. mnie udaje sie dzieki niemu zamontowac do softboxa dwie lampki sb-800 a wtedy światła jest dostatecznie duzo do wiekszości zastosowań. moge spokojnie polecić.

RBT
29-12-2007, 00:06
Za cenę SB 800 można kupić normalną lampę studyjną nawet sporej mocy. Znacznie wygodniejszą w pracy, bez potrzeby kombinowania z łączeniem akcesoriów. Moim zdaniem nie warto stosować półśrodków. Inna rzecz, że na jednej się nie skończy. W zasadzie minimum trzy lampy zaczynają zapewniać pewną swobodę, choć do wielu zdjęć może wystarczyć jedna.

Gawronnek
29-12-2007, 00:15
lampy studyjne maja jedna jedna wadę, potrzebne im zasilanie, a sabiny są nie zależne i ich moc w wielu przypadkach jest wystarczająca do pracy w terenie

RBT
29-12-2007, 00:39
Masz całkowitą rację, ale tu chodziło raczej o zastosowanie studyjne. Może trudno w to uwierzyć, ale nie używam CLS'a i dla mnie w SB 800 mogłoby go nie być. Czasami w plenerze doświetlam dyskretnie lampą na wprost, ale oczywiście chodzi wówczas o lekkie rozświetlenie cieni. Częściej natomiast używam blendy (blend). W obydwu przypadkach chodzi oczywiście o uzyskanie poprawnego obrazu, a nie o jakieś specjalne efekty oświetleniowe. W pozostałych możliwych przypadkach świecę lampami studyjnymi i dopiero wtedy czuję pełną swobodę, stąd moje pełne przekonanie w tej sprawie. Inna rzecz, że ludzi fotografuję stosunkowo rzadko, poza typową reporterką.