PDA

Zobacz pełną wersję : zasilanie do sb-800

Jacek Wrzesińsk
01-09-2007, 18:56
Powoli przymierzam się do zakupu sb-800,no i trzeba będzie zakupić akumulatorki i ładowarkę,co polecacie?Przeszukałem trochę archiwum i trochę znalazłem(aczkolwiek niewiele),nie wiem jakiej mocy akumulatorki?cztery czy od razu pięć?czy są ładowarki na pięć akumulatorków?pewnie nie raz już były takie pytania ale technika idzie do przodu,ceny spadają i nie wiem co się dzisiaj opłaca.Dziękuję za podpowiedzi!Pozdrawiam Jacek!:)

adasme
01-09-2007, 19:03
Powoli przymierzam się do zakupu sb-800,no i trzeba będzie zakupić akumulatorki i ładowarkę,co polecacie?Przeszukałem trochę archiwum i trochę znalazłem(aczkolwiek niewiele),nie wiem jakiej mocy akumulatorki?cztery czy od razu pięć?czy są ładowarki na pięć akumulatorków?pewnie nie raz już były takie pytania ale technika idzie do przodu,ceny spadają i nie wiem co się dzisiaj opłaca.Dziękuję za podpowiedzi!Pozdrawiam Jacek!:)
Moim zdaniem...trzy komplety powinny Ci wystarczyc. Kupuj o jednakowej pojemnosci, bo kiedy bedziesz chciał pobawic sie z piecioma, powinny miec jednakowa pojemnosc. Do tego ładowarke....wazne, aby kazdy kanał ładował niezależnie. Poszukaj na forum, koledzy opisują tam kilka modeli wartych uwagi.

Jacek Wrzesińsk
01-09-2007, 20:08
Dzięki adasme, BC-700 wygląda nieźle!:-D

markB
03-09-2007, 15:48
Radzę kupić ładowarkę z refreshem, czyli z rozładowaniem aku do zera. Akumulatory dłużej pożyją.

robin102
03-09-2007, 17:22
Radzę kupić ładowarkę z refreshem, czyli z rozładowaniem aku do zera. Akumulatory dłużej pożyją.
i porządne profesjonalne akumulatorki np firmy HFE

Piter
04-09-2007, 14:30
Ja mam dwa komplety GP2100 i Energizer2700.
GP maja juz ze dwa lata i ostatnio przez pół wesela nie padły, wiec jak bedziesz mial 2 albo trzy komplety to spokojenie wystarczy, tym bardziej, ze jak pierwszy komplet padnie to w kilkanascie-dziesiat minut mozesz naladowac go... Ja mam jakas stara ladowarke GP powerbank z opcja rozladowywania i w 25min max wszystkie cztery ładuje.

Jacek Wrzesińsk
04-09-2007, 20:14
Piter,a napisz ile zdjęć średnio robisz na komplecie (chodzi głównie o pomieszczenia).

Piter
04-09-2007, 20:36
Nigdy tego tak dokladnie nie liczylem, ale najwieksze obciazenie lampa miala w moim przypadku na slubach/weselach. I tak mniej wiecej ok 400 fotek, z czego 90% z lampa wytrzymuje mi ten komplet GP2100. Ile jeszcze by wytrzymal to nie wiem, bo nigdy nie "skonczyly mi sie" baterie w lampie. Co prawda pod koniec troche wiecej czasu potrzebuje na naldowanie, dlatego zakupilem drugi komplet akumulatorow, ale jeszcze nigdy nie byl potrzebny. Jezeli przecietna impreze bys na 5 bateriach robil to wydaje mi sie, ze
nie ma szansy zajezdzic dobrych akumulatorow. Nie wiem ile zdjec robi profi na weselu, ale 400 to chyba sporo.

Edit: teraz sprawdzilem jedna impreze firmowa, 390zdjec, 100% z lampa na jednym komplecie GP2100.

Jacek Wrzesińsk
04-09-2007, 21:09
Dzięki Piter!:-D Robiłem na kilku weselach w rodzinie (ale tylko gościnne)i tak przeważnie w pomieszczeniach było około 400 fotek,tak że tyle by mi starczyło.

Piter
04-09-2007, 21:33
to dwa komplety spokojnie starcza i pamietaj, zeby ladowarka nie tylko rozladowywala ale tez, zeby byla szybka.

robin102
05-09-2007, 14:58
Chłopaki sprobujcie zasilc swoje lampiszony ogniwami HFE dopiero można błyskać do woli, nie mówiąc o szybkości ładowania. Na aku o pojemności 2000mAh robiłem ok 500 strzałów.

Piter
05-09-2007, 18:19
trudno mi sie odniesc do szybkosci ladowania, bo nic innego poza w/w 2100 i 2700 nie wkladalem, ale faktycznie ostatnio na 2100 jak robilem w tancu na weselu zdjecia, to czasem trafialy sie ciemniaki, bo lampa nie dawala rady, a nie bylo to seryjne strzelanie.... wiec moze tak jak ROBIN102 mowi moze warto w cos "lepszego" zainwestowac

b3wolf
05-09-2007, 19:40
Zamówiłem sobie już SB-800 (wybór doradziliście Wy - w osobnym wątku) i wymyśliłem, że przetestuję go z akumulatorkami Sanyo Eneloop - jestem ciekaw efektów - podobno to niezła sprawa - jak tylko będę miał okazję to przetestuję i podzielę się wynikami - mieliście już styczność z tymi aku?

Jacek Wrzesińsk
05-09-2007, 19:50
Zamówiłem sobie już SB-800 (wybór doradziliście Wy - w osobny wątku) i wymyśliłem, że przetestuję do z akumulatorkami Sanyo Eneloop - jestem ciekaw efektów - podobno to niezła sprawa - jak tylko będę miał okazję to przetestuję i podzielę się wynikami - mieliście już styczność z tymi aku?
Jak zrobisz test to daj znać!Czekam z niecierpliwością!:-D Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za cenne rady!:-D

Jastrząb
05-09-2007, 20:41
Czesc Chlopaki jestem tu nowy ale zuwazylem temacik wiec postanowilem sie wlaczyc ;)
Sam niedawno kupilem SB-800 do mojego Nikona i urzywam 2 kompletow baterii.Pierwszy to GP2500 a drugi DURACEL 2300 i powiem szczerze ze Duracelki dzialaja dluzej.Mysle jednak ze tak 3 komplety po 3000MAh powinny wystarczyc.+ dla lampy za mozliwosc wlaczenia 5 baterii do obiegu.Dluzej nietrzymaja ale laduja sie blyskawicznie.

b3wolf
10-09-2007, 18:42
Obiecałem opisać swoje wrażenia z korzystania z AKU. Na początku postanowiłem sprawdzić konstrukcję konkurencyjną do Sanyo Eneloop spod znaku GP - Recyko+. Lampę załadowałem 4ema AKU 2050mha i zabrałem na spacer do ZOO. Lampa trzaskała bardzo często, ponieważ z okazji zakupu przez moją drugą połówkę Nikona D40 postanowiliśmy się wybrać na pstrykanie, także działo się. Mimo tej ilości fot AKU trzymały świetnie i nadal nie odpuściły - także zapas mocy pozostał. Co mogę powiedzieć? Świetna sprawa. Za ładowarkę i 4 aku GP Recyko+ zapłaciłem 89 PLN i nie były to pieniądze stracone. Minusem ładowarki jest czas ładowania - 14 godzin. Aku i ładowarkę przekazałem dalej (kolega będzie testował je w Fuji S20 Pro). Podzielę się z Wami jego spostrzeżeniami.

Teraz do testowania czekają Sanyo Eneloop - tym razem w piątkę - zobaczymy co to będzie. Niech moc będzie z Wami :D

swider
10-09-2007, 20:59
tez zamierzam nabyc SB-800 i zastanawiam sie nad akumulatorami Sanyo Eneloop i ladowarka BC-900. b3wolf jak tylko zrobisz test to podziel sie wrazeniami!

Piter
10-09-2007, 21:03
Dlatego pisalem, ze warto dolozyc troszke kasy i kupic szybka ladowarke, bo wtedy spokojnie dwa komplety wystarczaja. Prawie zawsze jest gdzie podlaczyc sie (poza plenerem, ale tu mozna zasilac z zapalniczki smochodowej, z czego tez na wakacjach korzystalem) na 1h, a dluzej nigdy czterech na raz moja GPpowerbank nie ladowala. Jest to zaje..... wygodne!
Pomysl, ze wracasz o 20 do domu i chcesz na nastepny dzien na rano miec full power, wlaczasz o 22.00 i... musisz czekac do ...12.00!

Adak
13-09-2007, 18:14
Ostatnio kupilem pare kompletow eneloopow, i na razie moge powiedziec tyle, ze po wyjeciu z pudelka faktycznie sa naladowane. Jeszcze ich nie ladowalem, ale jak widze wydajnosc pradowa maja normalna i nie widze zadnych minusow (procz tego maja mniejsza pojemnosc od zwyklych Ni-Mh).

Ja za to mam inne pytanie - czy ktos z Was uzywa Ni-Cd w lampie, albo boosterze do lampy?
Oczywiscie: maja nizsza pojemnosc oraz bardzo mocno widzialny efekt pamieci. Duzy prad ktory daja, jest wykorzystywany w paru dziedzinach, gdzie jest naprawde potrzebny, i tak sobie mysle czy by paru na probe nie kupic, ale z tego co widzialem rozne instrukcje to "recyckle time" praktycznie sie nie zmienia...

Kiedys sie niby ich w lampach uzywalo, a ciekaw jestem czy teraz ktokolwiek to robi.

swider
19-09-2007, 21:20
a czy te eneloop'y nie maja troche za malej pojemnosci (2000 mAh)?, wydaje mi sie ze 2500 byloby optymalnie.

Adak
19-09-2007, 22:15
a czy te eneloop'y nie maja troche za malej pojemnosci (2000 mAh)?, wydaje mi sie ze 2500 byloby optymalnie.

Hmm, a czemu 2500 jest bardziej optymalne od 2000mAh?
Moje poprzednie Sanyo mialy raptem 2100 wiec nie placze.
A jako ze te sie samo nie rozladowuja to chyba tylko pozostaje mi sie cieszyc, bo w zwyklych Ni-Mh zdarzalo mi sie wyciagac "swiezy" komplet sprzed 2-3 tygodni, ktory trzymal wyraznie krocej...
Slowem - wolalem 2000mAh (a nawet wiecej --> ps) bez samorozladowywania, niz 2700 (bo Sanyo 2500 sa najczesciej kopniete) z samorozladowywaniem.

Ps. Eneloopy po sformowaniu pradem 500mA maja ok. 2300mAh co teraz moge juz potwierdzic.

swider
20-09-2007, 20:09
Hmm, a czemu 2500 jest bardziej optymalne od 2000mAh?
jakos tak mi sie wydawalo :) ale jak jest tak jak piszesz to w takim razie warto zainwestowac w te eneloopy.

maly5
20-09-2007, 21:46
ostatnio troche przegladalem opinii i na wielu forach polecaja i eneloopy i ich pojawiajaca sie konkurencje w stylu recyko czy nowych panasonicow. sam mam zamiar stestowac panasonic'ki i varty, bo swego czasu uzywalem ich akumulatorow i bylem bardzo zadowolony. aku ala eneloop maja mniejsza pojemnosc odrobine, ale zazwyczaj nie oszukuna, za to jak nie cykasz caly czas to gdy bierzesz lampe po kilku dniach to nie okazuje sie ze zostalo cos malo pradu na blyskanie.

wrocek
21-09-2007, 08:14
Ale czy eneloopy nie rozładują się jeśli będą cały czas włożone do lampy? Nawet jak jest wyłączona, to pobiera jakiś prąd.

Adak
21-09-2007, 08:25
Ale czy eneloopy nie rozładują się jeśli będą cały czas włożone do lampy? Nawet jak jest wyłączona, to pobiera jakiś prąd.

Jesli jakies urzadzenie pobiera prad to tak czy siak w koncu wyladuje ogniwa - bez wzgledu od tego jakiego rodzaju i pojemnosci beda.
Ale to chyba oczywiste?

irekka
21-09-2007, 08:41
Ciekawe to pobieraniem prądu przy wyłaczonej lampie. Jak wrócę do domu to wezmę miernik i to sprawdzę - ale nie wydaje mi się, żeby tak było.

adasme
23-09-2007, 09:58
Ja zakupiłem taką:
http://www.gp-focus.com.pl/_php/oferta.php?Id_prod=413
jestem z niej zadowolony. Cóż, troche droga, ale 4 komplety w godzinę, no może trochę dłuzej.
Idąc na imprezę, nawet kiedy zapomnę naładowac okku, to mam czas jeszcze rano to zrobić.

specjal
01-10-2007, 08:07
jak sprawdzic w Sabince kiedy juz by trzebabyło naładować akumulatory ?
w instrukcji podają czas ładowania lampy jeśli ileśtam sekund przekracza,
a jakoś inaczej nie można sprawdzić stanu ? szkoda że lampa nie ma wskaźnika,
chyba ze ja go nie widze na wyświetlaczu

Adak
01-10-2007, 12:02
jak sprawdzic w Sabince kiedy juz by trzebabyło naładować akumulatory ?
w instrukcji podają czas ładowania lampy jeśli ileśtam sekund przekracza,
a jakoś inaczej nie można sprawdzić stanu ? szkoda że lampa nie ma wskaźnika,
chyba ze ja go nie widze na wyświetlaczu

Kiedy dusza zapragnie ;-)
Wskaznika naladowania nie uswiadczysz, ale jesli stwierdzisz ze lampa juz sie meczy, ladujac z wyczerpanych ogniw to wymieniasz.

Nie wiem czy pisalem, ale smiesznie zachowuje sie sabinka z boosterem - do ostatniego elektronu wykorzystuje ogniwa w lampie, dopalajac energia z o wiele wolniej rozladowujacego sie boostera - w ogole nie czuc spadku mocy ogniw w lampie. Az w pewnym momencie lampa po prostu sie nie laduje :-)
Z kolei sama sabina laduje sie coraz wolniej i wolniej i nawet na bardzo rozladowanych akumulatorach mozna lampe naladowac, jesli sie wystarczajaco dlugo poczeka.

Ps. Jaki ladny avatarek CB :-D

specjal
01-10-2007, 12:47
dzięki za wyjaśnienia

Ps. Jaki ladny avatarek CB :-D

każdy ma jakiegoś bzika... niestety ja mam kilka i przez to juz mnie portfel boli

peecee
05-10-2007, 21:48
Używał może ktoś może SD-8A? O ile szybciej ładuje się lampa?

Adak
06-10-2007, 21:49
Używał może ktoś może SD-8A? O ile szybciej ładuje się lampa?

Tak ze 2 - 2.5x raza szybciej.
No i na niepomiernie dluzej starczaja akumulatory ;-)

kris-d200
06-10-2007, 22:42
to dwa komplety spokojnie starcza i pamietaj, zeby ladowarka nie tylko rozladowywala ale tez, zeby byla szybka. Z tą szybkością to nie przesadzałbym. ;-)

Piter
08-10-2007, 21:29
Z tą szybkością to nie przesadzałbym. ;-)

Dlaczego? moim zdaniem to super sprawa, zeby sie szybko ladowaly, chyba ze to jakos wplywa na same akumulatory...

Jacek Wrzesińsk
13-10-2007, 19:45
No i zakupiłem BC-700 i 2x5 sztuk AA Energizer 2650 mAh.Po zakupie (jakieś trzy tygodnie temu) od razu ustawiłem na opcję rozładowania i naładowania i po całym cyklu (ok 7 godz.) schowałem do szuflady.W czwartek 11.10.07 zakupiłem lampę i na razie zrobiłem ok 50 błysków,wszystko działa cacy,lampa ładuje się normalnie.Jak się wyczerpią się akumulatory dam znać ile błysków dało się zrobić i w jakim czasie (ponieważ nie będę robił za jednym razem, będzie można uwzględnić efekt rozładowania podczas nieużywania lampy).Pozdrawiam Jacek!:-D

ruffio
14-10-2007, 22:26
chyba ze to jakos wplywa na same akumulatory...
Wpływa i to znacznie. Duży prąd ładowania powoduje szybsze reakcje chemiczne wewnątrz akumulatora, a przede wszystkim powoduje ich przegrzewanie. W najlepszym wypadku ładowarka przestanie lądować takie akumulatory, a w najgorszym akumulator wybuchnie, usmaży się czego objawem jest wyciek elektrolitu (tak włąsnie zrobiłem z dwoma kompletami GP). Nie mówię już o przyspieszonym efekcie starzenia i stopniowym zmniejszaniu się jego pojemności.

Sam osobiście używam BC 700 i zestaw Sanyo 2700 mAh (które ładują się na ponad 3000 mAh). Ładuję je prądem nie większym niż 500 mA. Zestaw jest bardzo wydajny energetycznie robię na nim ponad 400 zdjęć z full automatyką, podświetlaniem i innymi pierdołami (oczywiście nie na pełnej mocy).

Poprzednicy chwalą Eveneloop'y (i im podobne). Ja zawsze mam komplet świeżo naładowanych akumulatorów i osobiście wole mieć 4x2700 niż 4x2000, ale wiadomo kwestia jaki typ kto preferuje zależy wyłącznie od danej osoby.

Adak
14-10-2007, 22:50
Wpływa i to znacznie. Duży prąd ładowania powoduje szybsze reakcje chemiczne wewnątrz akumulatora, a przede wszystkim powoduje ich przegrzewanie. W najlepszym wypadku ładowarka przestanie lądować takie akumulatory, a w najgorszym akumulator wybuchnie, usmaży się czego objawem jest wyciek elektrolitu (tak włąsnie zrobiłem z dwoma kompletami GP). Nie mówię już o przyspieszonym efekcie starzenia i stopniowym zmniejszaniu się jego pojemności.

Ale jednoczesnie nie wolno przesadzac - bo producenci nowoczesnych ogniw dopuszczaja ich ladowanie pradami rzedu C/1!

Sam osobiście używam BC 700 i zestaw Sanyo 2700 mAh (które ładują się na ponad 3000 mAh). Ładuję je prądem nie większym niż 500 mA. Zestaw jest bardzo wydajny energetycznie robię na nim ponad 400 zdjęć z full automatyką, podświetlaniem i innymi pierdołami (oczywiście nie na pełnej mocy).

Nie ma sie sensu licytowac, ani nic w tym stylu, bo to zalezy od przeslony, od ISO i odleglosci obiektu, ale wazne jest, ze na w pelni naladowanych akumulatorach mozna duzo.

Poprzednicy chwalą Eveneloop'y (i im podobne). Ja zawsze mam komplet świeżo naładowanych akumulatorów i osobiście wole mieć 4x2700 niż 4x2000, ale wiadomo kwestia jaki typ kto preferuje zależy wyłącznie od danej osoby.

Heh, mam duzo roznych kompletow (glownie Sanyo, ale zdarzaja sie i inne) i powiem Ci ze nastepne tez beda Eneloopami :-)