PDA

Zobacz pełną wersję : Vivitar 90/2.5 AI - czy warto?

SparroV
01-09-2007, 10:47
Witam.

Proszę o opinię na temat tego obiektywu (Vivitar 90/2.5 AI). Czy w cenie 520 zł będzie to opłacalny zakup krótkiego tele. Po lekturze forum wiem że na dobrą sprawę najlepszy jest osobny obiektyw do portretu i osobny do makro, ale czy ten będzie prezentował sobą chociaż dość przyzwoitą jakość zarówno w portrecie jak i w makro. Na razie będzie chodził z analogiem. Czy po podpięciu do body cyfrowego (pomijam kwestię pomiaru światła w przypadku D50 - D80) można liczyć na przyzwoity optycznie obraz?

pozdrawiam
Sparrov

gALL
03-09-2007, 15:08
Chopie to szklo referencyjne przy makro, o ile o tym samym piszemy (Seria 1).

SparroV
03-09-2007, 16:27
Właśnie poczytałem trochę o nim i rzeczywiście same pochwały. Mam tylko jeszcze jedną wątpliwość. Wyczytałem że aby uzyskać skalę odwzorowanie 1:1 trzeba zastosować specjalny adapter makro dedykowany specjalnie do tego obiektywu. W niektórych opiniach znalazłem że adapter ten był w komplecie z obiektywem. Rozmawiałem natomiast z człowiekiem który ma na sprzedaż to szkło i twierdzi że kupując je nowe w sklepie X lat temu je nabył tylko obiektyw i że w komplecie nie było owego adaptera.
Czy ktoś się orientuje czy w komplecie z tym obiektywem powinien być adapter makro pozwalający na odwzorowanie w skali 1:1 a jeśli nie to czy jest choć cień szansy żeby obecnie kupić na rynku wtórnym ten adapter.

gALL
03-09-2007, 17:06
Poszukaj info o Tokinie 90/2.5 ATX-Pro manual focus. Vivitar to tylko firma handlowa a to szklo robila Tokina dla Vivitara.

HYPER
03-09-2007, 17:58
konwerter makro zawsze byl sprzedawany w komplecie z tym Vivitarem.

Jacek_Z
07-09-2007, 00:51
miałem ten obiektyw z adapterem i dlatego przyglądałem się Allegro. Przez rok pojawił się chyba 1 raz - bez adaptera. Adaptera osobno w ogóle nie widziałem (raz, na e-bayu, ale chyba do wersji bagnetu minolty o ile dobrze pamietam)
bez adaptera skala odwzorowania 1:2
mechanicznie - cudo. optycznie bdb. Starsze powłoki powodują, że nie ma bdb kontrastu w słabym świetle (w porównaniu do nikkora AF 105/2.8). Masz takie D-lighting w obiektywie :-D . W PS mozna wtedy podbić kontrast.

SparroV
07-09-2007, 08:49
Gdyby nie brak tego adaptera lub gdyby dało się do trafić na allegro lub w komisie to wziąłbym ten obiektyw bez zastanawiania się. Rozglądałem się dość sporo i niestety nie mogłem nigdzie znaleźć tego adaptera.

sparrov

gALL
07-09-2007, 13:19
Ten adapter byl z soczewka czy to zwykly pierscien posredni?
Jak zwykly pierscien to 45mm zalatwi sprawe i bedziesz mial 1:1.

Jacek_Z
07-09-2007, 14:02
Oryginalny adapter to był układ soczewek. Jak konwerter.
Oczywiście, można przecież użyć pierscieni pośrednich i da się uzyskac skalę 1:1 czy więcej