PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw-mala rada

rafal1979
31-08-2007, 10:37
Witam,
Planuje zakup statywu - wiem , ze na ten temat bylo juz mnogo postow . Czytalem , przegladalem no i cos wstepnie dzieki nim wybralem. Zalozona cena max 700zl
Manfrotto 055PROB + kula 486 RC2
I teraz moje szybkie pytanie : Czy to jest dobry wybor , czy za ta cene mozna wycisnac cos lepszego?
A moze warto kupic 190Xprob i czesc mamony zaoszczedzic na inne akcesoria ( a jest tego troche ).
Czy moze w 2 strone - czy model kuli 488 jest duzo lepszy niz 486 i warto dozbierac?
Dzieki pozdrawiam

rafal1979
31-08-2007, 12:05
a i jeszcze 1 wlasnie przeczytalem o tym 190PROB cytuje:
"Produkt nie spełnia warunków technicznych konstrukcji podanych w danych f-my Manfrotto.Deklarowane średnice nóżki :1-y moduł26mmm.2-gi moduł22mm,3-ci moduł19mm a faktycznie jest odpowiednio 25mm,20mm,16mm.Kto choć trochę zna się na statywach wie co to oznacza.Nie dajcie się nabierać! "
nie bardzo wiem co mam o tym sadzic bo wszyscy twierdza ze to pewny wybor ...a tu sie taki jeden wyrwal:)

Mosquito
31-08-2007, 16:32
Kupiłem frotke niedawno, jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem taką chińską tanią pierdółkę, która mnie do używania statywu strasznie zniechęcała. Natomiast korzystanie z 055XPROB, to przyjemność, chociaż duże to strasznie.

Tylko tu radze Ci się jeszcze zastanowić, jeśli dużo wędrujesz z aparatem, wtedy konieczny będzie zakup dobrego plecaka. Noszenie tego na ramieniu, to jakieś nieporozumienie.

marbed
02-09-2007, 21:21
Proponuję rozważyć głowicę 3D. Wcześniej miałem kulową i to była porażka. Fakt że 808 kosztuje sporo ale i tak kupiłbym jeszcze raz tą samą. A 190pro jest niski. zbyt niski. Jak wyciągniesz na maxa kolumnę zaczyna być niestabilny a 055pro to waży tonę fakt ale jak rozłożysz no można na nim czepiać rozwścieczonego byka i ani drgnie.

bukowy dziad
02-09-2007, 21:49
055pro to waży tonę fakt ale jak rozłożysz no można na nim czepiać rozwścieczonego byka i ani drgnie.

Marek, przyniesiesz na nastepny plenerek jakies swoje wiersze?:) nie wierze, ze czlowiek z takim talentem do metafor nic nie wierszokleci:D
moze rozwscieczonego byka do frotki bym nie przywiazywal, ale meritum jest sluszne - do zaniskiego statywu mozna sie szybko zniechecic. lepiej zaoszczedzic sobie irytacji i straty kasy na zamianie i od razu kupic 055:)

marbed
02-09-2007, 22:06
:razz: Wiadomo że im niżej punkt podparcia aparatu tym cały ustrój stabilniejszy. Mam tak na oko 1700mm :mrgreen: w kapeluszu ale kupiłem wielgachny 055PROB i nie wyciągam wszystkich nóżek na max a kolumna centralna na samym dole. Stąd w mojej obserwacji ta ponadprzeciętna stabilność :-D

bukowy dziad
02-09-2007, 22:14
:razz: Wiadomo że im niżej punkt podparcia aparatu tym cały ustrój stabilniejszy. Mam tak na oko 1700mm :mrgreen: w kapeluszu ale kupiłem wielgachny 055PROB i nie wyciągam wszystkich nóżek na max a kolumna centralna na samym dole. Stąd w mojej obserwacji ta ponadprzeciętna stabilność :-D

jak to szlo? "dajcie mi odpowiednie manfrotto a porusze ziemie?";)

rafal1979
29-09-2007, 10:24
Hmmmm
No to może jeszcze powiem do czego go bedę głównie używał - ważna to widzę kwestia . Ano do focenia ptaków . Na razie zimą - głównie z domu .Strzelał będę do karmników ( mam nadzieje że tam czasem jakiś ptasior usiądzie:)) ,a to coś do strzelania to Sigma 100 -300f4 +telekonwenter x1,4
Całkiem możliwe ze cos kiedyś szklanego jeszcze kupię .Oczywiście potem też z kryjówek ,czatowni itp... Także jakiś pieszych wędrówek to z nim urządzać nie bedę . A co z głowicą ? Do tego konkretnego celu tj. ptaki .Lepiej kulka czy 3D ?
dzięki

sebah
29-09-2007, 13:38
do ptakow zdecydowanie najlepsza jest kulka!

KJO
04-10-2007, 19:40
Witam,
Planuje zakup statywu - wiem , ze na ten temat bylo juz mnogo postow . Czytalem , przegladalem no i cos wstepnie dzieki nim wybralem. Zalozona cena max 700zl
Manfrotto 055PROB + kula 486 RC2
I teraz moje szybkie pytanie : Czy to jest dobry wybor , czy za ta cene mozna wycisnac cos lepszego?
A moze warto kupic 190Xprob i czesc mamony zaoszczedzic na inne akcesoria ( a jest tego troche ).
Czy moze w 2 strone - czy model kuli 488 jest duzo lepszy niz 486 i warto dozbierac?
Dzieki pozdrawiam

też miałem kupić taki zestaw ale w końcu wziąłem nogi 190. Zdecydował ciężar. To co mam w stopce już wystarczająco dużo waży a 190tki nie można nazwać niestabilną. Popróbuj oba w sklepie najlepiej, ja tak zrobiłem i przyznam że się ciesze że 055 nie kupiłem

pinio
09-10-2007, 22:08
Gdy poszedłem do sklepu zakupić statyw byłem nastawiony na zakup 055. Przed ostateczną decyzją przymierzyłem jeszcze 190XProB - ostateczny wybór padł na niego. Na moje potrzeby okazał się wystarczająco stabilny oraz wysokość dla mnie wystarczająca. Do tego lżejszy o 0,6kg. Jestem zadowolony z wyboru.

Koniecznie wybierz się do sklepu, aby ocenić co Tobie bardziej odpowiada.