Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Statyw-mala rada

Witam,
    Planuje zakup statywu - wiem , ze na ten temat bylo juz mnogo postow . Czytalem , przegladalem no i cos wstepnie dzieki nim wybralem. Zalozona cena max 700zl
    Manfrotto 055PROB + kula 486 RC2
    I teraz moje szybkie pytanie : Czy to jest dobry wybor , czy za ta cene mozna wycisnac cos lepszego?
    A moze warto kupic 190Xprob i czesc mamony zaoszczedzic na inne akcesoria ( a jest tego troche ).
    Czy moze w 2 strone - czy model kuli 488 jest duzo lepszy niz 486 i warto dozbierac?
    Dzieki pozdrawiam

Domyślnie

a i jeszcze 1 wlasnie przeczytalem o tym 190PROB cytuje:
    "Produkt nie spełnia warunków technicznych konstrukcji podanych w danych f-my Manfrotto.Deklarowane średnice nóżki :1-y moduł26mmm.2-gi moduł22mm,3-ci moduł19mm a faktycznie jest odpowiednio 25mm,20mm,16mm.Kto choć trochę zna się na statywach wie co to oznacza.Nie dajcie się nabierać! "
    nie bardzo wiem co mam o tym sadzic bo wszyscy twierdza ze to pewny wybor ...a tu sie taki jeden wyrwal

Domyślnie

Kupiłem frotke niedawno, jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem taką chińską tanią pierdółkę, która mnie do używania statywu strasznie zniechęcała. Natomiast korzystanie z 055XPROB, to przyjemność, chociaż duże to strasznie.

Tylko tu radze Ci się jeszcze zastanowić, jeśli dużo wędrujesz z aparatem, wtedy konieczny będzie zakup dobrego plecaka. Noszenie tego na ramieniu, to jakieś nieporozumienie.

Domyślnie

Proponuję rozważyć głowicę 3D. Wcześniej miałem kulową i to była porażka. Fakt że 808 kosztuje sporo ale i tak kupiłbym jeszcze raz tą samą. A 190pro jest niski. zbyt niski. Jak wyciągniesz na maxa kolumnę zaczyna być niestabilny a 055pro to waży tonę fakt ale jak rozłożysz no można na nim czepiać rozwścieczonego byka i ani drgnie.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    055pro to waży tonę fakt ale jak rozłożysz no można na nim czepiać rozwścieczonego byka i ani drgnie.
    Marek, przyniesiesz na nastepny plenerek jakies swoje wiersze? nie wierze, ze czlowiek z takim talentem do metafor nic nie wierszokleci
    moze rozwscieczonego byka do frotki bym nie przywiazywal, ale meritum jest sluszne - do zaniskiego statywu mozna sie szybko zniechecic. lepiej zaoszczedzic sobie irytacji i straty kasy na zamianie i od razu kupic 055

Domyślnie

Wiadomo że im niżej punkt podparcia aparatu tym cały ustrój stabilniejszy. Mam tak na oko 1700mm w kapeluszu ale kupiłem wielgachny 055PROB i nie wyciągam wszystkich nóżek na max a kolumna centralna na samym dole. Stąd w mojej obserwacji ta ponadprzeciętna stabilność
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Wiadomo że im niżej punkt podparcia aparatu tym cały ustrój stabilniejszy. Mam tak na oko 1700mm w kapeluszu ale kupiłem wielgachny 055PROB i nie wyciągam wszystkich nóżek na max a kolumna centralna na samym dole. Stąd w mojej obserwacji ta ponadprzeciętna stabilność
    jak to szlo? "dajcie mi odpowiednie manfrotto a porusze ziemie?"

Domyślnie

Hmmmm
    No to może jeszcze powiem do czego go bedę głównie używał - ważna to widzę kwestia . Ano do focenia ptaków . Na razie zimą - głównie z domu .Strzelał będę do karmników ( mam nadzieje że tam czasem jakiś ptasior usiądzie) ,a to coś do strzelania to Sigma 100 -300f4 +telekonwenter x1,4
    Całkiem możliwe ze cos kiedyś szklanego jeszcze kupię .Oczywiście potem też z kryjówek ,czatowni itp... Także jakiś pieszych wędrówek to z nim urządzać nie bedę . A co z głowicą ? Do tego konkretnego celu tj. ptaki .Lepiej kulka czy 3D ?
    dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafal1979 Zobacz posta
    Witam,
    Planuje zakup statywu - wiem , ze na ten temat bylo juz mnogo postow . Czytalem , przegladalem no i cos wstepnie dzieki nim wybralem. Zalozona cena max 700zl
    Manfrotto 055PROB + kula 486 RC2
    I teraz moje szybkie pytanie : Czy to jest dobry wybor , czy za ta cene mozna wycisnac cos lepszego?
    A moze warto kupic 190Xprob i czesc mamony zaoszczedzic na inne akcesoria ( a jest tego troche ).
    Czy moze w 2 strone - czy model kuli 488 jest duzo lepszy niz 486 i warto dozbierac?
    Dzieki pozdrawiam
    też miałem kupić taki zestaw ale w końcu wziąłem nogi 190. Zdecydował ciężar. To co mam w stopce już wystarczająco dużo waży a 190tki nie można nazwać niestabilną. Popróbuj oba w sklepie najlepiej, ja tak zrobiłem i przyznam że się ciesze że 055 nie kupiłem
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów