Zobacz pełną wersję : pytanie - sigma 30/1.4
wiele slyszalem o problemach z ostrzeniem z ta sigma.
wiec jak jest naprawde?
czy to 1 z 1000 czy raczej 3 z 10?
jakies opinie?
Adam Trzcionka
31-08-2007, 06:58
7 z 10
nie moze byc tak zle, za 7(zlych) z 10 raczej musieliby zaczac robic buty a nie obiektywy)
nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.
Krzysiek29
31-08-2007, 09:49
nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.
Coś w tym jest; jeśli robie na 1.4 w świetle zastanym to w 30% fotek ostrości nie ma gdzie trzeba, natomiast z lampą na 1.4 ostrość jest zawsze.
Np N50 f/1.4 też nie trafiał zawsze na f1.4.
Niedzwiedz
31-08-2007, 09:58
ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4 ;)
ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4 ;)
Tyle ze ta Twoja sigma nie chciała ostrzyc prawidlowo z niczym innym niz D200 ..trochę się z Jakubasem nad nia meczylismy, w koncu poszla do zyda :) Takie super ekstra to szklo jest.
Niedzwiedz
31-08-2007, 10:23
jak mialem d70 i s3 to dziala w punkt potem jak kupilem d200 to dupa byla skalibrowalem pod d200, wiec dziala z d200 i d80 z z d70 i s3 juz nie pisal mi Jakubus wtedy ze pupa, to prawda ze trzeba ja znalezc pod body lub kalibrowac, kolega Ami z forum trafil nowa pod d80 i nawet na 1,4 wymiata nieziemsko
czyli jak na razie wynika ze szklo szklu nie rowne,
Niedzwiedz (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=324) - do tego canona to rolke duct tape bym potrzebowal i pare drucikow, odpada.
zastanawia mnie czemu pare osob bardzo glosno krzyczy ze to szko jest do dupy a reszta siedzi cicho i robi zdjecia
mam cicha nadzieje ze jest to troche jak z szumami w nikonach
Niedzwiedz
31-08-2007, 18:22
Siupes powiem tak , nie ma w tej cenie lepszej alternatywy, mialem nikorra 35 f2 i jednak sigma na 1,4 byl lepsza od f2.8 bylo juz niezle w obu, 1,4 to nie f2 przekonalem sie nie raz i zamiast iso 800 f2 to mialem iso 400 1,4,
sigma ma problemy z AF ale skalibrowana dziala bdb d70 i s3 zrobilem kilka tysiecy zdjec, d200 okolo 7000 zdjec po kalibracji bylo bdb z AF, Sigma ma bokhej w trojkaciki i zyleta jest na srodku ale to jakby malo znaczacy fakt. Ja polecam Sigme 30 1,4 jako dobra alternatywe. (acha jak kupisz nowa sigme z polska gwarancja kalibracja darmo w gdyni)
dzieki za rady, ale gdynia troche daleko, a polska gwarancja jeszcze mniej dla mnie uzyteczna ;)
wlasnie kupuje to szklo przez to ze ma 1.4 i ze zdjec i testow ktore widzialem, 1.4 jest zupelnie uzyteczna.
wynika z tego co mowisz, ze w dobrze dobranym egzemplazu nie ma bledow af?
powiem tylko jeszcze jedno (prosze mnie nie linczować) jak kupisz ten obiektyw - musisz nauczyć się nim fotografować - wiele osób mówi o FF/BF z powodu właśnie złego sprawdzenia - sprawdzaj w sytuacji gdy masz dużo światła i jest ewidentny obiekt do ostrzenia AF nie sprawdzaj na kartę testową (tak ja uważam) ja ustawiłem co kilka milimetrów (schodkowo) kody kreskowe z wyraźnym drukiem i strzelałem na środkowy jeśli wyraźny jest ten za masz BF jesli przed FF jesli ten w środku BINGO! - tak mozna sprawdzać wg. mnie całą optykę
mialem okazje zrobic nim kilkadziesiat fotek ,przy ostrzeniu piszczal ,wlasciciel twierdzi ze juz sie przyzwyczail ,rzeczywiscie przy 1,4 -1,6 z lampa we wnetrzu Af ostrzyl bezproblemowo ,ale bez lampy troche mielil i lapal ostrosc 1/3 ,przy dobrym swietle bezproblemowo (ale to zadna sztuka ) ostry, od F5 zyleta
Zbigniew
04-09-2007, 02:23
wiele slyszalem o problemach z ostrzeniem z ta sigma.
wiec jak jest naprawde?
czy to 1 z 1000 czy raczej 3 z 10?
jakies opinie?
Wg moich ocen pasuje średnio 1 na 4 szkła.
Więcej poczytaj tutaj - http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31592
Zbigniew (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5899) dzieki http://www.pbase.com/miljenko/sigma30 i twojemu testowi sie zdecydowalem zamowic.
Zbigniew
04-09-2007, 09:52
Hehe, to fajnie. Pamiętaj tylko, że warto swoje wychodzić za ostrym i dobrze ostrzącym egzemplarzem. To jest niestety wliczone w koszt zakupu tego szkła :)
Zbigniew a gdzie swoje szkiełko kupowales, bo poki co wiekszosc sklepow internetowych (ktore oferuja dosc rozsadne ceny) ich po prostu nie posiada i nie wiedza kiedy beda mieli :(
Zbigniew
04-09-2007, 11:24
W Sigma Pro Centrum w Warszawie, gdyż jedynie tam mogłem próbować godzinami kolejne egzemplarze. To duży plus tego miejsca. Minusem są tam ceny.
ja mam dobry sklep pare km od domu, wiec beda sprowadzac od bulu. jak sie wyrobia z dobrym egzemplazem przed d3 to spoko, a jak nie to nie ;)
(nie planuje d3, ale zdecydowanie pojawienie sie fx da duzo do myslenia przy kupnie szkiel dx za $600)
W Sigma Pro Centrum w Warszawie, gdyż jedynie tam mogłem próbować godzinami kolejne egzemplarze. To duży plus tego miejsca. Minusem są tam ceny.
To samo niestety jest w Sopocie chociaz akutalnie nie posiadaja ani jednej sigmy 30 :(
Kurcze ponad 200zl wiecej zaplacic za samo testowanie.... :( strasznie nie podoba mi sie ten pomysl. Ale widze ze wielu opcji nie mam :(
Zbigniew
04-09-2007, 13:41
Siupes - i tak i nie. Na CB często pojawiają się dyskusje typu - czy kupić np. Tamrona 17-50 czy może 28-70, który "zostanie mi pod pełną klatkę". Wydaje mi się, że jeżeli zakup tej pełnej klatki jest w planie za 2-3 lata, to nie ma co się zastanawiać, tylko brać to, co jest najlepsze teraz. Zdjęcia przecież robi się tu i teraz, a nie kiedyś. Poza tym, przy obecnym rynku, sprzedaż szkła po 2-3 latach i odjęciu od niego z 1/4-1/3 ceny nie jest często jakimś wielkim bólem.
mysle ze za dwa lata to wiekszosc na fx bedzie szalec, sprzedac za 2/3 ceny to faktycznie nie problem, mnie po prostu czekanie dobija, wszedzie pelno o problemach z ta sigma wiec nei wiem czego faktycznie oczekiwac.
w sumie to teraz wpadlem ze jak problem jest taki jak z 10-20 to w sumie nie powinienem sie martwic, w moim przypadku 1 sztuka spelnila swoje oczekiwania a nawet je przerosla :)
Zbigniew
04-09-2007, 14:03
Myślę, że dalszy rozwój rynku szkieł DX i FX w Nikonie można spokojnie rozpatrywać patrząc na to, co dzieje się w Canonie. Tam wielu użytkowników przechodzi różnymi drogami pomiędzy modelami aparatów i szkłami, z czasem niektórzy dokonują skoku na modele z serii xD (nie piszę o zawodowcach, ale raczej o amatorach). W Nikonie będzie podobnie - część osób skorzysta z FX, część pozostanie przy DX (liczbowo tych ostatnich będzie przez długie lata znacznie więcej). Wydaje mi się, że za 3, 4 czy 5 lat spokojnie sprzeda się szkiełko DX (w sensie: będzie popyt), nawet takie na śrubokręt.
A i jeszcze jedno - zauważ ciekawostkę - pomimo, że wszedł D80, wiele osób chętnie kupuje D200, który niby jest starszy, itd. Co więcej - wiele osób z chęcią kupuje używane D2h i modele z wyższej półki. Wiem, że tutaj nie ma bezpośredniej analogii do szkiełek, ale wg mnie potwierdza, że zmiany w przypadku sprzętu foto nie są wcale tak nagłe.
Swoją drogą - pomyśl ile w ciągu tych kilku lat (do czasu ew. zmiany na FX) możesz taką Sigmą zrobić fajnych zdjęć ;)
Swoją drogą - pomyśl ile w ciągu tych kilku lat (do czasu ew. zmiany na FX) możesz taką Sigmą zrobić fajnych zdjęć ;)
i to jest koleja swietna Twoja konkluzja:)
Ps.
choc wlasnie kupuje 35/2d.... co mi sie nada do d300... kiedys;)
To samo niestety jest w Sopocie chociaz akutalnie nie posiadaja ani jednej sigmy 30 :(
Kurcze ponad 200zl wiecej zaplacic za samo testowanie.... :( strasznie nie podoba mi sie ten pomysl. Ale widze ze wielu opcji nie mam :(
jestes z Sopotu wiec nie masz daleko do sklepu "cyfrowe.pl" na kartuskiej w Gdansku ,zawsze maja jedna ,dwie sztuki i przyjazny personel,pozdrawiam i Ciebie Zbyszku serdecznie