PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie - sigma 30/1.4

Siupes
31-08-2007, 05:40
wiele slyszalem o problemach z ostrzeniem z ta sigma.
wiec jak jest naprawde?
czy to 1 z 1000 czy raczej 3 z 10?
jakies opinie?

Adam Trzcionka
31-08-2007, 06:58
7 z 10

Siupes
31-08-2007, 07:11
nie moze byc tak zle, za 7(zlych) z 10 raczej musieliby zaczac robic buty a nie obiektywy)

wojteh
31-08-2007, 08:05
nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.

Krzysiek29
31-08-2007, 09:49
nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.

Coś w tym jest; jeśli robie na 1.4 w świetle zastanym to w 30% fotek ostrości nie ma gdzie trzeba, natomiast z lampą na 1.4 ostrość jest zawsze.
Np N50 f/1.4 też nie trafiał zawsze na f1.4.

Niedzwiedz
31-08-2007, 09:58
ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4 ;)

Kaleid
31-08-2007, 10:18
ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4 ;)

Tyle ze ta Twoja sigma nie chciała ostrzyc prawidlowo z niczym innym niz D200 ..trochę się z Jakubasem nad nia meczylismy, w koncu poszla do zyda :) Takie super ekstra to szklo jest.

Niedzwiedz
31-08-2007, 10:23
jak mialem d70 i s3 to dziala w punkt potem jak kupilem d200 to dupa byla skalibrowalem pod d200, wiec dziala z d200 i d80 z z d70 i s3 juz nie pisal mi Jakubus wtedy ze pupa, to prawda ze trzeba ja znalezc pod body lub kalibrowac, kolega Ami z forum trafil nowa pod d80 i nawet na 1,4 wymiata nieziemsko

Siupes
31-08-2007, 18:08
czyli jak na razie wynika ze szklo szklu nie rowne,
Niedzwiedz (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=324) - do tego canona to rolke duct tape bym potrzebowal i pare drucikow, odpada.
zastanawia mnie czemu pare osob bardzo glosno krzyczy ze to szko jest do dupy a reszta siedzi cicho i robi zdjecia
mam cicha nadzieje ze jest to troche jak z szumami w nikonach

Niedzwiedz
31-08-2007, 18:22
Siupes powiem tak , nie ma w tej cenie lepszej alternatywy, mialem nikorra 35 f2 i jednak sigma na 1,4 byl lepsza od f2.8 bylo juz niezle w obu, 1,4 to nie f2 przekonalem sie nie raz i zamiast iso 800 f2 to mialem iso 400 1,4,
sigma ma problemy z AF ale skalibrowana dziala bdb d70 i s3 zrobilem kilka tysiecy zdjec, d200 okolo 7000 zdjec po kalibracji bylo bdb z AF, Sigma ma bokhej w trojkaciki i zyleta jest na srodku ale to jakby malo znaczacy fakt. Ja polecam Sigme 30 1,4 jako dobra alternatywe. (acha jak kupisz nowa sigme z polska gwarancja kalibracja darmo w gdyni)

Siupes
31-08-2007, 19:54
dzieki za rady, ale gdynia troche daleko, a polska gwarancja jeszcze mniej dla mnie uzyteczna ;)
wlasnie kupuje to szklo przez to ze ma 1.4 i ze zdjec i testow ktore widzialem, 1.4 jest zupelnie uzyteczna.
wynika z tego co mowisz, ze w dobrze dobranym egzemplazu nie ma bledow af?

wojteh
03-09-2007, 08:00
powiem tylko jeszcze jedno (prosze mnie nie linczować) jak kupisz ten obiektyw - musisz nauczyć się nim fotografować - wiele osób mówi o FF/BF z powodu właśnie złego sprawdzenia - sprawdzaj w sytuacji gdy masz dużo światła i jest ewidentny obiekt do ostrzenia AF nie sprawdzaj na kartę testową (tak ja uważam) ja ustawiłem co kilka milimetrów (schodkowo) kody kreskowe z wyraźnym drukiem i strzelałem na środkowy jeśli wyraźny jest ten za masz BF jesli przed FF jesli ten w środku BINGO! - tak mozna sprawdzać wg. mnie całą optykę

harb
03-09-2007, 22:54
mialem okazje zrobic nim kilkadziesiat fotek ,przy ostrzeniu piszczal ,wlasciciel twierdzi ze juz sie przyzwyczail ,rzeczywiscie przy 1,4 -1,6 z lampa we wnetrzu Af ostrzyl bezproblemowo ,ale bez lampy troche mielil i lapal ostrosc 1/3 ,przy dobrym swietle bezproblemowo (ale to zadna sztuka ) ostry, od F5 zyleta

Zbigniew
04-09-2007, 02:23
wiele slyszalem o problemach z ostrzeniem z ta sigma.
wiec jak jest naprawde?
czy to 1 z 1000 czy raczej 3 z 10?
jakies opinie?

Wg moich ocen pasuje średnio 1 na 4 szkła.
Więcej poczytaj tutaj - http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31592

Siupes
04-09-2007, 03:48
Zbigniew (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5899) dzieki http://www.pbase.com/miljenko/sigma30 i twojemu testowi sie zdecydowalem zamowic.

Zbigniew
04-09-2007, 09:52
Hehe, to fajnie. Pamiętaj tylko, że warto swoje wychodzić za ostrym i dobrze ostrzącym egzemplarzem. To jest niestety wliczone w koszt zakupu tego szkła :)

heffi
04-09-2007, 11:12
Zbigniew a gdzie swoje szkiełko kupowales, bo poki co wiekszosc sklepow internetowych (ktore oferuja dosc rozsadne ceny) ich po prostu nie posiada i nie wiedza kiedy beda mieli :(

Zbigniew
04-09-2007, 11:24
W Sigma Pro Centrum w Warszawie, gdyż jedynie tam mogłem próbować godzinami kolejne egzemplarze. To duży plus tego miejsca. Minusem są tam ceny.

Siupes
04-09-2007, 13:28
ja mam dobry sklep pare km od domu, wiec beda sprowadzac od bulu. jak sie wyrobia z dobrym egzemplazem przed d3 to spoko, a jak nie to nie ;)
(nie planuje d3, ale zdecydowanie pojawienie sie fx da duzo do myslenia przy kupnie szkiel dx za $600)

heffi
04-09-2007, 13:39
W Sigma Pro Centrum w Warszawie, gdyż jedynie tam mogłem próbować godzinami kolejne egzemplarze. To duży plus tego miejsca. Minusem są tam ceny.

To samo niestety jest w Sopocie chociaz akutalnie nie posiadaja ani jednej sigmy 30 :(
Kurcze ponad 200zl wiecej zaplacic za samo testowanie.... :( strasznie nie podoba mi sie ten pomysl. Ale widze ze wielu opcji nie mam :(

Zbigniew
04-09-2007, 13:41
Siupes - i tak i nie. Na CB często pojawiają się dyskusje typu - czy kupić np. Tamrona 17-50 czy może 28-70, który "zostanie mi pod pełną klatkę". Wydaje mi się, że jeżeli zakup tej pełnej klatki jest w planie za 2-3 lata, to nie ma co się zastanawiać, tylko brać to, co jest najlepsze teraz. Zdjęcia przecież robi się tu i teraz, a nie kiedyś. Poza tym, przy obecnym rynku, sprzedaż szkła po 2-3 latach i odjęciu od niego z 1/4-1/3 ceny nie jest często jakimś wielkim bólem.

Siupes
04-09-2007, 13:56
mysle ze za dwa lata to wiekszosc na fx bedzie szalec, sprzedac za 2/3 ceny to faktycznie nie problem, mnie po prostu czekanie dobija, wszedzie pelno o problemach z ta sigma wiec nei wiem czego faktycznie oczekiwac.
w sumie to teraz wpadlem ze jak problem jest taki jak z 10-20 to w sumie nie powinienem sie martwic, w moim przypadku 1 sztuka spelnila swoje oczekiwania a nawet je przerosla :)

Zbigniew
04-09-2007, 14:03
Myślę, że dalszy rozwój rynku szkieł DX i FX w Nikonie można spokojnie rozpatrywać patrząc na to, co dzieje się w Canonie. Tam wielu użytkowników przechodzi różnymi drogami pomiędzy modelami aparatów i szkłami, z czasem niektórzy dokonują skoku na modele z serii xD (nie piszę o zawodowcach, ale raczej o amatorach). W Nikonie będzie podobnie - część osób skorzysta z FX, część pozostanie przy DX (liczbowo tych ostatnich będzie przez długie lata znacznie więcej). Wydaje mi się, że za 3, 4 czy 5 lat spokojnie sprzeda się szkiełko DX (w sensie: będzie popyt), nawet takie na śrubokręt.
A i jeszcze jedno - zauważ ciekawostkę - pomimo, że wszedł D80, wiele osób chętnie kupuje D200, który niby jest starszy, itd. Co więcej - wiele osób z chęcią kupuje używane D2h i modele z wyższej półki. Wiem, że tutaj nie ma bezpośredniej analogii do szkiełek, ale wg mnie potwierdza, że zmiany w przypadku sprzętu foto nie są wcale tak nagłe.
Swoją drogą - pomyśl ile w ciągu tych kilku lat (do czasu ew. zmiany na FX) możesz taką Sigmą zrobić fajnych zdjęć ;)

tomett
05-09-2007, 00:45
Swoją drogą - pomyśl ile w ciągu tych kilku lat (do czasu ew. zmiany na FX) możesz taką Sigmą zrobić fajnych zdjęć ;)
i to jest koleja swietna Twoja konkluzja:)
Ps.
choc wlasnie kupuje 35/2d.... co mi sie nada do d300... kiedys;)

harb
07-09-2007, 22:03
To samo niestety jest w Sopocie chociaz akutalnie nie posiadaja ani jednej sigmy 30 :(
Kurcze ponad 200zl wiecej zaplacic za samo testowanie.... :( strasznie nie podoba mi sie ten pomysl. Ale widze ze wielu opcji nie mam :(

jestes z Sopotu wiec nie masz daleko do sklepu "cyfrowe.pl" na kartuskiej w Gdansku ,zawsze maja jedna ,dwie sztuki i przyjazny personel,pozdrawiam i Ciebie Zbyszku serdecznie