Zobacz pełną wersję : VELVIA 100F
Nie wiem czy to dobry dzial ale pytam
Stego co wiem slajd nie ma toleranci co do naswietlenia.
Kupujac pan powiedzial zeby naswietlac w punk i bedzie wszystko ok.
No ale jak to zrobic?
Moje pytanie czy z F80 naswietlac z godnie z tym co pokazuje aparat (AF) czy + - ??
Jakas podpowiedz jak to naswietlic (krajobraz ,widoczki pogoda jak za oknem wczesny ranek pochmuro moze troszke wschodacego slonca)
pjolofoto
30-11-2005, 19:52
Nabyles rewelacyjny material . nikon f-80 ma natomiast swietny pomiar swiatla. w 90 % sytuacji zdjeciowych jest super ,jednak jesli scena jest oswietlona nierownomiernie boczne swiatlo ,pod swiatlo. polecam pomiar punktowy. bedziesz na pewno b. zadowolony. pzdr :wink:
Dzieki pjolofoto zastosuje sie do wskazowek w niedziele przetestuje pozdrawiam Daniel
a na co bedizesz bral ten punktowy?? bo imho na 90% nie doswietlisz. a velvia jak kazdy slajd ma malo tolerancje na bledy naswietlania i wyjdize ci kaszka. najlepiej jakbys sprawis sobie zewnetrzny swiatlomierz. ja majac f80 i focan an slajdach korzystalem glownie z CW + - korekta na wyczucie jesli byla potrzebna. punktowki w aparacie raczej uzywalem sporadycznie, w wypadkach keidy mialem naprawde kontrastowe motywy
pjolofoto
04-12-2005, 20:13
O tak ,expozycja na + / - to totalna amatorka sprawdzajaca sie tylko na rownomiernie oswietlonej scenie ( zimowy krajobraz na + 1.0 / 1,5 dzialki itp...)
Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru
,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji. Na co naswietlac oczywiscie na to co w zdjeciu ma byc najwazniejsze. miedzy bajki wlozylbym teorie o naswietlaniu slajdow na swiatla.
Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z
zewnetrzny !!!
Jak sam napisales mierzysz CW a potem na oko + - ,jesli bardzo kontrastowe sceny jednak mierzysz punktowym to co ci przeszkadza uzyc przy mniej kontrastowych ???
Pzdr :wink:
Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z
zewnetrzny !!!
:shock: a ja mam f80-tke i powalileś mnie z nóg tym cytatem
Dany nie wiem czy czytałeś to, ale warto zerknąć, dowiesz się troche jak naświetlać: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/ksiazka.htm
expozycja na + / - to totalna amatorka
a czy ja gdzies pisalem ze jestem zawodowcem??? :)
Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru
,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji.
ekhm .. klocilbym cie .. zarowno co do zaawansowania jak i radzenia sobie w kazdej sytuacji.
zewnetrzny !!!
a trzymales kiedys w reku porzadna flaszmiarke??? :D
Jak sam napisales mierzysz CW a potem na oko + - ,jesli bardzo kontrastowe sceny jednak mierzysz punktowym to co ci przeszkadza uzyc przy mniej kontrastowych ???
mierze CW bo go najbardziej lubie. jak mam czas to mierze CW i punktowy zarowno na swiatla jak i cienie i koryguje wg potrzeb. ale z reguly nie mam czasu ;)
pzdr
sailor
pjolofoto
zewnetrzny !!!
Ale jestem dumny ze mam F 80
Krycha
Dany nie wiem czy czytałeś to, ale warto zerknąć, dowiesz się troche jak naświetlać:
Nie i bardzo dziekuje zabieram sie do lektury.
W niedziele niestety robilem za nianie to moze za tydzien dam rade, a i tak pogoda niedopisala :| Pozdrowienia dla wszystkich Daniel.
pjolofoto
07-12-2005, 20:36
Wniosek ! Kazdy robi tak jak lubi ! sajlor tez mam 80 ,a i pare swiatlomierzy mialem w rekach. Jak na poczatku 90 % matryca, 9% punkt ,1% CW. Swiatlomierz ok ,ale gdy nie ma go aparat, do lamp studyjnych ale to osobna historia...
Władca Pixeli
08-12-2005, 06:45
Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru ,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji. Na co naswietlac oczywiscie na to co w zdjeciu ma byc najwazniejsze.
Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z zewnetrzny !!!
Prosty przykład:
Osoba w słoneczny dzień ubrana w bardzo jasną kolorową koszulę i bardzo ciemne spodnie.
Który pomiar będzie najlepszy: punktowy, matrycowy czy centralny? Na co mierzyć? Powodzenia z zabawą w korekty.
Światłomierz do pomiaru światła padającego poradzi sobie z tym bez problemu.
Prosty przykład:
Osoba w słoneczny dzień ubrana w bardzo jasną kolorową koszulę i bardzo ciemne spodnie.
Który pomiar będzie najlepszy: punktowy, matrycowy czy centralny? Na co mierzyć? Powodzenia z zabawą w korekty.
Światłomierz do pomiaru światła padającego poradzi sobie z tym bez problemu.
Tylko materiał może mieć problemy by zmieścić pojemność tonalną sceny :mrgreen:
Władca Pixeli
08-12-2005, 07:42
Tylko materiał może mieć problemy by zmieścić pojemność tonalną sceny :mrgreen:
Ale to jest wyższy stopień wtajemniczenia i wtedy trzeba coś zrobić aby zmniejszyć róznice w jasnych i ciemnych partiach. :lol:
Swiatlomierz ok ,ale gdy nie ma go aparat
wladca pixeli mysle wyjasnil wszystko w temacie :D .. no prawie wszystko :P
pjolofoto
10-12-2005, 16:02
Jakies trudne sytuacje tu wymyslasz. Przecierz nie naswietle na koszule ani spodnie.
jesli musze zrobic to zdjecie (velvia 100f) ,tu i teraz : PUNKTOWY na twarz ,tyle .
pzdr.
Władca Pixeli
10-12-2005, 17:50
Jakies trudne sytuacje tu wymyslasz. Przecierz nie naswietle na koszule ani spodnie.
jesli musze zrobic to zdjecie (velvia 100f) ,tu i teraz : PUNKTOWY na twarz ,tyle .
pzdr.
Ale twarz to nie jest szara kartka Kodaka. A jak to będzie murzyn :mrgreen:
Ale twarz to nie jest szara kartka Kodaka
Nie ale calkiem dobrze ja zastepuje, trzeba tylko dodac korekte + 1 do 1,5 EV w zaleznosci od preferencji i opalenizny.
A jak to będzie murzyn
To wtedy korekta na minus ;-)
pjolofoto
11-12-2005, 19:04
Nie ale calkiem dobrze ja zastepuje, trzeba tylko dodac korekte + 1 do 1,5 EV w zaleznosci od preferencji i opalenizny
-Pamietaj ze caly czas mowimy o velvii 100f .
-ps ,kolega pytal o zdjecia :
Jakas podpowiedz jak to naswietlic (krajobraz ,widoczki pogoda jak za oknem wczesny ranek pochmuro moze troszke wschodacego slonca) , kolega pytal o zdjecia
Witam.
Czy nie odnieśliście wrażenia , że velvie 100F jest łatwiej przepalić niż velvie 50 (bez literki F).
Podczas październikowego wypadu w góry używałem 100F oraz 50 i albo się słoabo
przykładałem albo musi być coś na rzeczy. Na materiale z "F" mam dużo więcej klatek z przpaleniam.
Konrad G.
14-12-2005, 15:44
A ja znam inny sposób...najjaśniejszy punkt i najciemniejszy pomierzyć spotem (pomysł z foto-kuriera - nie wiem na ile skuteczny) a później uśrednić i pstryk? :-)