Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: VELVIA 100F

Domyślnie VELVIA 100F

Nie wiem czy to dobry dzial ale pytam
    Stego co wiem slajd nie ma toleranci co do naswietlenia.
    Kupujac pan powiedzial zeby naswietlac w punk i bedzie wszystko ok.
    No ale jak to zrobic?
    Moje pytanie czy z F80 naswietlac z godnie z tym co pokazuje aparat (AF) czy + - ??
    Jakas podpowiedz jak to naswietlic (krajobraz ,widoczki pogoda jak za oknem wczesny ranek pochmuro moze troszke wschodacego slonca)
    Pozdrawiam
    Dany

F80, MB-16,SB-28, Nikkory:AF 20 f/2.8D , AF 35f/2.0D , AF 85 f/1.8

Domyślnie

Nabyles rewelacyjny material . nikon f-80 ma natomiast swietny pomiar swiatla. w 90 % sytuacji zdjeciowych jest super ,jednak jesli scena jest oswietlona nierownomiernie boczne swiatlo ,pod swiatlo. polecam pomiar punktowy. bedziesz na pewno b. zadowolony. pzdr
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Dzieki pjolofoto zastosuje sie do wskazowek w niedziele przetestuje pozdrawiam Daniel
    Pozdrawiam
    Dany

sailor
    Gość

Domyślnie

a na co bedizesz bral ten punktowy?? bo imho na 90% nie doswietlisz. a velvia jak kazdy slajd ma malo tolerancje na bledy naswietlania i wyjdize ci kaszka. najlepiej jakbys sprawis sobie zewnetrzny swiatlomierz. ja majac f80 i focan an slajdach korzystalem glownie z CW + - korekta na wyczucie jesli byla potrzebna. punktowki w aparacie raczej uzywalem sporadycznie, w wypadkach keidy mialem naprawde kontrastowe motywy

Domyślnie

O tak ,expozycja na + / - to totalna amatorka sprawdzajaca sie tylko na rownomiernie oswietlonej scenie ( zimowy krajobraz na + 1.0 / 1,5 dzialki itp...)
    Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru
    ,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji. Na co naswietlac oczywiscie na to co w zdjeciu ma byc najwazniejsze. miedzy bajki wlozylbym teorie o naswietlaniu slajdow na swiatla.
    Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z
    zewnetrzny !!!
    Jak sam napisales mierzysz CW a potem na oko + - ,jesli bardzo kontrastowe sceny jednak mierzysz punktowym to co ci przeszkadza uzyc przy mniej kontrastowych ???
    Pzdr

Domyślnie

Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z
    zewnetrzny !!!
    a ja mam f80-tke i powalileś mnie z nóg tym cytatem

Dany nie wiem czy czytałeś to, ale warto zerknąć, dowiesz się troche jak naświetlać: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/ksiazka.htm

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjolofoto
    expozycja na + / - to totalna amatorka
    a czy ja gdzies pisalem ze jestem zawodowcem???

Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru
    ,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji.
    ekhm .. klocilbym cie .. zarowno co do zaawansowania jak i radzenia sobie w kazdej sytuacji.
    zewnetrzny !!!
    a trzymales kiedys w reku porzadna flaszmiarke???
    Jak sam napisales mierzysz CW a potem na oko + - ,jesli bardzo kontrastowe sceny jednak mierzysz punktowym to co ci przeszkadza uzyc przy mniej kontrastowych ???
    mierze CW bo go najbardziej lubie. jak mam czas to mierze CW i punktowy zarowno na swiatla jak i cienie i koryguje wg potrzeb. ale z reguly nie mam czasu

pzdr
    sailor

Domyślnie

pjolofoto
    zewnetrzny !!!
    Ale jestem dumny ze mam F 80
    Krycha
    Dany nie wiem czy czytałeś to, ale warto zerknąć, dowiesz się troche jak naświetlać:
    Nie i bardzo dziekuje zabieram sie do lektury.
    W niedziele niestety robilem za nianie to moze za tydzien dam rade, a i tak pogoda niedopisala Pozdrowienia dla wszystkich Daniel.
    Pozdrawiam
    Dany

Domyślnie

Wniosek ! Kazdy robi tak jak lubi ! sajlor tez mam 80 ,a i pare swiatlomierzy mialem w rekach. Jak na poczatku 90 % matryca, 9% punkt ,1% CW. Swiatlomierz ok ,ale gdy nie ma go aparat, do lamp studyjnych ale to osobna historia...

Domyślnie

Pomiar punktowy to moim zdaniem najbardziej zaawansowany sposob pomiaru ,pozwalajacy poradzic sobie w kazdej sytuacji. Na co naswietlac oczywiscie na to co w zdjeciu ma byc najwazniejsze.
    Sorry ale nie zamienilbym (znakomitego) pomiaru swiatla z nikona f-80 na zaden z zewnetrzny !!!
    Prosty przykład:
    Osoba w słoneczny dzień ubrana w bardzo jasną kolorową koszulę i bardzo ciemne spodnie.
    Który pomiar będzie najlepszy: punktowy, matrycowy czy centralny? Na co mierzyć? Powodzenia z zabawą w korekty.
    Światłomierz do pomiaru światła padającego poradzi sobie z tym bez problemu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów