Zobacz pełną wersję : polar do d40x
humorekgw
30-08-2007, 10:19
Witam,
Chcę kupić do swojego d40x filtr polaryzacyjny i zastanawiam się, który będzie lepszy kołowy czy liniowy. Mam przeznaczone na filierek około 200 złotych.
Liczę na Waszą fachową poradę :-)
On i jakiego producenta polarów polecacie?
Polarka jak i każdy inny filtr dobiera się do średnicy wewnętrznej przedniej części obiektywu. Oczywiście filtr kołowy. Hoya, marumi - DHG wykonane specjalnie pod obiektywy DX
sokrates
30-08-2007, 10:56
polecam j.w. - tylko kołowy. Z liniowym będziesz miał problemy z AF.
Ważne żeby miał dobre powłoki MC inaczej możesz się liczyć z kiepską pracą pod słońce i ze słońcem bocznym (odbicia, odbłyski itp. )
humorekgw
30-08-2007, 20:53
Myślałem nad takim polarem www.allegro.pl/item230371415_filtr_polaryzacyjny_hoya_hmc_super_5 2mm_52_f_vat_.html
Co myślicie o tym filtrze? Może macie jakieś leprze propozycje.
Myślałem nad takim polarem www.allegro.pl/item230371415_filtr_polaryzacyjny_hoya_hmc_super_5 2mm_52_f_vat_.html
Co myślicie o tym filtrze? Może macie jakieś leprze propozycje.
Sam się będę na dniach zastanawiał nad jakimś dodatkowym wyposażeniem do mojej D40X. Więc doczepię się do tematu...
A co do tego z w/w linka - "Filtry polaryzacyjne Hoya HMC Super nie mają gwintu z przodu filtra, nie pasują do nich standardowe dekielki!" także dodatkowo +35zł.
Może jakieś inne konkretne propozycje?
PZDR
humorekgw
01-09-2007, 07:34
R.I.P. podaj jakieś linki do tych filtrów z dodatkowym gwintem, no i potrzebny mi filtr o średnicy 52 mm
humorekgw
01-09-2007, 15:21
Nic wcześniej nie mówiłem, ale jestem posiadaczem polara HOYA SUPER HMC tyle tylko, że z gwintem 58. Właśnie znalazłem na allegro redukcję http://www.allegro.pl/item229638985_redukcja_filtrowa_5258mm_sklep_krako w.html i zamiast kupować nowego polara może by ją kupić, zaoszczędziłbym sporo kasy. Tylko tak zastanawiam się czy nie straci się na jakości fotek (nie będzie jakichś cieni czy coś w tym stylu) czy nie będzie jakichś innych ograniczeń.
Proszę wypowiedzcie się na ten temat.
R.I.P. podaj jakieś linki do tych filtrów z dodatkowym gwintem, no i potrzebny mi filtr o średnicy 52 mm
Po pierwsze to wydaje mi się, że powinieneś edytować post, a nie pisać jeden pod drugim. Po dwa to to co napisałem, jest opisane w aukcji. A innych linków nie podam bo nie szukałem.
po pierwsze to napisz jakie masz szklo albo srednice soczewki bo zaraz sie okaze ze dobieramy filtr o zlej srednicy :)
humorekgw
02-09-2007, 09:18
po pierwsze to napisz jakie masz szklo albo srednice soczewki bo zaraz sie okaze ze dobieramy filtr o zlej srednicy :)
już podałem jakiej średnicy potrzebny jest mi filtr
Hmm... mam możliwość zakupu takiego polara Sigma EX MultiCoated Circular Polarising Filter 52mm (http://www.marketworks.com/storefrontprofiles/DeluxeSFItemDetail.aspx?sid=1&sfid=33071&c=550003&i=14120739) za 15E (czyli jakieś 56zł), oczywiście nówka. Jakieś opinie?