PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwie gorki

Onsajt
27-08-2007, 22:18
Poczatki przygody z lustrzanka...troche na dziko

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/3919/7817466ms8.jpg)[/URL][/IMG]

swiatlo
27-08-2007, 23:41
Świetne oko. To Twoje zdaje się drugie zdjęcie na tym forum i podobnie znakomite. Bardzo odważne w ekspozycji, przyznaj się że chociaż to Twoje początki na tym forum, to na pewno nie w fotografii w ogóle. Gdybyś był początkującym to byś się obawiał tak niedoświetlić zdjęcia. Byś wolał bardziej poprawnie niż odważnie. A tak to miałeś odwagę podjąć znakomitą decyzję - dać kompletnie ciemne zdjęcie które według mnie stanowi główną wartość tego obrazu.
Świetne oko, świetna spostrzegawczość, świetna wyobraźnia. No i kolosalna kreatywność. Zazdroszczę Ci takiej.. :)
Podsumuwowując - jestem zachwycony tym zdjęciem. Jedno z najlepszych ostatnio na Krajobrazie.

P.S. A jak przyjdą komentarze aby rozjaśnić, to zignoruj! :)

Onsajt
27-08-2007, 23:55
Swiatlo..zaskoczyles mnie taka odpowiedzia..wiec pisze szczerze: kiedys mialem anologlowa lustrzanke(jakies parenascie lat temu) zrobilem na niej z parenascie filmow i sprzedalem, rok temu poczulem,ze chce znow robic zdjecia i na szczescie moglem sobie pozwolic na dobra cyfrowke i probuje wrocic do pasji...i juz dobrze mi z tym, robie wszystko "na czucie" bo warsztat mam slaby...to szczera odpowiedz

swiatlo
28-08-2007, 00:03
... robie wszystko "na czucie" bo warsztat mam slaby...to szczera odpowiedz

Gratuluję zatem "czucia". Jak widać znakomite czucie jest lepsze niż najlepszy warsztat... :)

Onsajt
28-08-2007, 02:04
Wlasnie obejrzalem Twoja galerie....kurcze i Ty komus piszesz o "czuciu"? Do tego zawsze dazylem... nie mam powodow ku wazelinie...na koniec koncow jestes sam....wiec po co?

swiatlo
28-08-2007, 05:25
Dlaczego podoba mi się Twój obraz? Dlatego bo ma charakter, bo ma atmosferę ascezy, prostoty, bo na nim nie ma żadnych bajerów. Prościej nie można. Ma świetną przestrzeń, jest trójwymiarowe. Bo tchnie surowością. Tam nie ma nic niepotrzebnego. Kilka linii i trzy kolory - jakby naszkicowane.
Niedawno były zdjęcia z norweskich fiordów. I to nie było to co chciałem. Tam właśnie się spodziewałem tego co Ty zrobiłeś tutaj. Zdefiniowanych kształtów, surowości i prostoty.
Pewnie przyjdą inni i będą wymadzali. Do mnie jednak to trafia bardzo głęboko.
To nie problem zobaczyć widoczek i pstryknąć. Są dwa rodzaje krajobrazu. Pierwszy to ładny widoczek który każdy widzi. Po prostu wystarczy stanąć, nastawić prawidłowo ustawienia i nacisnąć spust. Kolejna górka, kolejna chmurka. Żadnej kreatywności, wystarczy opanować warsztat techniczny i pojechać w pole. I to wszystko. I wyostrzyć. I oklaski zapewnione.
Drugi rodzaj to taki, że nikt tego nie widzi tylko ty. Dobór kolorów, kontrastów, cieni i świateł że tylko ty jesteś w stanie to zauważyć i utrwalić na matrycy. Ale do tego trzeba mieć wyobraźnię. Wyobraźnię aby nie pokazać taki obrazek jaki był w rzeczywistości, ale taki jaki jest w twoich marzeniach. Czyli nie jesteś reporterem widoczków z natury, wręcz przeciwnie, pokazujesz to co jest w twojej wyobraźni.
To jest to, jak ja interpretuję ten Twój obrazek. Z Twojej asekuracji wnioskuję że może to tylko moja taka interpretacja. Ale nie mniej abstrahując od rzeczywistych Twoich intencji, to do mnie ten obrazek bardzo przemówił.

Onsajt
28-08-2007, 12:52
Dopisze tylko gdzie zdjecie zrobione...moze komus sie przyda:Killiney Hill w Dublinie, widok w strone Wicklow..sam jeszcze zamierzam tam powrocic bo jest to w zasiegu operacyjnem - mam tylko rower...moze nawet w ten weekend i jak cos sie uda to zamieszcze:)

Thrasher
28-08-2007, 20:19
Całkiem fajne zdjęcie, choć wygląda jakby prosto z puszki a możnaby lekko podbić kontrast i saturację.

To nie problem zobaczyć widoczek i pstryknąć. Są dwa rodzaje krajobrazu. Pierwszy to ładny widoczek który każdy widzi. Po prostu wystarczy stanąć, nastawić prawidłowo ustawienia i nacisnąć spust. Kolejna górka, kolejna chmurka. Żadnej kreatywności, wystarczy opanować warsztat techniczny i pojechać w pole. I to wszystko. I wyostrzyć. I oklaski zapewnione.
przemówił.

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Moim zdaniem nie jest tak łatwo zrobić dobre zdjęcie, nawet mając dobry warsztat i ładny widok. Gdyby to było tak hip hop śiup to oklaskiwanych zdjęć byłoby miliony.

wkrass
28-08-2007, 21:16
Jedno z najlepszych ostatnio na Krajobrazie
Zgodze sie.
Podoba mi sie to zdjecie.
Lubie takie miejsca.

swiatlo
28-08-2007, 22:11
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Moim zdaniem nie jest tak łatwo zrobić dobre zdjęcie, nawet mając dobry warsztat i ładny widok. Gdyby to było tak hip hop śiup to oklaskiwanych zdjęć byłoby miliony.

No właśnie że problem jest taki że jest ich miliony. Bardzo byłem zachwycony początkowo paroma forami na internecie, na przykład NaturePhotographers.net. Jest tam forum Earth, Sea and Sky. Obrazki niesamowite. Ale po jakimś czasie zaczynam się orientować że w sumie tych o wysokiej kreatywności jest tam naprawdę znikoma mniejszość. Większość z nich charakteryzuje się po prostu ładnym obiektywnie widokiem ujętym bardzo wysokim warsztatem technicznym oraz obróbkowym. Po jakimś czasie jest to masówka. Czyli ładny widok plus wysoka rutyna w technice i obróbce. Takie zdjęcia zbierają oklaski i się sprzedają. Jak więc dodasz ładny widok do biegłego fotografa, to masz pewną receptę na ładny obrazek. Nie musisz być kreatywny, nie musisz mieć żadnego natchnienia. I nie mówię tutaj o odkrywczości na miarę globalną bo nie sądzę aby to było możliwe w dzisiejszych czasach gdzie setki milionów ludzi pstryka setki milionów obrazków każdego dnia. Chodzi mi jednak o odkrywczość na własną indywidualną, osobistą skalę.
Na przykład weź obrazki modelek na tym forum. Jest tutaj paru bardzo biegłych fotografów którzy ci na zamówienie zrobią świetną sesję z ładną modelką. Mają fach w ręku, i wystarczy ładna modelka oraz poprawne zdjęcie podparte ich solidnym doświadczeniem aby zebrać poklask. Czy z ich punktu jest to kreatywne? Nie, nie jest. Oni to robią na zamówienie i na zawołanie.
Ale już na przykład Andy O widać że się stara za każdym razem wejść na inną płaszczyznę, coś nowego odkryć, zauważyć coś czego nie widział przedtem, pokazać ekpresję której nie pokazywał poprzednio. To się właśnie nazywa kreatywnością. Odkrywaniem samego siebie, pokazywanie nie rzeczywistości jaka jest, jaką każdy widzi i na którą nie mamy wpływu, ale taką jaką chcemy aby była, jaką tworzymy we własnej wyobraźni. I to Andy stara się robić.
A weź Stiga. On ma absolutnie perfekcyjny warsztat. Jest w stanie pokazać rzeczywistość odwzorowaną w skali 1-1. Kolory, cienie, szczegóły. Czyli warsztat absolutny. Przynajmniej na mój poziom. Ale na ile jest tutaj własnej kreatywności, własnych marzeń i własnej wyobraźni. Na razie nic. Mam nadzieję że kiedyś się przełamie i zacznie pokazywać własne wizje i własne marzenia, to co on sam chce widzieć, a nie to co widzi każdy.

Podobnie jest z tym zdjęciem Onsajta. Nie wiem na ile to było świadome, ale wyszła nie taka rzeczywistość jaka była obiektywnie, nie wyszło wierne i technicznie doskonałe odwzorowanie rzeczywistości podparte perfekcyjnym warsztatem, ale wyszła wizja z własnej wyobraźni i marzeń.
I o tym mówię.
All My Life robi zdjęcia bardzo kreatywne. Jednak z zasady nie włączam się w komentowanie jego zdjęć z prostego i prozaicznego powodu - on zupełnie nie włącza się w komentowanie innych fotografii. I to ja uważam za nie fair. Uważam że każdy publikując własne zdjęcia ma moralny obowiązek komentowania innych. Na każdy komentarz pod własnym zdjęciem powinien się odwdzięczyć komentarzem pod zdjęciami innych. Tak ja uważam.
No dobrze, za dużo już pewnie powiedziałem i pewnie mi się za to oberwie. Ale chyba wiadomo o co mi chodzi...?

Thrasher
28-08-2007, 22:22
Swiatlo - rozumiem co masz na myśli, zgadzam się, że zdjęcia takie w których autor pokazuje "swój świat" są znacznie bardziej wartościowe, choć nie koniecznie się wszystkim podobają tak jak te "rzemieślnicze".
Mimo tego uważam, że zrobić dobre "rzemieślnicze zdjęcie nie jest wcale łatwo.
Pozdrawiam

lechupe
28-08-2007, 23:12
Idealnym połaczeniem tego co wyłozył Swiatło i uwagi Thrashera jest twórczość Adamsa. Jego fotografia krajobrazowa, to jak wiadomo szczyt umiejętności warsztatowych. Również ogromna siła przekazu, która spowodowała zmiany w mysleniu wielu Amerykanów o środowisku. Ale pomimo tego, iż generalnie Adams starał się idealnie odwzorowywać rzeczewistość, nadawał swoim fotografiom specyficzny, monumentalny charakter. No i to jemu przypisuje sie powiedzenie, ze nie fotografuje sie, ale tworzy fotografie...

elmo
29-08-2007, 08:33
tytuł powinien brzmieć: "dwie górki i woda"... po prostu daje niesamowite wrażenie...
świetna fota...

Macro
30-08-2007, 08:24
Heh - no i mogę napisać o twoim zdjęciu dokładnie to samo, co ty o moim :) Z tym, że twoje zdecydowanie bardziej mi się podoba. Co to za pora dnia była?

Onsajt
30-08-2007, 10:07
Zdjecie robione podczas zachodu slonca,ostre slonce bylo za chmurami i udalo zlapac sie dosc fajne swiatlo

pikaro
31-08-2007, 18:38
dzieki, Swiatlo, za przypomnienie, o co tu wlasciwie chodzi ;)

dinus
31-08-2007, 18:46
Swietna fotka, swiatlo, kadr.

Pozdrawiam

glisek
31-08-2007, 21:33
bardzo ciekawe zdjecie, natomiast troche przytlacza mnie ta chmura na gorze, mzoe jakby je lekko ciachnac by bylo ciekawiej...
sie nie znam ale tak se mysle :)

Marta Baranowska
31-08-2007, 21:36
ciekawie skadrowane, przez to niezły efekt

popbart
01-09-2007, 16:24
Swiatlo obronił ten świetny obraz.
Już myślałem, że go zmieszają z błotem.

Szuwar
04-09-2007, 00:05
Spokój, cisza, zaduma. Piękne ...

haszz
24-09-2007, 15:31
emanuje erotyką ;)

jchyra
02-10-2007, 10:52
w kolorze i linii oszczędność do granic - a tak bogata uczta dla oka!
gratuluję
urzekła mnie linia brzegu