PDA

Zobacz pełną wersję : d50-mozliwosci

gucio
24-11-2005, 22:46
czy d50 robi zdjecia czarno-biale?

Czornyj
24-11-2005, 22:52
Nie.

Aczkolwiek każde zdjecie można do czarnobiałości zmusić posługując sie zaawansowanym oporgramowaniem fotoedycyjnym i potegą umysłu.

Wiktoch
25-11-2005, 12:31
Nie.

Aczkolwiek każde zdjecie można do czarnobiałości zmusić posługując sie zaawansowanym oporgramowaniem fotoedycyjnym i potegą umysłu.

przepięknie powiedziane - tj. napisane :mrgreen:

gALL
25-11-2005, 13:37
Filmow tez nie kreci, nie robi za kamere internetowa, nie robi w sepi ... ogolnie SZAJS.

Amadablam
25-11-2005, 14:08
podsluchane w pewnym ...jokerze w galerii Tesco
- jak Pan kupi tego coolpixa (chodzilo o D50) to dolozymy jeszcze torbe
- ale on jakis taki duzy i nieporeczny
- no prosze Pana, ale jak Pan pokaze go znajomym, to od razu beda wiedzieli, ze z Pana prawdziwy fotograf
- mowi Pan?
- pewnie
- a ktory lepiej robi zdjecia: czarny czy srebrny
- zawodowi fotografowie wola czarny
(tu odezwala sie zona/kobieta/znajoma???)
- no jak ty bedziesz z tym czarnym wygladal, jakos tak za powaznie
- dobra, biore srebrny, niech Pan pakuje

ufff ... :mrgreen:

kwasik
25-11-2005, 15:49
- no prosze Pana, ale jak Pan pokaze go znajomym, to od razu beda wiedzieli, ze z Pana prawdziwy fotograf
- mowi Pan?
- pewnie

klękajcie narody...

MzMarcin
25-11-2005, 19:10
:)

Pawel Pawlak
25-11-2005, 19:19
- mowi Pan?
- pewnie

I to dowód na to, że wiedza techniczna sprzedawcy ma maksymalnie tylko 25% wpływu na skuteczność sprzedaży. Ważniejsze jest to pozotałe 75% :mrgreen:

Rick van Dyke
25-11-2005, 20:01
masakra! :shock:

marcelis
25-11-2005, 21:22
To jest po prostu "polska rzeczywistość"

ALF
26-11-2005, 00:11

eee...tam...a skąd później NP ma nagrody za sprzedaż? :twisted: :mrgreen:
dobry marketing polega na sprzedaniu klientowi czegoś, czego klient absolutnie nie potrzebuje :mrgreen:

Pawel Pawlak
26-11-2005, 00:26

eee...tam...a skąd później NP ma nagrody za sprzedaż? :twisted: :mrgreen:
dobry marketing polega na sprzedaniu klientowi czegoś, czego klient absolutnie nie potrzebuje :mrgreen:

Jak to nie potrzebuje ? ;) Przeca klient zdecydował się po takiej argumentacji sprzedawcy na zakup :) Kupił aparat srebrny żeby głupio nie wygladać (nie jakiś profesjonalista) a mimo to taki, że że jak zobaczą go znajomi to od razu z szacunkiem popatrzą na zdjęcia jego autorstwa. Najwyraźniej czegoś takiego szukał.
Jeśli sądzić po tym dialogu, to sprzedawca bardzo dobry (poza wpadką z coolpixem).A o poziomie klienta nie wypada dyskutować ;) Każdy ma inne potrzeby i inne formy zaspakajania ich :)

marcineq
26-11-2005, 12:32
A ja miałem niadawno taką przygode w MM, a mianowicie poprosiłem Panią w dziele FOTO o D50, i sobie macam i ogladam,a Pani chyba sie postanowiła wykazać i mówi ze D50-tka jest o niebo lepsza od D70 :lol: A ja sie pytam, czy chodzi jej o S-ke, a ona mówi że NIKON wprowadzając D70s dodał tylko literke do nazwy i tyle :roll:

sailor
26-11-2005, 13:17
(poza wpadką z coolpixem)

jaka wpadka .. przeceiz wszystkie nikony w fotojokerze nazywaja sie coolpixy :) ostatnio widzialem coolpixa d70s :) az chcialem zdjecie zrobic :D

ona mówi że NIKON wprowadzając D70s dodał tylko literke do nazwy i tyle

imho niewiele sie pomylila :D bo przecietny fotopstryk nawet nie zauwazy ze cokolwiek zmieniono

soko
26-11-2005, 14:20
wiecie sprzedawcy tacy juz sa... w nowej galerri copernicus w Toruniu jest sklep Nikona. to pani wiedziala nt sprzetu mniej niz ja niestety....
a pan w media markt probowal mi wcisnac ze gadajaca mapa w GPS to funkcja urzadzenia a nie mapy. <lol>

Seeker
27-11-2005, 14:45
Jak widac w stopce, uzywam F60, ale prawie kazdy nowy napotkany
w realu rozmowca pyta, czy to cyfrak.
Jest jakies zboczenie w tym narodzie...

btw: Widocznie F60 nie wyglada jeszcze tak staro :):)

krystek
27-11-2005, 15:46
smiejcie sie, smiejcie, a tu zaraz zobaczymy posta "jestem zaawansowanym amatorem, kupilem srebrnego kólpiksa d50. co to znaczy p/a/m/s.. ?"

kwasik
27-11-2005, 16:00
...i dlaczego nie moge kadrowac przez LCD, no i najwazniejsze: gdzie u diaska jest guzik do zooma??

Siupes
27-11-2005, 16:18
...i dlaczego nie moge kadrowac przez LCD, no i najwazniejsze: gdzie u diaska jest guzik do zooma??
chyba masz zepsuty, i jeszcze wzial i guziki powypadaly, jak sport robisz to kanona powinienes kupic, kazdy profi robi sport kanonem, szczegolnie na olimpiadach dobre, bo dostajesz kupony na hotdogi ;)
... a teraz jest wersja specjalnie do robienia slubow, kanonik sie nazywa, lepsze zdjecia w kosciele robi, nawet po ciemku ;)
....ehhh nie moglem sie powstrzymac :)

kwasik
27-11-2005, 20:17
dostajesz kupony na hotdogi :mrgreen:

McSimus
08-12-2005, 01:57
... a teraz jest wersja specjalnie do robienia slubow, kanonik sie nazywa, lepsze zdjecia w kosciele robi, nawet po ciemku...

Dobre :twisted:

PS:mój też Silver :? ale to warunek był na zgodę żony na zakup tego a nie jakiegoś kompaktu :wink:

andnn
08-12-2005, 15:59
Też mam srebrnego i nie rozumiem dlaczego większość uważa go za "gorszy model". Kolor jest kwestią gustu a o gustach sie nie dyskutuje... Mnie osobiście też podoba się bardziej czarne body, ale kiedy kupowałem moją D50-tkę tydzień temu to srebrne były w cenie 2490 zł (nie miały kuponu na 400 stówki zwrotu) a czarne były po 2890 (miały kupon). Wolałem więc wydać teraz 400 złociszy mniej niż kupic czarnego i czekać nie wiadomo jak długo na zwrot :-)
A tak ogólnie to jestem bardzo zadowolony z zakupu, żona może włączyć sobie "auto" i pstryka dzieciaki bezstresowo, a ja mogę się pastwić nad wszelakimi możliwymi opcjami i focić jak moją starą i niezastapioną Practicą ... :-)

Pozdrawiam

And

MyKeey
05-01-2006, 14:14
Od kilku dni jestem zsczęśliwym posiadaczem pierwszej mej lustrzanki cyfrowej i dopiero sie uczę poprzez zabawę.
Mam srebrnego, niestety bo miałem ogromna chrapkę na czarnego, ale korzystajac z promocji w ostatnich dniach już ciężko było o taki. Zjęcia robią takie same. 8) :D

A z tymi fotkami b&w to czy mająć, znaczy kupując program nikon project 4 da się przekazać do aparatu jakieś włane ustawienie odnosnie możliwości zmiany saturacji i poprzez to uzyskanie czarno białych fotek?

elrond
05-01-2006, 14:56
Śmiejecie się z tego sprzedawcy ale w ubiegłym roku zadałem (z czystej ciekawości znajomości sprzedawcy) pewnej Pani w Media Markcie następujące pytanie:

"Czym różni się aparat cyfrowy kompaktowy od cyfrowej lustrzanki?"

Pani chwilę pomyślała i odpowiedziała mi w następujący sposób:

"Proszę Pana te lustrzanki cyfrowe po prostu robią zdjęcia doskonałej jakości, to tak jak z lustrem gdzie odbity obraz jest obrazem z rzeczywistości. Tutaj jakość zdjęcia jest niemal identyczna z tym co fotografujemy. Dlatego też takie aparaty nazywane są lustrzankami i kosztują dużo drożej. Właśnie za ten doskonały efekt tyle płacimy. Kompakty robią dużo gorsze zdjęcia bo nie mają takiej matrycy jak w lustrzankach. To właśnie dzięki doskonałej matrycy mamy tak doskonałe zdjęcia"

Tak mniej więcej brzmiała odpowiedź, a mnie po prostu zamurowało i spokojnie sobie odszedłem od tej Pani. Myślałem o tym do końca dnia hehe. :shock:

P.S. Mogłem ją w sumie dodatkowo zapytać, po co są w takim razie obiektywy skoro ta matryca robi takie wspaniałe zdjęcia niczym odbicie w lustrze :D

MzMarcin
05-01-2006, 15:24
"Proszę Pana te lustrzanki cyfrowe po prostu robią zdjęcia doskonałej jakości, to tak jak z lustrem gdzie odbity obraz jest obrazem z rzeczywistości. Tutaj jakość zdjęcia jest niemal identyczna z tym co fotografujemy. Dlatego też takie aparaty nazywane są lustrzankami i kosztują dużo drożej. Właśnie za ten doskonały efekt tyle płacimy. Kompakty robią dużo gorsze zdjęcia bo nie mają takiej matrycy jak w lustrzankach. To właśnie dzięki doskonałej matrycy mamy tak doskonałe zdjęcia"

:) :) :)

Czornyj
05-01-2006, 15:47
Może Pani nie znała się na konstrukcji aparatów, ale jakże pięknie to ujeła! Taka stylistka, a marnuje się bidulka w sklepie, odpowiadając na głupkowate pytania...

stollo
05-01-2006, 19:06
Ale wykombinowała bestia :lol:

mstr
06-01-2006, 12:28
W marketingu może robic :wink: Już któryś raz z kolei czytam o 'fachowej' obsłudze w MM. W końcu nie dla idiotów :wink:

leszeg
06-01-2006, 13:00
Ktos kto ma choć minimalne pojęcie o fotografowaniu nie będzie opierał sie nigdy na opiniach sprzedwców sklepowych (bez urazy jesli tu taki jest) każdy chce sprzedać to co ma. Przypadkowi nabywcy aparatów w ten sposób kupują bo nie przyjdzie im nawet do głowy ,że jest np takie forum gdzie po kilku godzinach lektury mozna wyciągnać jakieś wnioski (albo zgłupieć do reszty :) ). Kupuja i walą foty ile w karte wlezie wcześniej prosząc w sklepie by im ustawiono tak żeby tych zdjęć dużo było. Niedawno ktos na gg zadał mi pytanie "z którego aparatu będą ostrzejsze zdjęcia, czy z Panasonika FZ20 czy Nikona D50 " Nie ma sie co dziwic sprzedawcom, chcą pracowac jak każdy i muszą sprzedawać jak tylko potrafią. W serwisach tez jest róznie, prawda?

Orfi
11-01-2006, 16:02
A ja się wyłamię..jeśli można...hihiihii

Znam kobietkę, nawet niczego sobie , pracującą w radomskim Jokerze i uwierzcie mi aż miło się z Nią rozmawia, nie dość że zna sie na rzeczy, to w dodatku nie próbuje ludziom wciskać różnych różnosci za wszelką cenę używając chorej argumentacji...po prostu... chyba jedna rozsądna i kompetentna osoba w Jokerze...
Pozdrawiam..

ALF
11-01-2006, 16:15
Orfi, a ja znam takie dwie, ale jedna zna się wyłącznie na canonkach, a druga wie wszystko o minoltach - niestety pracują w różnych sklepach :twisted: :mrgreen:

Orfi
11-01-2006, 16:31
To moze je jakoś "spikniemy" i będziemy mieli nie dosyć, ze ładne, to i wyczerpujące źródło informacji o aparatach? hehehe

robertode
11-01-2006, 16:31
u u u to sie dyskusja rozwineła :) przez taakie posty jak gucio`a administrator forum bedzie musiał zakupic jeszcze kilka dodatkowych macierzy dysków bo gdzie te terabajty pomieścicć :) pozdr

Orfi
11-01-2006, 16:40
hehehehe...Biedny admin...i znów kobiety górą....

McSimus
13-01-2006, 01:25
Oki, sympatyczna pani w Fotojockerze w Gdyni w Tesco przez 10 minut usiłowała mi wmówić,że w Canonie S2IS nie ma EVF tylko wizjerek przeziernikowy czyli taka lunetka, potem się baaardzo zdziwiła ;) Więcej już o nic nie pytałem.

najt
13-01-2006, 16:42
nowa możliwość

http://allegro.pl/show_item.php?item=80897152

Informacje dodatkowe:.... , nagrywanie filmów, ...

wiedzieliscie o tym że D50 nagrywa filmy? Bo ja nie :D

leszeg
13-01-2006, 17:01
bo to jest tunigowany nikoś :)

sadki
18-01-2006, 00:59
Jakto nie wiedzieliście? film zapisywany jest w postaci pojedynczych klatek, prędkość max 2.5 kl/sec. Bez dźwięku.

...no i ten zum cyfrowy :)