Zobacz pełną wersję : Zalety Fuji
slodki baton
24-08-2007, 23:26
Czy któryś z forumowiczów mógłby mi wytłumaczyć i pokazać na czym polega zaleta matryc w Fuji (s3 s5...) oraz czy warto płacić aż tyle za tą matrycę (pomijając cel w którym będzie ona wykorzystywana, po prostu zastanawiam się czy nie lepiej kupić taniej aparat z "normalną" matrycą a lepszymi innymi parametrami...) bo powiem szczerze że chociaż staram się bardzo mocno to nie rozumiem dlaczego aż tak bardzo są one chwalone...
Sample mile widziane...
Czy któryś z forumowiczów mógłby mi wytłumaczyć i pokazać na czym polega zaleta matryc w Fuji (s3 s5...) oraz czy warto płacić aż tyle za tą matrycę (pomijając cel w którym będzie ona wykorzystywana, po prostu zastanawiam się czy nie lepiej kupić taniej aparat z "normalną" matrycą a lepszymi innymi parametrami...) bo powiem szczerze że chociaż staram się bardzo mocno to nie rozumiem dlaczego aż tak bardzo są one chwalone...
Sample mile widziane...
To znaczy, że dla Ciebie nie warto "płaciić aż tyle" za Fuji.
Niedzwiedz
24-08-2007, 23:44
bo to sa super mnatryce i warte tego !
slodki baton
24-08-2007, 23:59
bo to sa super mnatryce i warte tego !
ale dlaczego... ? ja po prostu nie widzę w czym są one lepsze... :) tak wiem rozpiętość tonalna.. ale pokażcie mi tą "lepszość" na przykładzie! (najlepiej ten sam kadr a najlepiej to raw wywołany "normalnie" i tak aby pokazać co potrafi ta matryca!
Niedzwiedz
25-08-2007, 08:28
mam 5d do dzis wiecej szczegolow w cieniach i swiatlach rejestruje s3/s5 , pokazywalem swago czasu roznice nikony zjadal jak chcial ale ma wady tej matrycy np mala rozdzielczosc , kolory to drugi atut tej puszki ;)
BrylantS
25-08-2007, 08:43
Sam uzywam S3 i S5 i faktycznie Niedzwiedz ma racje...trzeba zobaczyc te kolory z fuji na zdjeciach bez obrobki zeby sie przekonac.
ale są też wady (jeśli można to tak nazwać) ogromne pliki, i niezbyt szybka praca S3 w S5 pewnie o wiele lepiej to chodzi ale cena S5 jak na moje gusta to za bardzo wygórowana jest ponad 1k więcej od D200 a różnica między tymi puszkami to praktycznie tylko matryca :)
trzeba zobaczyc te kolory z fuji na zdjeciach bez obrobki zeby sie przekonac.
No to pokażcie autorowi tematu. W czym problem?
No to pokażcie autorowi tematu. W czym problem?
Jak to w czym? Do oglądania tych fotek trzeba posiąść wiedzę tajemną. Ci bez wiedzy tajemnej rożnic nie widzą. :wink:
slodki baton
25-08-2007, 12:41
widzę że się niczego nowego nie dowiem... będe szukał u innych źródeł.
Miałem okazję porównywać obraz z S2 Pro, S3 Pro, S5 Pro m.in. z obrazami rejestowanymi przez EOSa 5D, EOSa 30D, EOSa 400D, Nikona D200, Nikona D80 i Nikona D70s, więc się wypowiem.
Mam aktualnie S2 Pro, gdzie matryca od S3 (czy S5) różni się przede wszystkim tym, że piksele typu S i R są umieszczone na pojedyńczym czujniku, a w S3 (S5) są już rozdzielone na dwa.
Wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/S3_SuperCCD_SRII.jpg)
Rozdzielenie tych czujników wpłynęło przede wszytkim na poszerzenie dynamiki (rejestrowanie szczegółów w ciemnych i jasnych partiach obrazu), oraz - nieznacznie - na zwiększenie jej rozdzielczości. Używanie filtrów połówkowych przy S3 /S5 Pro wydaje się bezzasadne.
Fuji rejestruje obrazy o wielkości 12 MPx, jednak dane pochodzą z 6,17 MPx typu S i 6,17 MPx typu R. Rozdzielczość takiego obrazu nie jest tak wyrazista jak z matrycy choćby 10 MPx, gdzie te 10 MPx jest bardziej "uczciwe" niż te podbite 12 MPx. Z drugiej strony, porównując tę matrycę do "zwykłej" matrycy 6 MPx - dużo zyskujemy.
Zalet matrycy Fuji jest wiele:
1) Bardzo duża dynamika (aktualnie chyba największa - przy ustawieniu 400%)
2) Wysokie ISO przy bardzo niskich szumach: 1600 w S5 ? - no problem.
3) Sama rozdzielczość jaką dają te matryce jest w zupełności wystarczająca
4) Obraz z Fuji bardzo łatwo (łatwiej niż obraz D200) poddaje się obróbce komputerowej i moim zdaniem pozostawia większy margines późniejszej ingerencji.
Fuji w prospekcie S5 Pro pisze: "Stworzony do fotografowania ludzi" - nie bez przyczyny. O ile rozdzielczość matryc Fuji jest absolutnie wystarczająca do powyższego cytatu (portrety), o tyle fotografowanie scen gdzie wymagana jest bardzo wysoka ROZDZIELCZOŚĆ, jest powiedzmy wystarczająca.
Wszystko zależy do czego potrzebujesz sprzętu: Fuji S5 daje sumarycznie lepszą jakość obrazu niż Nikon D200 (gdzie D200 bardzo, bardzo nieznacznie - wręcz pomijalnie wygrywał samą rozdzielczością, przy czym przegrywał z kretesem w pozostałych kategoriach), ale z kolei przegrywa pod tym względem z EOSem 5D... Tutaj więc wybór był trudny:
cena = Nikon D200;
jakość obrazu = Canon 5D;
jakość + wytrzymałość = Fuji S5 Pro.
:D Jednak 23 sierpnia br. kochany Nikon pokazał modele D300 (DX) i D3 (full frame) - wyposażone w 12 MPx matryce typu CMOS (a nie CCD jak dotychczas). Wg danych technicznych wygląda na to, że Nikon D300 będzie co najmniej dorównywał jakością obrazu EOSowi 5D, a wytrzymałością będzie na pewno nie niżej niż Fuji S5 Pro (czy D200), przy czym będzie kosztował mniej więcej tyle co Fuji S5 Pro. Tak więc, jeśli zamierzasz wydać na puszkę ok. 7 k, lepiej zaczekaj do jesieni na Nikona D300. Pozdrawiam.
slodki baton
25-08-2007, 12:52
:D Jednak 23 sierpnia br. kochany Nikon pokazał modele D300 (DX) i D3 (full frame) - wyposażone w 12 MPx matryce typu CMOS (a nie CCD jak dotychczas). Wg danych technicznych wygląda na to, że Nikon D300 będzie co najmniej dorównywał jakością obrazu EOSowi 5D, a wytrzymałością będzie na pewno nie niżej niż Fuji S5 Pro (czy D200), przy czym będzie kosztował mniej więcej tyle co Fuji S5 Pro. Tak więc, jeśli zamierzasz wydać na puszkę ok. 7 k, lepiej zaczekaj do jesieni na Nikona D300. Pozdrawiam.
O chociaż jedna konkretna odpowiedź i rada.
Dzięki Tad_Bie
właśnie się zastanawiam kiedy fuji opracuje swoją wersję D300 bo to może być dopiero cudeńko puszka...
pamięta może ktoś ile minęło czasu od premiery d200 do s5pro?
Zbyt dużo!
Obstawiam 1-2 lata (pewnie 1,5 będzie najbliższe prawdy).
slodki baton
25-08-2007, 22:40
tylko że zaraz po tym wyjdzie coś jakby d400 i już nie będzie tak fajnie :) Wszystko jest (prawie) super w tym fuji tylko ta cena....
no właśnie najgorsze że tyle to trwało - bo 1.5 roku to za długo (co nie oznacza że warto) - za 2 lata to... będe 2 lata starszy :D
GA645 + matryca fuji średniego formatu.
właśnie się zastanawiam kiedy fuji opracuje swoją wersję D300 bo to może być dopiero cudeńko puszka...
W Fuji S5pro korpus pochodzący od D200 to jego mocny punkt, akurat "wymiana' na korpus przyszlego D300 nie przynioslaby nic bardzo znaczącego.
Moim zdaniem fuji jest rewelacyjne jeśli chodzi o oddanie koloru skóry nawet na jpeg'ach - wygląda ona tak jak na slajdach fuji (często lepiej niż w naturze :) ). Także dynamika jest naprawdę rewelacyjna - np. przy fotografowaniu konceru flamenco (tancerz z mocno oświetloną twarzą, w białej koszuli i w czarnym garniturze na czarnym, nieoświetlonym tle) u kolegi z canonem te zdjęcia są prawie czarno-białe z przepaloną żółtą twarzą, u mnie jest jak na kliszy (obróbka RAFa minimalna, głównie balans bieli), sporo detali/cieni nawet w czerni tła. Z tego co czytałem wynika, że przeciętna matryca w lustrzance ma dynamikę o zakresie 8EV, w fuji s5 jest do 12EV. Jak więc widzisz jestem "wtajemniczony" :)
Oczywiście coś za coś - aparat (mam s5) jest dość wolny, choć ja nie robię zdjeć seryjnych, to dla zabawy (wiedzy?) sprawdziłem - bufor w RAFach to 8 klatek, zapycha się po ok. 3 sekundach. Na wolniejszych kartach niż SanDisk Extreme III z RAFami jest kłopot, trzeba poczekać aż zapisze (RAF to 15-25MB). Poza tym na 8GB wchodzi jakieś 400 zdjęć. Dodatkowo w niektórych sytuacjach rzeczywiście gubi szczegóły (co widać zwłaszcza na monitorze), przynajmniej w stosunku do D200, choć po reprodukcji na odbitkę różnica ta baaaardzo maleje, przy offsecie nie istnieje.
Sądzę, że powinieneś dobrze zastanowić się, do jakich zdjec potrzebujesz aparatu - w 85% odpowiedzi będzie to D200 (D70s?). Jest jednak te 15% zastosowań w których fuji wygrywa bezkonkurencyjnie.
Mam nadzieję, że więcej pomogłem, niż namieszałem...
Pozdrawiam
Adam
Niedzwiedz
29-08-2007, 09:15
fuji zrobie FF zobaczycie :)
fuji zrobie FF zobaczycie :)
Ty zrobisz to FF dla Fuji? :shock: Rozumiem, że to taka Twoja prywatna oferta dla tego koncernu. :D
Niedzwiedz sie wkurzył na 5D, i zrobił Nikonowi matryce do D3 :) Teraz robi dla Fuji :)
Tylko musi zdążyć przed zimą, zanim w sen zimowy zapadnie. :lol:
bukowy dziad
29-08-2007, 10:54
hehe - juz widze ten szyld na chatą Niedzwiedzia "dzwiedziu manufacture - matryce, mikroprocesory, nanotechnologie";)
Nad jaką chatą? To się nazywa gawra. :lol:
http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/dynamic-range.htm
zjedz do dzialu:
Overexposure and Blown-Out Images
i najedz myszka pierwszy przyklad z s5 drugi z d200 , co mozna zrobic uzywajac tylko opcji krzywe w PS
Niedzwiedz
29-08-2007, 12:50
ty no dobry pomysl zaczne produkowac matryce :) bede je dlubal dlutelkiem w drewnie hehe ;)
Jeśli chodzi o zalety fuji to ten wątek trochę podpowiada...
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=24291058
Wg danych technicznych wygląda na to, że Nikon D300 będzie co najmniej dorównywał jakością obrazu EOSowi 5D, a wytrzymałością będzie na pewno nie niżej niż Fuji S5 Pro (czy D200), przy czym będzie kosztował mniej więcej tyle co Fuji S5 Pro. Tak więc, jeśli zamierzasz wydać na puszkę ok. 7 k, lepiej zaczekaj do jesieni na Nikona D300. Pozdrawiam.
Tylko S5Pro można bez problemu w sklepach internetowych kupić już za 5400 zł. Spodziewać się należy dalszych obniżek. Myślę, że puszka szybko zejdzie poniżej 5000 zł.
fotomarek_k
25-09-2007, 10:34
...puszka szybko zejdzie poniżej 5000 zł
Super, będzie na czym uzbierać do D3 :-)) No, chyba że jakość fotek z D3 nie sprosta cenie...
Mnie ostatnio także męczy temat Fuji S5 kontra D300 co prawda kupno planuję dopiero na wiosnę ale cały czas się zastanawiam czy ta poszerzona dynamika w fuji faktycznie jest tak ekstra, puszkę będę używał głównie do focenia pejzaży więc zdawałoby się że idealnie pasuje, pytanie jak będzie to wyglądało z D300 który ponoć ma mieć dynamikę na poziomie 5D a jest konstrukcją nowszą z kilkoma przydatnymi funkcjami, których nie ma fuji. Może jakiś łaskawca wrzuciłby jakieś fotki z Fuji robione z osławioną rozszerzoną dynamiką, najlepiej naświetlane na światła
Mnie ostatnio także męczy temat Fuji S5 kontra D300...
Jeżeli Cię to męczy to przede wszystkim musisz poczekać na D300 - wtedy będziesz miał możliwość realnego porównania. Na dziś pamiętaj, że 12 MP Fuji jest już w puszce interpolowane, a w D300 12 MP jest (będzie) rzeczywiste. Przy Twoich plenerach i chęci dużych powiększeń może mieć to znaczenie.
jak dla mnie 6 mpix jest wystarczające robiłem już duże powiększenia swoich prac i nie było problemu z jakością itp. bardziej interesuje mnie rozpiętość tonalna no i rozdzielczość matrycy.
fotomarek_k
10-10-2007, 09:33
Moim zdaniem też warto poczekać i porównać bezposrednio d300 z s5-chociaż obawiam się że wybór nie będzie łatwy, bo ten chwyt z podwójnymi pikselami w fuji działa i trudno tego efekt czymś zastąpić:-)) Kolego cygan, zapytaj forumowicza Niedżwiedzia o zdanie nt. s3 i 5d- miał oba i pewnie ma bezpośrednie, osobiste doświadczenia.
Tak na marginesie, s5 na allegro już za 5099, a w pixmanii za ok.4500-żeby tylko zbyt szybko nie skończyli produkcji:-)
przeczytałem wszystkie tematy na tym forum w tym także wypowiedzi Niedźwiedzia, także cały net zwiedziłem za informacją właściwie czekam tylko na opinie i sample z D300
http://www.calumetphoto.co.uk/item/331-501A/ ok 4500 zł.
http://www.jessops.com/Store/s47705/0/Digital-SLRs/Fujifilm/Finepix-S5-PRO-Digital-SLR-Body-Only/details.aspx?&IsSearch=y&pageindex=1&comp=y
ok 5100 zł
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36956 - d50 + PS = s5 pro (??)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36956 - d50 + PS = s5 pro (??)
dużo PS-a ale efekty piękne