PDA

Zobacz pełną wersję : Wt-4

Valwit
24-08-2007, 10:04
z informacji ktore udalo mi sie zebrac wynika ze:

w przeciwinstwie do poprzednikow nie wisi przy aparacie tylko nosi sie go w gustownej torebce przy pasku i podlacza kabelkiem.

zasilany jest wlasnym akumulatorem enel3,

posiada wbudowana pamiec 1 gb przechowujaca thumbnaile.

dziala z d3 i d300,

z odpowiednim softem mozna sterowac 5 aparatami jednoczesnie i w trakcie forografowania wyciagac thumbnail i zdjecia z apareatu

wyglada tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img530.imageshack.us/img530/8493/wt4xw7.jpg)

kronos28
25-08-2007, 10:47
heh wygląda jak mikroport z Big Brothera ;)

prz3mo
25-08-2007, 16:01
Zaraz...zaraz... a do bezprzewodowej komunikacji body z kompueterem tez trzeba to "pudełeczko" najpierw podłaczyć do puszki?

Valwit
25-08-2007, 16:30
Zaraz...zaraz... a do bezprzewodowej komunikacji body z kompueterem tez trzeba to "pudełeczko" najpierw podłaczyć do puszki?

ehm. a niby jak inaczej? przeciez to wt-4 (wt-1 2 3) te bezprzewodowa komunikacje umozliwa

akrzykalski
25-08-2007, 16:40
Zamysł komunikacji WIFI fajny, ale żeby za taki ficzer taką kase łoić to naprawdę zdzierstwo :( :( :(

Pozdrawiam
AK

Valwit
25-08-2007, 16:50
Zamysł komunikacji WIFI fajny, ale żeby za taki ficzer taką kase łoić to naprawdę zdzierstwo :( :( :(

no wiadomo ze najlepiej jaby bylo za 49.99. albo w ogole za darmo powinni dodawac do aparatu.

btw: skad znasz cene?

akrzykalski
25-08-2007, 16:54
Cenę zgaduję po tym jakie woły kosztowały poprzednie wersje tego ustrojstwa.

fotoGRAFIK
27-08-2007, 00:42
No tak , do tego jeszcze bateria do lampy błyskowej przy pasku, kabek łączący lampę z body na brakecie i sie zaplączę kiedyś... - coraz mnie mi sie to podoba

messer
21-01-2011, 23:57
Czy WT-4 (lub poprzednicy) to jedyny sposób na bezprzewodowy przesył zdjęć? To działa po Wifi. A nie ma takiego, który działałby po USB? :)

Chodzi o to, że zamiast podpinać aparat kabelkiem USB, to żeby zamiast kabla - w komputerze był odbiornik, a w aparacie nadajnik, które się radiowo porozumieją między sobą. Możliwe to?

(edit: o kurcze, 2007; sorry :-)

rychu_cmg
22-01-2011, 00:06
Czy WT-4 (lub poprzednicy) to jedyny sposób na bezprzewodowy przesył zdjęć? To działa po Wifi. A nie ma takiego, który działałby po USB? :)

Są karty pamięci Eye-Fi komunikujące się z komputerem przez WIFI

Beson
22-01-2011, 00:09
Są karty pamięci Eye-Fi komunikujące się z komputerem przez WIFI

Z tym, że trzeba używać adaptera a z adapterem chyba nikt nie wiem jak to chodzi.
A tak swoją drogą jak dokładnie działa te Eye-Fi, strzelam sobie fotki i one w tym samym czasie automatycznie lądują na lapku?

messer
22-01-2011, 00:12
EyeFi testowałem -- ym, to nie to.

Działa to tak: Na komputerze uruchamiasz taką aplikację, która monitoruje zawartość karty. Karta, podłączona po WiFi do sieci w której również podłączony jest komputer, służy jako medium do przesyłania zdjęć bezpośrednio na komputer. Nie wiem czy są CFy. Wiem, że są SD, które poprzez przejściówkę CF można wykorzystywać.

Ale gdy ja to testowałem (1.5 roku temu) działąło to raczej słabo. Powoli, nieprecyzyjnie. Do bardziej zaawansowanych rzeczy się nie nadawało. Nie wiem jak teraz - może się coś polepszyło.

Ale to ciągle nie to, czego szukam. Chciałbym użyć Lightroomowego "Tethered capture", ale bezprzewodowo...

rychu_cmg
22-01-2011, 00:18
Nie spotkałem się jeszcze kimś używającym te karty. Swoją drogą dziwi mnie, że nie wypuścili serii kart CF.

messer
22-01-2011, 00:20
Nie spotkałem się jeszcze kimś używającym te karty. Swoją drogą dziwi mnie, że nie wypuścili serii kart CF.

A mnie nie tak bardzo.
CFów używają zwykle bardziej zaawansowani fotografowie (bo CFy są w bardziej zaawansowanych aparatach). A z tego punktu widzenia EyeFi raczej średnio się nadaje.
Do zabawy - owszem. Do pracy - nie bardzo.

Beson
22-01-2011, 00:47
A mnie nie tak bardzo.
CFów używają zwykle bardziej zaawansowani fotografowie (bo CFy są w bardziej zaawansowanych aparatach). A z tego punktu widzenia EyeFi raczej średnio się nadaje.
Do zabawy - owszem. Do pracy - nie bardzo.

No i dupa... a sprawa mnie interesuje. Z tym, że WT4 to drogie dziadostwo. :/

messer
22-01-2011, 00:53
No i dupa... a sprawa mnie interesuje. Z tym, że WT4 to drogie dziadostwo. :/

Drogie właśnie. Mnie się nie uśmiecha kupować zupełnie.
Używanie Tethered capture w LR jest idealnym, po prostu idealnym rozwiązaniem dla mnie. Natomiast irytujący jest kabelek, który zresztą ciągle wypada z body. W studio, z modelką, nie lubię fotografować ze statywu.
A kabelek bardzo skutecznie pląta się wszędzie...

Jacek_Z
22-01-2011, 01:14
..działąło to ....Powoli, ..
Nie sądź, że oryginalne WT-4 to jakiś demon szybkości. Zresztą nawet po USB, czyli kablowo zrzuty NEFów trochę trwają.
Zastanawiałem się czasem co się dzieje przy zdjęciach w serii kilkunastu NEFów. Zrzuca parę minut jedną głupią serię?

messer
22-01-2011, 01:27
Nie sądź, że oryginalne WT-4 to jakiś demon szybkości. Zresztą nawet po USB, czyli kablowo zrzuty NEFów trochę trwają.
Zastanawiałem się czasem co się dzieje przy zdjęciach w serii kilkunastu NEFów. Zrzuca parę minut jedną głupią serię?

Po USB prędkość jest akceptowalna. Z D700 NEF zrzuca w 2-3 sekundy, co jest wynikiem IMO wystarczającym w studio. Szczerze mówiąc nie próbowałem serii - generalnie w ogóle nie robię serii, więc nie miałem okazji.
Nie zdarzyło mi się, żeby jakieś zdjęcie się nie zrzuciło, lub zrzucało wolniej niż inne. Natomiast przy EyeFi - często było tak, że jakieś zdjęcie wylądowało na komputerze np. po 5-ciu minutach, bo wcześniej zostało magicznie pominięte; względnie w ogóle nie zostało zrzucone. To było mocno irytujące. To już wolę plątający się kabel.

Próbowaliście patentu z rzutnikiem w studio? Ja noszę się z zamiarem przetestowania takiego podejścia. Na ścianie na przeciwko modeli rzucane projektorem zdjęcia, które co dopiero zostały zrobione. Może mieć ciekawy wydźwięk...

marszull
22-01-2011, 01:36
rzutnik jakos do mnie nie przemawia ;)
a co do usb to jest jakis myk z radiowym usb, nawet kiedys ktos na forum o tym pisal
jak znajde linka to zarzuce
ja odpuscilem temat bo nie dziala z mac

messer
22-01-2011, 02:16
rzutnik jakos do mnie nie przemawia ;)
a co do usb to jest jakis myk z radiowym usb, nawet kiedys ktos na forum o tym pisal
jak znajde linka to zarzuce
ja odpuscilem temat bo nie dziala z mac

Jak znajdziesz to zarzuć. Ja przegooglałem ale nie znalazłem, ale może źle pytam :/

marszull
22-01-2011, 09:41
Jak znajdziesz to zarzuć. Ja przegooglałem ale nie znalazłem, ale może źle pytam :/

znalazlem
http://petetek.blogspot.com/2009/05/50-wireless-tethering-solution.html
jak wyjdziesz od tego to po slowach kluczach znajdziesz w sieci wiecej
ja ja pisalem odpuscilem zglebianie tematu jak sie okazalo ze tylko winda to obsluzy

Beson
22-01-2011, 11:41
W moim przypadku wchodzą w grę tylko zwykłe jpg, które ważą w okolicach 4MB. Z tym, że ja bardzo często robię serie (sport). Ciekaw jestem jak to działa wtedy na WT4.

messer
22-01-2011, 15:06
znalazlem
http://petetek.blogspot.com/2009/05/50-wireless-tethering-solution.html
jak wyjdziesz od tego to po slowach kluczach znajdziesz w sieci wiecej
ja ja pisalem odpuscilem zglebianie tematu jak sie okazalo ze tylko winda to obsluzy

No i dokładnie o taki wynalazek mi chodziło właśnie! Bardzo dziękuję za link.

marszull
22-01-2011, 19:57
No i dokładnie o taki wynalazek mi chodziło właśnie! Bardzo dziękuję za link.

Nie ma sprawy. Jak bys kiedys zaczal tego uzywac to podziel sie opinia.

Rangefinder
22-01-2011, 21:11
Dziala znakomicie. Przy sporcie jeszcze lepiej. Ale sa rozne tryby pracy. Ja na sporcie uzywam tego tak, ze druga osoba siedzi przy kompie, klika te ktore sa okej i te sie przesylaja, wtedy opis i wysylka.
Kabel rzeczywiscie troszke wkurza, ale co zrobic.

Piotrek_Wygoda
23-01-2011, 19:12
Witam,

Panowie i Panie. Mam problem. Otóż w swoim zawodzie potrzebuję dość szybko zrzucać zdjęcia od razu z aparatu na serwer agencji. Tak się składa, że będę miał za kilkanaście tygodni kilka zagranicznych wyjazdów gdzie nie będę miał czasu wziąć laptopa i bawić się w kabelki.

Jako, że jestem posiadaczem dwóch puszek D700 przeglądałem trochę internetu i znalazłem dwa urządzenia, które (na pierwszy rzut oka) będą pasowały do mojego sprzętu.

Pierwszą rzeczą jaką natrafiłem to karty Eye-fi SDHC z wbudowanym nadajnikiem/odbiornikiem wi-fi. Fajna rzecz i nawet nie taka droga. No więc wypożyczyłem na kilka dni do testów takową kartę oraz adapter CF. Podekscytowany pobiegłem do domu, odpaliłem program, zaprogramowałem kartę, wypakowałem adapter CF II i... ... niemiło się zaskoczyłem Okazało się, że adapter jest 1,5-2 mm za gruby do mojego gniazda pamięci w aparacie. Zastanawiałem się o co chodzi. Przez dwa lata użytkowania aparatu D700 (a wcześniej D300) nie przyszło mi do głowy, że ktoś bezmyślnie zaprojektował puszkę D700 obsługującą tylko karty CF typu I. Ku mojemu większeniu zdziwieniu okazało się, że starszy model aparatu (D200, D300) spokojnie obsługują karty CF typu II. Po włożeniu karty Eye-Fi z adapterem do puszki Nikon D300 byłem nawet zadowolony. Zaznaczone zdjęcia kluczkiem przesyłały się na wcześniej zaprogramowany serwer FTP. Czas reakcji był co prawa różny. Raz zdjecie wpadło po 2 minutach od jego wykonania a raz po 10. Nie wiem od czego to zależy. No, ale mniejsza z tym. Urządzenie działa i mogę je spokojnie polecić. Mimo, iż sam zapewne z niego nie skorzystam (musze mieć coś co pasuje do D700) to testując najsłabszy model tej karty (4gb Share) efekty były zadowalające.

Teraz druga sprawa. Znalazłem w Internecie transmiter WT-4 przystosowany do pracy z aparatami D3 i D700. Czy ktoś z was testował takie urządzenie w reporterce? Może opiszę co konkretnie mnie interesuje.
1. Musi być to współpraca bez komputera. Zakładam, że tam gdzie będę będzie dostępna sieć wi-fi.
2. Musi być to przesył dużej ilości zdjęć (około 300-400) w formacie JPEG (pliki ok. 5 mb) bezpośrednio na serwer FTP agencji.
3. Czy istnieje możliwość zaprogramowania urządzenia tak, aby zmieniał on nazwy przesyłanych na serwer plików? Np. z "AAA_0456.JPG" na "DowolnyTekst_0456.JPG"?
4. Na jak długo starcza bateria?
5. Co jest potrzebne do programowania tego urządzenia? Wystarczy laptop i zainstalowany program w laptopie?
6. Czy w przypadku udostępnienia z telefonu komórkowego Wifi (802.11n) urządzenie będzie działało? Czytałem, że obsługuje b/g/a)

Panowie poradźcie. Najchętniej zakupiłbym kartę z wifi, ale nigdzie nie ma adapterów SDHC --> CF typ I
Może macie inne wynalazki?

Zaznaczam od razu, że nie mam możliwości tachania ze sobą przez kilka dni do pracy laptopa, aby zrzucać przez niego zdjęcia! Dlatego chciałbym uprzedzić wszystkie odpowiedzi typu - weź laptopa i się nie baw.

Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi.
Piotrek Wygoda

kolatek2
23-01-2011, 23:41
Czy ma ktoś pomysł jak taką transmisję fotek po wi-fi zrealizować z D90?

kolatek2
31-01-2011, 22:17
No cóż temat zdechł chyba :(

neverhood
18-03-2016, 20:13
Odswieżę temat. Czy pod D700 jest jakiś działający WT?

GonzoG
18-03-2016, 20:53
Odswieżę temat. Czy pod D700 jest jakiś działający WT?
Wystarczy zajrzeć na stronę Nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/digital-cameras/2012/d700#accessories

Tylko teraz pytanie do czego to ma służyć, bo są inne znacznie tańsze rozwiązania bezprzewodowe.

Lukasio
23-03-2016, 12:06
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/digital-cameras/2012/d700#accessories

Tylko teraz pytanie do czego to ma służyć, bo są inne znacznie tańsze rozwiązania bezprzewodowe.
Podziel się wiedzą, jakie rozwiązania?

neverhood
27-03-2016, 10:35

Podpinam się. Podziel się proszę tańszymi rozwiązaniami, bo rzeczywiście drogo

Jacek_Z
27-03-2016, 10:57
Ale jakie mają mieć funkcje?
Sterowanie wieloma aparatami to WT-4 (i jakieś inne urządzenie ze swoją apką tez istnieje i to niejedno, ale juz nie kojarze nazwy).
Sterowanie jednym aparatem czy zrzucanie zdjec to juz inna apka. No i zalezy jakie body. I czy po kablu czy po wi-fi bo wtedy potrzeba jeszcze podpiac do body dodatkowe urzadzenia.
Zadajcie precyzyjnie pytania bo nikt nie bedzie pisał elaboratów rozpatrujących wszystkie opcje.

Najprostsza darmowa apka to qdslrdashboard.

Edit - widze ze juz nie darmowa. Poprzednie wersje były darmowe.

neverhood
13-04-2016, 19:55
Zatem doprecyzuję - zrzucanie zdjęć z Nikona D700 przez wifi - jakaś tańsza opcja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk