PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS-1Ds Mark III

slodki baton
22-08-2007, 16:47
ależ się nam ta konkurencja rozpędziła... może dzięki temu my doczekamy się pełnej klatki :)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6242

MrQba
22-08-2007, 18:02
polecam wątek "jakieś nowości" tam sie codziennie rozpisują na 20 stron o tym i tamtym ;)

slodki baton
22-08-2007, 18:06
hehe miałem awarie internetu więc mam pewne zaległości... :)

Tad_Bie
22-08-2007, 21:40
Tak, te 21 MPx FF robi wrażenie, zwłaszcza że Mamiya ma 22 MPx. Sam jestem ciekaw takich porównań, bo SORRY, ale z D2Xs, to chyba byłoby nieporozumieniem porównywać... Cóż, albo Nikon wypuści wreszcie coś sensownego, albo pozostaje przesiadka na Canona...

Maciej
22-08-2007, 22:24
Kupujesz 5D czy 1Ds marka III? ;)

Na mnie wrażenie robi niskie iso.

rico1973
22-08-2007, 22:50
Prawda jest taka, że Nikon już się nie liczy w I lidze. Segment jego rynku przenosi się coraz niżej...

sailor
22-08-2007, 23:24
Prawda jest taka, że Nikon już się nie liczy w I lidze. Segment jego rynku przenosi się coraz niżej...

taaaaa
to po co jeszcze jestes na tym forum?

Siupes
22-08-2007, 23:26
to tylko zalezy co dla ciebie jest pierwsza liga.
ja sie ciesze ze nikon nie szarpie sie za bardzo z czyms super, chyba bym nie mogl odmowic sobie kupna. a tak z canonem to chcialbym ale za duzy problem :)

madmips
22-08-2007, 23:31
wy to ludziska lubicie się zadręczać, a mnie np. to grzeje i pstykać będę na d70 aż padnie ;)

njght_84
22-08-2007, 23:31
taaaaa

buraczanka...
ma racje i tyle. segment I ligi to półka PRO czyli d2hs/d2xs do czego chcesz je porównac z canonem..?

bukowy dziad
22-08-2007, 23:34
taaaaa

sailor no bez jaj - to moze zamknac dzial coolpixow?:) (a wlasciwie sugerujac sie aktualna frekwencja to wszystkie dzialy sprzetowe ponizej d1,d2 nie ciesza sie za duzym zainteresowaniem:) ).
mnie jeszcze duuuzo brakuje by sie moc nazwac pierwszoligowym fotografem, wiec do pierwszoligowego sprzetu nie tesknie - widac kolega rico nie ma tego problemu;)

sailor
22-08-2007, 23:54
buraczanka...
ma racje i tyle. segment I ligi to półka PRO czyli d2hs/d2xs do czego chcesz je porównac z canonem..?

no to jak ma racje to przeciez nikt niekaze focic tymi beznadziejnymi nikonami ..

d2x w momencie gdy wyszedl byl swietnym aparatem. wierze ze d3x i d3h jak wyjda beda aparatami rownie dobrymi jak ich poprzednicy, kropka

Maciej
23-08-2007, 00:11
wy to ludziska lubicie się zadręczać, a mnie np. to grzeje i pstykać będę na d70 aż padnie ;)
A ja Startem 66. ;)

buraczanka...
Nieładnie. Ech, no już nawet szkoda komentować to po raz tysięczny...

A tak P.S. to już podobny wątek, z podobną treścią istnieje, więc może koniec OT. ;)

Pawel Pawlak
23-08-2007, 00:39
Fajny sprzęt, ale niszowy.... cena zrobi swoje.

sabur
23-08-2007, 06:39
Więc doczekaliśmy się pewnego rodzaju konkurencji o znacznie niższej cenie -d3 jest :-)

Kaleid
23-08-2007, 08:04
buraczanka...

Cebullanka y grzanka. Dlaczego porownujesz sprzęt sprzed trzech lat do nowosci Canona? Moze by tak do nowej pelnoklatkowej D3 osiagajacej czulosci ISO (nie myslalem z to kiedys napisze) o jakich sie Canonowi nawet nie snilo. Ba, nawet nowy AF-super nova i jest.

Tad_Bie
23-08-2007, 08:27
Tak, te 21 MPx FF robi wrażenie, zwłaszcza że Mamiya ma 22 MPx. Sam jestem ciekaw takich porównań, bo SORRY, ale z D2Xs, to chyba byłoby nieporozumieniem porównywać... Cóż, albo Nikon wypuści wreszcie coś sensownego, albo pozostaje przesiadka na Canona...

Kupujesz 5D czy 1Ds marka III? ;)

Na mnie wrażenie robi niskie iso.

W chwili obecnej nie zajmuję się już fotografią stricte komercyjnie, a jedynie hobbystycznie - mam inny profil zawodowy.
Idealnym dla mnie rozwiązaniem byłby następca Nikona D200, pod warunkiem że dadzą mu matrycę mogącą pod względem jakości konkurować przynajmniej z EOSem 5D (poza tym i faktem "made in China" nie mam D200 nic do zarzucenia).
Canon EOS 1Ds mark III będzie zapewne kosztował ok. 25 - 30 k, więc nie wydam aż tyle na samą puszkę by zaspokoić swoją sprzętową próżność (no, chyba że trafię w Totka, ale musiałbym zacząć grać :-D ), z kolei EOS 5D ze świetną matrycą i niezbyt dobrą ergonomią, brakiem uszczelnień, itp. nie będzie dla mnie łakomym kąskiem. Poczekam jeszcze ok 1/2 roku i zobaczę jak wygląda sprzętowo rynek - dlatego nie inwestuję w sprzęt w tym momencie.
Generalnie nie chciałbym zmieniać systemu Nikona na Canona (chociaż nie jestem szalenie przywiązany do marki), ale odkrywając w sobie elementy wróżbity zapewne kolejność wyboru będzie taka:
1. Następca Nikona D200, lub
2. Następca Canona 5D
Z pomysłu posiadania Fuji S5 Pro powoli się wyleczyłem (porównując sample: 5D vs S5)
Ważniejszą rolę dla mnie odgrywa optyka - w analogu miałem 20mm /1.8; Tokinę ATX Pro II 28-70 /2.6-2.8 i Sigmę APO 70-200 /2.8 HSM (którą mam do dziś). Planuję "odbudować" taki zestaw w cyfrze plus ob. makro, jednak na chwilę obecną wolę poczekać: może się okazać, że Nikon zmieni swoje legendarne "F-mount", a wówczas - przynajmniej w moim przypadku - musiałbym zmienić niemal 100% sprzętu, więc czy na korpusie będzie logotyp Canon, czy Nikon - nie będzie miało aż takiego znaczenia.
(I tak dość często zmieniam sprzęt - takie skrzywienie, ale tym razem po zakupach sprzętowych chciałbym cieszyć nowym nabytkiem przynajmniej przez kilka lat, a nie wkurzać się dokonaniem złego wyboru).
PS.
Z ostatniej chwili: Właśnie przeczytałem newsa, że Nikon wprowadza nowy model - D300. Jak się okaże super, to pewnie przyśpieszę wymianę sprzętową...

sailor
23-08-2007, 19:16
buraczanka...

taaaaaa ... powiedz cos wiecej po ukazaniu sie d3 czy jzu nie? :d:d:D

njght_84
23-08-2007, 19:51
taaaaaa ... powiedz cos wiecej po ukazaniu sie d3 czy jzu nie? :d:d:D

czlowieku niedosc ze jestes niemiły to jeszcze zyjesz w chmurach?
widziales d3 i d300? -jeszcze nie ma finalnych wersji tego sprzetu ale pewnie namiot stał cały dzień -hehee
na chwile obecna nie ma zadnej konkurencji dla canona i długo jeszcze nie bedzie..

PS: jezeli puszka d3 była by dostepna w cenia zakladanej 5000$(13 500 brutto) najprawdopodobniej moja firma miala juz 2 takie sprzeciaki, ale ten sezon jeszcze nie bedzie mi dane. Oby w przyszłym.

sailor
23-08-2007, 20:29
nie zauwazylem bycia niemilym w mojej wypowiedzi ... natomiast od ciebie bycie milym bije niczym blask supernovej

co do finalnych wersji - skoro nie ma i jest to problem to czemu tak sie podniecales 1dIII jak jeszcze nie bylo finalnych wersji, chyba ze juz nie pamietasz albo w druga strone t nie obowiazuje :D:D:D:D
co do posiadania w firmie ... podejrzewam ze jest to rownie wielka bajka jak cala reszta twoich opowiesci.
tak wiem .. zaraz powiesz ze uzywasz 1dsIII na co dzien :D

njght_84
23-08-2007, 20:47
nie zauwazylem bycia niemilym w mojej wypowiedzi ... natomiast od ciebie bycie milym bije niczym blask supernovej

co do finalnych wersji - skoro nie ma i jest to problem to czemu tak sie podniecales 1dIII jak jeszcze nie bylo finalnych wersji, chyba ze juz nie pamietasz albo w druga strone t nie obowiazuje :D:D:D:D
co do posiadania w firmie ... podejrzewam ze jest to rownie wielka bajka jak cala reszta twoich opowiesci.
tak wiem .. zaraz powiesz ze uzywasz 1dsIII na co dzien :D

smieszysz mnie czlowieku ale zapewne jestes jeszcze w "extazie"..

Kaleid
23-08-2007, 20:56
Brak argumentów, będą inwektywy. Wydawało mi się, że stać Cię jednak na trochę więcej.

sailor
23-08-2007, 21:07
smieszysz mnie czlowieku ale zapewne jestes jeszcze w "extazie"..

mialem przemilczec ale jednak pozwole sobie na porownanie.. zaczerpniete z twojej strony i z wypowiedzi na forum

wypowiedz na forum:

jezeli puszka d3 była by dostepna w cenia zakladanej 5000$(13 500 brutto) najprawdopodobniej moja firma miala juz 2 takie sprzeciaki, ale ten sezon jeszcze nie bedzie mi dane

cytat z twojej strony:

posiadany sprzet:
2xd70s
nikkor 18-70
nikkor 80-200
nikkor 50/1:8

sb800, 2x63ws + 22wswybacz .. ale posmieje sie dalej :D:D:D:D
proponuje zmienic nicka na marzyciel :D

njght_84
23-08-2007, 21:18
mialem przemilczec ale jednak pozwole sobie na porownanie.. zaczerpniete z twojej strony i z wypowiedzi na forum

wypowiedz na forum:

cytat z twojej strony:
wybacz .. ale posmieje sie dalej :D:D:D:D
proponuje zmienic nicka na marzyciel :D

co poskarzyles sie adminowi ze jakis niedobry pan mowi ze jesteś bee.
hehee nie ma sie co tlumaczyc przed takim człowiekiem jak ty, a i nie skarz bo to nie ładnie, jezeli checesz zagladnac na moja strone zapraszam po sezonie..

sailor
23-08-2007, 21:20
co poskarzyles sie adminowi ze jakis niedobry pan mowi ze jesteś bee.
hehee nie ma sie co tlumaczyc przed takim człowiekiem jak ty, a i nie skarz bo to nie ładnie, jezeli checesz zagladnac na moja strone zapraszam po sezonie..

masz manie przesladowcza chlopcze?

ps. jakos do tego co zacytowalem sie nie odniosles .. glupio troche tak sie przechwalac, co? :D

jurgen
23-08-2007, 21:24
Żeglarzu jesteś bezlitosny :smile: .

njght_84
23-08-2007, 21:30
masz manie przesladowcza chlopcze?

ps. jakos do tego co zacytowalem sie nie odniosles .. glupio troche tak sie przechwalac, co? :D

szanuje cie za twoje zdjecia, ale za osobowosc -wybacz nie moge napisac bo mnie wyzuca z tego forum. Nie bede sie tobie chwalił moimi zasdobami sprzetowymi bo mam gdzies co o tym myslisz.

Nie ma sie co klucic osobiscie, powracajac do tematu nie ma konkurencji dla canona w zadnym segmecie, ani pro, ani semi (5d), 40d/30d(tu d80 jest lepszy(sr.m na 5kl), ale juz gdzies widizalem fotki testowe z 40d) i 400d..

pozdrawiam!

xmaniekx
23-08-2007, 21:37
dalibyście sobie spokój co?
albo chociaż przeszli na PW

Pozdrawiam

McKane
23-08-2007, 21:44
nie zauwazylem bycia niemilym w mojej wypowiedzi .

Najczesciej tak bywa ze osoba niemila nie zauwaza nic negatywnego w swoim zachowaniu a na probe zwrocenia uwagi reaguje wlasnie w taki sposob jak Ty. Poniewaz ja nie znam tu zbyt wielu uzytkownikow to jako osoba obiektywna moge powiedziec ze Twoj sposob wypowiadania jest wyjatkowo niemily i arogancki w stosunku do adwersarzy.

A co do braku konkurencji w najwyzszej polce to wejscie D3 nadal nic nie zmienilo bo w zaden sposob nie moze ono konkurowac z 1dsMarkIII chyba ze w konkursie na miniaturki. Natomiast stopien nizej zrobilo sie ciekawie o ile ta nowa matryca rzeczywiscie sie sprawdzi. Gorzej jak to bedzie cos w stylu Kodaka (chociaz to bardzo malo prawdopodobne IMHO)

sailor
23-08-2007, 22:06
szanuje cie za twoje zdjecia

patrz .. a poza srednim formatem to nikonem robione... kto by pomyslal

za osobowosc -wybacz nie moge napisac bo mnie wyzuca z tego forum

zapraszam na pw - stamtad cie nikt nie wyrzuci .. i szczery bedziesz mogl byc

nie ma konkurencji dla canona w zadnym segmecie, ani pro, ani semi

rotfl ..
zostawie cie w tym blogim przeswiadczeniu, w koncu przebudzenie mogloby bolec :D
zastanawia mnie jedynie po co jestes na forum sprzetu ktory nei moze sie rownac z konkurencja?
bo chyba nie z milosci o coolpixow?

Twoj sposob wypowiadania jest wyjatkowo niemily i arogancki w stosunku do adwersarzy.
coz .. nigdy nie mowilem ze glaszcze po glowce i chwale za gnioty

wejscie D3 nadal nic nie zmienilo bo w zaden sposob nie moze ono konkurowac z 1dsMarkIII chyba ze w konkursie na miniaturki.
kocham gdybanie..
jak myslisz ile canonow 1ds mark II sie sprzedalo i dlaczego tak malo?
podobnie bedzie z markiem III - bo reporterzy wola wiecej fps zamiast mln pixeli, a studyjni kupia sredni format jelsi jzu maja wydac taka kase.
jesli zas chodzi o 1dmIII to mysle ze d3 ze spokojem sobie poradzi z konkurencja.

tyle mojego w tym watku bo znow zaczyna sie bicie piany dlaczego to canon lepszy.. dziwne ze wciaz fotografujecie nikonami ..

njght_84
23-08-2007, 22:12
patrz .. a poza srednim formatem to nikonem robione... kto by pomyslal

zapraszam na pw - stamtad cie nikt nie wyrzuci .. i szczery bedziesz mogl byc

rotfl ..
zostawie cie w tym blogim przeswiadczeniu, w koncu przebudzenie mogloby bolec :D
zastanawia mnie jedynie po co jestes na forum sprzetu ktory nei moze sie rownac z konkurencja?
bo chyba nie z milosci o coolpixow?

kocham gdybanie..
podobnie bedzie z markiem III - bo reporterzy wola wiecej fps zamiast mln pixeli, a studyjni kupia sredni format jelsi jzu maja wydac taka kase.
jesli zas chodzi o 1dmIII to mysle ze d3 ze spokojem sobie poradzi z konkurencja.

tyle mojego w tym watku bo znow zaczyna sie bicie piany dlaczego to canon lepszy.. dziwne ze wciaz fotografujecie nikonami ..

skoncz stary nie warto.. ty zyjesz w chmurach tym co bedzie, przespij sie jutro ochłoniesz..

McKane
23-08-2007, 22:15

Ale kulturalnym sie jest albo nie ... nie ma 3 bramki.

kocham gdybanie..

Naprawde ?

Ja nie mam zadnych danych ... masz jakies konkretne ktore mowia ze malo ? Bo jesli nie to tylko gdybanie. W Polsce moze jest ich niewiele bo cena to roczne zarobki natomiast w USA czy innych krajach wyzej rozwinietych to raptem 2-3 miesiace pracy.

No to jest juz mocne gdybanie ... jak narazie to tylko 1dmkIII zapelnia rynek (jakies 5 miesiecy) ... a na d3 jeszcze przyjdzie poczekac. Zreszta juz widze jak wszystkie profi agencje wyprzedaja swoje 1dynki i szkla zeby przesiasc sie na Nikona ;) Nawet gdybanie musi miec minimalna doze realizmu zeby nie zmienilo sie w sci-fi

dziwne ze wciaz fotografujecie nikonami ..

Ja akurat obecnie foce Canonem :)

njght_84
23-08-2007, 22:26
popieram gosc mysli ze jest pempkiem swiata(+ wyrocznia).. sese

sailor
23-08-2007, 22:27
Ale kulturalnym sie jest albo nie ... nie ma 3 bramki.

o tym ze jestem kulturalny tez nigdy nie mowilem. zawsze popieralem podpis peebesa "jestem chamskii zgryzliwy" :D

Ja nie mam zadnych danych ... masz jakies konkretne ktore mowia ze malo ? Bo jesli nie to tylko gdybanie. W Polsce moze jest ich niewiele bo cena to roczne zarobki natomiast w USA czy innych krajach wyzej rozwinietych to raptem 2-3 miesiace pracy.

poszukaj w necie liczby sprzedanych aparatow z rozbiciem na modele .. przy odrobinie staran na pewno znajdziesz :)
nie wiem czyje to roczne zarobki .. ale skoro tak mowisz to pewnie masz racje.. a w krajach rozwinieteych wlsnie ze wzgledu na wyzsze zarobki bez obaw kupuja cnona lub nikona do reporterki i sredni format do studio. to tylko u nas chce sie miec wszystko w jednym za niska cene. ale takie rzeczy to tylko w erze :D

jak narazie to tylko 1dmkIII zapelnia rynek (jakies 5 miesiecy)

uhmmm zapelnia .. jak diabli... w polsce jak do tej pory (info z jakis miesiac temu) sprzedano 3 (slownie trzy) sztuki... trzeba by pomyslec czy nie zaleja nas tymi markami ..

... a na d3 jeszcze przyjdzie poczekac.

tak samo jak trzeba bylo poczekac na 1d i jak trzeba poczekac na 1ds, wiec argument zaden

Zreszta juz widze jak wszystkie profi agencje wyprzedaja swoje 1dynki i szkla zeby przesiasc sie na Nikona ;) Nawet gdybanie musi miec minimalna doze realizmu zeby nie zmienilo sie w sci-fi

w polsce? watpie .. bo canon dal preferencyjne upusty i ma specjalna polityke cenowa dla redakcji ktorej nie ma NP
na zachodzie .. mysle ze spokojnie odloza d2xy by kupic d3 jesli beda mieli takie potrzeby.

swoja droga baaaardzo mnie bawia te watki o roznicach miedzy sprzetem ktorego 99.9% dyskutantow nigdy nie kupi. zeby nie bylo - ja tez w tych % jestem. bo majac do wydania taka kase kupie mamyie lub uzywanego hassela

Ja akurat obecnie foce Canonem :)

a na forum nikona siedzisz bo chcesz sie przesiasc na d3? :D slusznie :D

njght_84
23-08-2007, 22:39
"sailor" ufamy ci,

ty wiesz wszystko najlepiej, canon jest bebee i to ze daje niskie ceny niszczy nikona,nikon jest lepszy ale to cena powoduje ze kupuja te złomy canona, niestety zgryzliwy wypuscil jeszcze kilka puszek, oj chamski zapowiada aparaty jak grzyby po deszczu i jeszcze w dodatku trafiają do sklepów, i te słoiki na 1:1,2 nie wiadomo po co komu, przez co nikon nie wie kiedy swoje cuda sprzedawac, pewnie dlatego juz pokazał swoje super nowosci ktore jeszcze nie wiadomo czy robia zdjecia według ich zapowiedzi, pewnie dlatego w listopadzie(po sezonie zeby nauczyli sie robic nimi przez zime) wejda bo lud jeszcze niedorosł do tego-niech robia d2h bo to im wystarczy.., ale ty wiesz najlepiej co kto robi i jak robi, a co najlepsze masz wglad we wszystkie konta i wiesz kogo na co stać-och ty wielki .....

Paprycjusz
23-08-2007, 22:53
A leci z nami moderator?

njght_84
23-08-2007, 22:57
moze to cos wniesie do watku i sie go zamknie http://www.dpreview.com/reviews/stats.asp

McKane
23-08-2007, 22:58
nie wiem czyje to roczne zarobki .. ale skoro tak mowisz to pewnie masz racje.. a w krajach rozwinieteych wlsnie ze wzgledu na wyzsze zarobki bez obaw kupuja cnona lub nikona do reporterki i sredni format do studio. to tylko u nas chce sie miec wszystko w jednym za niska cene. ale takie rzeczy to tylko w erze :D

To wszystko dywagacje bez zadnego poparcia. U nas jesli kogos nie stac to wypozycza do konkretnych projektow czy to MF czy 1dsMkII - przynajmniej tak robi czesc moich znajomych.

uhmmm zapelnia .. jak diabli... w polsce jak do tej pory (info z jakis miesiac temu) sprzedano 3 (slownie trzy) sztuki... trzeba by pomyslec czy nie zaleja nas tymi markami ..

To jest bzdura na kolkach. Tylko na CB sa 3 osoby ktore maja ten sprzet :) No chyba ze przeglad uzytkownikow CB to dla Ciebie statystyka ogolnopolska

w polsce? watpie .. bo canon dal preferencyjne upusty i ma specjalna polityke cenowa dla redakcji ktorej nie ma NP
na zachodzie .. mysle ze spokojnie odloza d2xy by kupic d3 jesli beda mieli takie potrzeby.

Tylko gdzie Ty na stadionach, konferencjach prasowych itp widziales te d2xy ? :) Nawet jesli to niewielki procent.

swoja droga baaaardzo mnie bawia te watki o roznicach miedzy sprzetem ktorego 99.9% dyskutantow nigdy nie kupi. zeby nie bylo - ja tez w tych % jestem. bo majac do wydania taka kase kupie mamyie lub uzywanego hassela

No akurat to tez nie jest moj target. Jesli mam potrzebe uzywania takiego sprzetu to pozyczym.

a na forum nikona siedzisz bo chcesz sie przesiasc na d3? :D slusznie :D

Siedze bo lubie :) Mam tez zreszta Nikona i sobie radzi. Nie ukrywam ze d300 jako puszka to idealne rozwiazanie dla mojej pracy. Zeby tylko miala FF to mysle ze bym zmienil system. Ale narazie nie ma zadnych sampli wiec spokojnie sobie czytam i nadal pstrykam tym co mam.

pn
23-08-2007, 23:00
S T O P !

Kaleid
23-08-2007, 23:02
Ok, po raz kolejny ustaliliśmy że Canon is the best, i na tym zakonczymy :)

Jacek_Z
15-09-2007, 01:01
zaryzykowałem i otworzyłem wątek
oto linki do zdjęć:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dsm3/downloads/landscape.jpg - widoczek ponad 16 MB do pobrania
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dsm3/downloads/portrait.jpg - portrecik 9,5 MB
ilość szczegółów robi wrażenie

mam wielką prośbę - prosze od teraz wypowiadac się w temacie tej puszki, a nie walczyć o to kto lepszy.
watek będzie pod szczególnym nadzorem i w razie gdyby się temperatura w nim podniosła znowu zamknę.
Mineło sporo czasu i może to spowodowało lekkie wyciszenie? mam nadzieję. No i w międzyczasie pojawiła się zapowiedź D3 - wreszcie FF u Nikona co może wpłynie jakoś na te dyskusje.
A body canona naprawde jest ciekawe i dobrze by miało swój wątek na tym forum.

samek
15-09-2007, 01:25
...A body canona naprawde jest ciekawe i dobrze by miało swój wątek na tym forum.

Portrecik jest ok i to co na nim widzę się bardzo podoba. I cholerycznie się cieszę, że się firmy starają by sprzęt odzwierciedlał rzeczywistość coraz lepiej.
A ten kto to wykorzysta do tego by udowadniać wyższość jednych nad drugimi jest gupi.
dobranoc wszystkim

spiritwood
15-09-2007, 01:40
[wyedytowano]

Pawel Pawlak
15-09-2007, 11:02
tak jak napisałem, fajny sprzęt tyle że drogi. Jeśli komuś bardzo zależy na pikselach to można się zastanowić. Ale jak do tej pory 1dsmk2 który miał niewiele mniejsza rozdzielczość nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem.
Jak się ma to 21 do 12mpix pokazuje zdjątko poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/8957/landscaped2xyb3.jpg)
O portrecie się nie wypowiem, ale co do krajobrazu, to na tych 12mpix d2x da na pewno nie gorszą jakość zdjęć (kolory, ostrość, przejścia tonalne)

roofman
15-09-2007, 12:14
Ja nie wiem... mam coś z oczami... fotka krajobrazowa dobra ale dodatkowo na CB piszą, że z tego zdjęcia czytają rejstracje z samochodów, metki z ubrań ludzi... mnie to jakoś nie wychodzi. :neutral:

McKane
15-09-2007, 15:37
Ja nie wiem... mam coś z oczami... fotka krajobrazowa dobra ale dodatkowo na CB piszą, że z tego zdjęcia czytają rejstracje z samochodów, metki z ubrań ludzi... mnie to jakoś nie wychodzi. :neutral:

To chyba ktos z nadwzrocznoscia bo ja chociaz bardzo sie staram nie widze takich szczegolow.

IMHO 22 Mpix w lustrzance maloobrazkowej daje spore mozliwosci dzieki olbrzymiej wrecz liczbie szczegolow na zdjeciu. Do tego calosc opakowana w korpus o rozsadnych rozmiarach, z af i roznymi szmerami bajerami. Wielbiciele dobrej jakosci zdjec do duzych wydrukow dostaja do reki swietne narzedzie. Co bardzo wazne w narzedziu tym mozna korzystac z wysokich ISO czego o konstrukcjach potocznie zwanych srednio formatowymi powiedziec nie mozna.

Natomiast prawda jest taka ze jakosciowo chociazby do hassela z H101 P30+ to jeszcze temu aparatowi sporo brakuje. I to nawet nie chodzi o mniejsza ilosc pikseli ale przejscia tonalne, odwzorowanie szczegolow i ogolnie pojeta plastyke.

Rafał_Sz
15-09-2007, 16:13
No cóż, puszka bardzo wysokich lotów. Tylko poczekajmy na finalne D3, choć to chyba nie ten segment.

Pawel Pawlak
15-09-2007, 16:15
To chyba ktos z nadwzrocznoscia bo ja chociaz bardzo sie staram nie widze takich szczegolow.

IMHO 22 Mpix w lustrzance maloobrazkowej daje spore mozliwosci dzieki olbrzymiej wrecz liczbie szczegolow na zdjeciu. Do tego calosc opakowana w korpus o rozsadnych rozmiarach, z af i roznymi szmerami bajerami. Wielbiciele dobrej jakosci zdjec do duzych wydrukow dostaja do reki swietne narzedzie. Co bardzo wazne w narzedziu tym mozna korzystac z wysokich ISO czego o konstrukcjach potocznie zwanych srednio formatowymi powiedziec nie mozna.

Natomiast prawda jest taka ze jakosciowo chociazby do hassela z H101 P30+ to jeszcze temu aparatowi sporo brakuje. I to nawet nie chodzi o mniejsza ilosc pikseli ale przejscia tonalne, odwzorowanie szczegolow i ogolnie pojeta plastyke.

No właśnie dlatego ten sprzęt jest taki niszowy... średniego formatu nie zastąpi a do pozostałych zastosowań na kiego wała 21mpix ? Marketingowo ładnie wyglada: wszystkomające 21mpix w kompaktowym opakowaniu ;)

McKane
15-09-2007, 18:53
No właśnie dlatego ten sprzęt jest taki niszowy... średniego formatu nie zastąpi a do pozostałych zastosowań na kiego wała 21mpix ? Marketingowo ładnie wyglada: wszystkomające 21mpix w kompaktowym opakowaniu ;)

Niszowy to chyba nie za dobre slowo. Bedzie stosowany tam gdzie sie zwroci czyli studio, moda itp. U nas w kraju pewnie nie zdobedzie super popularnosci natomiast na zachodzie przy takiej cenie mysle ze szybko znajdzie nabywcow.

Poza tym istnieje jeszcze jeden segment nabywczy. Firmy ktore pozyczaja sprzet do konkretnych zadan. Kilku moich znajomych wspominalo ze pozycza czasami 1dsMkII jak maja grubsza robote. To samo tyczy sie zreszta hasseli. Przeciez nikt normalny tego nie kupuje tylko dzwoni, przyjezdza Pan z walizeczka w ktorej jest body z cyfrowa scianka i szklami ktore sie zamowi. Fakt ze cena za 24h Hassela jest spora ale juz 1dsMkII z tego co slyszalem do przelkniecia.

Jesli chodzi o pytanie po kiego wala 20 Mpix. No coz to nieco przewrotne bo tak naprawde d2h ma 4 Mpix a do reporterki byl idealny. Po co wiec dzisiaj 8-10 Mpix ... a juz 12 w d3 to totalna przesada ... az 3 x wiecej niz d2h.

Tak naprawde wszystko to opiera sie o jedna prosta zasade ... "Latwiej kijek pocienić niz go potem pogrubasić".

Latwiej w PS wyrzezbic cos z 22 Mpix i zrobic z tego plakat, okladke czy duza odbitke niz meczyc sie na 8 Mpix focie szczegolnie jak np trzeba cos przyciac bo nie pasuje do ideii. Dla przecietnego pstrykacza to przesada oczywiscie ale jak sie robi wieksze projekty to kazdy piksel sie przyda.

sailor
15-09-2007, 21:07
Niszowy to chyba nie za dobre slowo. Bedzie stosowany tam gdzie sie zwroci czyli studio, moda itp. U nas w kraju pewnie nie zdobedzie super popularnosci natomiast na zachodzie przy takiej cenie mysle ze szybko znajdzie nabywcow.

szczerze mowiac raczej watpie. 1dsmarkII tez jakos nie byl rozchwytywanym sprzetem. do reporterki starczyl spokojnie ten bez s. 21mp to super sprawa ale nie nalezy zapominac o samym rozmiarze matrycy w srednim formacie i tonalnoscia jaka sredni format daje. dlatego w studio zastosowanie nadal beda mialy srednie formaty i dlatego tez mysle ze podobnie jak jego starszy brat dsIII zostanie rewelacyjnym okretem flagowym ale takim bardizej na wystawe.

Poza tym istnieje jeszcze jeden segment nabywczy. Firmy ktore pozyczaja sprzet do konkretnych zadan. Kilku moich znajomych wspominalo ze pozycza czasami 1dsMkII jak maja grubsza robote. To samo tyczy sie zreszta hasseli. Przeciez nikt normalny tego nie kupuje tylko dzwoni, przyjezdza Pan z walizeczka w ktorej jest body z cyfrowa scianka i szklami ktore sie zamowi. Fakt ze cena za 24h Hassela jest spora ale juz 1dsMkII z tego co slyszalem do przelkniecia.

wypozyczenie hassella ze scianka i operatorem wcale nie jest takie kosztowne. w warszawie ceny kraza w okolicach 1,5kpln/dzien przy duzych sesjach da sie to wrzucic w koszty.
nie wiem czy jest wtedy pozyczac markaIII. przynajmniej ja bym sie mocno zastanowil.

Kolekcjoner
15-09-2007, 22:05
To ja jeszcze dopowiem, że w nowym smarku jest sporo słabszy filtr AA w związku z tym zdjęcia są zauważalnie ostrzejsze niż te pochodzące z Ds-a II. Bardziej niż wynikałoby to ze zwiększenia rozdzielczości. Zobaczymy czy potwierdzą to jakieś wiarygodne testy?

McKane
15-09-2007, 22:39
szczerze mowiac raczej watpie. 1dsmarkII tez jakos nie byl rozchwytywanym sprzetem.

Juz to pisales raz ale jakos tak bez dowodow. Jestem tez zbyt glupi zeby znalezc wiarygodne zrodlo na google wiec gdybys mi w tym pomogl to bylbym wdzieczny.

Kaleid
15-09-2007, 23:02
Kiedys Canon podawal liczby sprzedanych aparatów....w porownaniu nawet do serii 1D, Dsów sprzedano faktycznie dość sladowe ilości.

sailor
15-09-2007, 23:43
Juz to pisales raz ale jakos tak bez dowodow. Jestem tez zbyt glupi zeby znalezc wiarygodne zrodlo na google wiec gdybys mi w tym pomogl to bylbym wdzieczny.

na poczatku roku kazda firma podaje publicznie wyniki finansowe, sa one publikowane zarowno w internecie jak i w prasie branzowej . jesli bardoz ci zalezy to moge sprobowac odnalezc jakies magazyny finansowe z poczatku roku choc uprzedzam ze moze byc to uciazliwe ze wzgledu na ilosc przeprowadzek, mozna tez napisac do canon polska z prosba o udostepnienie raportu finansowego za rok 2006 w celach badawczych.
napisalem moja opinie na temat przeczytanych jakis czas temu danych, prosze cie nei zmuszaj mnie bym ryl po archiwum. ale jesli sie uprzesz i bedize od tego zalezalo przetrwanie swiata zdobede je dla ciebie.

Jacek_Z
16-09-2007, 00:14
czy kupowane małego obrazka z 22 MP ma sens, czy nie? To zależy. Ja gdybym nie miał dużego systemu Mamiyi to bym kupił 1Ds MK3 i siedział tylko w jednym małoobrazkowym systemie. Gdyby nikon wypuścił taka puszkę D3X z około 20 MP to bym sprzedał graty mamiyi. Wiem, że nieco inna tonalność, rozkład GO.
Teraz musiałbym się pozbywac zarówno mamiyi i nikona, nabyć canona - to mi sie nie uśmiecha.

Co do wypożyczenia sprzetu. Własnie jestem w trakcie dużej sesji. 3 dni zdjęc, ale nie obok siebie. Niestety po sciankę muszę jechac osobiście do Warszawy i potem ją odwozić. Razem to daje 1100 km i stracony czas. Opłata - 900 do 1200 zł netto. To wszystko razy trzy - daje w sumie około 5 tys. Klient mnie wyśmiał (choc kazał mi rzozeznac temat, ale nie spodziewał sie takich wydatków). Robię to na d200 i pewnie mu to wystarczy.

Pewnie - jak juz pożyczać to średni format. Ale jak swój - zdecydowałbym się na mały. Mam za mało zleceń by mi się w rozsądnym czasie zamortyzowała scianka MF.

Podałem swój przykład. Rózne sa motywacje. To ile body sprzedano w skali swiatowej, to jak inne profesjonalne studia sobie radzą - jakie to ma mieć dla "Kowalskiego" znaczenie? Dla takich "średniaków" 1Ds to bardzo dobre wyjście. Średni format nie jest taki fajny w pracy, szczególnie w plenerze (bo w studio OK) nie jest szybki, jest ciężki. To wszystko ma znaczenie gdy się pracuje samemu/w niewielkich ekipach.
Obrazowanie MF a FF - sa róznice. Ale to nie jedyne wyznaczniki tego co się kupuje. Dla mnie bardzo istotne jest to co wymieniłem wyżej.

McKane
16-09-2007, 00:31
czy kupowane małego obrazka z 22 MP ma sens, czy nie? To zależy. Ja gdybym nie miał dużego systemu Mamiyi to bym kupił 1Ds MK3 i siedział tylko w jednym małoobrazkowym systemie. Gdyby nikon wypuścił taka puszkę D3X z około 20 MP to bym sprzedał graty mamiyi. Wiem, że nieco inna tonalność, rozkład GO.
Teraz musiałbym się pozbywac zarówno mamiyi i nikona, nabyć canona - to mi sie nie uśmiecha.

Co do wypożyczenia sprzetu. Własnie jestem w trakcie dużej sesji. 3 dni zdjęc, ale nie obok siebie. Niestety po sciankę muszę jechac osobiście do Warszawy i potem ją odwozić. Razem to daje 1100 km i stracony czas. Opłata - 900 do 1200 zł netto. To wszystko razy trzy - daje w sumie około 5 tys. Klient mnie wyśmiał (choc kazał mi rzozeznac temat, ale nie spodziewał sie takich wydatków). Robię to na d200 i pewnie mu to wystarczy.

Pewnie - jak juz pożyczać to średni format. Ale jak swój - zdecydowałbym się na mały. Mam za mało zleceń by mi się w rozsądnym czasie zamortyzowała scianka MF.

Podałem swój przykład. Rózne sa motywacje. To ile body sprzedano w skali swiatowej, to jak inne profesjonalne studia sobie radzą - jakie to ma mieć dla "Kowalskiego" znaczenie? Dla takich "średniaków" 1Ds to bardzo dobre wyjście. Średni format nie jest taki fajny w pracy, szczególnie w plenerze (bo w studio OK) nie jest szybki, jest ciężki. To wszystko ma znaczenie gdy się pracuje samemu/w niewielkich ekipach.
Obrazowanie MF a FF - sa róznice. Ale to nie jedyne wyznaczniki tego co się kupuje. Dla mnie bardzo istotne jest to co wymieniłem wyżej.

No toz to wlasnie przyklad tego o czym pisalem od strony praktycznej :)

Pieprzenie sie z MF w terenie, brak AF, wielkie i ciezke body ze szklami do ktorego statyw to wlasciwie obowiazek kontra lekka szybka puszka ze stosunkowo lekkimi szklami o bardzo dobrej jakosci i ladnym swietle. Do tego roznica w cenie ... kosmiczna wrecz. Tak jak napisal Jacek dla sredniakow to idealne rozwiazanie pod wzgledem jakosc do ceny.

Kolekcjoner
16-09-2007, 00:44
na poczatku roku kazda firma podaje publicznie wyniki finansowe, sa one publikowane zarowno w internecie jak i w prasie branzowej . jesli bardoz ci zalezy to moge sprobowac odnalezc jakies magazyny finansowe z poczatku roku choc uprzedzam ze moze byc to uciazliwe ze wzgledu na ilosc przeprowadzek, mozna tez napisac do canon polska z prosba o udostepnienie raportu finansowego za rok 2006 w celach badawczych.
napisalem moja opinie na temat przeczytanych jakis czas temu danych, prosze cie nei zmuszaj mnie bym ryl po archiwum. ale jesli sie uprzesz i bedize od tego zalezalo przetrwanie swiata zdobede je dla ciebie.

Wiesz co wątpię czy w tego typu sprawozdaniach jest napisane ile konkretnie i jakich puszek sprzedano. Po za tym szkoda czasu i tak z tego nic dla nas pożytecznego nie wyniknie.

No toz to wlasnie przyklad tego o czym pisalem od strony praktycznej :)

Pieprzenie sie z MF w terenie, brak AF, wielkie i ciezke body ze szklami do ktorego statyw to wlasciwie obowiazek kontra lekka szybka puszka ze stosunkowo lekkimi szklami o bardzo dobrej jakosci i ladnym swietle. Do tego roznica w cenie ... kosmiczna wrecz. Tak jak napisal Jacek dla sredniakow to idealne rozwiazanie pod wzgledem jakosc do ceny.

No chyba że jest to Mamyia ZD - ma af, duża też nie jest, jasne szkła są :). Fakt że do najszybszybszych nie należy.

Jacek_Z
16-09-2007, 01:02
Wiesz co
No chyba że jest to Mamyia ZD - ma af, duża też nie jest, jasne szkła są :). Fakt że do najszybszybszych nie należy.
fakt, 645 jest dość lekka i poręczna. AF jest niestety w niej dośc wolny i to się chyba nie zmieni. Obiektywy by musiały byc od nowa zrobione, mieć wewnętrzne ogniskowanie. To na razie nie będzie szybki system - nie widzę szans. Prędkością to przypomina początki śrubokrętów.
ilość kl/s - tez sie nie poprawi znacząco, ale dla mnie to nie problem, podobnie jak wysokie ISo (tzn jego brak)
Ja mam RZ - cięższa i z sporym cropem przy ściance ZD. Ale to wolę, bo mam migawkę centralną i synchro do 1/400 s.

McKane
16-09-2007, 01:33

No tak ale Mamyia ZD o ile sie nie myle ma 22 Mpix i korpus kosztuje tyle co 2 x 1dsMkIII :) Jakosc zdjec na iso100 pewnie ma lepsza natomiast im dalej w las tym gorzej.

Co do wynikow 1dsMkII to nie sadze zeby sprawozdania pokazywaly dokladna ilosc sprzedanych body kazdego rodzaju. Nawet jesli 1d wygrywaly to tez nie jest zadna nowosc bo po pierwsze to puszka reporterska a po drugie sa ich ze 4 rodzaje wiec chociazby z tego powodu powinny dominowac w statystykach.
Nie ma zreszta co ukrywac ... 1ds to nigdy nie byl sprzet do hurtu i tak tez zostanie.

Kolekcjoner
16-09-2007, 02:23
No tak ale Mamyia ZD o ile sie nie myle ma 22 Mpix i korpus kosztuje tyle co 2 x 1dsMkIII :) Jakosc zdjec na iso100 pewnie ma lepsza natomiast im dalej w las tym gorzej.

(...)

Podobno w pstryku ZD jest za 33 kzł. Natomiast cena sugerowna jest zabójcza (48 kzł). Fajnie by było gdyby taką Mamyię kupił któryś z wielkich koncernów. Wtedy system by ożył i być może ceny by spadły, a tak to obawiam się że będzie powoli dogorywać. Nowy Ds może mieć w tym spory udział.

sailor
16-09-2007, 10:45
fakt, 645 jest dość lekka i poręczna.

To na razie nie będzie szybki system - nie widzę szans. Prędkością to przypomina początki śrubokrętów.
ilość kl/s - tez sie nie poprawi znacząco, ale dla mnie to nie problem, podobnie jak wysokie ISo (tzn jego brak)

no wlasnie Jacku .. po co w fotografi modowej szybki AF i mega ilosc klatek/s ?
do tego sa pszki reporterskie ..

No tak ale Mamyia ZD o ile sie nie myle ma 22 Mpix i korpus kosztuje tyle co 2 x 1dsMkIII

chyba dosc skutecznie udje ci sie mylic cene 1d z 1ds.
w cenie kita Mamyi masz korpus, tylna scianke i obiektyw.
dwa razy tanszy jest owszem ale 1d bez magicznej literki s.
1ds kosztuje na podstawie cen ze sklepow internetowych miedzy 27 a 33kpln
doloz do tego dobry sloik i juz nie bedize takiej roznicy.
co do lekkosci i porecznosci markow .. nie przesadzalbym ..to nie kompakt :D

McKane
16-09-2007, 11:02
no wlasnie Jacku .. po co w fotografi modowej szybki AF i mega ilosc klatek/s ?
do tego sa pszki reporterskie ..

chyba dosc skutecznie udje ci sie mylic cene 1d z 1ds.
w cenie kita Mamyi masz korpus, tylna scianke i obiektyw.
dwa razy tanszy jest owszem ale 1d bez magicznej literki s.
1ds kosztuje na podstawie cen ze sklepow internetowych miedzy 27 a 33kpln
doloz do tego dobry sloik i juz nie bedize takiej roznicy.
co do lekkosci i porecznosci markow .. nie przesadzalbym ..to nie kompakt :D

No to zalezy jeszcze o ktorej zd piszemy. Ja przyznam sie sprawdzalem te

http://www.pstryk.pl/details:4857/mamiya+zd+digital+camera

czyli prawie 50k zl plus cena szkiel (wiec stad wzielo sie moje 2x w stosunku do 30k 1ds)

Faktycznie mozna kupic taki zestaw jak mowisz za w miare przyzwoita cene czego ja nie zauwazylem.

http://www.pstryk.pl/details:6578/mamiya+645zd+digital+camera+kit

Osobiscie nie sadze jednak zeby po wejsciu 1dsMkIII do sklepow ktos jeszcze bral go pod uwage no chyba ze ma jak Jacek komplet szkiel.

sv
16-09-2007, 11:05
byłbym bardzo ciekaw bezpośredniego porównania mamyi ZD z 1ds mk III. w porównaniu, które tu było kiedyś prezentowane (5d vs ZD), ZD jakoś dramatycznie nie rozwalała 5d i myślę, że nowa jedynka sobie bez problemu poradzi. Po co więc wydawać więcej kasy na aparat, który ma sporo ograniczeń a niewiele oferuje w zamian?

Co do ilości sprzedanych ds'ów: 1ds mk II miał konkurenta w postaci 5d, który za 1/3 ceny oferował znakomitą jakość pliku. Sprzedaż nowego ds'a będzie również zależała od tego na ile Canon zechce "doposażyć" następcę 5d.

Sailor: cena 33 tyś za 1 ds to jakaś bzdura; jak ktoś chce kupić to body to bez problemu znajdzie za 26 do 27 z polskiej dystrybucji. Co do "lekkości i poręczności marków"; zapewniam cię, że to bardzo wygodne body i nie cięższe niż d3.

I jeszcze jedno: Panowie, żyjemy w Polsce :-) znakomita większość fotografii katalogowej, edytorialu itd jest robiona w naszym pięknym kraju sprzętami, które leżą znacznie poniżej półeczki na której stoi 1ds mk III. Ilu klientów będzie w stanie odróżnić fotkę z ds'a od tej z hassela?

sailor
16-09-2007, 11:36
Co do "lekkości i poręczności marków"; zapewniam cię, że to bardzo wygodne body i nie cięższe niż d3.

ja wcale nie pisalem ze d3 jest lekki :) napisalem ze ds lekki nie jest :)
poreczny na pewno bardziej niz hasselowe pudelko ale z ciezarem nie przesadzajmy. od jednego i drugiego ramie sie urywa ;)

Ilu klientów będzie w stanie odróżnić fotkę z ds'a od tej z hassela?

ci ktorzy sa w stanie odroznic i cenia ta roznice spokojnie doplaca wspomnaine przez Jacka 5kpln za 3 dni sesji zdjeciowej. ale fakt. jest ich bardzo niewielu

Jacek_Z
16-09-2007, 12:24
jestem praktyczny :-D i własnie to co na końcu napisał Sailor jest dla mnie istotne. Wyniki sprzedaży - mnie nie interesują, bo najwięcej się sprzedaje Nikona D40 - i co z tego. Mam go kupić?
cena która podałem była za ściankę P25 - z 22 MP, a nie za hasela 39 MP.

sv
16-09-2007, 12:47
czekam na więcej sampli z dsa. na podstawie tego co canon pokazał, to trudno coś powiedzieć. niestety, mamy niespecjalny wybór jeżeli chodzi o lustrzanki z górnej półki: pod względem rozdzielczości d3 trochę mnie rozczarował. pozostaje mi kupić dsa teraz, albo poczekać na nowe 5d.

Wypożyczanie sprzętu byłoby jakimś rozwiązaniem, ale jak napisał Jacek to działa w Warszawie. Na prowincji :-) to raczej mało realne.

Kaleid
16-09-2007, 13:55
Problem w tym ze przy tej wielkosci klatce, dalsze podnoszenie ilosci mpix nie daje juz jakiegos znaczacego wzrostu ilosci szczegolow. Jak pokazuje praktyka, roznica miedzy 5D i DsII jest praktycznie zadna. Kupowane Zamienianie 5D na DsII tylko i wylacznie dla kilku mpixow wiecej, to moim zdaniem wyrzucone pieniadze. Roznica w cenie ogromna, w jakosci praktycznie zadna..choc sklanialbym sie ku twierdzeniu ze 5D jest jednak deko lepszy, szczegolnie w kwestiach szumofobicznych :) Patrzac na zdjecia z Ds III, to jakos poprzedników specjalnie nie przycmił....bo w zasadzie nie moze. Fizyka robi tez swoje. Canon ma teraz duzy problem - bo pokazal juz wszystko co mogl - zostalo
jedynie 5D MK II...a tu problem jest spory - bo wiecej MP oznacza konkurencje dla Dsa, lepsza
szybkosc - konkurencje dla 1D MK III. Takze nolens-volens, moze byc problem z wypozycjonowaniem nowej puszki.

sv
16-09-2007, 14:02
Masz rację, ale pomiędzy "starym" 5d, czy nowym d3, a 1ds mk III ta różnica już jest wyraźna. Chyba poczekam na to co pokaże nowe 5d.

Co do szumów: 1ds mk III będzie szumiał bardziej niż 1d mk III, to raczej oczywiste, ale w przypadku tego body to nie jest podstawowe kryterium.

Kaleid
16-09-2007, 14:09
Zeby to stwierdzic, musialbym zobaczyc co mozna wyciagnac z RAWow D3 i DsIII w podobnych warunkach z podobnym obiektywem. Poki co, to co widzialem z DsIII mnie nie powalilo - porownujac chociazby z 5D

sv
16-09-2007, 14:13
Zeby to stwierdzic, musialbym zobaczyc co mozna wyciagnac z RAWow D3 i DsIII w podobnych warunkach z podobnym obiektywem. Poki co, to co widzialem z DsIII mnie nie powalilo - porownujac chociazby z 5D

jasne, że trzeba poczekać na jakieś sample (rawy), ale różnica w rozdzielczości jest oczywista i jest b. duża i nie bardzo jest tu co porównywać.

Kaleid
16-09-2007, 14:18
Roznica w ilosci megapikseli jest, chodzi jedynie o to czy ta rozdzielczosc przedklada sie na faktycznie odwzorowanie szczegolow. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=24839777 Ciekawe porowanie sampli z DsIII - z identycznymi zrobionymi przy pomocy 5D. Jak widac, szału nie ma. Bo byc nie moze - fizyka robi swoje. Maly obrazek nie zastapi sredniego formatu, tak jak nie udalo sie zastapic 35mm aps-c. Zauwazalna roznica powinna byc dopiero przy ok 40mpix - mowiac oczywiscie o 35mm. Pytanie tylko, ktore szkła to pociągną.

gary
16-09-2007, 14:23
wniosek z tego piekny ze za 7,5K mozna miec praktycznie top odwzorowanie jakie jest mozliwe w fotografii "mobilnej" :)

Kaleid
16-09-2007, 14:26
Mniej-więcej tak to wygląda:)

sv
16-09-2007, 14:36
Roznica w ilosci megapikseli jest, chodzi jedynie o to czy ta rozdzielczosc przedklada sie na faktycznie odwzorowanie szczegolow. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=24839777 Ciekawe porowanie sampli z DsIII - z identycznymi zrobionymi przy pomocy 5D. Jak widac, szału nie ma. Bo byc nie moze - fizyka robi swoje. Maly obrazek nie zastapi sredniego formatu, tak jak nie udalo sie zastapic 35mm aps-c. Zauwazalna roznica powinna byc dopiero przy ok 40mpix - mowiac oczywiscie o 35mm. Pytanie tylko, ktore szkła to pociągną.

tego typu porównanie to raczej nic ciekawego nie wnosi i niewiele z niego wynika.

McKane
16-09-2007, 14:58
To porownanie na dpreview jest dosyc slabe w zwiazku z tym ze robione pozno w nocy. Tonalnosc takiej sceny nie ma szans oddac rzeczywistych mozliwosci obydu body.

Co do jednego jest pewnosc ... 5d ma w tej chwili najlepszy stosunek jakosci produkowanych obrazow do ceny i mysle ze szybko to sie nie zmieni.

Kaleid
16-09-2007, 15:43
Porownanie wnosi bardzo wiele i akurat nie w kwestii tonalnosci - chodzi raczej o wzrost liczby oddanych detali wraz z podnoszeniem rozdzielczosci.

Jacek_Z
16-09-2007, 16:06
porównanie naprawdę bez sensu, bo nie w zastosowaniu do którego te puszki są używane. Robiąc takie porównania można udowodnić co się chce. Zdjęcia nocne, długi czas. Przeciez to puszki studyjne, w każdym razie do robienia zdjęć przy dużej ilości światła.
Co do przyrostu szczegółów z przyrostem MP - jest ta zależność. Inna sprawa to filtr AA przez co wrażenie - szczególnie jpg z body, a nie opracowanego NEF może być mylne. Przykładem na to w inna stronę jest to, że d200 ma tyle szczegółw co Fuji S3 i S5 choć one mają tylko 6 MP, ale dobrą interpolację do 12 MP i wyglądają porównywalnie.
5D daje ostre zdjęcia, 1Ds MK2 chyba sprawuje sie w tym względzie słabiej (dlatego przyrost szczegółow nie jest wyraźny, to zresztą tylko 25% więcej i to biorąc pod uwagę powierzchnię, liniowo to jeszcze mniej), mk3 - chyba lepiej. Czyli wcale nie trzeba dawać mocniejszego filtra przy zwiększaniu MP.

Kaleid
16-09-2007, 16:14
Filtr to jedno - pamietaj jednak ze roznica w rozdzielczosci 1DsIII i 5D to 20 kilka procent, nie 100. Roznica jakas tam będzie, to oczywiscie. Chodzi mi jedynie o to że nie jest to na tyle drastyczne, jak mozna by się spodziewać. Najlepiej widac to na porównaniach 1DsII i D2x zrobionych kiedys przez Bjorna. D2x ma gestosc pikseli odpowiadającą mniej-wiecej 24mp FF. Wystarczy zatem wyciac z pelnej klatki obszar zrobiony cala powierzchnia DXa Jakies tam roznice w detalach są, ale szału nie ma. Mozna sobie zobaczyc jak bedzie wygladac 24mpix FF.

Jacek_Z
16-09-2007, 16:27
jak liczysz po długości boku, to tak. Jednak to sporo większe pole. To jest dość dużo, a nie mało. Tak licząc to 39 MP hasel ma więcej od 5D tylko o około 70% !!!
hasel 39 ma 7216 x 5412
1ds mk3 ma 5616 x 3744
5d ma 4368 x 2912 i bardzo podobnie Nikon D3 ma 4256 x 2832

Kaleid
16-09-2007, 16:30
Bo ja licze rozdzielczosc, nie powierzchnię. Pamietaj ze to cały czas jest matryca typu bayera, i pomimo tego ze pole faktycznie jest wieksze, to nie przedklada sie to drastycznie na wzrost ilosci szczegolow.(poza tym ze plik jest znacznie bardziej rozepchany). Wystarczy sobie zinterpolowac plik z 5D do rozdzielczosci DsII - praktycznie zero roznicy. W przypadku DsIII mysle ze jakies tam roznice bedą - ale watpie by byly drastyczne, bo drastyczne byc nie mogą. Pytanie tylko czy te roznice sa warte takiej roznicy w cenie?

McKane
16-09-2007, 16:49
Porownanie wnosi bardzo wiele i akurat nie w kwestii tonalnosci - chodzi raczej o wzrost liczby oddanych detali wraz z podnoszeniem rozdzielczosci.

No swietnie ale zeby te detale zobaczyc to potrzebne jest swiatlo o ktore w nocy nielatwo.

Rownie dobrze moglby trzasnac foty z zalozonym deklem a my bysmy sobie porownali wielkosci 2 czarnych prostokatow.

Poza tym ilosc szczegolow to jedna sprawa bardzo wazna bez watpienia ale ja licze na to ze wrosla tez rozpietosc tonalna. W nocy ciezko to ocenic.

Jacek_Z
16-09-2007, 17:02
liczysz jak sądzę z podawanych procentów przyrost rozdzielczości po jednym boku, a nie całkowity przyrost.
Drastycznych różnic nie będzie porównując jakiekolwiek body, więc nie w tym rzecz.
Podałem porównanie ilości pikseli w poście wyżej.
Piksele średnioformatowe czy małoobrazkowe - to nie ma znaczenia. No chyba, że optyka sie nie będzie wyrabiała. Ale 39 MP na powierzchni 36x48 mm ma bardzo podobne wymagania względem optyki jak 21 MP na 24x36 mm. Powierzchnia hasela 2x większa, a ilośc MP też około 2x większa - tu remis.
Własciwie to hasel H3D39 już stawia optyce większe wyzwania niż 1Ds MK3, hasel ma większy krążek rozproszenia. I to widać, jest porónanie tego samego ujęcia z obu body i Hasel nie ma aż takiej przewaagi nad 5D. Tym bardziej nad smarkiem3.

co do ceny - oczywiście na jakościowych szcztach za bardzo niewielki przyrost jakości dopłaca się dużo, dużo większe pieniądze i w naszych realiach najczęściej nie warto tego dopłacać.
W dyskusji nad jakościa odrywam się od kryterium ceny body, nie przeliczam współczynnika ceny MP/tys zł.

Kaleid
16-09-2007, 17:14
No i wlasnie w tym rzecz. Chodzi mi jedynie o to, że dyskusja toczy się w tonie "niewystarczającej ilości rozdzielczości". A rzeczywistość jest jaka jest - nie sa to tak na prawdę wielkie różnice, i chyba nie ma o co kruszyć kopii-bynajmniej nie megapiksele. Liczy się z reszta też jak napisales wyzej - konstrukcja filtra dolnoprzepustowego, optyka, czy tez nawet samo oprogramowanie aparatu.

sv
16-09-2007, 19:19
Filtr to jedno - pamietaj jednak ze roznica w rozdzielczosci 1DsIII i 5D to 20 kilka procent, nie 100. Roznica jakas tam będzie, to oczywiscie. Chodzi mi jedynie o to że nie jest to na tyle drastyczne, jak mozna by się spodziewać. Najlepiej widac to na porównaniach 1DsII i D2x zrobionych kiedys przez Bjorna. D2x ma gestosc pikseli odpowiadającą mniej-wiecej 24mp FF. Wystarczy zatem wyciac z pelnej klatki obszar zrobiony cala powierzchnia DXa Jakies tam roznice w detalach są, ale szału nie ma. Mozna sobie zobaczyc jak bedzie wygladac 24mpix FF.

idąc za tym tokiem rozumowania to zakup d3 jest też bez sensu, skoro można kupić d300.

Jacek_Z
16-09-2007, 19:30
to to raczej mi byś mógł zarzucić :-D
bo w ilości szczegółu to nie musza się różnić, ale nie wiemy jakie filtry AA będa miały oba body, do D300 trzeba miec lepsza optykę. Różnić się będą GO, bokehem - czyli plastyką obrazu. Pisze oczywiście o zastosowaniach na niskich ISO 200 czy 400.

sv
16-09-2007, 19:44
zaczynają wieszać jakieś knipsy z nowego ds'a
podobno iso 3200:

źródło (http://www.dslr-forum.de/attachment_picture.php?attachmentid=330100)

Kaleid
16-09-2007, 19:46
idąc za tym tokiem rozumowania to zakup d3 jest też bez sensu, skoro można kupić d300.

W pewnym sensie masz racje. Do niektorych zastosowan lepszy bedzie D300..i tanszy

sv
16-09-2007, 19:54
No i wlasnie w tym rzecz. Chodzi mi jedynie o to, że dyskusja toczy się w tonie "niewystarczającej ilości rozdzielczości". A rzeczywistość jest jaka jest - nie sa to tak na prawdę wielkie różnice, i chyba nie ma o co kruszyć kopii-bynajmniej nie megapiksele. Liczy się z reszta też jak napisales wyzej - konstrukcja filtra dolnoprzepustowego, optyka, czy tez nawet samo oprogramowanie aparatu.

mnie osobiście właśnie ta rozdzielczość interesuje. nie interesuje mnie 12 mpix, bo to czasami jest za mało. Owszem, 95% zdjęć mogę zrobić 1dmk III (10 mpix), ale czasem potrzebuję większej rozdzielczości. Nie są problemem katalogi gdzie największa fotka to a4. nie są problemem obrazki 2 na 4m bo te wiszą w sporej odległości od oglądającego i tu wystarcza mi spokojnie 10 mpix. problemy zaczynają się w przypadku wydruków prezentowanych bezpośrednio w miejscu sprzedaży (POS). jeżeli robię wydruk 1 na 1,5 metra, który wisi na wystawie lub w sklepie i jest oglądany z bezpośredniej odległości, to jest różnica czy zrobię to z matrycy 10 czy 21 mpx.

Kolekcjoner
16-09-2007, 22:30
to to raczej mi byś mógł zarzucić :-D
bo w ilości szczegółu to nie musza się różnić, ale nie wiemy jakie filtry AA będa miały oba body, do D300 trzeba miec lepsza optykę. Różnić się będą GO, bokehem - czyli plastyką obrazu. Pisze oczywiście o zastosowaniach na niskich ISO 200 czy 400.

Faktem jest że powolutku APSC zbliża się wielkimi krokami do możliwości optyki. Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać. Nowy pentax z matrycą cmos (crop1.5) ma mieć najprawdopodobniej 14 MPX. Bardzo mnie ciekawi jak będzie pracować taka matryca? I ile jeszcze tych mpx można upchać tak żeby to podnosiło jakość zdjęcia, a nie tylko "półkę" na której leży aparat.

sv
16-09-2007, 22:34
Faktem jest że powolutku APSC zbliża się wielkimi krokami do możliwości optyki. Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać. Nowy pentax z matrycą cmos (crop1.5) ma mieć najprawdopodobniej 14 MPX. Bardzo mnie ciekawi jak będzie pracować taka matryca? I ile jeszcze tych mpx można upchać tak żeby to podnosiło jakość zdjęcia, a nie tylko "półkę" na której leży aparat.

patrząc na te nieliczne sample z 1ds mk III, to nie widzę, żeby optyka przestała się wyrabiać. myślę, że do 40 mpix spokojnie dociągniemy za trzy czy cztery lata.

Kolekcjoner
16-09-2007, 22:45
patrząc na te nieliczne sample z 1ds mk III, to nie widzę, żeby optyka przestała się wyrabiać. myślę, że do 40 mpix spokojnie dociągniemy za trzy czy cztery lata.

No jeśli wziąć pod uwagę możliwość usunięcia filtra AA i filtr bayer'a który jednak powoduje, że efektywnych pełnokolorowych pikseli nie jest wcale tak dużo jak na papierze to być może ma to sens. Gdzieś czytałem wyliczenie, że dla obecnej optyki maksimum możliwości (nawet już trochę ponad) to piksel o rozmiarze ok. 3.3 µm.

odie83
18-09-2007, 21:42
http://www.youtube.com/watch?v=a8XD6F7M45k&mode=related&search=

taka mała ciekawostka, jak kręcić filmy Markiem :D

shaolin
18-09-2007, 21:55
Tyle ze to nie ten mark co trzeba :P

Jacek_Z
29-09-2007, 18:08
Gdzieś czytałem wyliczenie, że dla obecnej optyki maksimum możliwości (nawet już trochę ponad) to piksel o rozmiarze ok. 3.3 µm.
sam podlinkowałes na forum canona nową matryce http://www.photoscala.de/node/3304 z takim rozmiarem piksela (o ile cos z tegio rozumiem) i w efekcie 52 MP !!!
ktoś przetłumaczy?

Kolekcjoner
30-09-2007, 01:17
sam podlinkowałes na forum canona nową matryce http://www.photoscala.de/node/3304 z takim rozmiarem piksela (o ile cos z tegio rozumiem) i w efekcie 52 MP !!!
ktoś przetłumaczy?

Najlepiej Babelfish :D.
Matryca rozmiaru APS-H. O dużo większej rozpiętości tonalnej niż dotychczasowe (nowa generacja CMOS). Bardzo szybka nawet do 30 kl/s - Być może jest to też robione z myślą o kamerach?? A może przede wszystkim - Canon w końcu kamery też robi. Prawdopodbnie bez filtra AA. APS-H dlatego, że jest tania w produkcji. Tam jest jeszcze jakiś myk z obwodami, który powoduje bardzo niskie szumy ale szczerze mówiąc tego nie rozumiem :oops:.
Na APS-C wychodzi ponad 30 MPx - kto to obrobi?
Sądzę że za dwa lata będziemy mieć na rynku puszki z taką matcą.

shaolin
30-09-2007, 08:12
Canon Inc. (TSE:7751) has developed a 50-megapixel CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) image sensor that has such high resolution that a license plate is readable in the picture of a car taken from 300 metres away.
Canon's new CMOS sensor is the same size as the one used in its digital SLR (single-lens reflex) cameras, but the chip packs an industry-high 50 million picture elements.
The Japanese company boosted the pixel count without changing the footprint of the chip by reducing the size of each element by more than half to just 3.2 microns a side.
Though the photodiodes are smaller, Canon redesigned the circuitry so the CMOS sensor receives 50 per cent more light than normal, giving the device good sensitivity and a wide grayscale.
The new imaging device has 120 per cent better resolution than a 10-megapixel CMOS sensor. Canon has not decided on applications yet but expects to develop monitoring cameras and inspection equipment for industrial use.
One other feature of the new CMOS sensor is that the image data can be divided into 25 blocks with a separate signal read out for each block.
Thus, the device could be used to see detailed sections in cameras that capture a wide-angle image of a broad area.
(Nikkei)

A to nie jest ta matryca o ktorej juz kiedys byla mowa? ze 50mpx, aps-h, do kamer przemyslowych? -> http://www.engadget.com/2007/06/04/canon-crams-50-megapixels-into-a-cmos-prototype/

Kaleid
30-09-2007, 09:43
Tak, to ta sama.

shaolin
30-09-2007, 11:22
No to skoro ten projekt jest caly czas rozwijany to teraz tylko czekac na glosy ze N jest be bo ma tylko 12mpx a u C maja juz 52 ;) ;) ;)

Jacek_Z
04-10-2007, 21:15
dzisiaj miałem okazje przez 5 godzin bawić się 3 nowościami canona. 40 D z gripem, 1 Ds MK3 i 1 D MK3. Obiektywy 50, 70-200/2.8 i 16-35/2.8.
Jutro możecie tez się nimi zająć
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/10/icon_razz-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_razz.gif) W Bydgoszczy, w godz 12-15 w Muzeum Fotografii na ul. Królowej Jadwigi.
Mam nadzieję, że przez to moje info nie zjawią sie tam tłumy. Mają przyjść to wszystko oglądac uczniowie szkół foto. Będzie można się wkręcić.
Jest zaimprowizowane studio, oraz stoją w drugiej sali drukarki wielkoformatowe. To głownie dla poligrafów było zorganizowane to spotkanie, ja się dowiedziałem o tym, bo wzięli ode mnie modelkę. Nie wiedziałem jakie aparaty będą na prezentacji, ale na wszelki wypadek wzięłem Nikona D200 i swoja kartę CF by móc porównać fotki. Aparatami było zainteresowanych z 5 osób, a ja miałem pod swoimi skrzydłami własnie te wszystkie body, studio i modelkę. Mogłem się nafotografować do woli.

Porobiłem trochę zdjęć jedynkami, przeleciałem wysokie czułości 1D (mam same jpgi), a 1Ds na wszystkich czułościach (tu komplety -jpg + RAW) - od studyjnych fot na niskich ISO, aż do 1600 na sali. RAW mam pootwierane tylko z tych studyjnych - 100-400 ISO. Niestety Tify maja po 60 MB.
Ciężko mi mówić o odczuciach. D40 pominęłem, bo to żadna atrakcja przy 1D.
Dla mnie przesiadka w gałkologii była straszna. Aż mi było głupio się pytać co chwilę o najbardziej podstawowe zmiany funkcji w aparatach. Po kilkunastu minutach trzymania 1ds miałem ochotę nim walnąć o podłogę
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/01/icon_smile-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif) ale jego cena mnie powstrzymała. Potem odkryłem joystick
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/10/icon_lol-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_lol.gif) Po godzinie było w miare OK, zaczęłem sie przyzwyczajać.
Pewne zaskoczenie - regulowanie FF/BF 20 szkieł dotyczy tylko optyki canona. Nie da się podobno tego robić z tamronami, sigmami itd. Histogramy są malutkie.
Co do zdjęć które mam. Jestem zawiedziony 1D. Spodziewałam się na wysokim ISO nie wiadomo czego. Tymczasem on chyba jest słabszy od 5D.
Za to jestem zaskoczony pozytywnie 1Ds. Własnie wysokim ISO, które "przypadkowo" sprawdziłem. Te jego 1600 jest nie rewelacyjne, ale naprawde niezłe. Jak najbardziej używalne. Przy tak drobnych pikselach! Za to 1D ma te czułość wg mnie niewiele lepszą.
Domyślne ustawienia jpg w obu body dają lekko miękkie jpg, takie trochę jak w Nikonie D200 (no, może nieco ostrzejsze). Dzięki uprzejmości pana z obsługi mam rozpakowane RAW ze zdjęć studyjnych 1Ds (bo na razie soft do dekodowania nie jest ogólniedostępny). Ustawienia ostrośc na 3. Od razu wiele lepiej niż w jpg. Ilość szczegółu - olbrzyma, jak sobie człowiek uświadomi, że ogląda na monitorze tylko mały wycinek z 5616 x 3744 pikseli. Ponieważ był to pokaz drukarek to oczywiście zrobiłem 3 wydruki w formacie około 100x70 cm. Wydruki z jpg, bez obrobienia (nie było PS) wyglądały świetnie. A ponieważ czym większy format tym dalej się go ogląda - to sądzę, że te 21 MP jest juz absolutnie wystarczające do wszystkiego (no dobra, do 99,9% profesjonalnych zastosowań)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/01/icon_smile-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif)
1Ds ma byc dostępny już w tym miesiącu. Cena 22 - 25 tys, zależy od narzutu w sklepach.
Nie jestem zorientowany czy te pliki z 1DS dla kogoś maja wartość, jpg maja po 6-8 MB, RAW 20-26 MB, tify 60 MB

BugsBunny
04-10-2007, 21:28
Jacek_Z, kolejny raz po Twojej wypowiedzi mam wrażenie, że siedzisz w niewłaściwym systemie... :), zwłaszcza po przeczytaniu tego posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=432652&postcount=372 - 5D pasowałby Ci idealnie

Jacek_Z
04-10-2007, 22:07
Cytat:
Napisał BugsBunny
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=433857#post433857)
Jacek_Z, kolejny raz po Twojej wypowiedzi mam wrażenie, że siedzisz w niewłaściwym systemie... :smile:, zwłaszcza po przeczytaniu tego posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=372 (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=432652&postcount=372) - 5D pasowałby Ci idealnie

System nikona pasuje mi jak najbardziej, nie wiem skąd inne wrażenie. Matryca z 5D też :grin:. Ale to nic odkrywczego, wielu już takie pomieszanie postulowało.

pliki z 5D mi się podobają. Podobnie jak z Fuji S5 - jest juz szybszy od S3 i może to on byłby moim wyborem.
Mało wspominam o ergonomii canona. Nie chodzi mi o trzymanie body, ale o obsługę funkcji body. To jest tragedia. Wiem, nauczyłbym się. Ale mnie odrzuca. Wybierak Nikona jest cudowny, kółko canona - bez sensu (wiem, niektórzy chwalą). Wolę też 2 duże kółka sterujące w nikonie - czasów i przysłony. Canon ma z przodu jedno, no i drugie - te duże, ale w innej płaszczyźnie. Bez sensu.
Kurczę, napisałem to - nie chcę zaczynać takiej dyskusji o wyższości X nad Y. Mi to nie pasuje i już.
Choc z drugiej strony - jak body daje lepsze pliki, to pies drapał "przyjemną ergonomię". Poświęciłbym się :-D
2 lata temu zastanawiałem się nad zmiana systemu - ze względu na 5D. Dlaczego nie zrobiłem tego: nie muszę mieć zawsze ostatniego krzyku techniki. Nie jestem onanistą sprzętowym. Wiedziałem, że Canon ma (miał) przewagę w matrycach - ale, miałem przekonanie, że nikon następne matryce będzie miał nie odstające od canona, a czym dalej w rozwoju technologii cyfrowej - tym bardziej różnice (w generowanych plikach) będą się zacierać. A w body - jednak inne "filozofie" pozostaną. Mi pasuje ta z nikona. Wolę kolor z nikona, optyke z nikona, obsługę z nikona. Matyryca z D3 chyba jest lepsza od tej z 5D. Ale to wcale nie znaczy, że się od razu przesiądę. Może przesiąde sie dopiero na D4? Pliki z D3 sa fajne, poczekam na studyjne. Będa jednak miały jak dla mnie mało MP - więc ciągle się wacham co do swojego dalszego postępowania. Taki 1Ds MK3 - to jest coś. Wystarczyła by mi taka matryca, nawet w opakowaniu D80 :-D

sv
04-10-2007, 22:24
Jacek; możesz gdzieś podwiesić jakiś plik z 1dsa (iso 100) ?

Jacek_Z
04-10-2007, 22:25
podaj mi na PW, jak nie chcesz ogólnodostepnie adres maila, albo jakiś ftp
jaki plik? jpg? RAW?

sv
04-10-2007, 22:59
wyslalem pm

samek
04-10-2007, 23:06
Jeśli można się podczepić - bardzo chętnie zobaczyłbym RAWa iso 100 - jeśli możesz - mój podany w profilu mail przyjmie taką przesyłkę. Dziękuję.

Jacek_Z
04-10-2007, 23:33
w profilu nie ma podanego emaila, jest mozliwość przesłania maila poprzez skrypt forum i pojawia się problem z takim załacznikiem.
napisz mi na PW swojego maila.
masz czym otworzyc tego RAW? Pan na prezentacji wspomniał, że ma on wtyczke do canonowskiego konwertera, ale ja tego od niego nie wziełem, bo nie mam tego cnonowskiego oprogramowania. Te kilka zdjęc on przerobił mi na laptopie. Na razie podobno nic innego tego RAW nie otwiera. A tifa mam - 60 MB.

sven - wysłałem 3 maile, iso 100, 800, 1600. Jak chcesz zamieść zestawienie wycinków.

samek
04-10-2007, 23:55
poszło pm

sv
05-10-2007, 09:31
dzięki!

Jacek_Z
05-10-2007, 15:16
na pokazie przez pewien czas był ze mną phoenix i zrobił mi takie zdjęcie na avatar :-D

źródło (http://img521.imageshack.us/my.php?image=dsc9267readyjz3.jpg)
ale to chyba nie na tym forum :-D

samuraj
05-10-2007, 15:47
:shock:a jak nazwac takie roznice w "galkach ocznych"

Jacek_Z
05-10-2007, 16:08
zez kontrolowany :-D

shaolin
05-10-2007, 16:19
Zez to nic, ale ten rozwiany wlos dyskwalifikuje to zdjecie jako avatar tym forum... ;)

Jacku, a zastanawiales sie nad taka opcja -> pucha C i szkla N? Wiadomo ze AF odpada ale skoro nie musisz sie spieszyc to moze to jest jakies wyjscie...?;) A jakbys mogl sobie zostawic D200 to chyba tak zle by nie bylo ;)

Jacek_Z
05-10-2007, 16:21
taka opcja odpada. Jestem zbyt wygodny by rezygnować z AF.

samek
05-10-2007, 16:52
W tym miejscu też podziękuję Jackowi za plik.
BTW - ładny avatarek (może być) :mrgreen:

stig
08-10-2007, 21:12
mam pliki z obu body zrobione w identycznych warunkach. Wycinki powiększenia 100% sa baaaardzo podobne.Bardzo dziwne, że typowo studyjny 1Ds ma podobne szumy jak reporterski 1D.
No Jacku... 1Ds MKIII przy prawie 22 MP jest wrecz cudem, ze ma tylko takie szumy jak 1D MKIII. Powierzchnia matrycy niewiele wieksza, a elementow swiatloczulych upakowane 100% wiecej. Na moje to i tak bardzo dobry wynik, jak na dzisiejsze technologie.

Jacek_Z
08-10-2007, 21:38
jak pisałem już wczesniej - powierzchnia matrycy 1Ds 2x wieksza niż 1D, pikseli tez 2x więcej. Można napisać wręcz stosując pewien skrót myslowy, że to taka sama matryca. W każdym razie po prostu o takich samych rozmiarach pojedyńczych pikseli. Nic dziwnego, że szumy właściwie identyczne.

Poziom szumów 1Ds rewelacyjny - bo tylko sporadycznie ich uzytkownik będzie siegał po ISO 800 czy 1600. Foty slubne na tych czułosciach mozna robic spokojnie.
Natomiast ci co kupią 1D nie powinni byc zachwyceni postępem przyglądając się D3 nikona. Po prostu kroczek do przodu jaki uczynił canon był bardzo mały. Z drugiej strony - był dlatego mały, że poziom szumów był tam już i tak bdb - tzn niski.

Teraz to canon się stał zwolennikiem cropa 1,3x :-D i chcąc utrzymać ten rozmiar i dać jednocześnie 10 MP w efekcie dał nie najcudowniejszą pod kątem szumów puszkę. Co jest o tyle dziwne, że to pucha dla reporterów. Powinien powiększyć piksele - opracowac po prostu szybką matrycę taką jak w 5D. Miałby 2 pełnoklatkowe specjalizoane jedynki (tak jak nikon miał dwie specjalizowane dwójki D2X i D2H)

stig
08-10-2007, 21:49
jak pisałem już wczesniej - powierzchnia matrycy 1Ds 2x wieksza niż 1D Matryca 1Ds MKIII -- 36x24 mm = 864 mm2
Matryca 1D MKIII -- 28,7x18,7 = 536 mm2.
Wychodzi wiec, ze matryca 1Ds jest ~60% wieksza od 1D, a pikseli ma 2x wiecej. Nie ma bata, zeby mogla mniej szumiec, a i bardzo dobrze, ze szumi tylko tak jak 1D.

Jacek_Z
08-10-2007, 21:56
może i szumi minimalnie bardziej, ale to i tak sukces.
Info, ze obie jedynki maja te sama matryce, tylko te do 1D obcięto nożyczkami :-D do zadanego cropa 1,3x uzyskałem z forum CB. Sam policzyłem powierzchnie i też mi sie to nie do końca zgadza, ale należy brac jednak co innego pod uwagę - całkowita liczba pikseli a piksele "efektywne" to inna liczba. Nie wnikam, potem się okaże, zakładałem, że na CB moga wiedziec lepiej. Fakt, że rozmiarowo piksele jak nie identyczne, to baaardzo zbliżone.

stig
08-10-2007, 22:06
Sam policzyłem powierzchnie i też mi sie to nie do końca zgadza, ale należy brac jednak co innego pod uwagę - całkowita liczba pikseli a piksele "efektywne" to inna liczba.Jest ona mniejsza zarowno w przypadku 1Ds jak i 1D. Tyle, ze 1Ds traci nawet jeszcze mniej pikseli (odejmujac efektywne od calkowitej) jesli brac pod uwage proporcje w calkowitej ilosci pikseli.

Kolekcjoner
08-10-2007, 22:09
Te piksele w 1D są jednak sporo większe w stosunku do 1Ds (7.2 do 6.4).

Jacek_Z
08-10-2007, 22:58
o. A ktos na CB twiedził, że piksele sa te same.
ja nie znalazłem nigdzie info o wielkosci pikseli 1D MK3. Na dpreview nie widze.
z tego co pisze kolekcjoner wynika, że 1D MK3 ma takie piksele jak "stary" 1 Ds MK2.

Kolekcjoner
08-10-2007, 23:12
(....)
z tego co pisze kolekcjoner wynika, że 1D MK3 ma takie piksele jak "stary" 1 Ds MK2.

Dokładnie tak jest. Można to wszystko znaleźć w "białych papierach" Canona.

Jacek_Z
08-10-2007, 23:59
przeniosłem ostatnie posty z wątku o D3, bo rozpisalismy sie o canonach. Więc by nie śmiecić tam, to podepne tu parę linków do dużych zdjęć z jedynek
są to jpg prosto z puszki (a nie wołane z RAW), bez obróbki.
1 Ds ISO 800, około 7,5 MB http://www.plikus.pl/zobacz_plik-C1_Ds_800.JPG-49826.html - wg mnie rewelacja
1 Ds ISO 1600, około 8 MB http://www.plikus.pl/zobacz_plik-C1Ds_1600.JPG-49816.html

1 D ISO 1000, około 4,5 MB http://www.plikus.pl/zobacz_plik-C1D_1000.JPG-49822.html
1 D ISO 1600, około 5,5 MB http://www.plikus.pl/zobacz_plik-C1D_1600a.JPG-49830.html
1 D ISO 3200, około 6,5 MB http://www.plikus.pl/zobacz_plik-C1D_3200.JPG-49824.html

czwarte zdjęcie zrobione obiektywem 16-35/2.8 L, na f=4, a więc przymkniety, czas 1/40 czyli nie powinno byc poruszone. A ostrości nigdzie nie ma (punkt AF był na jeansach modelki)

zdjęcia w muzeum fotografii, ten na trzecim zdjęciu to ja :) i cud techniki - aparat na klisze, na innych zdjęciach jest Klaudia.
dziwne, że to własnie ja "wkręciłem" wysokie ISO. Ale tak naprawdę skupiłem sie na 1Ds i na ISO 100, 200, 400 w studiu błyskowym, które było postawione obok. Dlatego te wysokie iso tak niezbyt starannie. Może innym razem wstawie te niskie ISO.

na dziś to wszystko.

samek
09-10-2007, 00:25
No cóż. Bezwzględnie widzę, że najnowsza technika i tak mnie nie przekona do wysokich iso. Dobranoc wszystkim - późno się zrobiło :)

shaolin
09-10-2007, 04:56
Wydaje mi sie ze C przy robieniu 1Ds MKIII nie mial priorytetu zeby robic megagladkiepiekneniewiadomoco isomilion, bo w studiu raczej nie brakuje swiatla a ludzie typu Nachtwey i Arcimowicz radzili sobie juz z 1DsMKII dobrze ;) oczywiscie ten aparat nie jest kierowany tylko do takich ludzi - a do wszystkich ktorzy chca/potrzebuja/moga sobie na to pozwolic [czyli tak jak ze wszystkimi innymi aparatami ;)], ale skoro C udalo sie utrzymac na wodzy szumy przy tak upchanych pixelach to chyba jest dobrze ;)

Fajnie by bylo jakby N wypuscil takiego D3xa z tymi kiedys przepowiadanymi 18mpxami gdzie szumy byly by na poziomie D3, ale mialby 6fps a nie 9 itp ;)

Kolekcjoner
09-10-2007, 14:26
Wydaje mi sie ze C przy robieniu 1Ds MKIII nie mial priorytetu zeby robic megagladkiepiekneniewiadomoco isomilion, bo w studiu raczej nie brakuje swiatla a ludzie typu Nachtwey i Arcimowicz radzili sobie juz z 1DsMKII dobrze ;) oczywiscie ten aparat nie jest kierowany tylko do takich ludzi - a do wszystkich ktorzy chca/potrzebuja/moga sobie na to pozwolic [czyli tak jak ze wszystkimi innymi aparatami ;)], ale skoro C udalo sie utrzymac na wodzy szumy przy tak upchanych pixelach to chyba jest dobrze ;)

(....)

Myślę że nowy Ds został zaprojektowany jako dużo mniej niszowa puszka niż "stary" Ds. Możliwość używania sRaw-ów 5 Mpx, 5 kl/s (przy tym spory bufor 18 sRaw-ów), całkiem użyteczne wysokie iso (nawet iso 3200 z tego co widziałem). Do tego całkowicie przeprojektowany - większy wizjer, słabszy filtr AA etc. Myślę że wielu canonierów się skusi. Myślę że nawet część z tych, którzy myśleli o 1DmkIII, a którym nie potrzeba 10 kl/s, a wolą FF-a w uszczelnionym body.

Jacek_Z
09-10-2007, 15:52
Myślę że nowy Ds został zaprojektowany jako dużo mniej niszowa puszka niż "stary" Ds.
Z tym wszystkim co napisałes dalej sie jak najbardziej zgadzam. Ale w te niszę wsadzi go ...cena. Bo gdyby nie ona to byłby bardzo uniwersalny aparat dla wszystkich. Z ceną powyżej 20 tys nie jest dla wszystkich. - delikatnie to określając :-D
A szkoda .... kupiłbym dwa :-D gdyby był w cenie D200 :-D

Kolekcjoner
09-10-2007, 20:12
Z tym wszystkim co napisałes dalej sie jak najbardziej zgadzam. Ale w te niszę wsadzi go ...cena. Bo gdyby nie ona to byłby bardzo uniwersalny aparat dla wszystkich. Z ceną powyżej 20 tys nie jest dla wszystkich. - delikatnie to określając :-D
A szkoda .... kupiłbym dwa :-D gdyby był w cenie D200 :-D

Pewnie masz rację ale jest też czynnik tego co się za daną cenę dostaje. Myślę że dla wielu canonierów będzie to dużo mocniejsza pokusa niż megapiksele w starym Ds-e.

peecee
15-10-2007, 22:33
Wczoraj / przedwczoraj rozmawiałem z dwoma posiadaczami trójek i ... jedna pucha działa ok (Mike Patricka) druga na ponad 400 zdjęć zrobiła tylko 4 ostro reszta nie trafiona z fokusem !!!

Pawel Pawlak
15-10-2007, 23:15
Wczoraj / przedwczoraj rozmawiałem z dwoma posiadaczami trójek i ... jedna pucha działa ok (Mike Patricka) druga na ponad 400 zdjęć zrobiła tylko 4 ostro reszta nie trafiona z fokusem !!!
najwyraźniej błędna obsługa... autorytety na polskich forach już się wypowiedziały że to dotyczy tylko wyjątkowych sytuacji i na pewnoe nie mogło się zdażyć w 396 na 400 przypadków... Poza tym najwyraźniej ten użytkownik używał jakiegoś "niepolecanego" do pracy z tą puszką obiektywu np. 500f4 ( no bo kto by wpadł na pomysł 500tki do 1d ? ;)

jjj
15-10-2007, 23:16
...piszesz o D3 czy o "Marku trzecim" ? ;)

Jacek_Z
15-10-2007, 23:18
ja na pokazie canona miałem olbrzymie kłopoty z nowymi jedynkami 1 D i 1Ds. Ostre tam gdzie chciałem mam około 30% zdjęć.

Kolekcjoner
15-10-2007, 23:23
Biedni Ci naiwni co są zmuszani przez okrutny markeing Canona do używania tych badziewi ;). Niedługo już wszyscy przesiądą się na rewelacyjne nowe puszki Nikona i będzie święty spokój ;).

Pawel Pawlak
15-10-2007, 23:28
Biedni Ci naiwni co są zmuszani przez okrutny markeing Canona do używania tych badziewi ;). Niedługo już wszyscy przesiądą się na rewelacyjne nowe puszki Nikona i będzie święty spokój ;).
No bez przesady... ci co posiądą nowe puszki nikona, też zostaną poczęstowani jakimś nie chcianym bonusem, tylko jeszcze nie wiemy jakim ;)

jjj
15-10-2007, 23:29
Trzeba będzie jeszcze tych marketingowców pozabijać, aby nie przeszli do sony ;)

Jacek_Z
15-10-2007, 23:32
ci co posiądą nowe puszki nikona, też zostaną poczęstowani jakimś nie chcianym bonusem, tylko jeszcze nie wiemy jakim ;)
nie kracz :-D ale kurcze, sprowokowałeś mnie do myślenia co mogą zrobić nie tak.
"katalogowe" minusy już mają, ciekawe co 'wywinie" matryca. Banding? blooming? :mrgreen:

peecee
16-10-2007, 18:51
o canonie pisałem - przeca to wątek o canonie - ta jedna 3ka (nie wiem czy s) to dramat koleś stwierdził że chce zwrotu kasy i poczeka na "stabilną wersję"

shaolin
24-10-2007, 05:45
http://www.quesabesde.com/noticias/canon-eos-1ds-mark-iii-prueba-muestras,1_3740 maly review i kilka sampli - po hiszpansku, wiec jakby ktos potrzebowal tlumaczenia to -> http://translate.google.com/translate?hl=en&langpair=es|en&u=http://www.quesabesde.com/noticias/canon-eos-1ds-mark-iii-prueba-muestras,1_3740

sv
24-10-2007, 10:31
najwyraźniej błędna obsługa... autorytety na polskich forach już się wypowiedziały że to dotyczy tylko wyjątkowych sytuacji i na pewnoe nie mogło się zdażyć w 396 na 400 przypadków... Poza tym najwyraźniej ten użytkownik używał jakiegoś "niepolecanego" do pracy z tą puszką obiektywu np. 500f4 ( no bo kto by wpadł na pomysł 500tki do 1d ? ;)

Jak to miło, że na forum nikona tak troszczycie się o tych biednych uzytkowników C., którzy męczyć sie muszą ze swoimi mareczkami :-)
Ze swojej strony (po 38.000 klatek) niestety nie jestem w stanie potwierdzić problemów z AF w mareczku, no ale ja to pewnie jestem dziecko szczęścia i dostałem egzemplarz walnięty w drugą stronę (tzn z działającym AF).

A swoją drogą, kiedyś chyba Ty do mnie dzwoniłeś zapytać, czy nie mam problemów z AF w moim d2x? zdaje się, że Ty miałeś ze swoim jakieś problemy? Masz nadzieję, że cam trzytysiąceileśtam będzie lepszy? :-)

sv
24-10-2007, 10:34
ja na pokazie canona miałem olbrzymie kłopoty z nowymi jedynkami 1 D i 1Ds. Ostre tam gdzie chciałem mam około 30% zdjęć.

jakoś wcześniej nie zgłaszałeś tych problemów. przypomniało ci się po 2 tygodniach? naprawdę uważasz, że dwie topowe lustrzanki canona robią tylko co 3 zdjęcie ostre? po co wypisujesz takie bzdury?

może jak już piszesz coś takiego, to pokaż jakieś przykłady z exifem?

Erie
24-10-2007, 11:34
jakoś wcześniej nie zgłaszałeś tych problemów. przypomniało ci się po 2 tygodniach? naprawdę uważasz, że dwie topowe lustrzanki canona robią tylko co 3 zdjęcie ostre? po co wypisujesz takie bzdury?

Sven idź trollować gdzieś indziej - napisał, co napisał i wystarczy - Jacek jest już dużym chłopczykiem i bierze odpowiedzialność za to co pisze i mówi. Znajomy Cannonier też ma problemy ze swoją 1D Mark III, a Canon za bardzo nie chce sie przyznawać, że coś mu nie wyszło i tak sie buja z problemami od paru tygodni. Obojętnie czy topowe, czy też nie - puszki te mają swoje problemy i tyle.

Pawel Pawlak
24-10-2007, 11:50
Jak to miło, że na forum nikona tak troszczycie się o tych biednych uzytkowników C., którzy męczyć sie muszą ze swoimi mareczkami :-)
Ze swojej strony (po 38.000 klatek) niestety nie jestem w stanie potwierdzić problemów z AF w mareczku, no ale ja to pewnie jestem dziecko szczęścia i dostałem egzemplarz walnięty w drugą stronę (tzn z działającym AF).

A swoją drogą, kiedyś chyba Ty do mnie dzwoniłeś zapytać, czy nie mam problemów z AF w moim d2x? zdaje się, że Ty miałeś ze swoim jakieś problemy? Masz nadzieję, że cam trzytysiąceileśtam będzie lepszy? :-)

Pamięć masz jak widzę lepszą niż AF w canonach ;) Moje kłopoty z niepowtarzalnością cam2000 przy pracy z jednym obiektywem, skończyły się po uiszczeniu "drobnej" kwoty w serwisie NP. Jak widać nasz sytuacja jest zgoła inna; ja miałem pecha i trafił mi się lekko rozkalibrowana sztuka z dopracowanej i pewnie chodzącej serii aparatów, Ty trafiłeś na idelanie działający egzemplarz z "innej" seri. Gratuluję szczęścia ;)

Swoją drogą pomimo tego że na różnych forach i w bezpośredniej rozmowie z wieloma osobami, można się było dowiedzieć niemiłych rzeczy o Tobie, to podchodziłem do tego sceptycznie. Ale przenoszenie prywatnych kontaktów na forum wydaje się potwierdzać pewne opinii... przykre :(

Jacek_Z
24-10-2007, 12:53

Nic mi się nie przypomniało. Moje kłopoty z AF kładę na karb mojej nieumiejętności posługiwania się canonami, a nie na zwalony AF.
Pisałem o moich kłopotach z obsługą wiele wczesniej. Także na forum canona - post 108 dokładnie opisałem problem - poczytaj
http://canon-board.info/showthread.php?t=25111&page=11
wszystkie podlinkowane zdjęcia są to jpg z puszki, więc mają exif - zobacz. Tylko co da exif w kwestii AF?
Przekadrowywałem.
tu masz sporo moich plików, więcej niz dałem tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25111&page=9 - post 82

mam jeszcze kilkanaście oryginalnych plików z własnie taką najmniej trafioną ostrością. Ich nigdzie nie podlinkowywałem by nie słuchać, że nie umiem robić zdjęć. Mam RAW i jpg.
Jak masz poczte która przyjmie listy prawie 10 MB - podaj mi na PW, wyslę ci takie pliki.

sv
24-10-2007, 13:56
Swoją drogą pomimo tego że na różnych forach i w bezpośredniej rozmowie z wieloma osobami, można się było dowiedzieć niemiłych rzeczy o Tobie, to podchodziłem do tego sceptycznie. Ale przenoszenie prywatnych kontaktów na forum wydaje się potwierdzać pewne opinii... przykre :(

bardzo ciekawe co piszesz. zwlaszcza w kontekscie autofokusa.

Kolekcjoner
24-10-2007, 15:51
Sven idź trollować gdzieś indziej - napisał, co napisał i wystarczy - Jacek jest już dużym chłopczykiem i bierze odpowiedzialność za to co pisze i mówi. Znajomy Cannonier też ma problemy ze swoją 1D Mark III, a Canon za bardzo nie chce sie przyznawać, że coś mu nie wyszło i tak sie buja z problemami od paru tygodni. Obojętnie czy topowe, czy też nie - puszki te mają swoje problemy i tyle.

Małe sprostowanie. Canon wymienia lustro Af-a które jest winowajcą całego zamieszania.
Natomiast co do 1Ds mkIII to dotąd żadne wiarygodne źródła nie podają, że aparat ten ma problemy z AF-em. Więc może przynajmniej dajmy mu szansę. Ja rozumiem radość jaką sprawia niektórym na tym forum potknięcie Canona ale takie rzeczy się zdarzają i nie uogólniajmy tego na wszystkie puszki z napisem C. Zwłaszcza na te których jeszcze nie ma w sprzedaży.

jjj
24-10-2007, 15:57
...gdzie tam problemy z AF w "topowych" modelach u canona...? : http://fotopolis.pl/index.php?n=6485

Erie
24-10-2007, 15:59
Małe sprostowanie. Canon wymienia lustro Af-a które jest winowajcą całego zamieszania.
Natomiast co do 1Ds mkIII to dotąd żadne wiarygodne źródła nie podają, że aparat ten ma problemy z AF-em. Więc może przynajmniej dajmy mu szansę. Ja rozumiem radość jaką sprawia niektórym na tym forum potknięcie Canona ale takie rzeczy się zdarzają i nie uogólniajmy tego na wszystkie puszki z napisem C. Zwłaszcza na te których jeszcze nie ma w sprzedaży.

Sven pisał o dwóch topowych lustrach Canona - 1Ds III i 1D III, z 1D III kumpel ma problemy i o tym napisałem i jakoś Canon nie jest zbyt chętny, aby wymieniać lustro. Co do 1Ds III o jak dotychczas tylko go widziałem i zdjęć nie robiłem, problemy Jacka z ostrością najprawdopodobniej wynikały z innej obsługi tego aparatu niż ta do której jest przyzwyczajony.

Mi akurat żadne potknięcia, ani Canona ani Nikona, ani Sony czy Pentaxa, ani Olympusa nie sprawiają satysfakcji. Niemniej jednak to Sven do nas przylazł trollować, co niekoniecznie musi nam odpowiadać.

samek
30-10-2007, 15:29
...gdzie tam problemy z AF w "topowych" modelach u canona...? : http://fotopolis.pl/index.php?n=6485

No i ciąg dalszy:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6523

Czornyj
30-10-2007, 15:40
No i ciąg dalszy:

auć!

źródło (http://www.robgalbraith.com/data/1/rec_imgs/2308_canon_uk_letter.jpg)

jurgen
30-10-2007, 17:00
Sven jest naprawdę bardzo miły jak chce....... sprzedac sprzęt!

pozdrawiam :)

Kaleid
30-10-2007, 18:04
Swoją drogą to sytuacja jest precedensowa...Canon przyznał się do problemu wymyślonego na forum Nikona.

Kolekcjoner
30-10-2007, 18:12
W sumie to "kierownikiem zamieszania" :) jest Galbright. Stworzył specjalną stronę poświęconą thrillerowi pt. "Problemy z AF w Marku Trzecim" :D.
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068

sv
30-10-2007, 22:52
Sven jest naprawdę bardzo miły jak chce....... sprzedac sprzęt!

pozdrawiam :)

Jurgen; nie bardzo rozumiem o co chodzi. Jeżeli masz jakieś pretensje, to napisz to otwartym tekstem. Przypominam, że to Ty dzwoniłeś do mnie w sprawie aparatu, przed zakupem przetestowałeś sprzęt, a po zakupie nie zgłaszałeś nigdy zastrzeżeń. O co chodzi?

jurgen
31-10-2007, 14:31
Wszystko OK. Mówię tylko, że w trakcie rozmów i sprzedaży było bardzo miło i przyjemnie.
NIc nie sugeruję.
Napadasz na mnie? Jezeli tak, to odpowiem ogniem! :) ;)
Udzieliłem sie w tym wątku, ponieważ z "dyskusji" takiego wniosku za cholerę wyciągnąć nie można.
A ze sprzętu jestem bardzo zadowolony, to rewelacyjne narzędzie. Mówię oczywiście o D2X.

sv
31-10-2007, 14:41
Wszystko OK. Mówię tylko, że w trakcie rozmów i sprzedaży było bardzo miło i przyjemnie.
NIc nie sugeruję.
Napadasz na mnie? Jezeli tak, to odpowiem ogniem! :) ;)

ależ nie napadam :-)
Twoja wypowiedz sugeruje jednak, że po sprzedaży byłem niemiły, czego sobie zupełnie nie mogę przypomnieć.
Jak nie zapomnę, to wyślę ci kartke na święta :-) będzie miło :-)

jurgen
31-10-2007, 14:44
Idąc tym tokiem rozumowania, przed sprzedażą również. :)

sv
31-10-2007, 14:46
Idąc tym tokiem rozumowania, przed sprzedażą również. :)
:-)

shaolin
24-11-2007, 13:19
http://www.letsgodigital.org/html/review/canon/eos1dsmark3/kenya-safari-photos.html (http://www.letsgodigital.org/html/review/canon/eos1dsmark3/kenya-safari-photos.html) chyba nie bylo...

jurgen
27-11-2007, 20:23
Po prostu zakochałem sie w tych ...toykach, bushtaxi, normalnie cudo

Kolekcjoner
27-11-2007, 21:00
Po prostu zakochałem sie w tych ...toykach, bushtaxi, normalnie cudo
A bez metafor ????

Czornyj
27-11-2007, 21:03
A bez metafor ????

Bez metfor to jurgen jest chyba na kupnie terenówki i te landcruisery wpadły mu w oko :D

jurgen
28-11-2007, 10:31
Cornyj trafiłes. Własnie zamówiełem lift prosto od aborygenów. Juz nie moge sie doczekać.

A bez metafor to kiepskie zdjęcia, ale jak się robi na takim spedzie, w tyle samochodów, tonie ma się co dziwic

Czornyj
28-11-2007, 13:01
Cornyj trafiłes. Własnie zamówiełem lift prosto od aborygenów

Od aborygenów? Przecież tam u nich pasażer prowadzi...

jurgen
28-11-2007, 13:05
old man emu
lepiej wyglada, wiesz lans, ale też lepiej jeździ

a kierownicę bede miał z niemiec i oczywiscie po niemieckiej stronie :-D

Czornyj
28-11-2007, 13:56
old man emu
lepiej wyglada, wiesz lans, ale też lepiej jeździ

a kierownicę bede miał z niemiec i oczywiscie po niemieckiej stronie :-D

No cóż, to powodzenia na Dakarze :D

turbo
28-11-2007, 14:06
old man emu
lepiej wyglada, wiesz lans,[...]

Tak tak te żółte amorki :mrgreen:

sv
01-12-2007, 01:29
wracając do tematu; porównanie 1ds mkIII, ZD i Hassla:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=25835108

wygląda na to, że ZD dostała po dupie :-)

Jacek_Z
01-12-2007, 01:48
snowboarder jest 1Ds MK3 załamany - można poczytać od postu 204 http://canon-board.info/showthread.php?t=25111&page=21

sv
01-12-2007, 10:39
snowboarder jest 1Ds MK3 załamany - można poczytać od postu 204 http://canon-board.info/showthread.php?t=25111&page=21

bo się naoglądał nie tych sampli co trzeba:-) między innymi Twoich :-)

Czornyj
01-12-2007, 10:50
bo się naoglądał nie tych sampli co trzeba:-) między innymi Twoich :-)

Pytanie, które sample są "tymi co trzeba"... I czy z tej Mamiyi ZD to aby są z "tych co trzeba"... :D

Kolekcjoner
04-12-2007, 14:30
Tutaj (http://www.artbyphil.com/phfx/photography/2007_Canon1DsIIIReview/index.html) pierwsze bardziej rzetelne review nowego Ds-a i trochę ładnych zdjęć.

Jacek_Z
07-12-2007, 15:26
tu jest też test http://www.digitalrev.com/en/article.php?article_id=305
oraz można, grzebiąc głębiej w tej stronce, znaleźć zestawienie 1Ds MK3 i D3
http://www.digitalrev.com/en/article.php?article_id=309
no i można sobie porównac pliki tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Kolekcjoner
07-12-2007, 16:54
Juza też nabył:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_1ds_mark3_review.htm

Jacek_Z
07-12-2007, 17:36
trochę bez sensu - testowanie go jako fotoreporterskiego body czy AF nadąża.
wszyscy ciagle szukają dziur w całym :-D (piszący te słowa czasami też, biję się w piersi)
zamiast sprawdzić jak wyglądają atuty w postaci 21 MPx to ...

no tu coś dał http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_1d_mark3_review.htm
ale nie ma szału w porównaniu do 20D

Adam Trzcionka
07-12-2007, 17:49
trochę bez sensu - testowanie go jako fotoreporterskiego body czy AF nadąża.
wszyscy ciagle szukają dziur w całym :-D (piszący te słowa czasami też, biję się w piersi)
zamiast sprawdzić jak wyglądają atuty w postaci 21 MPx to ...

no tu coś dał http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_eos_1d_mark3_review.htm
ale nie ma szału w porównaniu do 20D

Jacku, ale w linku jest 1D Mark III, nie ds

Jacek_Z
07-12-2007, 17:59
to w tym moim linku, w linku Kolekcjonera jest 1 Ds

kubaman
07-12-2007, 18:12
no i można sobie porównac pliki tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

na przykład tak

źródło (http://www.danly.nazwa.pl/Jakub%20Szyma/Inne/dsmk3%20vs%20d3%20iso%20400.jpg)

po lewej smark, po prawej D3, ISO 400. To tak w temacie snowboarder'a ;)

saygon
07-12-2007, 18:22
na przykład tak

źródło (http://www.danly.nazwa.pl/Jakub%20Szyma/Inne/dsmk3%20vs%20d3%20iso%20400.jpg)

nie to samo powiększenie, ale na na tym po lewej widzę tonę detali....

Kaleid
07-12-2007, 18:29

Pokaz podobne powiekszenie manipulatorze:) Poza tym wciąż czekamy na kwiaty..doczekamy sie? :)

kubaman
07-12-2007, 18:30
to samo powiększenie, zresztą wprost ze strony podanej przez Jacka.

Kaleid, czy tu tu rozmawiasz o fotografii czy zmieniasz temat? Jeśli gdyby to zdjęcie było w jakikolwiek sposób nieprawdziwe, to dobrze wiesz, że ewentualnie na korzyść D3.

Kaleid
07-12-2007, 18:36
Nikt Cie bić nie będzie, po prostu jesteś niesłowny, hihihi :) Rożnica natomiast zupełnie nie dziwi, a koncu Ds ma jednak trochę większą rozdzielczość.. Chcialbym jednak zobaczyc porownanie rawów z obu puszek,zdecydowanie bardziej niz jpgow. Chociaz nie wątpie ze do zastosowan typowo studyjnych bez wątpienia będzie to nieco lepszy aparat niż D3. Gdyby nie ta cena....

kubaman
07-12-2007, 19:02
cena jasne ..
nie jest jednak tak jak piszą niektórzy, że nowy ds to kupa szajsu. Od razu widać, że pod względem rozdzielczości smark wymiata D3 jednym ruchem.

BTW: słowa nie tobie dawałem, a poza tym wcale nie określiłem kiedy je wyślę. Może jak wyjdzie 5dmk2 :D

jjj
07-12-2007, 19:36
cena jasne ..
nie jest jednak tak jak piszą niektórzy, że nowy ds to kupa szajsu. Od razu widać, że pod względem rozdzielczości smark wymiata D3 jednym ruchem.

BTW: słowa nie tobie dawałem, a poza tym wcale nie określiłem kiedy je wyślę. Może jak wyjdzie 5dmk2 :D
A słowo "wymiata" to o ile w skali od 1 do 10...? ;)

Wini
07-12-2007, 21:28
....Od razu widać, że pod względem rozdzielczości smark wymiata D3 jednym ruchem....
No tak, ale ten 1Ds to takie niewiadomo co. Nie amatorskie, nie zawodowe, nie reporterskie, nie do studia, nie na stadion. W każdej z tych kategorii - które wymieniłem - znajdziesz puszkę, która wymiata 1DS jednym ruchem :???:

Kolekcjoner
07-12-2007, 23:19
No tak, ale ten 1Ds to takie niewiadomo co. Nie amatorskie, nie zawodowe, nie reporterskie, nie do studia, nie na stadion. W każdej z tych kategorii - które wymieniłem - znajdziesz puszkę, która wymiata 1DS jednym ruchem :???:

Wiesz ale można też na to spojrzeć tak, że w każdym z tych zastosowań Ds będzie całkiem użyteczny ;):).

Wini
07-12-2007, 23:23
Wiesz ale można też na to spojrzeć tak, że w każdym z tych zastosowań Ds będzie całkiem użyteczny ;):).
Wiem :-D
Tak jak Sony Ericsson

Wini
07-12-2007, 23:52
Tak jak Sony Ericsson
Ajjjj..., przepraszam, to miało być na inne forum :oops:

jjj
07-12-2007, 23:58
Tak jak Sony Ericsson
hehe...nim można jeszcze dodatkowo gdzieś zadzwonić :-D

Kolekcjoner
08-12-2007, 00:15
hehe...nim można jeszcze dodatkowo gdzieś zadzwonić :-D

No z tym mogą być problemy :lol:. Te nowe telefony to akurat do dzwonienia nadają się co raz gorzej ;):).

jjj
08-12-2007, 00:21
No z tym mogą być problemy :lol:. Te nowe telefony to akurat do dzwonienia nadają się co raz gorzej ;):).
Ale "mareczkiem" to już na pewno nigdzie się nie dodzwonisz...:-D

kubaman
08-12-2007, 00:31
ekhm... no sorry, to spadłem z krzesła.
"nie zawodowe, nie do studia.."
ciekawe, bardzo ciekawe rzeczy tu czytam..

Jacek_Z
08-12-2007, 00:57
żeby nie było, że nie lubie canona - oczywiście, że zawodowe i że do studia.

Wini
08-12-2007, 17:05
ekhm... no sorry, to spadłem z krzesła.
"nie zawodowe, nie do studia.."
ciekawe, bardzo ciekawe rzeczy tu czytam..
w każdej z tych kategorii - które wymieniłem - znajdziesz puszkę, która wymiata 1DS jednym ruchem
Żle zacytowałeś, ale to normalne w dzisiejszych czasach :-D. Pomogłem troszkę

kubaman
08-12-2007, 17:28
Wini, sorki ale chyba powinienem drukowanymi - przeczytaj mojego posta jeszcze raz.
Zacytowałem przecież całą twoją oryginalą wiadomość. Co miałem niby zacytować źle?
Cytat to co innego niż komentarz.

Nie ma puszki, która pod względem rozdzielczości czy do studia wymiecie 1Dsa. Nie ma.

Wini
08-12-2007, 17:37
Zgadza się, zacytowałeś dobrze, skomentowałeś fragment. Masz prawo. Za szybko odpowiedziałem.
Co do studia - a te średnie formaty cyfrowe?

Kaleid
08-12-2007, 17:40
Nie ma puszki, która pod względem rozdzielczości czy do studia wymiecie 1Dsa. Nie ma.

Stoisz na środku pokoju i tupiesz nogą ? :)

kubaman
08-12-2007, 18:00
nie,
podaj jakiś konkret to porozmawiamy.

Wini, nie mówimy o średnim formacie czy teleskopach o 100Mpx, tylko o dslr :)

sailor
08-12-2007, 20:31
nie,
podaj jakiś konkret to porozmawiamy.
Wini, nie mówimy o średnim formacie czy teleskopach o 100Mpx, tylko o dslr :)

a dlaczego nie o srednim formacie? przeciez to sprzet do typowo studyjnych zastosowan.
jak dla mnie to mark III ds to taki ni pies ni wydra .. owszem nada sie do kazdej kategorii i spisze sie rewelacyjnie ale w kazdej bedzie tez cos lepszego. w reporterce na przyklad mark III d lub d3 w studio zas sredni format.

wiec zarzekanie sie ze nie ma jest troche bez sensu

Kolekcjoner
08-12-2007, 20:54
IMO bijecie pianę chłopaki o pierdoły i to na potęgę.

Jak zwał tak zwał, kategorie, zaliczanie :confused:. Przecież zdjęć nie robią ludzie upośledzeni umysłowo i będą wiedzieli jaką puszkę sobie wybrać w zależności od zadań. Mało tego po za nielicznymi po takie body sięgają doświadczeni fotografowie. I nie wierzę, że nawet najbardziej zażarta dyskusja na forum wpłynie na ich wybory :roll:.

kubaman
08-12-2007, 21:46
nie wpłynie wcale, no może na snowboardera ;)
zresztą faktycznie jak tu inaczej to nazwać nież biciem piany, jak się okazuje że ta puszka to ni pies ni wydra, którą w każdej kategorii ktoś rozjeżdża.

Ja bym tam się cieszył mając do dyspozycji możliwości tej puchy.

Wini
08-12-2007, 21:55
Ja bym tam się cieszył mając do dyspozycji możliwości tej puchy.
A myślisz, że ja nie?
poważnie myślę nad tą "puszką", bo dla mnie, amatora to już chyba jest szczyt.
tylko stwierdzenie
....Od razu widać, że pod względem rozdzielczości smark wymiata D3 jednym ruchem....
jakoś mało oryginalne mi się wydawało. I tyle :-D

kubaman
08-12-2007, 22:08
Wini, nie wiem czy teleskop Hubble'a dało by się do studia władować, ale średni format przy nim to badziew pod względem rozdzielczości ;)

Uzupełnię swoją wypowiedź, bo widzę, że nie tak daleko w poglądach jesteśmy. Nie ma żadnej puszki dslr i w zbliżonej cenie która by się mogła rozdzielczością ze smarkiem równać. Po tym co u nas pisał snowboarder, z ciekawością sięgnąłem po te sample spodziewając się jakiejś faktycznej kaszany. No i sie zdziwiłem - jeśli to ma być "za mocny filtr AA" to ja nie mam nic przeciwko :)

Vadim
08-12-2007, 22:23
Tak czytam i się zastanawiam, czy wyłączne prawo do kategorycznych sądów na temat jakiegokolwiek sprzętu nie powinni mieć jego użytkownicy...:???:
Nie przyszłoby mi do głowy dać się pokroić za puszkę znaną z internetu...:)

Pozdrawiam

Wini
08-12-2007, 22:32
Tak czytam i się zastanawiam, czy wyłączne prawo do kategorycznych sądów na temat jakiegokolwiek sprzętu nie powinni mieć jego użytkownicy...:???:
Pod tym kątem, niestety, internet to "straszna" sprawa.
Po doświadczeniach z N i N85/1.4 wyszło mi (z internetu), że w C i FF super odpowiednikiem będzie 135/2L.
Ech..:(

Adam Trzcionka
08-12-2007, 23:16
Pod tym kątem, niestety, internet to "straszna" sprawa.
Po doświadczeniach z N i N85/1.4 wyszło mi (z internetu), że w C i FF super odpowiednikiem będzie 135/2L.
Ech..:(

Wini, narzekasz na 135/L ? o jak jak bym rozpaczał bez tego szkła, choć od niedawna mam, kocham na równiz z 35 L. no ciut mniej może, ale bardzo ;-)

Vadim
08-12-2007, 23:45
...
...o jak jak bym rozpaczał bez tego szkła, choć od niedawna mam, kocham na równiz z 35 L. no ciut mniej może, ale bardzo ;-)

To jakaś nowa, świecka tradycja ta miłość do przedmiotów martwych? :p

Pozdrawiam

ezin
09-12-2007, 20:11
A tak BTW. Czy słyszeliście może jak to napier.... klatkami?:) Pięęękny dźwięk.

http://pl.youtube.com/watch?v=a8XD6F7M45k

Jakoś tak od 1min 20s zaczyna się część z dźwiękiem.

shaolin
10-12-2007, 06:37
ezin nastepnym razem jak bedziesz dawal linka do filmiku to przeczytaj moze jakiego modelu ten filmik dotyczy ;)

ezin
16-12-2007, 15:24
@Shaolin:

1D MK III - w czym problem?

saygon
16-12-2007, 15:41
@Shaolin:

1D MK III - w czym problem?
brakuje "s" które jest bardzo istotne.

ezin
18-12-2007, 00:33
oh, ah. Mój błąd. Ale prędkości chyba mają podobne :)

Jacek_Z
18-12-2007, 02:19
nie. Jedno jest szybkie i reporterskie (1D) a drugie (1Ds) nieco wolniejsze, a za to pełne megpikseli.