PDA

Zobacz pełną wersję : d 200 i sb 800

pokus
21-08-2007, 21:47
Witam

Posiadam d200 i sb800 ktore chcialbym wyzwolic poza aparatem(radiowo).Probuje roznych opcji i nie wychodzi.Prosze o szczegolowe instrukcje jak to zrobic.Nie posiadam instrukcji.

Pozdrawiam

RomanZWrocławia
21-08-2007, 21:51
NIE NIE NIE NIEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
powiedz proszę że to okrutny żart BŁAGAM

pokus
21-08-2007, 21:55
nie to nie zart

crisder
21-08-2007, 21:57
hej
ja to robie tak: w aparacie ustawiam ustawienie lampy w trybie c,ustawiam parametry odpowiednio,pamiętam jaki mam ustawiony kanał w aparacie itp. jeżeli chodzi o lampe to przytrzymuje srodkowy guzik 2 sek(chyba sel) i wybieram prawa górną ikonkę, następnie wybieram tryb Remote, sprawdzam czy jest ten sam kanał i otwieram wbudowaną lampę w aparacie i strzelam.....

a propos, mam pytanie do szanownych kolegów, czy istnieje możliwość wyzwalania zdalnie lampy bez błyskania fleszem lampy wbudowanej?

pozdrawiam

pokus
21-08-2007, 22:04
wlasnie o to chodzi zeby nie urochamiac lampy z wbudowanej.tylko sama.

botak
21-08-2007, 22:07
Panowie, a zadam takie proste pytanie...

czytaliscie moze instrukcjie obslugi?
d200 radiowo z sb800!!! tak same z siebie? !!!
ani d200 ani sb800 nie jest to sprzet z najnizszej polki...
Skad takie braki w podstawowej znajomosci swojego sprzetu!

biedny "RomanZWroclawia" pewnie padl na zawal

RomanZWrocławia
21-08-2007, 22:07
znalezienie na tym forum, w tym dziale odpowiedzi na Twoje pytanie trwa krócej i jest prostsze niż procedura rejestracyjna
spróbuj to nie boli

pokus
21-08-2007, 22:17
Czy ktos moze mi odpowiedziec na to pytanie lub podac linka.

botak
21-08-2007, 22:21
bez komentarza
http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm

crisder
22-08-2007, 08:57
sorki chopaki ale ja dalej nic nie rozumiem. no dobra głupi chłopak jestem ale sie pytam dalej: jak strzelac fleszem zdalnie bez używania lampy wbudowanej i czy sie wogóle da? lampę mam od niedawna a instrukcja nie jest dla mnie do końca jasna i czytelna. link podany przez kolegę nic nie wnosi bo nie znam angielskiego i nie mam bladego pojęcia o tych wszystkich trybach czy jakiś tam kostkach su 4. wiec zamiast nabijania sie, może ktoś z tej szanownej loży szyderców potrafi (a może i nie) odpowiedzieć na prosto na to pytanie.
dziękuję za uwagę

crisder
22-08-2007, 09:15
aha i zeby nie było.....
przeszukałem forum i znalazłem niby odpowiedz ale:

jak ustawiam w menu flesza w body w trybie c na lampe wbudowana na -- to i tak lampa musi być podniesiona do góry i wyzwala błysk wiec dlatego jest to dla mnie nie pojete

botak
22-08-2007, 10:06
ani d200, ani sb 800 same z siebie nie komunikuja sie radiowo.
Musialbys kupic do tego strowanie radiowe. Nikon chyba tego nie robi.

Bez przedblyskow z body, mozna sterowac lampami za pomoca SU-800
no i oczywiscie wchodzi jeszcze polaczenie lampek kablem

Aha, jeszcze jest taka nakladka na sanki, ktora dzieki wbudowanej lampie emituje podczerwien (jakis filtr lub cos takiego)

a tak z ciekawosci... w czym przeszkadzaja Ci te przedblyski? (pytam powaznie)

irekka
22-08-2007, 10:17
Przy niezmieniającej się scenie można zapamietać siłę błysku i przedbłysków nie będzie.

crisder
22-08-2007, 11:30
lampa mi nie przeszkadza ale chciałem tylko wiedziec czy jest taka mozliwosc. chciałbym robic fotki z akcji i lampe chciałbym miec z boku i nie jestem pewien czy wyzwolona lampa wbudowana nie zepsuje efektu.

pozatym dziekuje za odpowiedz. :)

gALL
22-08-2007, 14:25
O k...a! Wez do reki instrukcje D200 i przeczytaj ze zrozumieniem rozdzial o wyzwalaniu zdalnym lamp. Stoi tam jak wol, ze lampa wbudowana moze dzialac w paru trybach i jednym z nich jest tylko tryb sterowania lampami zewnetrzymi (SB-800 i/lub SB-600) bez blysku glownego. Przeciez grzebanie w menu aparatu jak masz lampe zewnetrzna to nie problem i sprawdzenie ktory blysk jak dziala.

Ludzie, zacznijcie myslec a nie kupowac coraz drozszy sprzet, ktorego nie chce sie wam poznac.

andrzej_laskowski
22-08-2007, 15:15
Choć reakcja kolegi Gall jest nieco ostra to jednak trudno sie nie zgodzić z jego uwagą.

Sam się często spotykam z tego rodzaju "problemami".
Czyli ( np w tym miesiącu) że sąsiad kupił D80 i cztery razy dziennie wydzwania do mnie z pytaniami typu:
"... hej, dobrze że jesteś . Nie wiesz może czy AFS to skrót od autofocus. ..."
I tak od trzech tygodni.
A przedtem był mój brat. :/ Jeszcze gorszy bo dzwonił nawet z imprezy o 3 w nocy że mu sie bateria kończy i co ma zrobić.
Kazałem mu potrzymać przez pół godziny w ustach to może się podładuje i się rozłączyłem.;)
A ten dzwoni po pięciu minutach i pyta czy ja na serio.

irekka
22-08-2007, 15:18
Lampa wbudowana ma wpływ na ekspozycję - wyzwala przecież lampy błyskiem. Fakt, że będzie to widoczne tylko w okreslonych sytacjach - ale rozumiem, że o to chodziło pytającemu.

gALL
22-08-2007, 18:16
Irekka, poczytaj o iTTL a nie pisz swoje przypuszczenia.
Slyszales o przedblyskach pomiarowych i sterujacych?
Moc przedblyskow jest pomijalnie mala, do tego sa wyzwalane przed otwarciem migawki i nie maja wplywu na ekspozycje.

pacyf
22-08-2007, 18:16
Lampa wbudowana ma wpływ na ekspozycję - wyzwala przecież lampy błyskiem.

Mylisz się!
Od Ciebie (czyli ustawień w aparacie) zależy czy lampa wbudowana bierze udział w ekspozycji czy nie.
Read The Fucking Manual !!!!

l.s.

gALL
22-08-2007, 18:19
Read The Fucking Manual !!!!

Co w wolnym tlumaczeniu znaczy "Przeczytaj przyjazny podrecznik uzytkownika" :D Tlumacznie dla nieoblatanych w zamorskiej mowie.

irekka
22-08-2007, 18:30
Błysk sterujący może być widoczny - było o tym kilka razy na forum. Wystarczy przeprowadzic kilka prób. A instrukcje oczywiście należy czytać. Ale zanim się powie kategorycznie "mylisz się" warto sprawdzić czy na pewno. Nie są to też moje przypuszczenia tylko fakty. A co do iTTL - używam od ponad 3 lat co prawda tylko z D70 więc CLS w dosyć ograniczonym zakresie.

gALL
22-08-2007, 18:37
D70 ... masz dziwny aparat, z dziwna migawka (1/500 mechaniczna, czasy krotsze rejestronane przez matryce jak w kompakcie) i tu nalezy szukac przyczyny zaburzenia ekspozycji w tym aparaciku i jemu podobnych. D200 to normalny aparat w pelni mechaniczna migawka.
A to ze oko ludzkie widzi przedblysk to insza inszosc.

irekka
22-08-2007, 18:52
Chyba się nie rozumiemy. Mówimy nie o przedbłyskach, które jak nazwa wskazuje wystepują przed otwarciem migawki, tylko o błysku wyzwalajacym, który występuje gdy migawka jest otwarta. W przypadku tego błysku wyzwalajacego bez względu na to czy jest to d40 czy d2x będzie on utrwalony na zdjeciu. W wiekszości przypadków nie będzie to zauważalne, ale w określonych sytuacjach tak. Wystarczy zrobić doswiadczenie - w zaciemnionym pokoju ustwić jakiś przedmiot - zrobić zdjecie bez żadengo błysku, teraz z tymi samymi parametrami wyzwolić zdalnie lampę błyskową - ale ja zakryć czymś, żeby jej swiatło nie wpłyneło na głowny motyw. I co otrzymamy - wystarczy porównac zdjęcie pierwsze i drugie. Ja spotkałem się z tym po raz pierwszy kilka miesiecy po zakupie sb800. Chciałem zrobić zdjęcie przedmiotu w ten sposób, zeby nie było żadnego oświetlenia od frontu - tylko od tyłu błysk lampy. Najpierw myslałem, że to światło odbite - zmiejszałem moc lampy ale motyw w dalszym ciągu był oświetlany z przodu w tym samym stopniu. Wówczas - co zreszta jest logiczne - znalazłem przyczynę - błysk wyzwalający. Oczywiście można to zjawisko zminimalizować - dając np większą wartość przysłony. Ale warto wiedzieć,że coś takiego występuje. A co do zdjęć dynamicznych to może się to objawić duszkiem.

pacyf
22-08-2007, 19:03
irekka: to co napisałeś powyżej o przedbłyskach sterujących sprowokowało mnie do wykonania szybkiego testu. Założyłem ekstremalnie niekożystną sytuację: małe pomieszczenie, białe ściany, niewielka odległość od obiektu fotografowanego, ISO 400, czas 1/100.
Wynik następujący: dla otworów przysłony mniejszych od F3,5 - brak udziału błysku sterującego w ekspozycji (zdjęcia czarne), dla przysłon F3,5; F3,2; F2,8 udział w ekspozycji minimalny, w moim odczuciu pomijalny ale to już trzeba rozpatrywać indywidualnie.

l.s.

Zbigniew
22-08-2007, 20:34
Ja nie zauważam, nawet tego minimalnego. Przykład. D200 + SB800 wyzwolona lampą wbudowaną.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/5255/grzesiek2wl5.jpg)

andrzej_laskowski
22-08-2007, 20:43
Ja nie zauważam, nawet tego minimalnego. Przykład. D200 + SB800 wyzwolona lampą wbudowaną.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/5255/grzesiek2wl5.jpg)

Ten pasek to prowokacja?;)

Zbigniew
22-08-2007, 21:29
Szwagier gustuje w Canonach ... :)

tymancjo
23-08-2007, 19:08
Witam,

Z moich doświadczeń z sb800 jako master i sb600 jako remote pracujących "pod wodzą" d50 wynika, że lampa zdalna jest wyzwalana błyskiem z lampy sterującej (już po serii pomiarowej) i błyski te sa synchroniczne. Błysk sterujący jest bardzo slaby dlatego w większości sytuacji pomijalny - ale można go zobaczyć na fotkach gdy np.: z lampa sterująca jesteśmy blisko obiektu fotografowanego i mamy palnik skiekrowany na wprost. Właśnie dlatego w ofercie nikona są wspomniane filtry podczerwone dla lamp wbudowanych.

Co do wyzwalania radiowego to ludziska z strobist.blogspot.com (http://strobist.blogspot.com) używają i serdecznie polecają wyzwalacze radiowe "pocket wizard". Działa to ponoć na niemiłosierne odległości i jest praktycznie niezniszczalne. Niestety z tego co wiem kosztują one coś ponad 300$ - więc jak na nasze cudne warunki nieco drogo.

Innym rozwiązaniem są wyzwalacze radiowe z odbiornikami z gorącą stopką - widziałem na alledrogo komplet pod jedną lampę za coś około 160PLN. Niestety w przypadku wyzwalaczy radiowych tracimy komfort regulacji zdalnej lampy z body/lampy na sankach aparatu - co dla mnie jest po prostu REWELACYJNE.

OT
Przy okazji pozwolę pokazać jedno z moich pierwszych nie-testowych po zakupie drugiej sabinki.

FOTKA (http://bp3.blogger.com/_fHKhhFg1Y-w/Rsw2lzEqE2I/AAAAAAAAAHk/rH6urSiDq0Y/s1600-h/rafal_plener_2-0484.jpg)

pozdrawiam
tymancjo

Zbigniew
23-08-2007, 19:42
Fajna ta fotka offtopowa :)

To ja też może ciekawostkę - zestaw Fuji + dwie lampki w akcji. Mam zdjęć więcej, ale pokażę tylko te, które są na stronie firmy -> tutaj (http://www.astor.com.pl/www/O_nas/Targi_konferencje/Archiwum_2006/2006_-_Konferencja_WonderWorld.html). Pomimo obróbki (trochę niestarannej) widać mniej więcej gdzie było robione lampą wyzwalaną zdalnie (zdaje się błyskiem).

PS.: Nawet jestem na jednej fotce ;)

irekka
23-08-2007, 20:43
Podsumowując: D70 to dziwny aparat z dziwną migawką (niektórzy właściciele d200 tęsknia za synchro z lampą jak w d70) a d200 to normalny aparat, błysk sterujący może być widoczny w określonych sytuacjach - ale jak sie ktoś uprze to nigdy tego nie zobaczy. Okreslenia instrukcji jak w jednej z wypowiedzi są niesmaczne i na szczęście na tym forum spotykane bardzo rzadko. Podobnie jak inne słowa - nawet gdy w środku są kropki.