Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spacer po jurze

lazaruss
21-08-2007, 17:25
Witam... kilka kadrów z ostatniego, porannego wypadu do Rzędkowic

1)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2)

3)

Pozdrawiam

biniubak
21-08-2007, 18:19
Jedynka mi sie podoba. FAjne swiatło. Pozostałe też ciekawe. Przypomniały mi wędrówki po Jurze.

Jacek Wrzesińsk
21-08-2007, 19:52
Jedynka super!!

swiatlo
21-08-2007, 20:19
1. Jedynka ma coś w sobie, ta głębia, mgiełka i gra świateł, ale sam nie wiem jak to najlepiej skadrować. Na pewno zabrać trochę nieba. Ten kadr jakoś mi nie leży, sam nie wiem dlaczego. Może lepsi się odezwą. Coś w tym kadrze mi nie gra, ale nie mam pomysłu jak to powinno być lepiej...

2. Tak na mój gust, to zabierz połowę nieba z dwójki oraz jakieś 6 cm z lewej strony aby wyrzucić tą nieostrą skałę i wyjdzie dość dobry kolorystycznie i nastrojowo widok.

3. Trójka raczej na nie, zbyt zwykła i bez kreatywnego pomysłu. Nie mówiąc że niebo skopane...

lazaruss
21-08-2007, 20:43
1. Jedynka ma coś w sobie, ta głębia, mgiełka i gra świateł, ale sam nie wiem jak to najlepiej skadrować. Na pewno zabrać trochę nieba. Ten kadr jakoś mi nie leży, sam nie wiem dlaczego. Może lepsi się odezwą. Coś w tym kadrze mi nie gra, ale nie mam pomysłu jak to powinno być lepiej...

Sam siedziałem tam dobrą godzine i zastanawiałem się jak to dobrze pokazać. Widok był piękny, trochę taki tajemniczy. Mam jeszcze parę innych kadrów, ale nie będę zapychał forum.
Dzięki za wskazówki :)

swiatlo
21-08-2007, 20:51
Sam siedziałem tam dobrą godzine i zastanawiałem się jak to dobrze pokazać. Widok był piękny, trochę taki tajemniczy. Mam jeszcze parę innych kadrów, ale nie będę zapychał forum.
Dzięki za wskazówki :)

Mam pomysł, może go podchwycisz. Otóż spróbuj wziąść jedynkę i radykalnie obciąć - całą lewą stronę i większość góry, tak aby słońce znalazło się po prostu praktycznie w samym lewym górnym rogu. Wtedy te skały które wtedy zajmą jedynie lewą dolną przekątną swoim naświetleniem i położeniem automatycznie nakierują widza na prawdziwy temat tego zdjęcia - bardzo piękną i tajemniczą dolinę w oddali.
Bo rozumiem że w Twojej pierwotnej koncepcji chciałeś umieścić słońce w mocnym punkcie. Jednak według mnie to był błąd, bo po pierwsze zmusiło to Ciebie do umieszczenia tych ciemnych skał po lewej stronie które samemu nic nie wnosząc tylko wprowadzają nierównowagę i odciągają widza od doliny, a po drugie słońce nie jest głównym motywem zdjęcia, więc bynajmniej nie musi być w mocnym punkcie. Słońce jest jedynie elementem wspomagającym który dostarcza światło. Jak je wsadzimy w sam róg to się nie obrazi..

lazaruss
21-08-2007, 20:59
Pomysł ciekawy. Mam nawet trochę szerszy kadr, lekko przesunięty w lewo z więszym dołem. Jak wpadnie trchę więcej czasu pokombinuje. Dzięki wielkie

swiatlo
21-08-2007, 21:07
Miałem na myśli taką koncepcję, taką po przekątnej i bardziej nakierowującej widza na dolinę:

http://www.themarts.com/galeria/jura1.jpg

P.S. Dałem tylko propozycję kadru. Można też pewnie popracować nad światłem itd, ale to już Twoje zdjęcie...:)

lazaruss
21-08-2007, 21:18
No, zaczyna nabierać kształtu :) Kurcze mam chyba z dziesięć różnych kadrów z tego miejsca. Problem w tym, że mam komputer w serwisie a na moim firmowym nie mogę nic zainstalować (nie wspominejąc, że niewiele na nim widać) Nawet przekadrować nie mam w czym. Szkoda, bo po Twojej wersji wiem na co się decydować przy obróbce.

lazaruss
21-08-2007, 21:28
P.S. Dałem tylko propozycję kadru. Można też pewnie popracować nad światłem itd, ale to już Twoje zdjęcie...:)
Przy moich umiejętnościach PSucia, lepiej żebym w światłach za bardzo nie gmerał :) Jakoś nie potrafię się do tego zabrać. Może gdyby ktoś pokazał, wytłumaczcył łopatologicznie... Sam na czuja za bardzo się spinam i jakoś czasu szkoda. Wiem, że to polowa sukcesu ale cóż. I tak jest już lepiej bo coś tam łapie ale jak oglądam niektóre zdjecia forumowiczów (np. Twoje dopieszczone prace ) to widze ile można wyciągnąć.

swiatlo
21-08-2007, 23:07
Przy moich umiejętnościach PSucia, lepiej żebym w światłach za bardzo nie gmerał :) Jakoś nie potrafię się do tego zabrać. Może gdyby ktoś pokazał, wytłumaczcył łopatologicznie... Sam na czuja za bardzo się spinam i jakoś czasu szkoda. Wiem, że to polowa sukcesu ale cóż. I tak jest już lepiej bo coś tam łapie ale jak oglądam niektóre zdjecia forumowiczów (np. Twoje dopieszczone prace ) to widze ile można wyciągnąć.

No więc już Twoja oryginalna wersja wygląda bardzo ładnie i obróbka nie jest wcale taka konieczna.
Jeżeli jeśli już miałbym coś zrobić to może taka wersja. Na pewno można lepiej, to tylko taka moja skromna propozycja. Zresztą nie należy w przypadku tego zdjęcia przesadzić z obróbką, bo jego zaleta jest we mgiełce i takich olejnych światłach. To więc trzeba zachować. Jedyne co można ewentualnie zrobić to lekko rozjaśnić skały oraz bardziej wyodrębnić tego jałowca.

Moja nieśmiała propozycja to jest taka:

http://www.themarts.com/galeria/jura2.jpg

Oto co zrobiłem:
1. Nowa warstwa Levels. Nic nie rób z krzywą, ale ustaw jedynie biały punkt i czarny punkt. Biały na jakiś najjaśniejszy punkt na skałach z przodu, czarny na najczarniejsze miejsce na jałowcu. Kliknij na OK.
2. Widzimy że niebo poszło za jasno, ponadto skały też są zbyt jasne. Dolina jest za to dobra. To co robimy to na masce naszej warstwy zamolowywujemy na czarno niebo. Pamiętaj aby pędzelek miał bardzo łagodne brzegi oraz aby nie zostawić zbyt widocznych zacieków na odległych wzgórzach.
3. Ponieważ skały są dalej zbyt jasne, to ustawiamy czarny pędzelek na przezroczystość 20% i na masce zamolowywujemy lekko skałki.
4. Ostatni krok - niebo. Oryginalne niebo wygląda już właściwie dobrze, ale ja jeszcze zrobiłem następną warstę Levels na ustawienia 0 - 0,79 - 255. Kliknij na OK. Oczywiście całość teraz poszła zupełnie w ciemność, więc na masce robię gradienta, tak by białe było na samej górze, a czarne się zaczynało na szczytach dalekich wzgórz.

I to wszystko. Nasz spec Bombel pewnie by jeszcze zrobił o wiele więcej i lepiej, ale trzeba też pamiętać aby tego zdjęcia nie przesadzić, czyli tą mgiełkę, światełka oraz ciemną tajemniczość doliny zachować jakie są.

Zauważyłem też że bardzo ciekawy efekt wychodzi jak zrobisz jeszcze inną następującą prostą operację:
1. Nowa warstwa - Levels. Nic nie rób tylko klinkij na OK.
2. Czarnym pędzelkiem zamaluj niebo na masce nowej warstwy. Oczywiście nic się jeszcze nie zmienia.
3. Otwórz ponownie tą warstwę. Kliknij na Auto.
Skały teraz wychodzą zupełnie jasno. Albo to Ci się podoba, a jeśli nie, to możesz pędzelkiem o wybranym stopniu szarości zamalować te skały na masce aby je według własnego upodobania pociemnić.

lazaruss
21-08-2007, 23:46
No, oryginał to to nie jest. Zrobiłem na szybko u znajomego podstawowe kroki. Jako, że w aparacie ustawiłem wszystkie ustrojstwa pt. saturacja, wyostrzenie, kontrast itp. na zero, zawsze delikatnie i w miarę umiejętności zbliżam zdjęcie do tego co widziałem. Zrobiłem tu wyrównanie poziomów, zszedłem jeszcze trochę z saturacji i kontrastu (mimo wyłączenia ich w aparacie nasycenie barw było jak dla mnie zbyt cukierkowe a ze względu na oświetlenie kontrast na pierwszym planie nie korespondował z rozmytym we mgle dalszym ) Delikatnie też przestawiłem suwaki w światła/cienie - nie mam tylu połówek na takie sceny. Wszystko to jednak było robione na całym zdjęciu, no i oczywiście jpegu. Nie dorosłem jeszcze do RAWów... Widzę, że muszę przysiąść do bardziej selektywnej obróbki, niestety wymaga to wielu ćwiczeń na zasadzie prób i błędów...ale efekty jak zauważyłem rekompensują spędzony czas przy kompie. Ech, gdyby tak tylko w PSie można by było jeszcze dobę rozciągnąć to byłby miód.
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki. Oby jak najwięcej takich ludzi na forum.
Pozdrawiam

bombel
22-08-2007, 00:08
Nie mogłem sobie podarować - zdjęcie jest magiczne. Nie obchodzi mnie przy okazji jak było naprawdę; naprawdę wiem, że niebo nie było akurat takie, a mgła w oddali mogła być zupełnie inna.

Ale ja lubię takie niebo. Lubię też takie mgły. Pozwoliłem sobie na fantazjowanie, uważam bowiem, że zdjęcie jest tego jaknajbardziej warte...

Jeśli autor zażyczy, to rzecz jasna usuwam.

http://img142.imageshack.us/img142/2379/dsc0089forhj0ey1.jpg

lazaruss
22-08-2007, 00:27
Nie mogłem sobie podarować - zdjęcie jest magiczne. Nie obchodzi mnie przy okazji jak było naprawdę; naprawdę wiem, że niebo nie było akurat takie, a mgła w oddali mogła być zupełnie inna.

Ale ja lubię takie niebo. Lubię też takie mgły. Pozwoliłem sobie na fantazjowanie, uważam bowiem, że zdjęcie jest tego jaknajbardziej warte...

Absolutnie nie mam nic przeciwko, wręcz zachęcam bardziej doświadczonych kolegów. Mogę nawet udostępnić trochę większą wersję, zarówno tą jak i szerszego planu - ustrzeloną jakieś pół godziny później(trochę inny klimat). Co do obrazu zastanego po małej wspinaczce - powalił mnie. To co pokazałem na początku postu tego nie oddaje (moje braki w warsztacie) ale naprawdę kontrast między niebem a ziemią, światłami i cieniem był niesamowity - do tego ta mgła pod słońce.... Wstałem tego dnia o trzeciej z zamiarem złapania świtu nieopodal miejsca gdzie zrobiłem to zdjęcie. Niestety pogoda była tragiczna. Szare, ciężkie niebo, zero przyjemnego światła. Po dwóch godzinach wiatru i deszczu ta chwila...Niestety tylko godzinę - potem pogoda powróciła do poprzedniej postaci. Co mnie cieszy pokazałeś cały kadr ( choć już się przyzwyczaiłem do tego w wersji Światło i dostrzegam słuszność w takiej kompozycji). Z okiem przy wijerze ciągnąła mnie ciemna strona mocy drzemiąca w lewej stronie spowitej mgłą. Trochę jak dla mnie zbyt przyciemniłeś niebo w rogach - ale to dlatego, że pamientam tą scenę. Jak najbardziej wersja świetna w odbiorze.
Dzięki

bombel
22-08-2007, 00:30
Trochę jak dla mnie zbyt przyciemniłeś niebo w rogach - ale to dlatego, że pamientam tą scenę.

:)

He, a ja się zastanawiałem, czy nie za mało dramatyczne...

swiatlo
22-08-2007, 00:38

http://img142.imageshack.us/img142/2379/dsc0089forhj0ey1.jpg

Bomblu, ten serwer na którym umieściłeś swoją wersję jest blokowany przez mojego serwera w pracy. Tak więc nie mogę zobaczyć Twojego obrazka. Czy możesz go umieścić na ImageShack abym mógł go obejrzeć?
Poza tym czy możesz podać Twoją metodę obróbki w taki sam szczegółowy sposób w jaki ja opisałem?

jm
22-08-2007, 00:44
Jedynka najfajniejsza - mowa o "oryginale" wraz z późniejszymi zmianami...;)

Czasem sama też się tak bawię, często wyciągając jakieś stare fotki obrabiam je na nowo. Mój mąż (pasjonat jury!) zawsze mi w takich razach mówi "ale tam przecież tak nie było/nie jest!".....

lazaruss
22-08-2007, 00:45
...Poza tym czy możesz podać Twoją metodę obróbki w taki sam szczegółowy sposób w jaki ja opisałem?

Byłbym niezwykle wdzięczny.
Przy okazji nieśmiało zapytam. O ile wspomniene przez Ciebie kroki przy malowaniu maski potrafię sobie wyobrazić ( tylko wyobrazić bo nie mam teraz kompa PSem ) to o ile pamiętam nie umiem za cholerę zrobić gradientu o którym wspominasz dalej. Swoją drogą ciekawy pomysł na ustawienie poziomów podajesz. Nie miałem pojęcia, że tak można. Zawsze jeździłem suwakami, aż obraz wyglądał znośnie. Ech, komputer mnie przerasta :)

swiatlo
22-08-2007, 00:54
Byłbym niezwykle wdzięczny.
Przy okazji nieśmiało zapytam. O ile wspomniene przez Ciebie kroki przy malowaniu maski potrafię sobie wyobrazić ( tylko wyobrazić bo nie mam teraz kompa PSem ) to o ile pamiętam nie umiem za cholerę zrobić gradientu o którym wspominasz dalej. Swoją drogą ciekawy pomysł na ustawienie poziomów podajesz. Nie miałem pojęcia, że tak można. Zawsze jeździłem suwakami, aż obraz wyglądał znośnie. Ech, komputer mnie przerasta :)

Ustawiasz maskę jako aktywne okno, po czym używasz Gradient Tool w palecie narzędzi. Nie wiem jak to jest w polskiej wersji ale musisz mieć Linear Gradient (gradient liniowy?), oraz musisz zresetować kolory do białego i czarnego (naciśnij D). Następnie pociągnij myszą od góry obrazka do czubków gór na horyzoncie. Zawsze mi się wtedy myli co idzie pierwsze, ale powinno być tak że w wyniku tego gradientu cała maska ma być na czarno, tylko na samej górze tam gdzie niebo powinna stopniowo iść do białego. Jeżeli wyjdzie na odwrót to znaczy że musisz wyczyścić pole "Reverse" w toolbar na górze i zrobić to jeszcze raz.

bombel
22-08-2007, 00:59
To zdjęcie JEST na ImageShacku. Od początku... Prawdę mówiąc oni (ten cały InageShack) mają czasem jakieś zrywy niepodległościowe i chyba wpisują ich na jakieś czarne listy serwerów, bo od czasu do czasu różni providerzy ich blokują. TO się niejako odbywa automatycznie, u mnie wystarcza jak do providera posyłam link do zdjęcia, które widziałem wczoraj, a dziś go już nie ma (a ludzie komentują, więc widzą).

Provider robi czary mary i mam znowu. Tak jest mnie więcej raz na pół roku.

Światło - jedyne, co mogę zrobić, to uploadować jeszze raz i livzyć na to, że co prawda ImageShack, ale trafi na jakiś inny serwer. Tak a propos, to jest nawet ImageShack.us :)

Pod spodem daję jeszcze raz, niech mi będzie wybaczone, jeśli się nie uda, i niech mi wybaczą wszyscy ci, którzy zobaczą ponownie.

http://img224.imageshack.us/img224/160/dsc0089forhj0vb4.jpg

Widzisz je?

swiatlo
22-08-2007, 01:08
Widzisz je?

Widzę. Teraz jest dobrze. Zrobiłeś świetną obróbkę, gratulacje. Oczywiście ponawiam apel o podanie szczegółowych kroków.
Pozwolisz jednak że się uprzejmie nie zgodzę z Twoją wersją kadru. Tak mi się wydaje że są tutaj dwa zdjęcia - lewa strona i prawa strona. One konkurują. Powinniśmy więc się zdecydować na to która strona jest tematem naszego zdjęcia. Uważam że prawa zawiera tajemniczą zamgloną dolinę, i jeśli się zamknie kompozycję po przekątnej jak w mojej wersji, to pierwszy plan niejako wprowadza widza w dolinę. W szerokiej wersji natomiast oko wchodzi w siodło gdzieś koło jałowca, tam zostaje i nie ma ochoty iść w kierunku doliny. Tak mi się wydaje.

lazaruss
22-08-2007, 01:19
Widzę. Teraz jest dobrze. Zrobiłeś świetną obróbkę, gratulacje. Oczywiście ponawiam apel o podanie szczegółowych kroków.
Pozwolisz jednak że się uprzejmie nie zgodzę z Twoją wersją kadru. Tak mi się wydaje że są tutaj dwa zdjęcia - lewa strona i prawa strona. One konkurują. Powinniśmy więc się zdecydować na to która strona jest tematem naszego zdjęcia. Uważam że prawa zawiera tajemniczą zamgloną dolinę, i jeśli się zamknie kompozycję po przekątnej jak w mojej wersji, to pierwszy plan niejako wprowadza widza w dolinę. W szerokiej wersji natomiast oko wchodzi w siodło gdzieś koło jałowca, tam zostaje i nie ma ochoty iść w kierunku doliny. Tak mi się wydaje.

W moim odczuciu dobrze Ci się wydaje. Te cięcie nadaje sens zdjęciu - jak już wspomniałeś bardzo ładnie prowadzi wzrok w kierunku doliny. Nawet ściągnąłem wersję testową PSa na komp firmowy(nie dobrze :( ) jutro zaprazentuję, co mi się udało zrobić z szerszą wersją. Tymczasem pozdrawiam i dziękuję wszystkim komentującym.

bombel
22-08-2007, 01:22
Pozwolisz jednak że się uprzejmie nie zgodzę z Twoją wersją kadru. Tak mi się wydaje że są tutaj dwa zdjęcia - lewa strona i prawa strona. One konkurują.

Uprzejmie pozwalam. :) Tym bardziej, że masz rację. Cieszy mnie, że widzisz obrazek.

ALe tak naprawdę urzekło mnie co innego - nie dwa zdjęcia, jak obrazowo piszesz, a raczej tzw. 'sina dal' - która notabene wcale nie jest tu sina. Zderzenie dość ostrego pierwszego planu, mgły dalej, aż na końcu dość mocnego nieba, które jeszcze doprawiłem końską dawką - to jest to co mi się podoba w tym wszystkim.

Co wcale nie znaczy, że nie można tego podzielić - choć akurat na to nie wpadłem, jak Ty.

A teraz co do techniki - jest dokładnie taka, jak opisujesz: szereg layerów korekcyjnych z maskami. Na ogół stosuję 3 - 6 na całość (w sensie że na całe niebo, całą podłogę), a potem rzeźbię detale - a to drzewko, a to kamyczek, a to chmurkę.

Z technicznych rzeczy mogę powiedzieć, że lubię grupować te layery. Przypuśćmy, że mam layer, którym przyciemniam niebo (layer z odpowiednią wyceyzelowaną maską) - ale kolory bardzo się saturują, za bardzo. Nad nim robię layer Hue&Saturation, którym będę zmniejszać kolory. Zaznaczam go i robię 'Ctrl Alt G' - wtedy ten wyższy layer jest zgrupowany z tym niższym - to znaczy działa tylko tam, gdzie ten niższy. Nadzwyczaj przydatne.

Więce w sensie ogólnym powiedzieć się nie da - każdy obrazek jest inny, ale technika ta sama. Więcej o niej gdzieś pisałem, jak znajdę link, to dam. Mam nadzieję że przyda się komuś z Was, co mówię, bo już paluchy bolą. :)

O to chyba było tu, tak w połowie wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=256471#post256471

Zapomniałem dodać że gdyby były jakeiś pytania, to w miarę możliwości odpowiem - ale coś czuję, że zdolności pedagogicznych to ja nie mam za grosz...

jchyra
23-08-2007, 17:21
jedynka jak z obrazów dawnych mistrzów malarstwa, na przykład hiszpańskiego
ale jak skadrować to nie wiem
i jak widać nie jest to takie łatwe, pozostaje domalować coś co wyrówna kadr ;-)