PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Bez tytułu

igorzak
20-08-2007, 22:18
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/andrzej.zakrzewski/DSC_4085.jpg)

MASS
20-08-2007, 22:51
Nudne zdjęcie, takich fotek jest tysiące na wszystkich forach o fotografii, to już jest męczenie innych, podchodzące pod terroryzm, zalewanie for takimi nudnymi zdjęciami bez żadnego polotu i finezji. Żaden problem zrobić takie zdjęcie, ni tu dobry kadr, ni dobry moment.

puchbeary
20-08-2007, 22:57
Nudne zdjęcie, takich fotek jest tysiące na wszystkich forach o fotografii, to już jest męczenie innych, podchodzące pod terroryzm, zalewanie for takimi nudnymi zdjęciami bez żadnego polotu i finezji. Żaden problem zrobić takie zdjęcie, ni tu dobry kadr, ni dobry moment.

Uuuaaa.... to kolega pojechał :|. Aż strach teraz napisać że się podoba. Bo mi się podoba. Konwersja też mi sie podoba - jest taka że chciałbym bardzo to zobaczyć na papierze w dużym rozmiarze. I kadr "nudny" mi się podoba. Bo łączy w sobie coś - może dorabiam ideologie ale - podoba mi się połączenie człowieka statycznego, czytającego coś z pozami oczekiwania na coś w drugim planie. Jest mi tam za jasno jedynie i widzę jakby przepał na twarzy pana w drugim planie ale to równie dobrze może być że mój monitor ma zbyt agresywnie gamme podkręconą.

MASS
20-08-2007, 23:01
puchbeary, szara rzeczywistość...
z której na rezygnuje i wychodzę

takich zdjęc jak kolegi jest tysiące jak nie miliony w sieci, to już jest nudne! zacznijcie robić fotki które intrygują, a nie sprawija że człowiek popada w jeszcze większą szarość...

igorzak
20-08-2007, 23:06
MASS - napiszę do Ciebie po raz ostatni, zanim trafisz na moją listę trolli.
Napisałem że mz Twoje zdjęcie jest, umówmy się, kiepskie. A Ty ni z tego ni z owego zacząłeś na mnie naskakiwać, zupełnie bez powodu.
A co do zdjęć - naprawdę zrozum że nie wystarczy biegła obsługa Photoshopa, poza tym potrzebne jest chociaż troszeczkę umiejętności na etapie robienia zdjęć.
Aha - z laski swojej usunąłbyś to coś, ponieważ nie życzę sobie zaśmiecania mojego wątku tego typu zdjęciami. Dziękuje.

MASS
20-08-2007, 23:10
Oceniłem Twoje zdjęcie. Zwyczajnie jak Ty oceniłeś moje.
Ciekawe tylko czemu na innym, dużo lepszym forum niż to tutaj, moje zdjęcie zostało pozytywnie omówione, nie mówie ze zachwyciło, ale nie zostało tak zjechane jak tutaj.
Jeśli możesz guru, napisz mi dokładnie co jest źle w tamtym zdjęciu... jak chłop krowie na miedzy...
Bo np. według mnie Twoje zdjęcie leci delikatnie w prawo, co nie najlepiej wygląda.

igorzak
20-08-2007, 23:15
Fotografowanie osoby, która sprawdza czy nie weszła w niespodziankę nie uważam za zbyt ciekawy temat...
Kiepskiemu wykonaniu tej fotki nawet szop nie pomoże...
Dziękuje za spełnienie mojej prośby.

anchel
21-08-2007, 00:38
Co za dyskurs bezsensu. Straszny przerost ego MASS...

By wrocic do zdjecia - wlasnie skonczylem kadrowac je w PS (po prostu zeby sprawdzic wlasne domysly - sprawdzily sie ;] ) ale nie chce tu wklejac. Nie mniej jednak: wykadrowalem sobie samego pana na murku (zeby zachowac kompozycje musialem ciachnac plecy tych panstwa i troche zajelo mi retuszowanie tego) i teraz jestem tym portretem zachwycony. Ta linia murku idaca w glab, chlodne kamienie i zamyslona poza gl. obiektu. No ale je jestem minimalista i ten pan w dalszym planie z rozdziawiona japką, na tle w rownie dziwnej i skrzywionej pani i do tego jeszcze te postacie tam dalej w LD... Jakos mi to wszystko przeszkadza, bo nie byl to idealny moment mz na ta fotografie. Jakis kontrapunkt dla gl. motywu tak - ale te postacie, w takich pozach u mnie rozwalaja to zdjecie.

Ale zeby byla jasnosc - calosc i tak na plus.

Pzdr.

igorzak
21-08-2007, 09:11
Anchel - dzięki za zwrócenie na to uwagi. Też to sobie właśnie wykadrowałem i faktycznie chyba jest lepiej. To zdjęcie i tak jest mocno kadrowane i jakoś nie wpadłem na to, żeby zostawić samego pana na murku.
Efekt kadrowania w pierwszym poście.

anchel
21-08-2007, 15:51
Ja wykadrowalem jeszcze bardziej na lewo - tak zeby Pan nie byl w centrum kadru. Niestety wymaga to chwili obrobki w PS, zeby zlikwidowac (dobrze a nie na szybko - nie przedstawie efektow teraz bo jestem w pracy ;] ) uciete plecy pozostalych ludzi na zdjeciu. O tak jesli pozwolisz:

źródło (http://img68.imageshack.us/img68/9816/dsc4085rw5.jpg)

Pzdr.

Sebastiann
21-08-2007, 15:59
Igorzak druga wersja znacznie bardziej korzystna, w pierwszej ludzie po lewej znacznie odciągali uwagę od głównego motywu jakim jest siedzący mężczyzna. Przyjemna konwersja do b&w.

ps.
miałem nie wdawać się w wymianę "ognia"... ale...

...
Ciekawe tylko czemu na innym, dużo lepszym forum niż to tutaj, moje zdjęcie zostało pozytywnie omówione, nie mówie ze zachwyciło, ale nie zostało tak zjechane jak tutaj.

... spytam się z czystej ciekawości, czemu w takim razie nie zmienisz forum na tamto, skoro jest dużo lepsze?

ps2. Sorki Igorzak za OT w twoim wątku

Pozdrawiam:)

Nabutada
21-08-2007, 16:17
Jedynka tak jak juz ktoś napisał trochę rozbiegana i ludzie w tle strasznie rozpraszają uwagę.
2 Bardzo mi się podoba przez duze "B". Może własnie za swoją prostotę i przekaz.

Widać na niej czyjeś zainteresowanie i oderwanie od rzeczywistości.

pozdrawiam

lechupe
21-08-2007, 18:05
mnie sie generalnie podoba w kolejności:

1. te ciasno kadrowane zdjecie siedzacego goscia..
2. MAAS i jego heroiczna obrona Pani Serca, sportretowanej w wątku o dziewczynie która wdepnela w g...umę
3. Odwieczna dyskusja o Mistrzu i Krytyku.

vertigo
21-08-2007, 19:44
Hm. A mi najbardziej podoba sie jedynka. Postaci w glebi poteguja efekt wyobcowania tego Pana. Wykadrowane jest smutne i mnie nie porywa. Rzecz gustu. :-)

Ogolnie bomba. :-)

phi
22-08-2007, 17:45

Zemsta I

ciekawe czy będą kolejne odcinki

strzeżcie się partacze, cieniasy, bezguścia, którzy odważyliście się krytykować zdjęcie MASSA :lol: zemsta będzie słodka ( i żałosna)

1. foto się nie wyświetla.
2. pierwsze skojarzenie było takie, że pan siedzi na kibelku przypominającym te z obozów koncentracyjnych... :(

igorzak
16-09-2007, 13:54
Odświeżę troszkę wątek, ponieważ jeszcze raz obrobiłem to samo zdjęcie i sądze, że jest to chyba jego najlepsza wersja:

źródło (http://members.chello.pl/andrzej.zakrzewski/DSC_4085.jpg)