Zobacz pełną wersję : Helios M42 do F65
Witam.
Jestem w posiadaniu obiektywu Helios MC 58 f/2 na gwint M42 (to jeszcze po Zenicie, w którym szwankuje migawka). Zastanawiam się, czy mógłbym jego wpiąć do swojego F65. To mogłaby być jakaś alternatywa dla Nikonowskiego 50 f/1,8 D, o którym marzę, a którego ze względów finansowych nie mogę sobie sprawić.
Jeżeli jest możliwa współpraca tych elementów, to proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Google Twoim przyjacielem.
Nie raz temat poruszany, wez i sam poszukaj sobie odpowiedzi.
Zaczynaja mnie wkurzac leniwce. Samodzielnosci troche.
Dziękuję serdecznie gALL za wyczerpującą odpowiedź. Tak, ... teraz już wiem wszystko (wiem, że nic nie wiem) :(
Będę szukał dalej.
Tak, na marginesie, to pasuje do Ciebie ten przydomek pod nickiem :wink:
Pozdrawiam
Valdek_Tychy
20-11-2005, 14:32
Sprawa jest prosta.Kupujesz na allegro(lub gdzie indziej) przejściówkę Nikon/M42(ok.30 zł.),zapinasz ją do body i wkręcasz obiektyw.Problemem jest to,że przy zwyklej przejściówce(bez soczewki)obiektyw nie otrzy w nieskonczoność,można robić zdjęcia do ok.2-2,5 m.Nie masz żadnej automatyki,posługujesz się tylko trybem M.Potrzebny jest światlomierz,w miarę dobry można kupić na allegro za 50 zł.Innym wyjściem jest kupno przejściówki z soczewką (ok.180 zł.) która w połączeniu z obiektywem M42 daje nieskończoność ale w dalszym ciągu masz wszystko w manualu i potrzebny jest światłomierz.Z obiektywu najlepiej wymontować popychacz przysłony bo może uszkodzić taki dinks (nie pamiętam jak to się nazywa) w body.To mniej więcej tyle.Ja wykorzystuję M42 z D70 i jest ok.
Valdek, bardziej treściwej odpowiedzi nie spodziewałem się, dziękuję. Ale co sądzisz o tym obiektywie Helios MC 58 f/2. Czy warto zawracać sobie nim głowę (został mi po Zenicie, jak wspomniałem wcześniej). To jest szkło nietypowe jak na Heliosa (MC), rzadko spotykane. Kiedyś tylko nim robiłem zdjęcia i wydaje mi się, że jest niezły, zwłaszcza kiedy porównam go do mojego obecnego 28-80G. Ten światłomierz trochę mnie przeraża, nigdy nie miałem czegoś takiego w ręku, nie mówiąc już o znajomości jego obsługi.
Może jednak lepiej będzie zastosować inny system, np. Pentax ME Super. Ten jest "kompatybilny" ze wszystkim, a już na pewno z M42. Można trafić taki korpus za całkiem nieduże pieniądze.
Będę wdzięczny za rzeczowe wypowiedzi. Tylko nie każcie mi szukać, bo wolałbym podtrzymać temat w jednym wątku.
Rozumiem, że forum dotyczy w głównej mierze Nikona, jednak z tego co widzę, są również użytkownicy innych systemów.
Pozdrawiam
Dziękuję serdecznie gALL za wyczerpującą odpowiedź. Tak, ... teraz już wiem wszystko (wiem, że nic nie wiem)
Będę szukał dalej.
Zamiast sie obruszac, pogrzebalbys w archium. Temat bumerang ale nie, latwiej sie obrazac i skomlec. Przeciez jestes Kolumbem i pierszy wpadles na to aby podlaczac ruskie szklo do F65, powiem wiecej, do Nikona.
Zamiast czekac na gotowe rozwiazanie to wystarszy przejrzec zawartosc tego forum, nie wspominajac o archiwum pl.rec.foto czy pl.rec.foto.cyfrowa.
Poza tym ile razy mozna odpowiadac na takie samo pytanie?
A do szkiel M42 dokup sobie Bessaflexa TM albo uzywanego Prosta.
W porządku gALL. Przepraszam, że Tobą wstrząsnąłem. Już znalazłem to, czego szukałem, poza tym Valdek przekazał mi dokładnie to samo.
Jeśli chodzi o Twoje propozycje gALL, to Bessaflex TM (młoda konstrukcja) zbyt drogi, natomiast Porst ... chmm, no cóż - nie bardzo - ma płócienną migawkę, a do tej zraziłem się podczas pracy z Zenitem.
Skoro nie mam pola manewru (ze światłomierzem biegać nie będę), chyba powrócę do manuala (zbyt drogie szkła Nikkora)- rozważam zakup systemu Pentaxa (ME Super) lub Ricoh (XR-10) ... Wasze opinie ?
Pozdrawiam
natomiast Porst ... chmm, no cóż - nie bardzo - ma płócienną migawkę, a do tej zraziłem się podczas pracy z Zenitem
To LAJKI tez nie kupisz bo ma szmate, Oly OM1-2 tez nie, bo tez szmata.
A o Ricohach, Pentakach to na pl.rec.foto wiele pisali.
Na temat Ricohów niewiele znalazłem informacji, również na pl.rec.foto, ale jeśli już były jakieś opinie, to pozytywne. Ten system nie rozpowszechnił się u Nas pomimo, że jest interesujący, w dodatku stosuje mocowania PK (Pentax). Na temat samego Pentaxa sporo jest pozytywów - tutaj nie ma problemów z podjęciem decyzji. Jednak, jeśli porównać same korpusy z mocowaniem PK (K), to rozważając dwie opcje - Ricoh XR-10 czy Pentax ME Super - górę bierze XR-10. Tyle wyczytałem.
Pozdrawiam