Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Helios M42 do F65

tokli67
20-11-2005, 12:16
Witam.
Jestem w posiadaniu obiektywu Helios MC 58 f/2 na gwint M42 (to jeszcze po Zenicie, w którym szwankuje migawka). Zastanawiam się, czy mógłbym jego wpiąć do swojego F65. To mogłaby być jakaś alternatywa dla Nikonowskiego 50 f/1,8 D, o którym marzę, a którego ze względów finansowych nie mogę sobie sprawić.
Jeżeli jest możliwa współpraca tych elementów, to proszę o wskazówki.
Pozdrawiam

gALL
20-11-2005, 13:15
Google Twoim przyjacielem.

Nie raz temat poruszany, wez i sam poszukaj sobie odpowiedzi.
Zaczynaja mnie wkurzac leniwce. Samodzielnosci troche.

tokli67
20-11-2005, 13:32
Dziękuję serdecznie gALL za wyczerpującą odpowiedź. Tak, ... teraz już wiem wszystko (wiem, że nic nie wiem) :(
Będę szukał dalej.
Tak, na marginesie, to pasuje do Ciebie ten przydomek pod nickiem :wink:
Pozdrawiam

Valdek_Tychy
20-11-2005, 14:32
Sprawa jest prosta.Kupujesz na allegro(lub gdzie indziej) przejściówkę Nikon/M42(ok.30 zł.),zapinasz ją do body i wkręcasz obiektyw.Problemem jest to,że przy zwyklej przejściówce(bez soczewki)obiektyw nie otrzy w nieskonczoność,można robić zdjęcia do ok.2-2,5 m.Nie masz żadnej automatyki,posługujesz się tylko trybem M.Potrzebny jest światlomierz,w miarę dobry można kupić na allegro za 50 zł.Innym wyjściem jest kupno przejściówki z soczewką (ok.180 zł.) która w połączeniu z obiektywem M42 daje nieskończoność ale w dalszym ciągu masz wszystko w manualu i potrzebny jest światłomierz.Z obiektywu najlepiej wymontować popychacz przysłony bo może uszkodzić taki dinks (nie pamiętam jak to się nazywa) w body.To mniej więcej tyle.Ja wykorzystuję M42 z D70 i jest ok.

tokli67
20-11-2005, 16:13
Valdek, bardziej treściwej odpowiedzi nie spodziewałem się, dziękuję. Ale co sądzisz o tym obiektywie Helios MC 58 f/2. Czy warto zawracać sobie nim głowę (został mi po Zenicie, jak wspomniałem wcześniej). To jest szkło nietypowe jak na Heliosa (MC), rzadko spotykane. Kiedyś tylko nim robiłem zdjęcia i wydaje mi się, że jest niezły, zwłaszcza kiedy porównam go do mojego obecnego 28-80G. Ten światłomierz trochę mnie przeraża, nigdy nie miałem czegoś takiego w ręku, nie mówiąc już o znajomości jego obsługi.
Może jednak lepiej będzie zastosować inny system, np. Pentax ME Super. Ten jest "kompatybilny" ze wszystkim, a już na pewno z M42. Można trafić taki korpus za całkiem nieduże pieniądze.
Będę wdzięczny za rzeczowe wypowiedzi. Tylko nie każcie mi szukać, bo wolałbym podtrzymać temat w jednym wątku.
Rozumiem, że forum dotyczy w głównej mierze Nikona, jednak z tego co widzę, są również użytkownicy innych systemów.
Pozdrawiam

gALL
20-11-2005, 16:57
Dziękuję serdecznie gALL za wyczerpującą odpowiedź. Tak, ... teraz już wiem wszystko (wiem, że nic nie wiem)
Będę szukał dalej.

Zamiast sie obruszac, pogrzebalbys w archium. Temat bumerang ale nie, latwiej sie obrazac i skomlec. Przeciez jestes Kolumbem i pierszy wpadles na to aby podlaczac ruskie szklo do F65, powiem wiecej, do Nikona.
Zamiast czekac na gotowe rozwiazanie to wystarszy przejrzec zawartosc tego forum, nie wspominajac o archiwum pl.rec.foto czy pl.rec.foto.cyfrowa.

Poza tym ile razy mozna odpowiadac na takie samo pytanie?

A do szkiel M42 dokup sobie Bessaflexa TM albo uzywanego Prosta.

tokli67
20-11-2005, 21:38
W porządku gALL. Przepraszam, że Tobą wstrząsnąłem. Już znalazłem to, czego szukałem, poza tym Valdek przekazał mi dokładnie to samo.
Jeśli chodzi o Twoje propozycje gALL, to Bessaflex TM (młoda konstrukcja) zbyt drogi, natomiast Porst ... chmm, no cóż - nie bardzo - ma płócienną migawkę, a do tej zraziłem się podczas pracy z Zenitem.
Skoro nie mam pola manewru (ze światłomierzem biegać nie będę), chyba powrócę do manuala (zbyt drogie szkła Nikkora)- rozważam zakup systemu Pentaxa (ME Super) lub Ricoh (XR-10) ... Wasze opinie ?
Pozdrawiam

gALL
21-11-2005, 14:53
natomiast Porst ... chmm, no cóż - nie bardzo - ma płócienną migawkę, a do tej zraziłem się podczas pracy z Zenitem

To LAJKI tez nie kupisz bo ma szmate, Oly OM1-2 tez nie, bo tez szmata.

A o Ricohach, Pentakach to na pl.rec.foto wiele pisali.

tokli67
21-11-2005, 19:02
Na temat Ricohów niewiele znalazłem informacji, również na pl.rec.foto, ale jeśli już były jakieś opinie, to pozytywne. Ten system nie rozpowszechnił się u Nas pomimo, że jest interesujący, w dodatku stosuje mocowania PK (Pentax). Na temat samego Pentaxa sporo jest pozytywów - tutaj nie ma problemów z podjęciem decyzji. Jednak, jeśli porównać same korpusy z mocowaniem PK (K), to rozważając dwie opcje - Ricoh XR-10 czy Pentax ME Super - górę bierze XR-10. Tyle wyczytałem.
Pozdrawiam