Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] debiut
moja pierwsza fotka wstawiona na tym forum :) ,proszę o szczere opinie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/3716/dom3malewebgp9.jpg)
Nieźle. Co prawda zostawiłeś halo dookoła budynku, co gorsza zostawiłes ciemną plamę w LD, która nie ma ładnego wydźwięku winiety, tylko plamy brzydkiego cienia właśnie - ale widać, że starania są.
Minus za horyzont w idealnej połowie, plus za niebo; minus za halo, ale plus za budynek...
Czyli pół na pół... :)
dzięki za uwagi, bardzo trafne na dodatek :)
czekam na spostrzeżenia innych forumowiczów
czekam na spostrzeżenia innych forumowiczów
... jak juz bombel cos napisal to nie ma odwolania ;]
A powaznie - troszke jasniej i troszke wiecej kontrastu.
Pzdr.
Obrazek ciekawy, ale według mnie parę poprawek trzeba nanieść.
Jak się skadruje tak że się lewy dolny róg się pokryje z końcem płota, czyli się pozbędzie tego bloku po lewej i betonowego chodnika na dole, to horyzont akurat wypadnie w 1/3. Wtedy dom jednak wyjdzie za bardzo centralnie, to wtedy trzeba po prawej stronie uciąć równo z ławką aby tą ławkę wyrzucić - ona jest raczej niepotrzebnym elementem. Wtedy kompozycja wyjdzie też prostsza.
Ponadto to co powiedział Bombel jest prawdą - ta poświata dookoła domu bije w oczy.
dobry debiut
bez dołu (chodnik) chyba byłoby jeszcze lepsze
Za kolegami, chociaż ta betonowa łata w lewym rogu, to całkiem ciekawa jest, ale trochę inny kadr by się przydał, bo za dużo elementów i oczka biegają.
Inne ujęcie , hmmm już się nie nadaje raczej do tego wątku, a raczej do "Grafika....."
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img260.imageshack.us/img260/1990/naforumot9.jpg)
co sądzicie?
No to ładnie to podciągnęłaś. Całkiem, całkiem...
Pewnie tylko przednia ściana domu ciut za bardzo się świeci. Ale tylko ciut. Poza tym reszta powiem że bardzo ciekawie wyszła.
O, bym zapomniał - trzeba koniecznie wystemplować ten pomarańczowy śmietnik. Koniecznie!
A jak się nie da wystemplować, to przynajmniej zamalować na jakiś niewidoczny szary kolor.
świecącym, wypalonym "barierkom" mówimy stanowcze nie! :)
o ile to bylo mozliwe (nie wiem,ale chyba ciezko o to bylo) to ja bym szukal jakiegos ujecia domku na ktorym byloby jak najmniej tych duperelkow dookola - kibelki, laweczki jakas latarenka chyba, a moze byla opcja zrobienia zdjecia z dalszej/duzo dalszej odleglosci? duperlki by tak nie rozpraszaly a i moze jakos by zagralo...hm..z bezkresem morza:) druga wersja troche agresywnie bije po oczach (ale tylko miejscami:)
Pozdrawiam
Druga wersja bardziej mi sie podoba, ale chyba za blisko przynajmniej mam takie odczucie, ładne kolory. <Ok>
pozdrawiam
świecącym, wypalonym "barierkom" mówimy stanowcze nie! :)
Tak, to prawda. Barierki jasne jak neony. Powinnaś użyć masek do swojej obróbki, która chociaż dobra i słuszna dla reszty obrazka, to jednak barierkom zaszkodziła.
dziękuje za uwagi ;),
Niestety obrabiam zdjęcia na laptopie , a wiadomo LCD laptopowe nie nadaje się do obróbki zdjęć . Dlatego pewnie nie widzę przepałów "barierki "
dziękuje za uwagi ;),
Niestety obrabiam zdjęcia na laptopie , a wiadomo LCD laptopowe nie nadaje się do obróbki zdjęć . Dlatego pewnie nie widzę przepałów "barierki "
Laptop jest bardzo dobry do obróbki. Można go tak samo wykalibrować jak normalny ekran. A jeśli chodzi o przepały, to widać je na histogramach.
Laptop jest bardzo dobry do obróbki. Można go tak samo wykalibrować jak normalny ekran. A jeśli chodzi o przepały, to widać je na histogramach.
hmmmm a jak to zrobić ?( moja wiedza na temat kalibrowania i ogólnie elektroniki jest znikoma ), ale to pytanie , to nie w tym dziale powinno paść ;)
oj tam , taka pycia kreseczka na histogramie ,że jej prawie nie widać :D ( no dobra, są przepały )
hmmmm a jak to zrobić ?( moja wiedza na temat kalibrowania i ogólnie elektroniki jest znikoma ), ale to pytanie , to nie w tym dziale powinno paść ;)
Zrobiłem to tylko dwa razy i wiem że chodzi o to aby sobie sprawić taką specjalną przyssawkę do ekranu. Najważniejsze jednak jest to że ta przyssawka przychodzi razem z instrukcją obsługi. Zatem cała umiejętność kalibracji polega na wykonywaniu tego co instrukcja każe - krok po kroku... :)
I to wszystko co zapamiętałem z tej kalibracji. Jeżeli ktoś zapamiętał więcej, to znaczy że zaprząta sobie umysł zupełnie bezużyteczną wiedzą... :)