Zobacz pełną wersję : zepsute d50(?)
witam, przejrzalem pobieznie forum ale nie znalazlem takiego tematu. dzisiaj rano podnioslem lustro w d50, dmuchnalem zeby sprobowac usunac pylek z matrycy, opuscilem lustro i niestety od tego czasu na gornym ekranie caly czas miga err. mechanizm podnoszenia lustra i migawka dziala - po nacisnieciu spustu slychac dzwiek mechanizmu jednak zdjecie nie rejestruje sie na karcie. mozna obejrzec zrobione wczesniej zdjecia i wejsc do menu a poza tym aparat nie reaguje. nie da sie uzyc opcji podnoszenia lustra. probowalem z roznymi obiektywami, kartami i bateriami, niestety bezskutecznie. da sie cos z tym zrobic czy pozostaje serwis? sytuacja jest krytyczna - jestem 1 dzien nad morzem...
pozdr
w sensie trzymania klawiszy z zielona kropka? jesli tak to aparat nie reaguje...
Nie, na spodzie aparatu znajdziesz przycisk reset, (zajrzyj do instrukcji)
wiktor.bakiewicz
19-08-2007, 19:26
Migawka do wymiany, miałem coś takiego, naciskasz spust i wydobywa się okropny dzwięk jakby cały mechanizm się "łamał" , pozostaje tylko serwis, czas naprawy 3tygodnie.
ps.
ile nacykałeś fot??
paweltop
20-08-2007, 13:58
czyli nie jestem sam... mój aparat właśnie na to zachorował i od tygodnia leży w serwisie :( właśnie dziś stoczyłem wojne z pracownikami Nikona, połowa na urlopie, maile wracają do mnie, 3 godziny na telefonie żeby się do nich dodzwonić, ale w końcu się udało... i co usłyszałem? przynajmniej (w bardzo optymistycznych warunkach) 3 tygodnie, nie pomogły zaświadczenia, że to narzędzie pracy zarobkowej itp... czekam na swoją kolej :(
A swoją drogą, nie wiem, czy to pisać. Dowiedziałem się od Pana serwisanta, że naprawa kosztuje nawet 250 E jeśli sprzęt nie jest na gwarancji. Moja ważna jest do 4 września więc w całym nieszczęściu miałem sporo... szczęścia :) Życzę więc Tobie ważnej gwarancji
edit:
wcale to nie musi być migawka do wymiany, z powodu zużycia. W moim przypadku migawka prawdopodobnie jest OK, zepsuty jest system podnoszenia lustra(nie wiem czy to dobrze nazwałem) - przynajmniej wg wstępnej opinii z serwisu.
wiktor.bakiewicz
21-08-2007, 16:54
Jestem przekonany, że zostanie wymieniony caly mechanizm migawki oraz wyczyszczą Ci wszlekie mechanizmy (matryca, lustro, matówka). Tylko teraz jest taka sprawa sprawdż czy teraz wszystko oprócz tej twojej awarii działa. Ja wysłałem im po wymiane migawki a wróćił z rozwalonym silniczkiem AF :(
Sprawdz czy masz otwartą całkowicie migawkę po podniesieniu lustra (jak do czyszczenia) - widac wtedy filtr+matryca, jeśli wystają lamelki migawki to można spróbować je zamknąć - charakterystyczny dźwięk, lustro wykonuje kilka szybkich klapnięć i wyskakuje errr inie zapisuje zdjęcia. :)
Też miałem taki problem, przeszło mu samo po 2 dniach i jest dobrze, nie oddawałem do serwisu
Też miałem taki problem, przeszło mu samo po 2 dniach i jest dobrze, nie oddawałem do serwisu
no wlasnie po ok 15 godzinach od stwierdzenia awarii aparat sie odwiesil i na razie wszystko jest ok. mam nadzieje ze migawka jeszcze pozyje bo aparat juz nie jest na gwarancji, zrobione ok 10tys zdjec, do tej pory raz sie zawiesil kolo 6 tysiaca ale pomoglo wyjecie baterii. wizja oddania nikona do firmowego serwisu lekko mnie przeraza...
pozdr
baterie masz oryginalna?
wiec to moze byc wina karty pamieci.
moj ma przebieg 25 tysiecy przez lekko ponad rok uzytkowania.
nigdy sie nei zaciął.
paweltop
24-08-2007, 23:43
dobrze Wam radzę, jeśli macie gwarancję wysyłajcie do serwisu juz teraz. Mi tez zawieszał się później działał dobrze, aż z...j... zepsuł się kompletnie. Po co czekać aż umrze na dobre, jeszcze Wam powiedzą, że to z waszej winy bo jak nawalał trza było odrazu informować serwis, a nie katować dalej, ale róbcie jak chcecie ;)
Witam.
Wczoraj ja również przeżyłem mały szok.W moim D70s zawiesiło się lustro w górnym połozeniu.Po powtórnym naciśnięciu spustu migawki lustro opadło.Sytuacja powtarzała się ok 20 razy po kolei i to z różnymi obiektywami.I nagle wszyskto wróciło do normy.Naprawde nie wiem co o tym myśleć.Podobną sytuacje miałem zaraz po zakupie(10 miesięcy temu) tylko 2 razy.A tu wczoraj ...niespodzianka...Co robić? Oddać do serwisu czy czekać do nast.razu??nie wiem...
Maciek321
26-08-2007, 01:36
(...) opuscilem lustro i niestety od tego czasu na gornym ekranie caly czas miga err. mechanizm podnoszenia lustra i migawka dziala - po nacisnieciu spustu slychac dzwiek mechanizmu jednak zdjecie nie rejestruje sie na karcie. (...)
pozdr
Jesli nastepnym razem zdazy Ci sie cos takiego, wyjmij akumulator na noc (nikon w instrukcji pisze o 24h) potem załóż go wszystko powinno wrócic do normy. Nie wiem czemu, ale po czyszczeniu matrycy w swojej D50 mialem to samo.
a wiec wrocilem z wakacji, po tym zawieszeniu zrobilem ok 250 zdjec bez zadnego problemu, w domu znowu podnioslem lustro zeby dmuchnac w matryce (uparcie odkladam oddanie aparatu do serwisu na gruntowne czyszczenie) i wcale nie o dziwo po tej operacji wyskoczyl error - w 100% analogiczna sytuacja jak wczesniej. specjalnie sie tym razem nie przejalem tylko wyjalem baterie i schowalem aparat do plecaka na noc (zawiesil sie wieczorem), rano wszystko wrocilo do normy. o co moze chodzic?
pozdr
może softwerowo coś sie pierniczy??
ile może kosztować wgranie nowego softu albo chociaż zdiagnozowanie body??
na szczescie dosc rzadko uzywam tej funkcji wiec nie przeszkadza mi jakos bardzo ta usterka a wizja oddania korpusu do serwisu na niewiadomo ile czasu srednio mi sie usmiecha...
puchbeary
04-09-2007, 18:47
W podobnej sytuacji jest moje body - zdarza mu się zawiesić lustro raz na 100-200 zdjęć. Kontaktowałem się z serwisem i miła pani powiedziała mi że jak wyślę to technicy pstrykną 10-15 razy i jeśli usterka się nie pojawi odeślą body jako sprawne. Radziła czekać aż padnie definitywnie. I tak sobie czekam ... już mi miesiąc temu minęła gwarancja a ja wciąż czekam.
tak sobie czekam ... już mi miesiąc temu minęła gwarancja a ja wciąż czekam.
...widzisz, Jakubie, jak Cię ładnie spławili...? :)
puchbeary
04-09-2007, 20:09
Ale z drugiej strony jaką miałem alternatywę ? Wysłać do nich i po miesiącu otrzymać body w którym i tak nikt nic nie zrobił. Walka z wiatrakami ..