Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: zepsute d50(?)

Domyślnie zepsute d50(?)

witam, przejrzalem pobieznie forum ale nie znalazlem takiego tematu. dzisiaj rano podnioslem lustro w d50, dmuchnalem zeby sprobowac usunac pylek z matrycy, opuscilem lustro i niestety od tego czasu na gornym ekranie caly czas miga err. mechanizm podnoszenia lustra i migawka dziala - po nacisnieciu spustu slychac dzwiek mechanizmu jednak zdjecie nie rejestruje sie na karcie. mozna obejrzec zrobione wczesniej zdjecia i wejsc do menu a poza tym aparat nie reaguje. nie da sie uzyc opcji podnoszenia lustra. probowalem z roznymi obiektywami, kartami i bateriami, niestety bezskutecznie. da sie cos z tym zrobic czy pozostaje serwis? sytuacja jest krytyczna - jestem 1 dzien nad morzem...
    pozdr

Domyślnie

Próbowałeś resetu?
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

w sensie trzymania klawiszy z zielona kropka? jesli tak to aparat nie reaguje...

Domyślnie

Nie, na spodzie aparatu znajdziesz przycisk reset, (zajrzyj do instrukcji)
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Migawka do wymiany, miałem coś takiego, naciskasz spust i wydobywa się okropny dzwięk jakby cały mechanizm się "łamał" , pozostaje tylko serwis, czas naprawy 3tygodnie.

ps.
    ile nacykałeś fot??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Luboń /k. Poznania

Domyślnie

czyli nie jestem sam... mój aparat właśnie na to zachorował i od tygodnia leży w serwisie właśnie dziś stoczyłem wojne z pracownikami Nikona, połowa na urlopie, maile wracają do mnie, 3 godziny na telefonie żeby się do nich dodzwonić, ale w końcu się udało... i co usłyszałem? przynajmniej (w bardzo optymistycznych warunkach) 3 tygodnie, nie pomogły zaświadczenia, że to narzędzie pracy zarobkowej itp... czekam na swoją kolej

A swoją drogą, nie wiem, czy to pisać. Dowiedziałem się od Pana serwisanta, że naprawa kosztuje nawet 250 E jeśli sprzęt nie jest na gwarancji. Moja ważna jest do 4 września więc w całym nieszczęściu miałem sporo... szczęścia Życzę więc Tobie ważnej gwarancji

edit:

wcale to nie musi być migawka do wymiany, z powodu zużycia. W moim przypadku migawka prawdopodobnie jest OK, zepsuty jest system podnoszenia lustra(nie wiem czy to dobrze nazwałem) - przynajmniej wg wstępnej opinii z serwisu.
    Ostatnio edytowane przez paweltop ; 20-08-2007 o 14:01

Domyślnie

Jestem przekonany, że zostanie wymieniony caly mechanizm migawki oraz wyczyszczą Ci wszlekie mechanizmy (matryca, lustro, matówka). Tylko teraz jest taka sprawa sprawdż czy teraz wszystko oprócz tej twojej awarii działa. Ja wysłałem im po wymiane migawki a wróćił z rozwalonym silniczkiem AF

Domyślnie

Sprawdz czy masz otwartą całkowicie migawkę po podniesieniu lustra (jak do czyszczenia) - widac wtedy filtr+matryca, jeśli wystają lamelki migawki to można spróbować je zamknąć - charakterystyczny dźwięk, lustro wykonuje kilka szybkich klapnięć i wyskakuje errr inie zapisuje zdjęcia.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Też miałem taki problem, przeszło mu samo po 2 dniach i jest dobrze, nie oddawałem do serwisu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nan0 Zobacz posta
    Też miałem taki problem, przeszło mu samo po 2 dniach i jest dobrze, nie oddawałem do serwisu
    no wlasnie po ok 15 godzinach od stwierdzenia awarii aparat sie odwiesil i na razie wszystko jest ok. mam nadzieje ze migawka jeszcze pozyje bo aparat juz nie jest na gwarancji, zrobione ok 10tys zdjec, do tej pory raz sie zawiesil kolo 6 tysiaca ale pomoglo wyjecie baterii. wizja oddania nikona do firmowego serwisu lekko mnie przeraza...
    pozdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów