Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-135
Czy ktoś z posiadaczy spotkał sie z podobnym efektem jak ten poniżej w prawym górnym rogu? Występuje zawsze przy ogniskowej 18mm i zbliżonych. Czy można sobie jakoś z tym poradzić (przymykanie przysłony średnie daje efekty)? może trzeba to serwisowo jakoś ustawić? Co radzicie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/4840/dsc0088uc3.jpg)
Zdejmij UV-ke :)
myślisz, że to uv? poważnie? czemu?:)
Sprawdź. Potem narysuj sobie obiektyw, w przekroju, zobacz jak wpada światło, a następnie dorysuj z przodu swoją UV-kę. Zobacz co się dzieje z częścią światła.
Choć to nieco dziwne, że tylko w jednym rogu tak jest. Jeśli zdjęcie UV nie pomoże, to może być krzywo wklejona matryca, jakiś syf w środku body, jakiś syf na obrzeżu którejś soczewki itp.
A może masz osłonę przeciwsłoneczną i jest niedokręcona?
wlasiukk
18-08-2007, 22:49
albo to palec - też mi się czasem łapie na 18 ;)
peter176
20-08-2007, 21:55
Mam pytanie kupiłem pare dni temu nikona d80 z obiektywem 18-135mm i zauważyłem że jak robię zdjęcia w pomieszczeniach to na wielu zdjęciach odchodząc nieznacznie centralnie zaczynają się bardzo wykrzywiać obiekty które normalnie są proste. Czy to taka uroda tego obiektywu? czy gdybym kupił d80 z obiektywem 18-70 ( o którym mówią że jest najlepszy z tych 3 dostępnych w standardzie: 18-55, 18-70, 18-135) to by miał mniejsze zniekształcenia. Do tej pory używałem przez 13 lat minolty dynax 300si (kliszowy) i nie dawał aż takich znieksztsałceń ( mam oba aparaty i nawet dziś porównywałem). Poradźcie czy będzie różnica w tym obiektywie ( 18-70) bo jeszcze mam parę dni na wymianę sprzętu bez problemu.
Z góry dziękuję
peter176
20-08-2007, 21:57
Mam pytanie kupiłem pare dni temu nikona d80 z obiektywem 18-135mm i zauważyłem że jak robię zdjęcia w pomieszczeniach to na wielu zdjęciach odchodząc nieznacznie centralnie zaczynają się bardzo wykrzywiać obiekty które normalnie są proste. Czy to taka uroda tego obiektywu? czy gdybym kupił d80 z obiektywem 18-70 ( o którym mówią że jest najlepszy z tych 3 dostępnych w standardzie: 18-55, 18-70, 18-135) to by miał mniejsze zniekształcenia. Do tej pory używałem przez 13 lat minolty dynax 300si (kliszowy) i nie dawał aż takich znieksztsałceń ( mam oba aparaty i nawet dziś porównywałem). Poradźcie czy będzie różnica w tym obiektywie ( 18-70) bo jeszcze mam parę dni na wymianę sprzętu bez problemu.
Z góry dziękuję
Jak się wsawia zdjęcia to bym pokazał ten efekt
a po co aż dwa razy, weź Sigmę 17-70 a będziesz napewno zadowolony, torochę droższa od nikora ale szersza 1mm :) i jaśniejsza
peter176
21-08-2007, 01:26
Pomyliłem się i chciałem coś dopisać i wyszło 2 razy. Dzięki za podpowiedź, ale tu gdzie mieszkam ( w UK) mogę jutro pójść do sklepu i albo oddam cały kit który kupiłem i wezmę coś innego. Może wziąść samo bady d80 i obiektyw sigmy. Podpowiedcie jak zachowuje się kit'owy obiektyw nikona 18-70 - czy będą takie sameefekty jak wcześniej opisałem. Proszę o wytłumaczenie dlaczego z tym obiektywem co mam ( 18-135) wychodzą takie zniekształcenia na krawędziach zdjęć.
Dzięki
To zdjęcie wogule nie ma ostrości, kolory ładne, jak już się uparłeś na Nikora to pomyśl o 18-200 VR
pioter m
21-08-2007, 19:00
Ten obiektyw to tani plastik. Nie dziwi, ze moze sie wykrzywiac. O dziwo w srodku jest znosnie. Kup cos porzadnego, a to oddaj. Sigma 17-70 moze byc, 18-50 tez nie jest zla. Tamron 17-50.
Ten obiektyw ma tez spora dystorsje, dlatego te obiekty na brzegu kadru tak sie wykrzywiaja, ale to raczej norma dla takich zoomow.
pitersmak
31-08-2007, 15:46
Miałem ten obiektyw i niestety duża dystorsja eliminuje go z gry. Nie polecam. Poza tym nieobliczalny. Raz zrobi dobre zdjęcie, a raz zepsuje. Jedynie zakres ogniskowej 18-135 jest OK i AF w miarę szybki i celny.