Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nikkor 18-135

Domyślnie Nikkor 18-135

Czy ktoś z posiadaczy spotkał sie z podobnym efektem jak ten poniżej w prawym górnym rogu? Występuje zawsze przy ogniskowej 18mm i zbliżonych. Czy można sobie jakoś z tym poradzić (przymykanie przysłony średnie daje efekty)? może trzeba to serwisowo jakoś ustawić? Co radzicie?
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

pebees
    Gość

Domyślnie

Zdejmij UV-ke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Zdejmij UV-ke
    myślisz, że to uv? poważnie? czemu?
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

pebees
    Gość

Domyślnie

Sprawdź. Potem narysuj sobie obiektyw, w przekroju, zobacz jak wpada światło, a następnie dorysuj z przodu swoją UV-kę. Zobacz co się dzieje z częścią światła.
    Choć to nieco dziwne, że tylko w jednym rogu tak jest. Jeśli zdjęcie UV nie pomoże, to może być krzywo wklejona matryca, jakiś syf w środku body, jakiś syf na obrzeżu którejś soczewki itp.

Domyślnie

A może masz osłonę przeciwsłoneczną i jest niedokręcona?
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

albo to palec - też mi się czasem łapie na 18
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Mam pytanie kupiłem pare dni temu nikona d80 z obiektywem 18-135mm i zauważyłem że jak robię zdjęcia w pomieszczeniach to na wielu zdjęciach odchodząc nieznacznie centralnie zaczynają się bardzo wykrzywiać obiekty które normalnie są proste. Czy to taka uroda tego obiektywu? czy gdybym kupił d80 z obiektywem 18-70 ( o którym mówią że jest najlepszy z tych 3 dostępnych w standardzie: 18-55, 18-70, 18-135) to by miał mniejsze zniekształcenia. Do tej pory używałem przez 13 lat minolty dynax 300si (kliszowy) i nie dawał aż takich znieksztsałceń ( mam oba aparaty i nawet dziś porównywałem). Poradźcie czy będzie różnica w tym obiektywie ( 18-70) bo jeszcze mam parę dni na wymianę sprzętu bez problemu.
    Z góry dziękuję

Domyślnie

Mam pytanie kupiłem pare dni temu nikona d80 z obiektywem 18-135mm i zauważyłem że jak robię zdjęcia w pomieszczeniach to na wielu zdjęciach odchodząc nieznacznie centralnie zaczynają się bardzo wykrzywiać obiekty które normalnie są proste. Czy to taka uroda tego obiektywu? czy gdybym kupił d80 z obiektywem 18-70 ( o którym mówią że jest najlepszy z tych 3 dostępnych w standardzie: 18-55, 18-70, 18-135) to by miał mniejsze zniekształcenia. Do tej pory używałem przez 13 lat minolty dynax 300si (kliszowy) i nie dawał aż takich znieksztsałceń ( mam oba aparaty i nawet dziś porównywałem). Poradźcie czy będzie różnica w tym obiektywie ( 18-70) bo jeszcze mam parę dni na wymianę sprzętu bez problemu.
    Z góry dziękuję
    Jak się wsawia zdjęcia to bym pokazał ten efekt

Domyślnie

a po co aż dwa razy, weź Sigmę 17-70 a będziesz napewno zadowolony, torochę droższa od nikora ale szersza 1mm i jaśniejsza
    Body Nikona D50 + T 17-50 2.8
    moje wypociny http://www.krzysztofspyra.yoyo.pl/

Domyślnie

Pomyliłem się i chciałem coś dopisać i wyszło 2 razy. Dzięki za podpowiedź, ale tu gdzie mieszkam ( w UK) mogę jutro pójść do sklepu i albo oddam cały kit który kupiłem i wezmę coś innego. Może wziąść samo bady d80 i obiektyw sigmy. Podpowiedcie jak zachowuje się kit'owy obiektyw nikona 18-70 - czy będą takie sameefekty jak wcześniej opisałem. Proszę o wytłumaczenie dlaczego z tym obiektywem co mam ( 18-135) wychodzą takie zniekształcenia na krawędziach zdjęć.
    Dzięki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów