PDA

Zobacz pełną wersję : problem z L6...proszę o pomoc

Aga19
15-08-2007, 20:03
Witajcie, jestem po raz pierwszy na tym forum. Trafiłam tu, ponieważ szukam jakiejś rady.

Dostałam nowy aparat Coolpix L6, po niecałym miesiącu przestał działać. Wszystkie funkcje działają oprócz jednej, najwazniejszej - robienia zdjęć. Włączam aparat, naciskam przycisk przytrzymuję i...nic. Pojawiają sie liery AF, obok nich niebieska kropka, lampa błyskowa zaświeca się normalnie. Niestety, zdjęcie nie zostaje wykonane. Próbowałam zarówno z lampą, jak i bez, ale bez różnicy. Kupiłam nowe baterie, sformatowałam kartę pamięci - dalej nic. Ustawienia są w porządku, w trybie auto. Pamięc jest pusta, wszystkie zdjęcia przeniosłam na komputer. Trochę to dziwne, bo normalnie moge go włączyć, przeglądać menu ale zdjęcie zrobić się nie da.
Bardzo proszę o jakąś radę, co może być tego przyczyną? Dodam, że nie upadł, nie uderzył o nic, nie zrobiłam niczego, co mogłoby go uszkodzić. I jak długo może trwać naprawa, jeżeli wyślę do serwisu?

BugsBunny
15-08-2007, 22:51
niebieska kropka? bywa zielona lub czerwona...- przynajmniej tak kiedyś było w coolpixach
wygląda jakby nie zapisywał zdjęć - sformatuj kartę w aparacie albo sprawdź z inną - może jest felerna albo przypadkiem przesunęłaś ząbek zabezpieczenia przed zapisem

Aga19
16-08-2007, 10:32
Sformatowałam już kartę pamięci (SD), mogę spróbować kupić nową kartę...Ale nawet jeżeli ta jest felerna, to przecież aparat powinien zapisać choćby kilka zdjęć w swojej pamięci. Ta pamięć jest niewielka, ale na 1-2 zdjęcia powinno wystarczyć, a tu nic...
Zamierzam wysłać aparat do serwisu Nikona, jest jeszcze na gwarancji. Niestety słyszałam niezbyt dobre opinie na ten temat, np. że czeka się 2-3 miesiące na powrót aparatu. Mam dowód zakupu, natomiast karta gwarancyjna nie jest wypełniona, dostałam ten aparat w prezencie, był zakupiony w Niemczech, więc nie mam mozliwości aby pójśc do sklepu i poprosić o jej wypełnienie, tzn wpisanie daty zakupu itd. Czy w takiej sytuacji wystarczy, że prześlę im dowód zakupu (paragon), wydany za granicą?

BugsBunny
16-08-2007, 14:56
jeżeli usterka potwierdzi się z inną kartą, to lepiej skorzystaj z usług serwisu niemieckiego - będzie szybciej, ktoś pisał że bez problemu można się z nimi porozumieć mailowo po angielsku
dowód zakupu jest najważniejszy, od daty sprzedaży liczy się gwarancja, żółtą kartę międzynarodową zapewne masz

Nikon Service Point Berlin
Reginhardtstr. 34

13409 Berlin
Tel 030-4615081
Fax 030-4660 83 14
www.nikon-berlin.de (http://www.nikon-berlin.de/)
[email protected]

neo_11
17-08-2007, 18:52
a ja oddałem swojego nikona l2 do foto tronika: www.foto-tronik.pl i po 3 dniach miałem wyczyszczony obiektyw za nie wielką cenę więc nie wiem czy bedzie szybciej wysyłając za granicę, lepiej jest poszukac innego dobrego serwisu niz nikon polska

Aga19
18-08-2007, 12:20
Pewnie lepiej, ale wtedy musiałabym zapłacić za naprawę...Sądząc z problemu, to może byc coś poważnego a więc i koszt naprawy może by spory, a w serwisie Nikona muszą mi go naprawić za darmo (mam go dopiero od miesiąca więc jest na gwarancji...). Poza tym mieszkam w małym mieście, nie ma tu żadnego serwisu więc i tak musiałabym go wysyłać lub gdzieś jeździć w tym celu.

neo_11
19-08-2007, 12:55
sory ale nie doczytalem ze masz gwarancje
jezeli juz ja posiadasz to smialo wysylaj na postepu 14 do Wa-wy
pozdrawiam

Aga19
20-08-2007, 21:47
I chyba tak zrobię...Najwyżej poczekam 2 miesiące na jego powrót, ale trudno :D