Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie problem z L6...proszę o pomoc

Witajcie, jestem po raz pierwszy na tym forum. Trafiłam tu, ponieważ szukam jakiejś rady.

Dostałam nowy aparat Coolpix L6, po niecałym miesiącu przestał działać. Wszystkie funkcje działają oprócz jednej, najwazniejszej - robienia zdjęć. Włączam aparat, naciskam przycisk przytrzymuję i...nic. Pojawiają sie liery AF, obok nich niebieska kropka, lampa błyskowa zaświeca się normalnie. Niestety, zdjęcie nie zostaje wykonane. Próbowałam zarówno z lampą, jak i bez, ale bez różnicy. Kupiłam nowe baterie, sformatowałam kartę pamięci - dalej nic. Ustawienia są w porządku, w trybie auto. Pamięc jest pusta, wszystkie zdjęcia przeniosłam na komputer. Trochę to dziwne, bo normalnie moge go włączyć, przeglądać menu ale zdjęcie zrobić się nie da.
    Bardzo proszę o jakąś radę, co może być tego przyczyną? Dodam, że nie upadł, nie uderzył o nic, nie zrobiłam niczego, co mogłoby go uszkodzić. I jak długo może trwać naprawa, jeżeli wyślę do serwisu?

Domyślnie

niebieska kropka? bywa zielona lub czerwona...- przynajmniej tak kiedyś było w coolpixach
    wygląda jakby nie zapisywał zdjęć - sformatuj kartę w aparacie albo sprawdź z inną - może jest felerna albo przypadkiem przesunęłaś ząbek zabezpieczenia przed zapisem
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Sformatowałam już kartę pamięci (SD), mogę spróbować kupić nową kartę...Ale nawet jeżeli ta jest felerna, to przecież aparat powinien zapisać choćby kilka zdjęć w swojej pamięci. Ta pamięć jest niewielka, ale na 1-2 zdjęcia powinno wystarczyć, a tu nic...
    Zamierzam wysłać aparat do serwisu Nikona, jest jeszcze na gwarancji. Niestety słyszałam niezbyt dobre opinie na ten temat, np. że czeka się 2-3 miesiące na powrót aparatu. Mam dowód zakupu, natomiast karta gwarancyjna nie jest wypełniona, dostałam ten aparat w prezencie, był zakupiony w Niemczech, więc nie mam mozliwości aby pójśc do sklepu i poprosić o jej wypełnienie, tzn wpisanie daty zakupu itd. Czy w takiej sytuacji wystarczy, że prześlę im dowód zakupu (paragon), wydany za granicą?

Domyślnie

jeżeli usterka potwierdzi się z inną kartą, to lepiej skorzystaj z usług serwisu niemieckiego - będzie szybciej, ktoś pisał że bez problemu można się z nimi porozumieć mailowo po angielsku
    dowód zakupu jest najważniejszy, od daty sprzedaży liczy się gwarancja, żółtą kartę międzynarodową zapewne masz

Nikon Service Point Berlin
    Reginhardtstr. 34

13409 Berlin
    Tel 030-4615081
    Fax 030-4660 83 14
    www.nikon-berlin.de
    [email protected]
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

a ja oddałem swojego nikona l2 do foto tronika: www.foto-tronik.pl i po 3 dniach miałem wyczyszczony obiektyw za nie wielką cenę więc nie wiem czy bedzie szybciej wysyłając za granicę, lepiej jest poszukac innego dobrego serwisu niz nikon polska

Domyślnie

Pewnie lepiej, ale wtedy musiałabym zapłacić za naprawę...Sądząc z problemu, to może byc coś poważnego a więc i koszt naprawy może by spory, a w serwisie Nikona muszą mi go naprawić za darmo (mam go dopiero od miesiąca więc jest na gwarancji...). Poza tym mieszkam w małym mieście, nie ma tu żadnego serwisu więc i tak musiałabym go wysyłać lub gdzieś jeździć w tym celu.

Domyślnie

sory ale nie doczytalem ze masz gwarancje
    jezeli juz ja posiadasz to smialo wysylaj na postepu 14 do Wa-wy
    pozdrawiam

Domyślnie

I chyba tak zrobię...Najwyżej poczekam 2 miesiące na jego powrót, ale trudno

Uprawnienia umieszczania postów