PDA

Zobacz pełną wersję : d200 na wyprobowanie

kkosecki
15-08-2007, 18:21
Witam.Czy macie jakieś pomysły jak mógłbym w krakowie dostać w ręce d200 na jakąś 1h aby wypróbować ten aparat przed zakupem .Mam od 2 lat d50 i czuje ze czeka mnie zmiana body.Chciałbym w naturalnym oświetleniu postrzelać jakieś próbki.Wiem że w sklepach mogę ew.pobawić się body ale sklepy są dość ograniczone plenerowo.Jakieś sugestie??
Pozdrawiam!

mkwiek
15-08-2007, 19:06
Witam.Czy macie jakieś pomysły jak mógłbym w krakowie dostać w ręce d200 na jakąś 1h aby wypróbować ten aparat przed zakupem .Mam od 2 lat d50 i czuje ze czeka mnie zmiana body.Chciałbym w naturalnym oświetleniu postrzelać jakieś próbki.Wiem że w sklepach mogę ew.pobawić się body ale sklepy są dość ograniczone plenerowo.Jakieś sugestie??
Pozdrawiam!
wspólny plenerek :)
jakoś niedługo mam nadzieję uda się nam wybrać znowu gdzieś. a ostatnio były dwa d200 :)

Nemeth
15-08-2007, 19:41
Bierz bez probowania ;)
Przesiadlem sie pare dni temu z D50 i ... niebo a ziemia :)

wiktor.bakiewicz
15-08-2007, 20:55
Bierz bez probowania ;)

Potwierdzam!! skok o milion lat do przodu

puchbeary
15-08-2007, 22:03
szkoda że mnie cholera przed dokonaniem tego skoku powstrzymuje pustynny charakter mojego portfela :(

pafelek
15-08-2007, 22:08

Mam d50 i mam ochote sie przesiasc wybor poadl na d80 ale teraz tez sie zastanawiam nad d200 tylko nie wiem czy warto doplacic prawie 2000 zl za to ?

BugsBunny
15-08-2007, 22:10
na pewno nie teraz, tuż przed premierą następcy - drożej już nie będzie

skulinski
15-08-2007, 22:23
Nie sledze tego zbytnio....jest jakies info o nadchodzacym nastepcy?

Zbigniew
15-08-2007, 22:24
Do autora wątku - ja miałem podobny dylemat przed zakupem D200 i jeden z kolegów forumowych podrzucił mi na płycie trochę zdjęć na różnych ISO, z różnymi ustawieniami, itp., itd. To mnie utwierdziło w decyzji. Może znajdziesz w okolicy kogoś, kto pomógłby w podobny sposób ? Tak jest łatwiej, niż zabierać komuś puszkę :)

BugsBunny
15-08-2007, 22:32
Nie sledze tego zbytnio....jest jakies info o nadchodzacym nastepcy?
tak, w długaśnym wątku o nowościach

Do autora wątku - ja miałem podobny dylemat przed zakupem D200 i jeden z kolegów forumowych podrzucił mi na płycie trochę zdjęć na różnych ISO, z różnymi ustawieniami, itp., itd. To mnie utwierdziło w decyzji. Może znajdziesz w okolicy kogoś, kto pomógłby w podobny sposób ? Tak jest łatwiej, niż zabierać komuś puszkę :)
Zbigniew, a ja się cały czas zastanawiam co jest innego w zdjęciach z D200, czego nie miałeś w D80? bo korpusy różne - ok, praca światłomierza inna :wink:, ale matryca w zasadzie identyczna i identyczne NEFy; w jaki sposób przekonały Cię sample, a nie sam korpus?

Zbigniew
15-08-2007, 22:36
W przypadku D200 chciałem sprawdzić głównie jak mają się sprawy ostrości zdjęć (chodzi głównie o filtr DP) i szumy. Sprawdziłem - okazało się, że nie ma tutaj większych problemów. A reszta zalet to należy już rzeczywiście do korpusu.

wojteh
15-08-2007, 22:56
ja miałem i d50 i d80 teraz d200 i i moja subiektywna opinia jest taka - iz w d200 mam jakby wiekszą głębie - wiekszy zakres tonalny niż w d80 ... a najładniej pod publike działał d50 - piekne jpg i małe szumy ..

downunder
15-08-2007, 23:29
Jak masz finanse to bierz D200, nie ma się w ogóle nad czym zastanawiać. :)

Shihan
15-08-2007, 23:29
Ja też się przesiadłem z D80 na D200, tonalność aparatu rewela, kolory naturalniejsze, lepszy pomiar matrycowy, banki ustawień, szybkostrzelność (robię zdjęcia sportowe) już nie wspomnę o body. Jednak ważne jest też to, jakie masz obiektywy. Bo jeśli nie są wysokokontrastowe, to im bliżej zmierzchu, tym gorzej będzie Ci ostrzył w porównaniu do D80. To cena jaką trzeba ponieść. Zbieram na N 17-55 i tyle. Choć moje zdjęcia są ostrzejsze niż w D80, nawet na takim szkle N 18-200 VR, ale po wyostrzeniu w photoshopie, no i robione w dobrych warunkach. Zawsze wyostrzam i jest żyleta to normalne w tym sprzęcie. W d80 nie trzeba było tego robić. Więc jeśli Ci to nie przeszkadza, to D200. No i już czytałem na tym forum rozpaczliwe posty, pokazane jakieś nieostre zdjęcie i mój D200 nie ostrzy, popsuty a zdjęcie wykonane 18-135 i to na maksymalnym zbliżeniu w dodatku wieczorem. Tak będzie. No i mam nadzieję, że nie należysz do takich osób - mam 18-70 chciałem kupić D80, ale D200 ma lepszą nalepkę, co mam robić - pomóżcie? He he. Kup 17-55 i będzie dobrze.

Zbigniew
15-08-2007, 23:34
wojteh, już nie chciałem pisać o różnicach w obrazowaniu D80 i D200, ale wg mnie jest - lepsze kolory, tonalność, zdjęcia po prostu "żyją". Boję się wyrażania takich subiektywnych opinii, ale wg mnie tak w tym przypadku jest :)

Shihah, ja mam doświadczenia ze szkłami, które mam obecnie, w tym Sigma 30/1.4 i Nikkor 60/2.8 - obydwa z D200 dają ostry, bardzo ładny obrazek. I potwierdzę, tak jak to było już kiedyś pisane na forum, że "jak D200 się ma, to trza dobre szkła" :)

Shihan
15-08-2007, 23:46
A teraz wpływ wielkości aparatu na żonę.

a) D80 bez gripa - spacer z żoną, po spacerze żona chętna.
b) D80 z gripem - spacer z żoną, już w trakcie się boczy i patrzy pod złym kątem.
c) D200 bez gripa - to samo jak D80 z gripem.
d) D200 z gripem - nie ma spaceru i śpisz w innym łóżku.:mrgreen:

Pozdrawiam

Zbigniew
15-08-2007, 23:47
No to nieźle. U mnie D200 bez gripa, a żona nie chce wogóle na spacery chodzić :) :) Mówi mi, że jak zwykle będę zajmował się zdjęciami, a nie spacerem właściwym :razz:

Shihan
15-08-2007, 23:53
Ja kupuję tylko z gripem i nigdy już nie odkręcam.;)

Zorki
16-08-2007, 00:18
A teraz wpływ wielkości aparatu na żonę.

a) D80 bez gripa - spacer z żoną, po spacerze żona chętna.
b) D80 z gripem - spacer z żoną, już w trakcie się boczy i patrzy pod złym kątem.
c) D200 bez gripa - to samo jak D80 z gripem.
d) D200 z gripem - nie ma spaceru i śpisz w innym łóżku.:mrgreen:

Pozdrawiam

Błąd popełniłeś na etapie wyboru żony. Ja swoją poznałem w pracowni fotograficznej, przyszła uczyć się robić zdjęcia. To żona namówiła mnie na cyfrę i to ona zastanawiała się czy nie kupić czasem D80 zamiast D70s. Gdybyśmy mieli więcej kasiory to pewnie myślała by nad D200.
Na pocieszenie powiem Wam, że ma następujące "wady":
- podbiera aparat,
- wtrąca się jak robię fotki,
- nie da się cichcem kupić obiektywu i potem ściemniać, że go już mam jeszcze z dawnych czasów.

Shihan
16-08-2007, 00:28
Błąd? moja nie podbiera aparatu, nie wtrąca się jak robię fotki i dalej myśłi, że sprzęt, który kupiłem kosztował 3 tys. Kto tu zrobił większy błąd? He he.:mrgreen:

jm
16-08-2007, 01:05
Tak zachwalacie tego d200, że chyba sobie kupię...;) zwłaszcza, że ja nie mam żony:)

pafelek
16-08-2007, 14:13
Moj d50 mi nie wystarcza tylko co tak w skrocie moge zyskac dokladajac prawie 2000 zl w porownaniu z d80 ?
Jak wspolpracuje d200 z Tamron 17-50 f2.8 bo takie szkielko posiadam a gdybym sie zdecydowal na d200 to posilam sie kredytem wiec przez jakis czas brak szans na nowe obiektywy :(

qrcze ale mnie nakreciliscie tym d200 wiec teraz doradzcie :-P

Shihan
16-08-2007, 14:53
Tamron - dobry obiektyw, jak na tą cenę. Na photozone, parametrami przewyższa obiektywy z dużo wyższej półki, tu można pewnie się kłócić, ale jak to z Tamronem, musisz trafić na dobry egzemplarz. Wiem, bo kolega ma i źle mu to pracuje. To, że dobrze współpracuje z D50, nie znaczy wcale, że tak będzie z D200.

Borowa
16-08-2007, 15:05
wspólny plenerek :)
jakoś niedługo mam nadzieję uda się nam wybrać znowu gdzieś. a ostatnio były dwa d200 :)

NO mam nadzieje że jakiś plenerek się zmontuje w najbliższym czasie, bo ostatni nie wypalił...
Jeżeli mi się uda być i Tobie również (do kkosecki) to dostaniesz d200 w łapki..

Pozdrawiam
Paweł

harb
16-08-2007, 16:28
witaj kkosecki,mam (jeszcze)bardzo dobry egzemplarz D70s,foki super,pomyslalem dokupie Nikkora 17-55mm2,8 tak tez zrobilem ,roznica pomiedzy kitem a uznanym i drogim obiektywem nie az taka zeby rzucala na kolana,szybka decyzja i zamienilem na D200,porazajaca roznica jakosciowa,obawialem sie troche bo przeciez wielu nawiedzonych pisze ze mydlo ect.z kitem nikkora 18-70 super ostro nawet na jpg,nie mowie o rawach,pomyslalem sobie skoro tak jest z kitem ,to jak bedzie z 17-55 mm2,8 (ponownie do zaprzyjaznionego sklepu) i podpiolem to co niedawno oddalem-jakosc zachwycajaca ,pierwsza sprawa to kontrast ,druga czystosc koloru,szybsze ostrzenie i wszystkie te zlety wymienione wyzej,niestety trzeba bylo oddac (kasa) musze sie pomeczyc jakis czas na kicie,z nim wbrew pozorom nie jest wcale zle,ale w przszlym roku 17-55,na koniec powiem jedno zdanie--TO NIEPRAWDA ZE AMATORZY NIE POTRZEBUJA D200-----D 80 tak ! ale tylko z powodow finansowych ,na D200 warto wziac kredyt

kkosecki
16-08-2007, 17:51
Witam.
I tu właśnie pojawia sie kwestia, iż D50 też można robić świetne zdjęcia itp.D200 oraz inne aparaty z wyższej pułki oczywiście nie gwarantują, że każda fotka z tego body będzie pachnieć artyzmem że aż miło.
D50 sobie zostawiam bo to jest świetny aparat.
Aparat ten sprawdza sie w 100%, wyprobowane koncerty, śluby, imprezy okolicznościowe.Jednak uważam ze jeśli już sie bierze kasiorke za fotki to, z całym szacunkiem, d50 to teraz minimum minimum.Zrobiłem tym aparatem trochę i wiem czego mu brak.Dodam jeszcze ze odkąd zacząłem robić odbitki fotek z D50 to zobaczyłem jakby drugie dno tego wspaniałego aparatu.Dlatego POLECAM róbcie odbitki!!nie pozostawiajcie ich tylko w formacie jpg gdzieś w odmętach płyt dvd.
Pozdrawiam!

DonMaliniacco
18-08-2007, 10:33
No to nieźle. U mnie D200 bez gripa, a żona nie chce wogóle na spacery chodzić :) :) Mówi mi, że jak zwykle będę zajmował się zdjęciami, a nie spacerem właściwym :razz:

Moja zona to systematycznie moja LowePro 5AW woda swiecona kropi.... zlo "wcielone"? czy jak? :)

matka997
18-08-2007, 10:44

no, gdyby d200 miał być ostatnim pro dx to raczej może być drożej
;)

matka997
18-08-2007, 10:57

kup zonie jakiś d70, dzieciom po kompakcie
i bedziesz jedynym, który w domu będzie mówił:
no, na to szkło to nie możemy sobie teraz pozwolić
ale problem spacerów Ci sie rozwiąże
;)

robin102
22-08-2007, 16:19
Sobie poczytałem, pomyślaelm i tak dochodzę do wniosku ,że to jakaś prowokacja używać tamronka 17-50 lub 18-70 z takim korpusem jak D200. Do takiego body trza mieć adekwatną szklarnie żeby to miało sens .Tylko nie mówcie, że pudelkiem od butów też siś da ......

harb
22-08-2007, 18:38
robin 1o2-masz zupelna racje ,bezapelacyjnie do D200 powinien byc dobry obiektyw najlepiej o jakosc 28-70mm2,8 lub dobra stalka ,jednakze w swiecie fotografii cyfrowej dochodzi do bardzo dziwnych czesto niewytlumaczalnych zjawisk,nie tak dawno powrocil watek obiektywu 18-200 ,sledzilem ten watek jak i wiele innych nie zabierajac glosu,otwieralem linki z przykladowymi fotkami z tego obiektywu ktorymi podpierali sie piszacy posty,popatrz z jakimi obiektywami ten obiektyw potrafi zaistniec ,i kto np z moderatorow oraz osob popularnych na forum posiada go w swym skladzie ,we mnie pokutuje stara zasada z fotografii analogowej ,NIEMOZLIWE azeby przy takiej rozpietosci ogniskowej ten obiektyw byl dobry ,a jednak !!! technologia tak prze do przodu ze wiele dawnych sprawdzonych tez upada,wracam do 18-70 nikona ,mysle ze temu obiektywowi brakuje tylko ,przyzwoicie wyzszej ceny tak w granicach 2400zl mialby duza renome i wziecie ,zreszta i tak ma ,jest naprawde wspanialym obiektywem ,oczywiscie nie mozna go testowac z 17-55 czy tez dobrym obiektywem staloogniskowym ,ale do fotografi typowo amatorskiej ,jako zoom spacerowy jest naprawde wysmienity,powiem wiecej- kolega uparl sie i kupil Canona 30D ,chodzi teraz i twierdzi ze aby znalezc tej klasy obiektyw musi zaplacic w granicach 2200-2500.zazdrosci nikonowcom ze firma dala nam taki prezent ,nie bede sie wypowiadal na temat Tamrona bo go nie znam ,aczkolwiek wielu chwali np.17-50mm2,8 choc zastrzegaja sobie ze trafic ,na dobry egzemplarz to loteria ,na koniec dodam tylko tyle ze jestem autentycznym milosnikiem fotografii i dla mnie wydatek 5000 tys ,to duzo wyzeczen dlatego ciesze sie ze pozostawiono mi jakis wybor,do czasu kiedy moze uda sie dozbierac na cos bardziej wyrafinowanego,pozdrawiam wszystkich serdecznie

caral
23-08-2007, 10:08
Ja się miesiąc temu przesiadłem z 7dmio letniego na maxa wysłużonego coolpixa 995 na D200 - mój obiekt westchnień od prawie 2ch lat. Aparat jest przecudowny i dobrze współpracuje z Tamronem 17-50 2.8. Jak po miesiącu używania D200 chwyciłem ponownie 995 to czułem się jakoś "ułomnie" ;] W końcu czuje że mam coś w łapkach porządnego ;] i to mnie bardzo cieszy, tylko żona patrzy z zazdrością gdy czule obejmuje to piękne body i z gracją kręcę pierścieniem ogniskowych. Mam nadzieje że posłuży mi równie długo jak jego poprzednik.
Pozdrawiam

Jacek_Z
24-08-2007, 18:16
Sobie poczytałem, pomyślaelm i tak dochodzę do wniosku ,że to jakaś prowokacja używać tamronka 17-50 lub 18-70 z takim korpusem jak D200. Do takiego body trza mieć adekwatną szklarnie żeby to miało sens .Tylko nie mówcie, że pudelkiem od butów też siś da ......
Nie mitologizuj tak tego body. Fajne jeśli chodzi o ergonomię i funkcje. Ale te 10 MP to nie kres mozliwosci szkieł. Do D40X można podpinać chocby 18-200 i co - sa nieostre?

Adak
25-08-2007, 14:02
Ja kupuję tylko z gripem i nigdy już nie odkręcam.;)

Poczekaj az pojdziesz do serwisu i beda chcieli nr body ;-)

A aporpos tamronow:
Mialem bardzo dobrego optycznie T 28-75/2.8. Ostry na kazdej ogniskowej przu f2.8, ale moze dlatego ze to jeden z pierwsezer serii byl :-) Na D70s i D100 wszystko bylo ok.
Zmienilem puszke na D200 i ostrzenie w ciezszych warunkach stalo sie loteria. Niby trafial, ale nie zawsze. Wygladalo to na jakis ff albo bf, ale na kontrastowych mowtywach zawsze bylo w punkt. Sprzedalem koledze z D70s - nie anrzeka wszystko swietnie. U mnie skonczylo sie na 1755.
Tak wiec testujcie szkla przed zakupem.

prz3mo
25-08-2007, 15:43
Nie mitologizuj tak tego body. Fajne jeśli chodzi o ergonomię i funkcje. Ale te 10 MP to nie kres mozliwosci szkieł. Do D40X można podpinać chocby 18-200 i co - sa nieostre?

No dokładnie, idąc tropem Robina moznaby napisac, ze do D80 tez za słaby jest 18-70 czy owy Tamron 17-50... Co jest bzdurą. Przeciez w D80 i 200 to ta sama matryca bodajże.

caral
27-08-2007, 10:50
Trochę pluje sobie w brodę. Gdy na rynek wejdzie D300 normalną rzeczą jest spadek cen starszych modeli. Jeszcze sie nie orientowałem ile teraz kosztuje D200 ale i tak czuje, że troszku straciłem. Mogłem sie wstrzymać na te kilka miesięcy efff trudno sie mówi i pstryka się dalej ;)
A tera coś zupełnie z innej beczki: powoli się zastanawiam nad kupnem lampy, naturalnym wyborem dla mnie była SB-800 ale Metz Mecablitz 58 AF-1 Digital prezentuje się ciekawie. Jestem trochę laik jeśli chodzi o lampy, więc doradźta coś Towarzysze.

Adak
27-08-2007, 11:06
A tera coś zupełnie z innej beczki: powoli się zastanawiam nad kupnem lampy, naturalnym wyborem dla mnie była SB-800 ale Metz Mecablitz 58 AF-1 Digital prezentuje się ciekawie. Jestem trochę laik jeśli chodzi o lampy, więc doradźta coś Towarzysze.

Jako ze watek nie o tym temacie to doslownie 3 slowa o koniec:
Metze wygaldaja fajnie, szczegolnie te z dodatkowym reflektorem,
Podobno niezle naswietlaja, a reflektorek przedni sprawdza sie super,
Maja ZEROWY serwis w Polsce i dlatego jesli cos sie stanie, to wlasciwie masz lampe w plecy.

harb
27-08-2007, 12:17
zastanow sie dobrze nad wyborem innej firmy,bo SB800 z D200 jest znakomitym duetem ,kazdy Ci to powie ponadto masz wiele rozwiazan systemowych!

caral
27-08-2007, 20:16
Senkju wery macz. Trochę mi sie przejaśnia i sabinka bliższa memu sercu jest. Obawiam się jednak że ewentualny zakup lampochy to kwestia najbliższych kilku miesięcy ;(
Kurcze, zastanawia mnie skąd się bierze pieniądze na takie obiektywy jak N17-55 czy N70-200 VR?? Dla mnie kupno D200 było ogromnym wydatkiem. Owszem gdy pracowałem w US and Dej to zakup droższego sprzętu nie sprawiał większych kłopotów, ale przy polskich zarobkach wyłożenie kilku tysięcy na obiektyw to już stratosfera. Szczególnie że sprzęt nie zarabia na siebie (mam nadzieje, że to się wkrótce zmieni). No i jak przekonać Żonę, że nowy obiektyw jest mi naprawdę, naprawdę potrzebny ;)

Shihan
30-08-2007, 18:05
Napisał Caral

"No i jak przekonać Żonę, że nowy obiektyw jest mi naprawdę, naprawdę potrzebny. "

To proste, daj żonie 5000 tys. zł na drobne wydatki i wtedy możesz sobie kupić N 17-55 i nawet N 70-200 VR i uwierz mi, nie będzie miała zastrzeżeń. :mrgreen:

Przemo
30-08-2007, 19:13
Kurcze, zastanawia mnie skąd się bierze pieniądze na takie obiektywy jak N17-55 czy N70-200 VR?? Dla mnie kupno D200 było ogromnym wydatkiem. Owszem gdy pracowałem w US and Dej to zakup droższego sprzętu nie sprawiał większych kłopotów, ale przy polskich zarobkach wyłożenie kilku tysięcy na obiektyw to już stratosfera. Szczególnie że sprzęt nie zarabia na siebie (mam nadzieje, że to się wkrótce zmieni).
To tylko kwestia wyboru.Możesz wydać 15tys. na rozpadający się samochód i jest ok,ale jakbyś wydał tę kasę na obiektyw to by się wszyscy w głowę pukali:)

Shihan
30-08-2007, 19:35
Bo na obiektywie raczej się nie pojedzie, no i jest dla jednej osoby. A samochodem można już pod kościół z całą rodziną dotelepać się. :-D

caral
30-08-2007, 19:56
Hehe...
Ale kiepsko jest z ta kasą w naszej pięknej Ojczyźnie. Dopiero co dostałem kasę za moje pół etatu a tu przyszło wyłożyć 500zł na szkołę rodzenia. Niestety Żona nie jest skłonna do rodzenia po indiańsku ;D wiec trzeba będzie ostro zaciskać pasa by do narodzin sabinka pojawiła się w mym asortymencie.

Pozdrawiam

Coś czuje, że mój potomek będzie ostro męczony przez Tatusia ;)

Shihan
30-08-2007, 20:11
Gdzieś jest plemię takie, że ona rodzi a on krzyczy. I potem on leży w połogu a ona do pracy. Fajne to nie?

mkwiek
02-09-2007, 13:40
Hehe...
Ale kiepsko jest z ta kasą w naszej pięknej Ojczyźnie. Dopiero co dostałem kasę za moje pół etatu a tu przyszło wyłożyć 500zł na szkołę rodzenia.
nie wiem po co Wam te szkoły rodzenia. to zwykły marketing, sposób na wyciągnięcie kasy.

bukowy dziad
02-09-2007, 13:49
to forum chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiac:D od pozyczania d200 do szkoly rodzenia:D

caral
02-09-2007, 20:47
Moja Teściowa jest położną z długim stażem i polecała jednak zaliczyć taki kursik.
A co do tematu przewodniego to rzeczywiście trochę dyskusja zboczyła z toru, i moja w tym po części "zasługa" ;)
Pozdrawiam

PS. Nie mogę sie nadziwić D200, wspaniała maszynka. I nie sądziłem, że 4gGB pamięci to wcale nie tak wiele ;D i miejsce szybko topnieje.

harb
03-09-2007, 10:39
PS. Nie mogę sie nadziwić D200, wspaniała maszynka. I nie sądziłem, że 4gGB pamięci to wcale nie tak wiele ;D i miejsce szybko topnieje.

ja rowniez ,juz gdzies kiedys napisalem , na D200 warto wziac kredyt ,a teraz dla wszystkich z ograniczeniami finansowymi ,zaczyna sie szansa kupienia tej maszynki ,bo chyba potanieje