Zobacz pełną wersję : Zbroja na NIKON-a
Widział już to ktoś?:)
http://www.allegro.pl/item222047385_camera_armor_ochrona_aparatu_nowosc_ nikon_d80.html
fajne ale nie wiem czy wszystkimi przyciskami można bez problemu operować
z tą zbroją... drogie to ;/
jestem ciekawy ile kurzu i piachu będzie między gumą a obudową aparatu
po miesiącu..
jednak wole poprostu uważać na swój sprzęt metodą nadzwyczajnej ostrożności
Myślę że to może być ciekawe i praktyczne rozwiązanie na jakieś leśne czy górskie wędrówki, rajdy oraz inne względnie ekstremalne wypady. Nie sądzę aby to było praktyczne na codzień
Koszt 199zł, nie jest tanio ale dla kogoś kto dużo fotografuje w terenie i ceni swój sprzęt to raczej przyzwoita cena
Najlepsza bedzie z kevlaru z tytanowymi wstawkami.
:]
Dajcie spokoj z takimi wymyslami.
legologo
14-08-2007, 11:54
Było kilka razy mówione na forum...
Na początku bardzo spodobało mi się to dziwactwo. Ale po namyśle... Wątpie w ochronę przed kurzem i wilgocią... Nie jest to zwarta konstrukcja.
A co do ochrony przed uderzeniami, to czy silikon tak pochłania enegrie uderzenia. Pewnie trochę daje, np. przed upadkiem z poziomu trzymania na chodnik. A domyślam się, że mało kto będzie to brał na swobodne spacerki. Prędzej w góry i inne ekstremalniejsze miejsca, gdzie IMHO takowa obudowa nie zdałaby egzaminu.
Zajmijcie sie robieniem zdjec, a nie wymyslaniem jakie kolejne dziwactwo sobie do ekwipunku dokupic.
moze sie przydac przy bardzo ekstremalnych warunkach ale wyglada tragicznie
Silikon tej grubsci i o niejednorodnej strukturze nie ochroni przed uszkodzeniami powstalymi po upadku,jedynie przed zarysowaniem obudowy(o ile sam jej nie zarysuje - jesli nie jest idealnie dopasowany wystapi tarcie na krawedziach).
Kurzyc sie bedzie tak samo,wilgoc tez bedzie(nawet wieksza bo sie para skropli na silikonie)
czemu zaslonili stopke od lampy? - akurat np do makro by sie przydala...
Ogolnie - drogie,malo praktyczne,malo skuteczne - ot bajer.
Ogolnie - drogie,malo praktyczne,malo skuteczne - ot bajer.Dokladnie. Bajer, ktory chroniac sprzet jedynie przed zarysowaniem, wizualnie przypomina zaprzeganie armaty do zabicia muchy. Wydaje mi sie jednak, ze i tak ludzie to kupia. Zeby ich sprzet wygladal dziwniej i moze dzieki temu "bardziej profesjonalnie"... ;)
Jak gripy do d50 ktore na 2 akku maja gorsza wydajnosc niz goly aparat na 1;]
Gdzies ostatnio czytalem ze laicy oceniaja "profesjonalnosc sprzetu" po...oslonie przeciwslonecznej hehe
Gdzies ostatnio czytalem ze laicy oceniaja "profesjonalnosc sprzetu" po...oslonie przeciwslonecznej heheNo i przede wszystkim dlugosci obiektywu... ;)
Szkoda że majtek nie wymyślili ,koniecznie z klapką na obiektyw .
Zastosowanie do aktu .
david555
14-08-2007, 12:29
Głupszego pomysłu niż owa zbroja od dawna już nie widziałem. Toż to paranoja. Takim 'wynalazkiem' można puszce bardziej zaszkodzić niż ją zabezpieczyć.
Zbigniew
14-08-2007, 13:13
No i przede wszystkim dlugosci obiektywu... ;)
Przypomina mi się film 'Złoto dla zuchwałych', gdzie Shermanom do luf spawali kawałek rury, aby Niemcy myśleli, że to większy kaliber. A podczas bitwy głośno puszczali muzykę i strzelali pociskami wypełnionymi farbą :)
czego to ludzie nie wymyślą!?, ja po prostu wole moje cudo owinąć w ręcznik i focić hehe
Nad przydatnością można dyskutowac, ale cena zabija. W detalu to coś powinno kosztować nie wiecej niż 30zl.
adamturek
14-08-2007, 21:00
Ja sądzę, że jak się przybajerza samochody aby podrywać laski, to może też ta "zbroja" wyszła po to, aby laski na aparat podrywać :)
co ciekawe są amatorzy na to gów..
koszt tego silikonowego kondoma ( nieszczelnego na dodatek :twisted: ) przekracza granice przyzwoitości
no coż ale zawsze znajdzie się ktoś naiwny ...
Mnie też osobiście się niepodoba,chociaż by mi się przydala na wyprawy wędkarskie a tam czasami latwo o uszkodzenie sprzętu.
Ale panowie ta zbroja ma dwa pozytywne aspekty.Pierwszy to że będziemy mieli mniejszy problem z slawetną odklejającą się gumą z D200 bo niebędziemy jej widzieć;-)
Drugi pozytywny aspekt to zastosownie tej obudowy gumowej do zakamuflowania aparatu na wyjazd np.do ameryki srodkowej,nie trzeba calego korpusu oklejac jakimiś taśmami czy plastrami.A po powrocie męczarnia bo klej zostal na body i problem z zlikwidowaniem jego.
Myślę że to może być ciekawe i praktyczne rozwiązanie na jakieś leśne czy górskie wędrówki, rajdy oraz inne względnie ekstremalne wypady. Nie sądzę aby to było praktyczne na codzień
Koszt 199zł, nie jest tanio ale dla kogoś kto dużo fotografuje w terenie i ceni swój sprzęt to raczej przyzwoita cena
dokładnie, jak piszesz! Kiedy zobaczyłem to pierwszy raz, to się "obśmiałem", ale po "głębszym ' zastanowieniu" i kilku stuknięciach aparatem w skałkę wydaje mi się, że to ma sens na wędrówkach
kronos28
14-08-2007, 22:23
do ochrony przed deszczem - polecam reklamówkę z lidla i dwie gumki do przymocowania - zdaje egzamin świetnie
do ochrony przed upadkiem - polecam uważać na sprzęt a nie traktować go jako pobijak do gwoździ....
Wyjdzie taniej i nawet w zasadzie wygodniej
david555
14-08-2007, 22:31
dokładnie, jak piszesz! Kiedy zobaczyłem to pierwszy raz, to się 'obśmiałem', ale po 'głębszym zastanowieni' i kilku stuknięciach aparatem w skałkę wydaje mi się, że to ma sens na wędrówkach
Szczególnie jak Ci zatrzyma wilgoć między korpusem, a onym pancerzem. Zanim się coś zastosuje trzeba wiedzieć jak do tego pomysłu odnosi się producent chronionego wyrobu.;)
utaka.pl
14-08-2007, 22:33
koszmar
pisze, ze chroni przed kurzem, ale najważniejsze części i tak odkryta :)
DObrym marketingiem można każdy badziew ludziom wcisnąć. Jak dla mnie jest to produkt z cyklu tele shop mango, czy coś w tym stylu. Jak ktoś nieostrożnie się obchodzi ze sprzętem to i gumowe majtki mu nie pomogą
Badziewie. Potencalnie może chronić jedynie przed delikatnymi otarciami. Naraża sprzęt na dodatkową wilgoć - tzw. "pocenie się", praktycznie nie chroni przed kurzem, czy deszczem. IMHO najlepiej zainwestować w solidną torbę /plecak fotograficzny i nosić sprzęt na pasku. A jak komuś potrzebny pancerz... D2Xs, F6, itp. Nikon jakoś nie robi takich cudactw. Pozdrawiam.
puchbeary
15-08-2007, 00:02
widziałem ten wynalazek na Canonie 20d albo 30D - już nie pomnę który to był. Jedyny plus to taki że aparat lepiej się trzyma - po prostu dłoń sie mniej ślizgała. Poza tym same minusy. Generalnie kolega parę postów wyżej ma rację - bajer obliczony na wrażenie.
Szczególnie jak Ci zatrzyma wilgoć między korpusem, a onym pancerzem. Zanim się coś zastosuje trzeba wiedzieć jak do tego pomysłu odnosi się producent chronionego wyrobu.;)
...nie twierdzę, że jest to "coś fajnego', nie mam też zamiaru tego kupować. Potrafię sobie jednak wyobrazić sytuacje, kiedy wolałbym mieć założony ten "wynalazek" niż być bez niego.
No właśnie...
Co z tym oklejaniem?... Myślę o dalekiej podróży i wiem, że poleca się okleić sprzęt czarną taśmą żeby nie kusił potencjalnych złodziei i nie obijał się po ciasnym pociągu itd.? A czy taka osłona nie zakryłaby sprzętu dostatecznie?
Wiem, że wygląda śmiesznie, a wręcz brzydkie jest jak cholera, ale czy to może być lepsze rozwiązanie od czarnej taśmy klejącej, którą jak ktoś wspomniał podobno trudno jest usunąć? Trochę boję się oklejania obiektywu ...
Ktoś to kupił? A może ktoś ma inny fajny patent?
Co do ochrony przed wodą i kurzem to się zgodzę, że jest do kitu - bo logicznie rzecz biorąc jest; ale co z innymi paskudztwami które mogą nam się przydarzyć w drodze po nieznanych terenach? Czy takie coś może się jakoś sprawdzić?
Choć z drugiej strony... na osoby zainteresowane naszym sprzętem to może zadziałać jakoś magnetycznie - ja włożę tam swojego "zwykłego" d40x, a wtedy wyglądem w oczach laików będzie przypominał coś "profesjonalnego" i może tym bardziej zwracać na siebie uwagę... no nie wiem... tak też bym nie chciała...
Pozdrawiam
Maja
david555
17-08-2007, 20:52
Zamaskuj taśmą tylko napisy firmowe tj. NIKON itp. i nie baw się w takie futerały. Na złodzieja nie ma skutecznego sposobu i jeśli się zna na rzeczy, to rozpozna 'ciałko' nawet w silikonowej 'koszulce'. Szkoda na to pieniędzy. A klej z taśmy doczyścisz, nie jest to żaden problem.