PDA

Zobacz pełną wersję : D40 i 50/1,8

saboteur81
14-08-2007, 10:24
Zbieram podpisy pod petycja do Nikona żeby wypuścili 50/1,8 SWM :)

legologo
14-08-2007, 10:57
Podpisuje się.

fireboy
14-08-2007, 11:05
Również podpiszę się pod petycją ziomala :)

m@riusz
14-08-2007, 12:02
Ja także się podpisuje!!!!!!

jarecky
14-08-2007, 12:11
To może od razu 30 zamiast 50 ;)

david555
14-08-2007, 12:27
Funkcjonuje już w sieci kilka petycji do firmy NIKON, ale wspomniana firma ma je tam, gdzie słońce nie dochodzi. Szkoda się pocić.

saboteur81
14-08-2007, 14:08
:/

pdzran
14-08-2007, 14:18
Ja nie powiedzialbym, ze Nikon akurat te petycje ma gdzies.
Nie po to okroil D40 z silnika, zeby teraz produkowac wszystkie obiektywy w wersji z silnikiem.
Skoro ktos decyduje sie na D40 to ma swiadomosc braku niektorych mozliwosci.

Jak sie decyduje na D80 to nie po to aby pisac petycje do Nikona, zeby w opcji byla obudowa magnezowa.

dogie
14-08-2007, 19:03
Nie po to okroil D40 z silnika, zeby teraz produkowac wszystkie obiektywy w wersji z silnikiem.

...śmiem twierdzić, że właśnie nowe obiektywy Nikona będą właśnie tylko z silnikiem, Sigma już uzbroiła w HSM znane i lubiane obiektywy do Nikona. Zastanawia też wypuszczanie obiektywów pełnoklatkowych, czyżby FF?

Myślę też że konserwatyści będą musieli przeboleć brak górnego wyświetlacza... ale to tylko takie moje gdybania...

Pozdrawiam.

MarzycielPL
14-08-2007, 19:09
Podpisuje sie :)

prz3mo
14-08-2007, 19:12
Po pierwsze jesli to ma byc na powaznie to niech autor tematu stworzy jakąś strone www, gdzie takie wpisy by mozna było dawac, a nie w temacie na forum... Bo tu to bedzie tylko miejsce by nabić sobie posta...

Po drugie mysle, ze taka petycja nie jest potrzeba bo moim zdaniem Nikon cos takiego niedługo wypusci na rynek...

ps. Ja w ogole w takie akcje nie wierze... Zreszta juz chyba jest cos takiego - petycja uzytkownikow D50 o nowy firmware... I co? i nic :)

blekota
14-08-2007, 20:08
będzie jak w Canonie jest od dawna

kronos28
14-08-2007, 22:26
nie podpisuje się bo będzie pewnikiem większa :mrgreen:

puchbeary
15-08-2007, 00:05
szkoda transferu. jak do tej pory takich akcji to forum zaliczyło wiele - z dużo większym odzewem społeczeństwa forum i ŻADNA nie znalazła ciągu dalszego.

humorekgw
17-08-2007, 18:45
I mój podpis także jest :-)

Jakubas
18-08-2007, 13:46
Oczywiscie w dalszym ciagu D40 to najlepszy aparat pod sloncem, a brak srubokreta to tak naprawde zaden problem... ;)

Sorry, chlopaki, ale nie moglem sie powstrzymac, zeby nie nawiazac do wczesniejszych debat nad D40...

żółto-czarny
18-08-2007, 13:59
szkoda transferu. jak do tej pory takich akcji to forum zaliczyło wiele - z dużo większym odzewem społeczeństwa forum i ŻADNA nie znalazła ciągu dalszego.
Bo trzeba pisać nie do NP tylko walić prosto do centrali z tłumaczeniem na japoński ;-)

david555
18-08-2007, 14:05
Bo trzeba pisać nie do NP tylko walić prosto do centrali z tłumaczeniem na japoński ;-)

A znasz język japoński na tyle, aby taki list dla prezesów NIKON-a był zrozumiały (o ile w ogóle do nich dotrze). Jeśliby faktycznie dotarł, to znając japońską kulturę, reakcja byłaby natychmiastowa. Japończycy bardzo dbają o swój wizerunek, a np. utrata twarzy znaczy dla nich tyle samo co koniec świata.

DXT
18-08-2007, 14:07
david555 chyba mowimy o roznych rzeczach - kultura kulturą ale duze firmy/korporacje funkcjonuja w taki sposob ze na tego typu listy odpowiada jakis pionek z dzialu obslugi klienta;]

david555
18-08-2007, 14:10
david555 chyba mowimy o roznych rzeczach - kultura kulturą ale duze firmy/korporacje funkcjonuja w taki sposob ze na tego typu listy odpowiada jakis pionek z dzialu obslugi klienta;]

Właśnie dlatego napisałem, że o ile w ogóle do nich dotrze i o ile rzeczywiście by dotarł reakcja byłaby taka, jak napisałem wyżej. Takie listy najlepiej jest pisać za pośrednictwem mediów, jako listy otwarte, bo wówczas istnieje prawdopodobieństwo, że władze firmy się tym zainteresują.

BugsBunny
18-08-2007, 14:12

a ja myślę że właśnie dokładnie po to
wszystkie nowe szkła w ostatnich latach to AF-S, i Nikon najwyraźniej powoli wprowadza to, na co Canon zdecydował się już dawno - wszystkie szkła z silnikiem, bo jest to rozwiązanie może nieco droższe, ale pod każdym względem lepsze od dotychczasowego
Podejrzewam więc, że stałki AF-S są tylko kwestią czasu i bez petycji po japońsku

puchbeary
18-08-2007, 14:13
DXT (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5166) ma rację. Nikt decyzyjny tegop nawet nie zobaczy a nawet jeśli to każą problem rozwiązać centrali europejskiej. Nikt ważny nie będzie się przejmował taka petycją.

DXT
18-08-2007, 14:14
Raczej polecenie odgorne wyslania odpowiedzi nr 987498236 na dany adres;]

Przynajmniej tak jest w korespondencji z duzymi firmami architektonicznymi i branzystami - nawet jak sie dopchasz do szefa szefow to i tak odpowiada powolany do tego pracownik standardowym pismem.

david555
18-08-2007, 14:16
Raczej polecenie odgorne wyslania odpowiedzi nr 987498236 na dany adres;]

Przynajmniej tak jest w korespondencji z duzymi firmami architektonicznymi i branzystami - nawet jak sie dopchasz do szefa szefow to i tak odpowiada powolany do tego pracownik standardowym pismem.

Z uporem będę twierdzić, że list otwarty w mediach boli firmy niczym kopniak w d...;)

DXT
18-08-2007, 14:20
Problem polega na tym ze aspiracje do posiadania jasnych stalek w najtanszych korpusach maja mieszkancy biednych,niedochodowych z punktu widzenia korporacji krajach...

Zbigniew
18-08-2007, 14:24
To prawda, odpowiedź byłaby prosta. Chcesz jasne obiektywy, masz po 4-5 tysiaczy na jedną stałkę? No to pewnie masz też pieniądze na korpus - przecież w ofercie firmy są praktycznie same korpusy ze śrubokrętami :)

david555
18-08-2007, 14:25
Problem polega na tym ze aspiracje do posiadania jasnych stalek w najtanszych korpusach maja mieszkancy biednych,niedochodowych z punktu widzenia korporacji krajach...

Może znajdą jakieś ekonomiczne rozwiązanie pozwalające pogodzić jakość NIKON-a z chudością portfela w biedniejszych krajach. Już niektóre obiektywy składane są w Chinach np. 50-tka i droga nie jest, sami przyznacie. Potrzebny jest kompromis. Może i montownie tańszych puszek przeniosą do Chin.

Zbigniew
18-08-2007, 14:27
David, wydaje mi się, że nie można porównywać kwestii produkcji ze sprzedażą. Większość świata również zachodniego produkuje w Chinach, Tajlandii czy Malezji (i krajach takich jak PL, Czechy, Ukraina, które stały się też lokalnymi "tanimi" centrami produkcji).

DXT
18-08-2007, 14:28
Może znajdą jakieś ekonomiczne rozwiązanie pozwalające pogodzić jakość NIKON-a z chudością portfela w biedniejszych krajach. Już niektóre obiektywy składane są w Chinach np. 50-tka i droga nie jest, sami przyznacie. Potrzebny jest kompromis. Może i montownie tańszych puszek przeniosą do Chin.

Tak potrzebny jak tanie lamborgini w Mongolii...Nikon to nie organizacja charytatywna...

david555
18-08-2007, 14:30
David, wydaje mi się, że nie można porównywać kwestii produkcji ze sprzedażą. Większość świata również zachodniego produkuje w Chinach, Tajlandii czy Malezji (i krajach takich jak PL, Czechy, Ukraina, które stały się też lokalnymi "tanimi" centrami produkcji).

Nie porównuj ceny roboczogodziny w Polsce i Chinach, bo jeszcze długo Chiny będą nas z różnych względów wyprzedzać w tej dziedzinie (oczywiście co do najniższych stawek).:) Na tym polu na szczęście nie mamy szans.;)

david555
18-08-2007, 14:34
Tak potrzebny jak tanie lamborgini w Mongolii...Nikon to nie organizacja charytatywna...

NIKON, to nie luksusowy samochód i nie wpadajmy w przesadę. Produkuje tak samo masowy produkt, jak każdy inny producent i stąd potrzebne są kompromisy, bo oni na tych kompromisach w efekcie zyskują, pozyskując dla swoich produktów coraz biedniejsze rynki.

Zbigniew
18-08-2007, 14:35
@ post #30:
Obawiam się, że jednak mamy. Może jest u nas drożej, ale zauważ, że PL jest w UE, a to bardzo dużo daje. Firma zachodnia robi sobie projekt urządzenia np. w Stanach, zleca jego produkcję (np. matryce do LCD) w Chinach czy na Tajwanie, przywozi klocki do nas, u nas robią do tego śrubki, elementy metalowe, całość składają, testują, pakują i kolejny piękny telewizorek czy monitorek trafia do Francji lub Niemiec. A firma cieszy się, bo elementy składowe zrobiła bardzo tanio, złożyła prawie tak tanio, a do tego zaoszczędziła na cłach i innych pierdołach.

Dałem trochę uproszczony przykład, ale nie zdziwiłbym się gdyby Najkon robił podobnie.

david555
18-08-2007, 14:39
@ post #30:
Obawiam się, że jednak mamy. Może jest u nas drożej, ale zauważ, że PL jest w UE, a to bardzo dużo daje. Firma zachodnia robi sobie projekt urządzenia np. w Stanach, zleca jego produkcję (np. matryce do LCD) w Chinach czy na Tajwanie, przywozi klocki do nas, u nas robią do tego śrubki, elementy metalowe, całość składają, testują, pakują i kolejny piękny telewizorek czy monitorek trafia do Francji lub Niemiec. A firma cieszy się, bo elementy składowe zrobiła bardzo tanio, złożyła prawie tak tanio, a do tego zaoszczędziła na cłach i innych pierdołach.

Dałem trochę uproszczony przykład, ale nie zdziwiłbym się gdyby Najkon robił podobnie.

Teoretycznie masz rację, pozostaje jeszcze tylko kwestia jakości takiego produktu, a jak dotąd oprócz większych niż w Azji kosztów montażu, jakość montowanych w Polsce podzespołów nie była marką samą w sobie. Poza tym jakoś dziwnie NIKON bardziej ufa Chińczykom, niż Polakom.

Zbigniew
18-08-2007, 14:48
No ale większość produktów jest tak robiona, że ktoś wytwarza, a inny sprzedaje pod swoją marką. Zawężając do PL i np. rynku podzespołów dla motoryzacji, masz np. Kimball Electronics w Poznaniu, który od lat klepie dla różnych europejskich producentów samochodów elementy elektroniczne, czy np. systemy wspomagania. Albo przykład firmy, która robi pod własną marką - Bury (http://www.bury.com/PL) - producent m.in. systemów nawigacyjnych, które trafiają np. do Porsche i Lexusów.

Wymieniłem może specyficzne firmy, ale, wierz mi, jesteśmy BARDZO atrakcyjnym inwestycyjnie krajem. Nie zdziwiłbym się, gdyby pewnego dnia Nikon zrobił u nas zakładzik, gdzie klepałby lub nawet projektował np. elektronikę lub soft do aparatów.

A i jako ciekawostkę (nie chodzi mi o reklamę, tylko ciekawostka) - http://www.precoptic.pl/ - firma dostarczająca sprzęt Nikona :)

Przepraszam za OT.

david555
18-08-2007, 15:01
Zbigniew, tak jak mówiłem teoretycznie wszystko się zgadza, pozostaje tylko kwestia zaufania firmy NIKON do polskiego kooperanta przy produkcji ich wyrobów. Jak widać, jak dotąd nie skorzystali z tej możliwości znając nasz rynek od podszewki od wielu, wielu lat. Widać ich analitycy mają do Polski jako potencjalnego partnera jakieś zastrzeżenia. Biznes, to biznes, tu nie ma sentymentów.

Zbigniew
18-08-2007, 15:06
Ja dodałbym jeszcze to, że Polska jest dla Nikona prawdopodobnie takim małym robaczkiem na mapie. Cieszyłbym się, gdyby rozpatrywali nas jako Europa Środkowo-Wschodnia, choć pewnie wrzucają nasz region do wspólnego koszyka z całą Europą. Chociaż coraz więcej Nikonów trafia w PL pod strzechy, wartość rynku polskiego jest dla firmy prawdopodobnie wciąż niewielka w porównaniu z zachodnimi.

PS.: Przypomniała mi się akcja z matrycowym pomiarem światła, gdzie Nikon zareagował poprzez agencję PRową, która zbierała od właścicieli aparatów NEFy i wysyłała je do Japonii. Pamiętacie? Było nawet ogłoszenie na forum, że jakiś pan przyjmuje maile z NEFami :) :) Czyli jednak da się. Inna sprawa, że nic to nie zmieniło ...

david555
18-08-2007, 15:13
Czyli zatoczyliśmy krąg i jesteśmy dokładnie w tym samym miejscu.:):):)

Zbigniew
18-08-2007, 15:15
Tak mi się wydaje :) A poza tym, jak się okazuje, debatowaliśmy na temat :) :)

prz3mo
18-08-2007, 15:16
Czyli zatoczyliśmy krąg i jesteśmy dokładnie w tym samym miejscu.:):):)

Tak, przy pomiarze matrycowym w D80, buahahahahahahaha..... :razz:

david555
18-08-2007, 15:40
Zrobiło się wesoło i dobrze.;) Cel został osiągnięty.:)

PiotrW
18-08-2007, 18:08
Oczywiscie w dalszym ciagu D40 to najlepszy aparat pod sloncem, a brak srubokreta to tak naprawde zaden problem... ;)

Sorry, chlopaki, ale nie moglem sie powstrzymac, zeby nie nawiazac do wczesniejszych debat nad D40...

Oczywiście wiadomo nie od dziś, że to najgorszy aparat pod słońcem, a brak śrubokręta to problem wręcz egzystencjalny ... ;)
Sorry, ale ja też nie mogłem się powstrzymać ;) ...

Jakubas
19-08-2007, 00:02
Faktycznie, egzystencjalne rozterki po prostu leja sie strumieniem w tym watku ;)

pxl
19-08-2007, 01:19
Jesli moge wrocic do tematu - bo sam jestem zainteresowany. Wydaje mi sie ze predzej czy pozniej i tak pojawi sie taki obiektyw, ale taka akcja moze cos przyspieszyc, pod warunkiem ze bedzie to odpowiednio zorganizowane.
Musilibysmy stworzyc specjalna strone na ktorej uzytkownicy mogliby sie wpisywac na liste.
Wydaje mi sie ze problem jezykowy w tym momencie problemem nie jest. Angielski jest jezykiem miedzynarodowym, i kazdy rozumie co oznacza pole 'name','surname','email' - wystarczy ze te 3 wypelnia i nie bedzie zle.
Strone oczywiscie trzeba bedzie odpowiednio naglosnic na kazdym wiekszym serwisie fotograficznym(np. grupy flickr-a) czy grupie uzytkownikow Nikona (np. usenet) oraz wyslac to po prostu w siec z nadzieja ze ktos o tym uslyszy (np. Digg). Wtedy i tylko wtedy mozemy myslec o jakimkolwiek sensie tego przediewziecia.
Ze swojej strony moge zaoferowac stworzenie prostej strony i hosting, zastanawiam sie tylko ile podpisow w petycji mozemy zebrac...

Zbigniew
19-08-2007, 01:23
Panowie - idea jest bardzo szczytna i nie chcę jej torpedować, ale to naprawdę nie ma sensu. Jak ma być takie szkło, to na pewno powstanie, a jak nie ma być, to Nikon odpisze Wam, że macie D80, który nie jest odchudzony o śrubokręt. Równie dobrze posiadacze tego ostatniego mogliby pisać petycje o pomiar światła z manualami, ale po co, skoro D200 to ma. Wg mnie te modele są celowo tak zróżnicowane, aby użytkownik "miał za co płacić" :)

PiotrW
19-08-2007, 10:17
Zgadzam sie ze Zbyszkiem...
Nie uważam, aby taka petycja odniosła jakikolwiek skutek, ponadto jestem przekonany, że w bliższej lub dalszej przyszłości w sprzedaży i tak znajdą się odpowiedniki popularnych stałek z wbudowanymi silnikami.
Pamiętajmy, że D40/40X nie tylko w Polsce sprzedaje się jak świeże bułeczki, co z pewnością nakręci sprzedaż tego typu szkieł.
Do tego Nikon, poza bodajże jednym modelem, nie produkuje już mogących konkurować z lustrzankami kompaktów, co w naturalny sposób powoduje konieczność zadbania o segment tańszych/amatorskich lustrzanek.

DXT
19-08-2007, 10:34
Pytanie czy poza krajami 3go swiata w dziedzinie proporcji cen sprzetu do zarobkow ktokolwiek bedzie sie zastanawial nad szklami z gornej polki(bo takimi beda jasne stalki z silnikiem) do najtanszych z mozliwych korpusow...
Wezcie pod uwage ze to sprzet amatorski - pod jego katem nikt nie wymusi produkcji drogiej i wyspecjalizowanej optyki...

PiotrW
19-08-2007, 11:05
A czy 50/1,8 czy też 50/1,4 są szkłami z górnej półki cenowej?... bo rozumiem, że taką miałeś na myśli,
Nie sądzę aby ich odpowiedniki wyposażone w silnik mogły aż tak rażąco odbiegać ceną od swoich pierwowzorów...
Cena korpusu i jego przeznaczenie dla typowo amatorskiego segmentu użytkowników nie ma tu żadnego znaczenia bo chodzi o dużą rzeszę potencjalnych nabywców, na których już czeka Sigma.

Jakubas
19-08-2007, 11:14
Tymbardziej, ze 50 po cropie to malo uzyteczne szklo, i raczej nikt nie bedzie produkowal ww. z mysla o korpusach DX...

Bardziej potrzebna i zarazem bardziej prawdopodobna opcja jest cos w stylu AF-S DX 35/1.4, bo przypominam, ze cala cyfrowa seria Nikona zostala pozbawiona najbardziej podstawowego szkla - jasnego standardu. Do wyboru jest badz ciemniejszy o dzialke AF 35/2 lub manualny AI-S 35/1.4...

A rozpatrujac obiektyw 50/1.8, rozumiem ze nie planujecie wchodzic poki co w pelna klatke, nawet gdyby nikon ja wypuscil...

Zatem za Zbigniewem - odpusccie sobie.

DXT
19-08-2007, 11:35
A czy 50/1,8 czy też 50/1,4 są szkłami z górnej półki cenowej?... bo rozumiem, że taką miałeś na myśli,
Nie sa wlasnie dlatego ze sa starymi konstrukcjami - popatrz na ceny nowszych.Jesli uwazasz ze wypuszcza np 50/1.8 z SWM w cenie 500zl to gratuluje optymizmu...

PiotrW
19-08-2007, 11:39
Nie sa wlasnie dlatego ze sa starymi konstrukcjami - popatrz na ceny nowszych.Jesli uwazasz ze wypuszcza np 50/1.8 z SWM w cenie 500zl to gratuluje optymizmu...

takim optymistą to faktycznie nie jestem ;)