Zobacz pełną wersję : Obiektywy a D200?
krzys123
16-11-2005, 19:49
naszlo mnie takie pytanie czy obiektywy ktore dobrze wypadaja z D70 lub zle moga inaczej wypadac z D200?
co tym sadzicie? :?
Nikt jeszcze nie używał D200 więc to trochę gdybanie :wink: mogą, niemogą :?: Genrelanie to nie ma powodu do tego żeby dobry obiektyw po przykręceniu do D200 zmienił się w kiszkę :wink:
Nie wiem jak to jest w d200 bo nie śledzę jego historii od doboru gwintów w body ( :lol: ) ale d200 ma chyba matrycę również niepełnowymiarową więc raczej obiektywy będą się zachowywac podobnie :] kwestia rozdzielczości matrycy.
Nikt jeszcze nie używał D200 więc to trochę gdybanie
Bluźnisz człowieku :D W ostatni łakcend było całkiem sporo userów tej puszki i to z tego towarzystwa :mrgreen:
Bluźnisz człowieku :D W ostatni łakcend było całkiem sporo userów tej puszki i to z tego towarzystwa :mrgreen:
tak, ale z zabawy pokrętłami :wink:, którą im zafundowano, raczej trudno wyciągnąć wnioski co do współpracy ze szkłami :P
tak, ale z zabawy pokrętłami :wink:, którą im zafundowano, raczej trudno wyciągnąć wnioski co do współpracy ze szkłami :P
1. Sądzisz że dostaliśmy body z dekielkiem i broń boże to zmieniać :?: :mrgreen:
2. Sądzicie że nikon wypuszczając nowe body, odcina sie od tego co zbudował do tej pory i nic nie ma prawa z nową zabawką działać :?: :mrgreen: Litości :!: SLR/DSLR to system.
Pawel Pawlak
17-11-2005, 00:08
Z testów które widziałem, czytałem wynika że różne szkłą różnie współpracują z różnymi modelami DSLRów nikona. Z jednym modelem szkło wypada genialnie, z innym średni itp.
Moje doświadczenia w tym względzie są małe bo ograniczają się do D100, D70 i D2h. Najlepszr rezultaty osiągały moje szkiełak na D2h. różnica polegała na ostrości w całym kadrze, tedencjach do CA itp. Stąd podejrzewam że D200 też może inaczej gadać ze szkiełkami niż D70 :)
1. Sądzisz że dostaliśmy body z dekielkiem i broń boże to zmieniać :?: :mrgreen:
2. Sądzicie że nikon wypuszczając nowe body, odcina sie od tego co zbudował do tej pory i nic nie ma prawa z nową zabawką działać :?: :mrgreen: Litości :!: SLR/DSLR to system.
1. co byście nie dokręcili, nie macie dostępu do wyników :P
2. nie zaraz odciął, ale były, m.in. na tym forum, narzekania ludzi na niektóre szkiełka, że wypadają różnie z różnymi puszkami.
Dostęp do wyników był jak najbardziej. Embargo dotyczy publikacji tych wyników :wink:
2. nie zaraz odciął, ale były, m.in. na tym forum, narzekania ludzi na niektóre szkiełka, że wypadają różnie z różnymi puszkami.
I przeważnie wychodzi że body jest mniej lub bardziej trafione, niestety.
Dostęp do wyników był jak najbardziej. Embargo dotyczy publikacji tych wyników :wink:
toteż napisałem, że nie macie dostępu, a nie że nie mieliście ograniczonego wglądu :P
"sample ogladaliśmy na dość średnim LCD z notebooka i tylko z formatu JPG"*
*-napisał rocznik70 w wątku: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=16311
Poddaje się. Zgadzam się z wami D200 jeszcze nie jest w sprzedaży, a juz wiadomo że do niczego sie nie nadaje i nic z nim nie działa. Kupujcie 5D.
Poddaje się. Zgadzam się z wami D200 jeszcze nie jest w sprzedaży, a juz wiadomo że do niczego sie nie nadaje i nic z nim nie działa. Kupujcie 5D.
Przejrzałem ten wątek raz jeszcze i wg. mnie konkluzja powinna brzmieć: "D200 jeszcze nie jest w sprzedaży i nie wiadomo co z nim jak działa."
Ale oczywiście kup sobie 5D skoro chesz :P :mrgreen:
Kupujcie 5D.
Z tym jeszcze gorzej, bo to FF a więc obiektywy które z nim naprawdę dobrze pracują można pewnie policzyć na palcach jednej ręki. Piszę "pewnie" bo moje dane sięgają tylko 1Ds, który był pod tym względem bardzo wymagający.
Kupujcie 5D.
Z tym jeszcze gorzej, bo to FF a więc obiektywy które z nim naprawdę dobrze pracują można pewnie policzyć na palcach jednej ręki. Piszę "pewnie" bo moje dane sięgają tylko 1Ds, który był pod tym względem bardzo wymagający.
Powiedz to userom Cannona, a zjedzą Cię żywcem. :mrgreen: