PDA

Zobacz pełną wersję : mas babo placek

gattaka
11-08-2007, 23:59
kochani ratunku Juz sam nie wiem co mam wybrac
Przygotowuje sie do kupna lustrzanki. Nie wiem co wybrac zawsze mialem polityke ze sprzet nalezy kupowac na wyrost aby bylo sie czego uczyc.
Obacnie posiadam sony v1. Po glowie chodza mi NIKONY: d40 lub d40x i canon eso 400d Rozwazam rowniez zupelne szalenstwo i mysle o d80 czy moze lepiej wziasc d 70 Powiedzcie mi jak wyglada sytuacja z obiektywami do d 40. Ktos moze polecic jaki sensowny zestaw kit czekam na pomoc
dzieki

jm
12-08-2007, 00:14
Rany!!!
Człowieku, przeedytuj ten post, bo tego się nie da czytać!

gattaka
12-08-2007, 00:29
sory juz

tomett
12-08-2007, 00:44
A wiesz, ze byl taki aparat : D50? Osobiscie bardziej polecam niz D40... +reszta zabawek w zaleznosci od tego jakim "budzetem" operujesz:-P

CynowaKonefka
12-08-2007, 01:14
Dla zajawionych zdjęciami nikony zaczynają się od D50 wzwyż. Czterdziestka to porażka jeżeli myślisz o żąglowaniu szkłami. W tym sprzęcie tylko obiektywy z SWM działąja a całą reszta fajnych i niedrogich sprzętów ze śrubokrętem nie.

Pozdrawiam

PiotrW
12-08-2007, 12:09
I po co zakładasz dwa wątki dotyczące tego samego tematu?...
Ciekawe też na jakiej podstawie mój przedmówca twierdzi, że z D40/40x to porażka bo działają z nimi tylko obiektywy ze śrubokrętem?...Nie będzie działał tylko autofocus, a to różnica.
Wyrokowanie, że ma skreślić D40 czy 40x w sytuacji gdy nawet nie wiadomo do jakich celów autor wątku będzie używał aparatu i czy kiedykolwiek zamierza "kolekcjonować" szklarnię uważam za przesadę.
Czy zdecyduje się na D40/40x, D50, D70s czy D80 to i tak zapewne jako podstawowy obiektyw weźmie 18-55, 18-70czy 18-135 ... wszystkie mają silnik, jeśli będzie chciał dokupić długi zoom to czy wybierze 55-200, czy 70-300 czy uniwersalny 18-200 to każdy również będzie pasował. Do tego jest coraz więcej szkieł Sigmy z silnikiem HSM, a z miesiąca na miesiąc gama tych szkieł będzie się zwiększać.
Pewnie, że jest choćby popularna i niedroga stałka 50/1,8 jak i wiele innych zacnych szkieł, z którymi w przypadku D40/40x nie będzie AF ale większość z typowych pstrykaczy nigdy tych szkieł nie zapragnie.
Określ więc może najpierw swoje potrzeby, skorzystaj z opcji szukaj, później ewentualnie dopytaj na forum ,a wybór stanie się łatwiejszy.

Piotr_ek
12-08-2007, 13:05
Najpierw trzeba zapytać samego siebie co się będzie fotografowało- tu przyznaję rację memu przedmówcy ! Mi D70 w zupełności wystarcza. Zakup samego body to jest pestka - problemy zaczynają się w chwili rozbudowy systemu... a dobre szkła niestety trochę kosztują...

gattaka
12-08-2007, 13:53
Moim celem jest robienie zdjec z wyjazdow, portretow, plenery Mam zamiar zakupic dobre body a stopniowo z czasem rozwijac zasob szkiel. Sprawdzalem jak lezy w reku canon 400d i nikon40x. Narazie wygrywa nikon Bardziej pasujke mi jegoergonomia i wielkosc. Mocno zastanawiam sie czy nie kupic sobie nikona d80. To bylo by zapewne bardzo na wyrost moich umiejetnosc,i skoro obecnie psrtykam sony v-1. Oba aparaty maja swoje +i- Moze powiecie naczym powinenem sie skupic przy oborze body pozdrawiam i przepraszam za zasmiecanie forum to sie juz nie powturzy

biegly
12-08-2007, 18:10
Jakiego zdjęcia nie zrobi D40, od modeli Wyższych??? :)

artfotopolis
12-08-2007, 18:31
nie zrobi 5 kl/sek... np.

PiotrW
12-08-2007, 18:51
fakt...zrobi 3 kl/s,
do tego ma tylko 3 pola AF, brak podglądu GO, bracketingu, nie ma śrubokręta, górnego wyświetlacza i jeszcze kilku innych mniej lub bardziej przydatnych detali...
ale czy to oznacza, że nie zrobisz nim jakiegoś zdjęcia, które zrobisz innym modelem?... a przypomnę, że takie było pytanie...
trzeba jednak oczywiście pamietać, że D40/40x , a D80 czy D200 są robione jednak dla innych grup odbiorców, mających zupełnie inne wymagania jakościowe i oczekiwania

biegly
12-08-2007, 19:55
Chodziło mi o zdjęcie!!!

prz3mo
12-08-2007, 20:19
Dajcie juz spokoj z tymi przepychankami, bo juz rzygać sie chce...

Kyo
12-08-2007, 20:44
d40+18-200 starczy ci na bardzo dlugo, tylko ze cena tego obiektywu jest praktycznie taka sama co d40.
d40 zrobisz tak samo dobre zdjecia jak d50 70 80 czy 200.to zalezy tylko od ciebie.
pozatym, wazniejsze od korpusu sa tez obiektywy.

To ze do d40 pasuja tylko te z silnikiem SWM to nawet i dobrze, sigma teraz wypuszcza nowe wersje swoich szkiel ktore maja silnik i beda wspolpracowac z d40 i z biegiem czasu napewno bedzie ich wiecej. i napewno cie zadowolą.

ok. nie kupisz obiektywow staloogniskowych bez swm. czy tamrona 28-75 itp. Ale tak jak napisales. z czasem bedziesz zmienial korpsu, wiec problemu raczej nie ma.

eos 400 ,nie bawilem sie nim,ale nie lubie 350 d. jakos niczego tam nie ma pod reką. takie moje wrazenie.
ale aparat tak samo dobry jak d40

no a jezeli juz masz pieniazki zeby kupic d80 to kup d80.

martur
12-08-2007, 20:50
mam to co w stopce - dopiero się uczę i uważam, że ten zestaw na początek jest dobry.
pozdrawiam

PiotrW
12-08-2007, 21:17
Dajcie juz spokoj z tymi przepychankami, bo juz rzygać sie chce...

ale jakie przepychanki przemo?...kolega pytał, miałem trochę czasu więc odpowiedziałem... ;)
a, że przy okazji sprostowałem wcześniejsze niepełne moim zdaniem informacje o znanym mi skad inąd D40/40x to może mu tylko pomóc w podjęciu decyzji,

prz3mo
12-08-2007, 21:25
Spoko, tylko ile razy mozna o tym "bić pianę" ? Są tu dziesiatki tematow o cechach d40(x), co zostało wyciete, czego moze brakowac, a czego nie musi itd....itd.... To juz nudne sie staje. Dziwie sie tylko modem, ze nie tną dublujących sie tematow...

PiotrW
12-08-2007, 21:41
tak samo jak i o cechach D80 czy D200 ;)...

prz3mo
12-08-2007, 21:44
tak samo jak i o cechach D80 czy D200 ;)...

ok, moze przesadzam...
Ale nie widzialem takich bojów miedzy innymi modelami, jaka toczy sie miedzy D40(x) a reszta swiata od jakiegos czasu na tym forum..

PiotrW
12-08-2007, 22:01
a kto w zdecydowanej większości wszczyna te jak mówisz "boje" ? ;)...
najwięcej opinii o tych modelach jest od osób, które w stopce mają wpisane coś zupełnie innego i często są to opinie mało obiektywne i poparte jedynie stwierdzeniami typu tej z początku tego tematu, zacytuję tu oryginalną wypowiedź: "Czterdziestka to porażka jeżeli myślisz o żąglowaniu szkłami. W tym sprzęcie tylko obiektywy z SWM działąja a całą reszta fajnych i niedrogich sprzętów ze śrubokrętem nie" albo jednym słowem "kastrat"...żadnych merytorycznych informacji,
i nie piszę tego dlatego, że sam mam D40x bo zauważyłem te opinie już wtedy jak szukałem czegoś dla siebie ...
nie zamierzam też nikogo przekonywać do tego czy innego wyboru ale niech dysponuje przynajmniej obiektywnymi informacjami

prz3mo
12-08-2007, 22:03
a kto w zdecydowanej większości wszczyna te jak mówisz "boje" ? ;)...
najwięcej opinii o tych modelach jest od osób, które w stopce mają wpisane coś zupełnie innego

To tez prawda i gdybym miał D40(x) to bym to olał, a nie wdawał sie w dysputy... :)

KARLOS_vu
12-08-2007, 22:07
cóż jeśli miał bym wybierać między D40 - D40x i Canon 400D - zdecydowanie Canon

Ja bym szedł w kierunku D50 ( ale tu jedynie używkę dostaniesz) więc D70s lub dołożyć i D80
z tego co widziałem jest teraz w zestawie z niezłą SIGMĄ w FOTOJOKER
cóż tyle tematów było już z cyklu CO WYBRAĆ że gdybyś je przeczytał pewnie byś na coś się zdecydował
Ja miałem 2 miesiące temu identyczny dylemat i wybierałem dosłownie między tymi samymi modelami
kupiłem w końcu D80 - wszystko zależy ile kasy chcesz w to wtopić

PiotrW
12-08-2007, 22:20
To tez prawda i gdybym miał D40(x) to bym to olał, a nie wdawał sie w dysputy... :)

i olewam ;)...dziś miałem po prostu za dużo wolnego czasu ;)

ziuteczny
13-08-2007, 10:52
cóż jeśli miał bym wybierać między D40 - D40x i Canon 400D - zdecydowanie Canon

stałem dokładnie przed takim wyborem. Wybrałem jednak d40x ze względu na znacznie lepszy stosunek jakości do ceny w obiektywach u Nikona. Wszystkie moje potrzeby zostaną spełnione przez Sigma HSM 17-70 oraz Nikon 70-300VR. Nie będę potrzebował nic więcej przez najbliższe 5 lat bo oprócz fotografii mam też inne hobby i nie mam ochoty biegać z jakimiś stalkami i tyle.

Troszę żałuję Canona - wcześniej nie pomyślałem o Sigmie 17-70 do niego, która zupełnie by mi pasiła :)). Foty Canon dosyć do mnie przemawiają muszę przyznać. Gorsza tylko ergonomia (nieznacznie) no i wizjer (dość znacznie). Brak tele bo Sigma niekoniecznie - w sensie, że 70-300VR Nikoś kładzie je na łopatki. Za dobre tele można oddać wór kasy :))

Koniec końców jestem zadowolony choć gdyby szkło genuine Canon było tańsze to mój wybor byłby inny. I tyle

KARLOS_vu
13-08-2007, 11:32
miałem tu na myśli raczej możliwości samego BODY - w canon troszkę bardziej zaawansowany
jednak nie samo BODY zdjęcia robi - szkła to temat woda