Zobacz pełną wersję : Monopod
Czy istnieje jakaś alternatywa do monopodu Manfrotto, czy też polecacie tego producenta w tym przypadku?
Jeśli ma ktoś doświadczenia z różnymi głowicami do monopodu, to proszę o wyrażenie opinii na ten temat. Kupować głowice czy dać sobie z nią spokój?
Póki co będę używał body z 70-300VR, w planach jest kupno 80-200. Skorzystam zatem z Twoich rad i wezmę coś z głowicą rewolwerową...
kolega kupił GoldPhoto za około 100 zł i sobie chwali. Podróba manfrotto. To tak proste urządzenie, że chyba nie ma ryzyka zrobienia czegoś nie tak. Ale głowice (o ile trzeba) radzę manfrotto.
(...) Dobry sprzęt (a takim jest zapewne Manfrotto) świetnie służy jako "odstraszacz" różnego rodzaju hołoty w różnych sytuacjach. Taka porządna pała przemawia nad wyraz skutecznie:).
Twoje argumenty są mocne i nie można się z nimi nie zgodzić ;) taka pała niekiedy naprawdę by się przydała hehe
ja uzywam monopodu do panoramowania... mam jakis no name za 30-40zl a wisi na tym zestaw d200+grip +70-200 wiec prawie 3kg i nie narzekam
swego czasu kupiłem Velbon RUP-43 jak myślę to jakaś podróbka Velbona bo kosztował 60pln w sklepie razem z tandetną głowicą kulową na stałe zamocowaną do monopodu - waży 439g ma 4 sekcyjną nogę (spokojnie ponad 160cm po rozłożeniu) super ;)
Na skąpcu Velbon RUP-43 jest za 119zl ;)
Taki ciemny kolorek by mi odpowidał, szkoda że troszkę niski
To ja sie podlacze - jaka jest roznica praktyczna w zaciskach nogi motylkowych i dzwigniowych?
To ja sie podlacze - jaka jest roznica praktyczna w zaciskach nogi motylkowych i dzwigniowych?
Szybkość użycia :)
Szybkość użycia :)
Na korzysc dzwigniowych?
Na korzysc dzwigniowych?
Tak. (zatrzaskowych bym raczej powiedział).
A co powiecie na ten? http://www.allegro.pl/item227215885_monopod_3d_szybkozlaczka_poziomnica_ futeral.html
Warto się bawić, czy od razu dołożyć do markowego?
Jacek B.
22-08-2007, 21:34
przyłączę się do wątki ale pytanie z innej beczki. Z jakimi czasami mozna focić bez pouszenia z monopodem?
A co powiecie na ten? http://www.allegro.pl/item227215885_monopod_3d_szybkozlaczka_poziomnica_ futeral.html
Warto się bawić, czy od razu dołożyć do markowego?
nie warto, kupiłem kiedyś takie cosik i teraz leży i się kurzy. Tandetny plastik i tyle można powiedzieć na ten temat.
Warto dołożyć i kupić coś bardziej solidnego.
darekzaw
24-08-2007, 11:18
Velbon RUP43- max wys.: 164cm - dł. po zł.: 52cm - obciążalność: 5kg - waga: 0,45kg - ok. 150 zł z głowicą kulową
Czy taką głowicę można zdjąć i używać samego monopodu, albo później zamienić na rewolwerową?
JanuszWaw
29-08-2007, 20:59
Velbon RUP43...
Czy taką głowicę można zdjąć i używać samego monopodu, albo później zamienić na rewolwerową?
Mam to. Wydaje mi się, że odpowiedź brzmi: nie. Wynika to z faktu, iż ta sama śruba służy do unieruchamiania obrotu wokół osi monopoda oraz przegubu kulowego. Może można to zrobić "niestandardowo", ale nie próbowałem :( W chwili wolnego czasu zobaczę co z tym da się zrobić.
Pozdr -