Zobacz pełną wersję : ostrosc i itp w d40
zinek2005
11-08-2007, 16:36
po dlugich namyslach zakupilem nikona d40. aparat super, zdjecia moga byc, choc juz widze ze kit nie najlepszy:D ale nie to mnie interesuje. chcialbym sie dowiedziec czy moge jakos ustawic trzy pola autofokusa naraz. bo w aparacie mam do wyboru wyostrzenie albo srodkowego, lewego lub prawego, ale chcialbym zeby trzy mi ostrzylo naraz. i jeszcze jak chodzi o optymalizacje zdjec i ustawienia osobiste, jak ustawione sprawi ze zdjecia beda wyrazne, a nie taki mdle i dopiero po obrobce sa fajne. i bym zapomnial, jesli zdjecie wyszlo przeswietlone lub niedoswietlone, widze to po histogramie, to nalezy zmieniac wartosc ekspozycji, tak? bo czytalem ze jeszcze robi sie cos z migawka, ale nie wiem jak ustawic. z gory dziekuje za odpowiedz na te dziwne pytania.
Trzy pola na raz :shock: wnioskuję, że to twoje pierwsze lustro i przesiadłeś się z kompaktu, gdzie głębia ostrości jest bardzo duża i wszędzie jest ostro. Lustrzanka daje większe pole manewru, kreatywności w operowaniu głębią, radzę więc zajrzeć do instrukcji obsługi i poczytać jakąś książkę o fotografii.
pzdr
sokrates
13-08-2007, 18:18
tak to ci tylko w erze dopasują :-)
a tak serio to 3 pola naraz nie da się.
saboteur81
13-08-2007, 20:25
da sie! ale trzeba mieć 3 egzemplarze d40 :]
a tak w ogóle to sprzedali Ci bez instrukcji?
Wszystko się da...;)
Jak ustawisz w menu "automatyczny wybór pól ostrości" (d80 to ma więc d40 też powinien mieć taką opcję), to czasami się zdarzy, że aparat uaktywni wszystkie trzy pola:))
Tylko po co? Dlaczego chcesz się skazywać na to, aby to aparat za Ciebie wybierał co ma być ostre a co nie??? Ja bym tak nie chciała...
"(...) juz widze ze kit nie najlepszy (...)"
A do czego porownujesz? Moim zdaniem ten obiektyw kitowy wcale nie jest zly... Bez porownania lepszy od wszystkich kompaktow i hybryd, jakie mi sie przez rece przewinely.