Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie ostrosc i itp w d40

po dlugich namyslach zakupilem nikona d40. aparat super, zdjecia moga byc, choc juz widze ze kit nie najlepszy ale nie to mnie interesuje. chcialbym sie dowiedziec czy moge jakos ustawic trzy pola autofokusa naraz. bo w aparacie mam do wyboru wyostrzenie albo srodkowego, lewego lub prawego, ale chcialbym zeby trzy mi ostrzylo naraz. i jeszcze jak chodzi o optymalizacje zdjec i ustawienia osobiste, jak ustawione sprawi ze zdjecia beda wyrazne, a nie taki mdle i dopiero po obrobce sa fajne. i bym zapomnial, jesli zdjecie wyszlo przeswietlone lub niedoswietlone, widze to po histogramie, to nalezy zmieniac wartosc ekspozycji, tak? bo czytalem ze jeszcze robi sie cos z migawka, ale nie wiem jak ustawic. z gory dziekuje za odpowiedz na te dziwne pytania.

Domyślnie

Trzy pola na raz wnioskuję, że to twoje pierwsze lustro i przesiadłeś się z kompaktu, gdzie głębia ostrości jest bardzo duża i wszędzie jest ostro. Lustrzanka daje większe pole manewru, kreatywności w operowaniu głębią, radzę więc zajrzeć do instrukcji obsługi i poczytać jakąś książkę o fotografii.
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

tak to ci tylko w erze dopasują
    a tak serio to 3 pola naraz nie da się.

Domyślnie

da sie! ale trzeba mieć 3 egzemplarze d40 :]

a tak w ogóle to sprzedali Ci bez instrukcji?
    D40 | 18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX | Sandisk Extreme III SDHC | jakiś statyw | w budowie namiot | dużo chęci | mało czasu

Domyślnie

Wszystko się da...
    Jak ustawisz w menu "automatyczny wybór pól ostrości" (d80 to ma więc d40 też powinien mieć taką opcję), to czasami się zdarzy, że aparat uaktywni wszystkie trzy pola)

Tylko po co? Dlaczego chcesz się skazywać na to, aby to aparat za Ciebie wybierał co ma być ostre a co nie??? Ja bym tak nie chciała...
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

"(...) juz widze ze kit nie najlepszy (...)"
    A do czego porownujesz? Moim zdaniem ten obiektyw kitowy wcale nie jest zly... Bez porownania lepszy od wszystkich kompaktow i hybryd, jakie mi sie przez rece przewinely.
    | D40 | AF-S 18-55 | AF-S 18-135 |

Uprawnienia umieszczania postów