PDA

Zobacz pełną wersję : Front i Back Focus - Moja metoda :D

cubix
11-11-2005, 22:39
Witam. Ponieważ odkryłem taką prostą metodę dzięki której możemy zorientować się czy mamy FF lub BF postanowiłem się podzielić. Może się przyda jesli ktoś ma wątpliwości i w tym teście coś mu wypadnie to może kombinować z dalszymi - ten wymaga tylko aparatu i monitora (nie wiem jak z CRT ja robilem na laptopie :P) Otóż ustawiamy monitor pionowo (aby nie był pochylony) i z boku pod sporym kątem robimy fotkę na możliwie dużej przysłonie ostrząc na jakiejś ikonie lub folderze (wśród innych ikon :) ) już na wyświetlaczu w aparacie powinno być widać czy mamy problemy czy nie :D Oto przykład:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img78.imageshack.us/img78/9692/ffbf2hq.jpg)

Może nie jest to jakiś super dokładny sposób ale daje zarys problemu lub jego braku :D

kolaczek
11-11-2005, 22:46
Hehehe :D

Kapitan Planeta
11-11-2005, 22:57
U mnie jest o jeden katalog za daleko :D :D :D

cubix
11-11-2005, 23:10
uuuu to cosik się nie zgadza :D Czyli działa sposób :P

Czacha
12-11-2005, 10:20
U mnie jest o jeden katalog za daleko :D :D :D

Brzmi jak tytul filmu :mrgreen:

W zasadzie przy tej metodzie testowania latwo naprawic ta usterke.
BF - po wykonaniu zdjecia, ogladamy je na lsd w aparacie, i w przypadku stwierdzenia ostrzenia "za obiektem", zmieniamy aranzacje ikon na pulpicie przenoszac je o jedna/dwie/trzy ikonki w zaleznosci od intesywnosci wystepowania zjawiska w lewa strone :mrgreen:
FF - analogicznie.. ino ze w prawo ;)
I po co oddawac sprzet do serwisu, skoro mozna to zrobic samemu w domu? :)

glisek
14-11-2005, 23:37
BF - po wykonaniu zdjecia, ogladamy je na lsd w aparacie, i w przypadku stwierdzenia ostrzenia "za obiektem", zmieniamy aranzacje ikon na pulpicie przenoszac je o jedna/dwie/trzy ikonki w zaleznosci od intesywnosci wystepowania zjawiska w lewa strone :mrgreen:
FF - analogicznie.. ino ze w prawo ;)[/list]
I po co oddawac sprzet do serwisu, skoro mozna to zrobic samemu w domu? :)

I teraz mam jeszcze monitor do czyszczenia :D
HIHIHIHI