Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przed deszczem...
Nie wiem czy nie za ciemno troche... A po za tym nie wiem co o tym zdjeciu sadzic - strzelajcie do woli...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img461.imageshack.us/img461/746/przeddeszczemlp0.jpg)
Mosquito
02-08-2007, 23:49
Z nieba możesz jeszcze dużo wyciągnąć, przy poprawce levels, bez wchodzenie w curwy wygląda ono lepiej.
Wydaje mi się, czy na horyzoncie, widać halo po niedokładnej masce?
Drzewa straciły szczegóły, wyglądają jak czarne plamy
Nie podoba mi się jeszcze przestrzeń między niebem a polami. Pozbawiona jest kontrastu i ma niebieskawy zafarb, może jest to wynik odległości.. ale dziwnie wygląda.
Kadr niestety też mnie nie przekonuje :(
Przykro mi że w takim tonie się wypowiadam, ale tak to widzę (niekoniecznie słusznie) i chce być szczery. Pokazywałeś już lepsze zdjęcia, choćby ostatnie "proporcje"
Pozdrawiam Jarek
Zdjęcie ma duży potencjał, kadr właśnie ładny, ale bym popracował nad niebiem.
Dzieki za opinie - cos jeszcze postaram sie zrobic z tym zdjeciem...
A na horyzoncie Mosquito to jakies takie dziwne mgly, dymy nie wiem co to bylo - wyszlo na wszystkich zdjeciach z tego miejsca.
puchbeary
03-08-2007, 10:44
spróbuj zrobić to zdjęcie raz jeszcze przy ładnej pogodzie i z polarem. Może dać piękny efekt. Na tym powyżej to niebo jest po prostu bure.
puchbeary mialo byc buro ;] Jak bedzie okazja to zrobie na pewno. Miejsce bardzo fotogeniczne - jakies 60 km od Wawy na krajowej osemce w strone Piotrkowa T. Musialem sie zatrzymac na awaryjnych ;]
Ładny i czysty kadr, jest atmosfera przed deszczem, jedynie może jeszcze bardziej bym od dołu spróbował bo te dwa piękne drzewka mi się jakoś tak zlewają. Naprawde fajnie:).
Pozdrawiam,
AMI
david555
03-08-2007, 13:30
Dodaj dramatyzmu niebu i koloru ziemi i powinno zagrać.
Dodaj dramatyzmu niebu i koloru ziemi i powinno zagrać.
Z tym ze jak zwykle efekt pracy w PS nijak sie ma do tego prezentowanego na forum (gdzie jest wyprane i znacznie pozbawione kontrastu)... Gdzie te profile kolorow nie pasuja, musze nad tym jeszcze popracowac...
Z tym ze jak zwykle efekt pracy w PS nijak sie ma do tego prezentowanego na forum (gdzie jest wyprane i znacznie pozbawione kontrastu)... Gdzie te profile kolorow nie pasuja, musze nad tym jeszcze popracowac...
Takie oznaki wyglądają rzeczywiście na 'letki burdel' w profilach. Na początek (jeśli już tak robisz, to sorry, będziemy walczyć dalej) spróbuj obrabiać zdjęcia na forum w sRGB. To znaczy ustaw taki profil na działający RGB, i jak zachodzi taka konieczność skonwertuj obrazek do tego właśnie. Wtedy 'oglądasz' w trybie sRGB i 'obrabiasz' też w tym samym. Przy okazji to jest profil, który większość przeglądarek uznaje za podstawowy, jak nie jedyny (nie wiem jak różne wynalazki pod Linuxa, ale podstawowa trójca: FF, Opera i IE tak mają).
I zobacz jak się mają sprawy. Jak jeszcze jest źle - trzeba będzie grzebnąć głębiej...
edit:
Przez 'skonwertuj obrazek do sRGB' rozumiem zgodę na podczepienie, podwiązanie, przypisanie tego profilu.