PDA

Zobacz pełną wersję : obraz w wizjerze a D70

moshica
07-11-2005, 14:36
Od czego właściwie zależy wielkość obrazu, jasność w wizjerze w D70 oraz możliwość precyzyjnego ostrzenia ?
Problem wielokrotnie był nagłaśniany ale odpowiedzi jakoś nigdy się nie doszukałem.
Porównania są kierowane w stosunku do zwykłych lustrzanek, powiedzmy nawet stary Zenek ma większy obraz w wizjerze. Tym samym tam ustawianie ostrości było bardzo widoczne na matówce co w D70 nie jest już takie proste.
W końcu układ optyki ten sam, to nie rozumiem czemu w D70 nie zastosowali tych samych powiekszeń w układzie (lustro-matówka-wizjer) co w starych analogach ?

Pozdrawiam
Moshica

szymony
07-11-2005, 19:55
Porównania są kierowane w stosunku do zwykłych lustrzanek, powiedzmy nawet stary Zenek ma większy obraz w wizjerze. Tym samym tam ustawianie ostrości było bardzo widoczne na matówce co w D70 nie jest już takie proste.

Akurat zenek to nienajlepszy przykład. Wizjer równie ciemny jak w d70, a pole obrazowe mniejsze niż w D70 (cirka 75% kadru).
A czemu jest ciemno w D70? Bo to APS-C a nie FF, bo światełko trza podzielić na wizjer i czujki AF, bo matówka też szczytem jasności nie jest, nie dokońca wiadomo co jest w celowniku pryzmat, czy lusterka, pewnie to drugie. I to nie jest aparat Hi End.

moshica
09-11-2005, 09:21
Szymony zrozumiałem z tego że dokładność ostrzenia w takim Zenku a pomiędzy D70 wynika tylko z wielkości pełnowymiarowej klatki w stosunku do wielkości matrycy APS-C.
A czy tak trudno w D70 było jakoś ten problem obejść na korzyść dokładniejszego ostrzenia ?

Pozdrawiam
Moshica

szymony
09-11-2005, 10:17
Zenek to manual i nowsze wersje miały(mają) takie wynalazki jak mikroraster, czy kliny.
Mnie na gołej matówce zenka B tak samo upierdliwie sie ostrzyło jak przy D70.

moshica
09-11-2005, 11:39
No ja mam Zenita 3M, rocznik 1970 i tam w wizjerze patrząc widzę na co ostrzę i widzę różnicę w ostrzeniu kręcąc pierścieniem ostrości. W D70 natomiast obraz jest oddalony i jak na dalszy cel chcesz naostrzyć to jest problem.....

Pozdrawiam
Moshica

gALL
09-11-2005, 14:48
Problemem jest brak mikrorastra oraz ciemnica jak w Zenku.

twlodar
09-11-2005, 15:03
Hmm.. Zasadniczo, to można pokusić się o stwierdzenie, że wizjer zenka był lepszy :)

Cichy
09-11-2005, 17:24
The light at the end of the tunnel - may be you. Good night .

;)

Kapitan Planeta
09-11-2005, 21:06
Zenek 12XP ma pryzmat i wcale nie jest taki znowu ciemny. Co siedzi w wizjerze D70 nie wiem. Aparaty z MF są wyraźnie jaśniejsze od aparatów z AF, więc może obraz ściemnia ten podział światła między matówką a sensorem AF. Rzecz chyba bardzo skomplikowana.

Lolek
09-11-2005, 21:17
Jasna matówka to znaczna część sukcesu. I może być wtedy nawet bez klinów, rastrów czy innych wynalazków.
A w innym wątku wyszło że powiększenie obrazu w APS-C trzeba podzielić przez 1.5 by można je było porównywać z pełnoklatkowcami. Wynik jest liczbą raczej malutką i to kolejny powód trudności w ostrzeniu.

gALL
10-11-2005, 12:37
Aparaty z MF są wyraźnie jaśniejsze od aparatów z AF, więc może obraz ściemnia ten podział światła między matówką a sensorem AF. Rzecz chyba bardzo skomplikowana.

Nie do konca, poniewaz F3 ma tez perforowane lustro i dzieli swiatlo na pomiar swiatla, oraz na pryzmat a wizjer jeden z jasniejszych jakie widzialem.