PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 10.5 mm Fisheye

tigre251
01-08-2007, 18:20
Jak w temacie. To moj pierwszy fisheye.
Chciałbym używać go do krajobrazów, zdjęć podwodnych, do zwierzątek i tak ogólnie potrzebuję zmiany perspektywy.

Ponieważ obiektyw już jest w drodze do mnie, to mam parę pytań:

1. Który program do "prostowania" fisheye najmniej zniekształca i najlepiej "prostuje" zdjęcie?
2. Czy po "prostowaniu" fiszaja będę miał dokładnie 16mm zdjęcie? Jak nie to ile?
3. Kto miał doświadczenia z tym obiektywem?
4. Jakie zdjęcia najbardziej lubicie focić tym fiszajem?
5. Kto testował Sigmę 10-20 i 10.5 mm Fisheye i ma porównanie ? Oczywiście mam na myśli zdjęcia z fisheye po "prostowaniu".

sailor
01-08-2007, 18:51
skoro z premedytacja kupujesz fisheye'a (bo wierze ze nie przypadkiem) to po co chcesz prostowac?

tigre251
01-08-2007, 19:12
Po to zamierzam prostować bo wiem że jest taka możliwość i wiem że zacnie to wygląda po prostowaniu..
Szczególnie zdjęcie podwodne i krajobraz. Widziałem dużo zdjęć z sigmy 10-20 i tokiny 12-24 i jak dla mnie to wcale nie jest tak szeroko jak bym chciał.
A inne spojrzenie przez ten obiektyw akurat mi się bardzo podoba.

golden
01-08-2007, 19:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://slubnefoto.pl/galeria/L3.jpg)

robione 10,5 FishEye nikkor f2.8 obiektyw pożyczyłem aby wypróbować
- testów nie robiłem w prostowanie kadrów też się nie bawiłem
nie można mówić że mam doświadczenie ale obiektyw bardzo fajny
efekty /bez prostowania - oczywiście / b.ciekawe

pozdrawiam

tigre251
02-08-2007, 03:10
wow pięknie w sobotę mam wesele kolegi. będzie się działo..... dzięki za fotkę........

Borowa
02-08-2007, 09:57
Testowałem dośc dużo, zrobiłem wesele, macro ( :D ) , krakowskie klimaty, i inne
Do zdjęć podwodnych bardzo polecam - ze względu na zasięg - możliwość oświetlenia lampami podwodnymi obiektu

1. Który program do "prostowania" fisheye najmniej zniekształca i najlepiej "prostuje" zdjęcie?

PS - średnia zabawa ale ujdzie
Capture NX - dedykowany przez nikosia i on sobie na pewno najlepiej poradzi do skośnoocy develeperzy wiedzą dokładnie jak obiektyw załamuje/zniekształca świat
Plug In PTLens do PSa - ma możliwość korekcji dowolnego obiektywu nie zależnie od marki - ma wprowadzone dane odośnie bedczkowania itp....

2. Czy po "prostowaniu" fiszaja będę miał dokładnie 16mm zdjęcie? Jak nie to ile?

- primo to założeniu 10,5 DX otrzymasz niecałe 15mm na wstępie
- prostowanie wykrzywionego świata no coż możesz ale licz się z tym że

- uzyskasz klepsydrę w poziomie

- będziesz miał dziurę w obrazie na środku góra i dół czemu pkt wyżej z którą coś będziesz musiał zrobić (wystamplować???)

- boki kadru będą wyciągnięte na maxa - prostowałem zdjęcie przy okazji targów w Łodzi - motor zrobiony z odległości 70cm - CAŁY plus jeszcze tło - kolęś w rogu po wyprostowaniu miał wysokość ok 3-4m i rozmiar ubrania 15xXL

3. Kto miał doświadczenia z tym obiektywem?

miałem - patrz wyżej

4. Jakie zdjęcia najbardziej lubicie focić tym fiszajem?

aby pokazać że Kopernik miał rację

5. Kto testował Sigmę 10-20 i 10.5 mm Fisheye i ma porównanie ? Oczywiście mam na myśli zdjęcia z fisheye po "prostowaniu".[/QUOTE]

Testowałem przy okazji targów, ślubów i innych okazji - kocham to szkło

miałem nawet porównanie zrobić....
osobiście wolę nikona bo kadr jest pełny, a sigma zamyka świat w okręg a to mi już nie leży, poza tym:
- nikon f2.8
- Sigma 8mm f4!!
- sigma 10-20 nie porównuj traktora z terenówką - choć jedno i drugie w błocie sobie poradzi.... to jest szkło "skorygowane w porównaniu z fisheye'mi

Więcej pytań nie zadałeś więc już nie odpowiadam
Zdjęcia ślubne fisheye - zapraszam do galerii i trzeba sobie ich poszukać Tutaj (http://boroowka.net/Pawel/Weddings/MiW/tance/)

Pozdr
Paweł

fotone
02-08-2007, 10:03
He he a po ostatnich obnizkach cen 10,5 mm kusi oj kusi......

tigre251
02-08-2007, 16:41
Dzięki za obszerne wyjaśnienia, są bardzo pomocne.

Odebrałem właśnie ten obiektyw i jestem zachwycony pierwszymi klatkami:

- radzę sobie z kadrowaniem znacznie lepiej niż zakładałem, sądziłem błędnie że mogę żałować zakupu.
- zaskoczenie że aż tyle możliwości kadrowania - bardzo dobrze - zmusza naprawdę do myślenia;)
- jest bardzo szeroko jak dla mnie to plus
- 3cm i łapie ostrość cudownie
- testowałem hemisfere do 'prostowania' zdjęć- efekty są bardzo zadowalające i zupełnie wystarczające na moje amatorskie potrzeby
- pod światło zdjęcia bardzo zadowalające
- jeszcze czeka mnie test na nikon capture nx ale jeszcze jego nie posiadam
- jasny obiektyw 2.8

life
02-08-2007, 19:57
ja niedawno zakupiłem Sigme 15/2,8 Fisza i muszę powiedzieć że przez ostatnie kilka dni (od czasu zakupu) nie zdejmowałem go wcale i te "niecodzienne" obrazowanie niesamowicie mnie jara :D nie miałem styczności z Nikkorem 10,5 więc porównać nie mam jak ale wcześniej miałem zapiętą kilka razy Sigme 10-20 - ale wolę swojego Fisza :)

Borowa
03-08-2007, 09:38
Dzięki za obszerne wyjaśnienia, są bardzo pomocne.

Odebrałem właśnie ten obiektyw i jestem zachwycony pierwszymi klatkami:

- radzę sobie z kadrowaniem znacznie lepiej niż zakładałem, sądziłem błędnie że mogę żałować zakupu.
- zaskoczenie że aż tyle możliwości kadrowania - bardzo dobrze - zmusza naprawdę do myślenia;)
- jest bardzo szeroko jak dla mnie to plus
- 3cm i łapie ostrość cudownie
- testowałem hemisfere do 'prostowania' zdjęć- efekty są bardzo zadowalające i zupełnie wystarczające na moje amatorskie potrzeby
- pod światło zdjęcia bardzo zadowalające
- jeszcze czeka mnie test na nikon capture nx ale jeszcze jego nie posiadam
- jasny obiektyw 2.8

Sciągnij sobie triala - warto
Jest jeszcze produkt ze stajni konkurencji
Paint Shop Pro XI - czy cos takiego - polecam sprówbować

A jak fisheye się znudzi to daj znać jakbyś chciał sprzedać!! :D

Miłej zabawy bo jest czym!

tigre251
03-08-2007, 21:34
Dzięki. Ściągnąłem triala NC i widzę, że zdjęcia prostuje fenomenalnie - bije na głowę poniżej wymienione programy. Minus jest taki że NC chodzi bardzo wolno, mam sprzęt bardzo wolno w domu ale pracuje na RAW.
Cóż pozostaje zainstalować NC w pracy na mocnym kompie.

Testowałem Panorama Tools i za dużo tam jest opcji jak dla mnie.
Testowałem też triala hemisfere i jest poprawnie ale za kiepsko jak na to szkło..
PSP XI w kolejce do testu.
Jutro wesele więc pooglądam Twoją galerię weselną i wyciągnę parę wniosków na co się nastawić.
btw. zdjęcia zrobiłeś naprawdę super!! Jest się czego uczyć, w końcu mam fiszaja 3 dzień i nie rozstaje się z aparatem.
Ciekawe czy mi się znudzi :)

Pozdrawiam

patrycjusz
06-08-2007, 16:39
Witam.
do "prostowania" fotek z fishaja polecam program PTlens. Najpierw rozciąga rogi a potem lekko kadruje. Polecam, sam ten prohgram uzywam przy pelengu 8mm.

tigre251
06-08-2007, 17:15
Dzięki za info, równiez obadam.

patrycjusz
07-08-2007, 15:47
obiektywy typu rybie oko naprawde nie są łatwe do opanowania, :)

Borowa
07-08-2007, 16:02
obiektywy typu rybie oko naprawde nie są łatwe do opanowania, :)

bo ja wiem czy są nie łatwe

albo robisz uśmiech na horyzoncie (szkło w dól)
albo udowadniasz że Kopernik jednak miał rację (szkło ciut do gór względem horyzontu)
albo robisz w osi obiektywy i wtedy wszystko ma w centrum mniej więcej dobre proporcje, poza centrum a to już rybie oko - i za to je uwielbiam

tigre251
07-08-2007, 20:53
No właśnie, sterowanie rybim okiem jest jak kierowanie samochodem, decydujemy w pewnym stopniu gdzie możemy skręcić a gdzie mieć prosto. na dzień dobry jest większa kontrola nad zdjęciem niż się spodziewałem, jeszcze nabiorę wprawy i będzie git.

Ku mojemu zaskoczeniu rybie bardzo mi przypadło do gustu, a jeszcze większe zaskoczenie jest takie że mojej sporej rodzinie też bardzo się podoba. Jak dla mnie rybie to trochę inny świat - może mniej szary niż codzienność? Swoją drogą to ciekawe czy Wam też się zakręciło w głowie parę razy od rybiego? :)

Jest uniwersalnym szkłem bo można robić nim robić duże zniekształcenia które albo się lubi albo nie lubi (ale chyba częściej lubi z tego co obserwuję), można duże zbliżenia np. od 3cm, także "normalne" zdjęcia, "prostować" oraz mieć bardziej szerokokątne ujęcia niż N 12-24, można zrobić tryb panoramy, pamiętajmy też, że mamy 180 stopni zasięgu. No i te podwodne można robić jak ktoś już nurkuje.

Ostatnio robiłem pierwsze zdjęcia w kościele amatorsko na ślubie obiektywem rybie 2.8, http://www.zosiajacek.uwm.pl/

Borówa oglądałem Twoje fotki weselne i uważam że są świetne i że też momenty złapałeś dobre.
Bardzo brakowało mi lampy z iTTL na weselu, pożyczyłem od szwagra manualnego CULLMANA 40 (taka stara lampa pewnie z 10 letnia), wydrukowałem sobie z marszu tabelki i przeliczałm w głowie, nakleiłem je na lampę, ile mogłem to zrobiłem. Coś tam wyszło i sporo nowych doświadczeń. Szkoda że nie opłaca mi się kupować lampy, po pierwsze nie lubię lamp, po drugie rzadko mam wesela.

Cieszę się, że młodym się podobało, natomiast musiałem się dużo nagłówkować i natrudzić aby zrobić poprawne zdjęcia w słabym świetle kościoła. Kilka początkowych ujęć niedoświetliłem także frycowe już za mną.
Parę fotek wyprostowałem NC NX, zdjęcia w większości bez obróbki lub z minimalną korektą EV, sprawdziłem też kontrolnie balans bieli dla każdego zdjęcia ale zmian nie zrobiłem żadnych. Korekty w photoshopie nie robiłem.

HYPER
07-08-2007, 23:08
mialem nakretke przez moment na to szklo, ale po Twoich samplach sobie odpuscilem. nie wiem czy to wina konkretnego egzemplarza, ale ostrosc fotek pozostawia wiele do zyczenia (pomijam wysokie ISO).
jak mozesz to powies jakiegos RAW'a to bedzie latwiej wyrobic sobie zdanie (najlepiej na niskim ISO).

patrycjusz
08-08-2007, 09:35
Ja rybie oko uzywam juz od okolo 1,5 roku. Konkretnie to uzywam Pelnega 8mm. Na poczatku kręciło mi się w głowce, ale po paru dniach uwielbiałem krecenie w główce. Nie wiem jak 10,5 nikona, ale Peleng fotografowal mi w gorfnej czesci kadru wlosy, a w dolnej czesci kadru buty ;] na poczatku.... :)

Rybie oko moim zdaniem idealnie sprawdza sie na przyjeciach weselnych, gdzie od fotografa wymagana jest ekspresja zdjec. RYbie oko, bądź też bardzo szeroki kąt zwiększają dynamikę fotografii.

Natomiast do panoramy cięzko, gdyś bardzo oddala i tak oddalone elementy krajobrazu.

Pare dni temu wrocilem z Olsztyna... :) Gdybym wczesniej wiedzial to moglibysmy sie spotkac i porownac nasze rybie oczy:p

kubedes
08-08-2007, 11:52
mialem nakretke przez moment na to szklo, ale po Twoich samplach sobie odpuscilem. nie wiem czy to wina konkretnego egzemplarza, ale ostrosc fotek pozostawia wiele do zyczenia (pomijam wysokie ISO).
jak mozesz to powies jakiegos RAW'a to bedzie latwiej wyrobic sobie zdanie (najlepiej na niskim ISO).

pooglądaj ślubne foty Kamasha, między innymi fiszajem (http://kamash.malnet.pl/slub2/) (linka wzięta z tego wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31203))to nakrętka wróci :razz:
nie szkło czyni fotografa ;-)

tigre251
08-08-2007, 11:53
Ah szkoda:) miałem nakrętkę na Pelenga chętnie bym go zobaczył.

Odnośnie posta dotyczącego nieostrych zdjęć to podzielam opinię że nieostro jest na tych zdjęciach, natomiast na usprawiedliwienie dodam, że te zdjęcia robione były w skrajnie niekorzystnych oświetleniowo warunkach:

- przede wszystkim zdjęcia robione z ręki w ciemności, obiektyw nie miał VR.
- ISO1000-1600, widać szumy
- +0.7 EV do +1.3 EV, trochę masochistycznie, generalnie na granicy możliwości tego szkła lub czasem nawet poniżej. Rzadko +0.3 EV wystarczyło.
- zdjęcia bez lampy (tak rzadko jestem na weselach i innych uroczystościach że żałuję na wydatek lampy)

Moim zdaniem obiektyw sobie poradził z tym zadaniem, a ja odetchnąłem z ulgą ;)
Inna sprawa że:
1. uczę się fotorafii (3 lata amatorskiego doświadczenia i d70 pierwsza lustrzanka)
2. nie mam obeznania z tym szkłem zostało zakupione 3 dni przed weselem

Nie mam porównania ale moim zdaniem na szkle o jasności 3.5 lub wyżej w tych warunkach kościelnych zdjęcia byłyby bardziej poruszone.

Te zdjęcia weselne z http://kamash.malnet.pl/ pokazują możliwości fiszajka w przyzwoitym oświetleniu i do tego z lampą. Jak widać są fajnie ostre.

Kubedes jako wyjaśnienie - mój temat to : 'PANORAMA KOŚCIOŁA jako dopełnienie' 2 wynajętych fotografów, a nie ZDJĘCIA ŚLUBNE/WESELNE. W zamyśle robiłem to czego oni nie mogli ze względu na inny sprzęt. Nie robiłem zdjęć weselnych!!

giziol
08-08-2007, 12:20
chyba z tego szkla mozna wyciagnac duzo wiecej:) cwicz cwicz a zdjecia z ftpa to nie wiem czy zjadla kompresja ale nieostre i poruszone niektore, az tak ciemno bylo ze na 10mm tzreba bylo wrzucac 1600, wlasnie jak bys kiedys sprzedawal to prosze pM:P

tigre251
08-08-2007, 12:27
kubedes i giziol porównujecie zdjęcia ślubne z moimi. Dla wyjaśnienia to temat zdjęć jest "panorama kościoła". I nic poza tym. Chodziło mi raczej o uzupełnienie pracy 2 wynajętych fotografów na ślub.

Temat uważam za niesprawdzony do końca ze względu na brak statywu, z pewnością byłyby lepsze foty niż robione z ręki. Zresztą temat na forum jest inny.

kubedes
08-08-2007, 15:49
kubedes i giziol porównujecie zdjęcia ślubne z moimi. Dla wyjaśnienia to temat zdjęć jest "panorama kościoła". I nic poza tym.
a po co tak od razu do siebie? hę? przcież nikt Cię nie atakuje ;-)

słabe warunki oświetleniowe nie są dobrym motywem dla zdjęć.
moim zdaniem nie powinieneś pokazywać tych zdjęć jako tego co można wycisnąc z tego szkła i już.

tigre251
08-08-2007, 18:14
Teraz już wiem żeby tego nie robić. Pozdr

tigre251
13-08-2007, 19:23
Jeszcze mi się nie znudziło :) Szkło jest doskonałe, pod słońce, po ciemku, polecam.

milo_ja
13-08-2007, 19:47
Tak w kwesti "prostowania" to naprawdę dobry program to DxO Optics. Potrafi pracować na RAW i ma wbudowaną bazę korekcji dla masy obiektywów (w tym 10.5) i puszek (D70 jest obsługiwany). Na stronie Kena Rockewella można zobaczyć efekty.

tigre251
18-08-2007, 20:46
Na razie jeszcze używam Nicon Capture ale zostało mi 17 dni triala, potem przetestuje ten program o którym piszesz. W każdym razie dzieki za info.

berg raffen
27-08-2007, 22:06
male pytanko....czy to szkielko pasowaloby do d40x???

fIlek
27-08-2007, 22:31
Jeśli chodzi Ci o AF to niestety nie :(

berg raffen
27-08-2007, 22:50
obejrzalem jakas fotke tego cuda ;)
i nasunela mi sie taka mysl zeby ust np ostrzenia na np1metr....tylko pytanie czy takie focenia ma wtedy jaki kolwiek sens i czy bylby np ktos<oile taka opcja jest mozliwa> stanie udostepnic jakies sample <najlepiej ten sam obiekt w roznych odleglosciach ostrzenia>
troszke niemieszalem :twisted: :mrgreen: sorki
dziekuje z gory

njght_84
27-08-2007, 23:03
właśnie zakupiłem ten obiektyw i fajnie było by mieć program do prostowania, najlepiej darmowy, jest szeeeeeroko:), jak tera patrze na 35 to portretówka;).

Paprycjusz
27-08-2007, 23:08
A próbował ktoś może zrobić portret z tego obiektywu? :D
Robiłem przy 18mm, wyszło... Dziwnie. Ciekawe, jakie tu mogłyby wyjść przerysowania :D

njght_84
27-08-2007, 23:09
moja go już nie lubi bo niby karykatury robi;) hehee

Paprycjusz
27-08-2007, 23:16
A mógłbyś jakiś przykład podesłać? :D

njght_84
27-08-2007, 23:31
niestety nie zgadza sie.. ale efekt jest niesamowity, co niektórzy nawet nie wiedza jakie ma GO i te 180 stopni...

ajt
28-08-2007, 10:07
Właśnie przymierzam się do zakupu tytułowego szkła, ale głównie pod kątem panoram sferycznych (pełna kula 360 stopni). Czy ktoś robił nim coś takiego i może ocenić w takim zastosowaniu? Jaki jest kąt widzenia na krótszym boku? Przypuszczam, że coś koło 120 stopni. Przy pionowym kadrze pełną panoramę powinny z zakładkami pokryć cztery zdjęcia, potem jeszcze po jednym na górę i dół..
Da radę tym obiektywem w ten sposób?

tigre251
16-09-2007, 16:38
360 nie obejmiesz, robiłem takie testy. Położyłem 10.5mm na podłodze w 30 m2, prostokątnym salonie, sufit wyszedł cały i nawet objął pół metra obydwu ścian, natomiast pozostałe 2 boki zmieściły się kadrze tak od około 70 stopni od podłogi, czyli obiektyw uciął boczne ścianki.

tigre251
16-09-2007, 16:43
A próbował ktoś może zrobić portret z tego obiektywu? :D
Robiłem przy 18mm, wyszło... Dziwnie. Ciekawe, jakie tu mogłyby wyjść przerysowania :D

Robiłem portret, jeżeli tylko twarz ma się zmiescić w kadrze to wyjdzie karykatura:)
Co innego sylwetka - ten obiektyw nadaje się do tego typu zdjęć z powodzeniem.
W ciasnych miejscach tylko taki sprzęt, ostatnio robiłem zdjęcie wędkarzowi na motorówce na 2m2, zmieściła się własnie cała sylwetka + wędka.

Bjania
19-09-2007, 21:19
Zdjęcia ślubne fisheye - zapraszam do galerii i trzeba sobie ich poszukać Tutaj (http://boroowka.net/Pawel/Weddings/MiW/tance/)

Hehe jaki ten świat mały. Na pierwszym zdjęciu w czarnej kiecce jest była mojego kolegi ;)

Mnie do 10.5 brakuje jeszcze 700 zl :D

yaqb
25-09-2007, 20:59
Dziś własnie dotarł do mnie ten obiektyw (kupiłem go oczywiście u Hesji). Powiem jedno jest niesamowity. Nie mogę się doczekać weekendowego wypadu by go wypróbować w terenie, jesli oczywiście pogoda na to pozwoli:)

marcello78
04-01-2010, 17:52
pooglądaj ślubne foty Kamasha, między innymi fiszajem (http://kamash.malnet.pl/slub2/) (linka wzięta z tego wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31203))to nakrętka wróci :razz:
nie szkło czyni fotografa ;-)

Zdjęcia fajne ale fisheye'a należy używać z rozsądkiem. Zbyt dużo zdjęć tego typu męczy.
Dużo fotek z tej galerii lepiej wyglądałoby zrobione stałką.
Ale galeria ciekawa...

Ktoś może wie co to za miejsce w Warszawie z tą fontanną na środku?

marszull
04-01-2010, 19:51
Ktoś może wie co to za miejsce w Warszawie z tą fontanną na środku?

Metropolitan na placu Pilsudskiego

slimlukas
10-02-2015, 17:50
Witam. Odświeżę trochę temat. To szkiełko jest dedykowane pod DX. A czy podpinał ktoś pod FX ?? Czy robi dużą winietę??

MstrG
10-02-2015, 18:19
Witam. Odświeżę trochę temat. To szkiełko jest dedykowane pod DX. A czy podpinał ktoś pod FX ?? Czy robi dużą winietę??

10.5mm DX fisheye shot on an FX full-frame camera

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/10fisheyeonfxIMG_4287-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/10mm-fisheye/images/examples/10-fisheye-on-fx-IMG_4287.jpg)