Testowałem dośc dużo, zrobiłem wesele, macro (
) , krakowskie klimaty, i inne
Do zdjęć podwodnych bardzo polecam - ze względu na zasięg - możliwość oświetlenia lampami podwodnymi obiektu
1. Który program do "prostowania" fisheye najmniej zniekształca i najlepiej "prostuje" zdjęcie?
PS - średnia zabawa ale ujdzie
Capture NX - dedykowany przez nikosia i on sobie na pewno najlepiej poradzi do skośnoocy develeperzy wiedzą dokładnie jak obiektyw załamuje/zniekształca świat
Plug In PTLens do PSa - ma możliwość korekcji dowolnego obiektywu nie zależnie od marki - ma wprowadzone dane odośnie bedczkowania itp....
2. Czy po "prostowaniu" fiszaja będę miał dokładnie 16mm zdjęcie? Jak nie to ile?
- primo to założeniu 10,5 DX otrzymasz niecałe 15mm na wstępie
- prostowanie wykrzywionego świata no coż możesz ale licz się z tym że
- uzyskasz klepsydrę w poziomie
- będziesz miał dziurę w obrazie na środku góra i dół czemu pkt wyżej z którą coś będziesz musiał zrobić (wystamplować???)
- boki kadru będą wyciągnięte na maxa - prostowałem zdjęcie przy okazji targów w Łodzi - motor zrobiony z odległości 70cm - CAŁY plus jeszcze tło - kolęś w rogu po wyprostowaniu miał wysokość ok 3-4m i rozmiar ubrania 15xXL
3. Kto miał doświadczenia z tym obiektywem?
miałem - patrz wyżej
4. Jakie zdjęcia najbardziej lubicie focić tym fiszajem?
aby pokazać że Kopernik miał rację
5. Kto testował Sigmę 10-20 i 10.5 mm Fisheye i ma porównanie ? Oczywiście mam na myśli zdjęcia z fisheye po "prostowaniu".[/QUOTE]
Testowałem przy okazji targów, ślubów i innych okazji - kocham to szkło
miałem nawet porównanie zrobić....
osobiście wolę nikona bo kadr jest pełny, a sigma zamyka świat w okręg a to mi już nie leży, poza tym:
- nikon f2.8
- Sigma 8mm f4!!
- sigma 10-20 nie porównuj traktora z terenówką - choć jedno i drugie w błocie sobie poradzi.... to jest szkło "skorygowane w porównaniu z fisheye'mi
Więcej pytań nie zadałeś więc już nie odpowiadam
Zdjęcia ślubne fisheye - zapraszam do galerii i trzeba sobie ich poszukać Tutaj
Pozdr
Paweł
Skontaktuj się z nami