PDA

Zobacz pełną wersję : system SCA 300

Alicja
30-07-2007, 16:37
Czy ktoś wie, czy lampa dedykowana z kostką Metz SCA343 będzie współpracować z Nikonem D70s? Mam lampę Cullmann MD34S. Nie mogę znaleźć informacji, czy nie uszkodzi mi ona aparatu.

szymony
30-07-2007, 18:19
Czy ktoś wie, czy lampa dedykowana z kostką Metz SCA343 będzie współpracować z Nikonem D70s? Mam lampę Cullmann MD34S. Nie mogę znaleźć informacji, czy nie uszkodzi mi ona aparatu.
Nie będzie. Aparatu też nie uszkodzi.

Alicja
30-07-2007, 18:28
Wielkie dzięki. :) Nawet nie będzie się odpalać? Czy masz na myśli, że tylko niektóre jej funkcje będą działać?

szymony
30-07-2007, 18:57
Wielkie dzięki. :) Nawet nie będzie się odpalać? Czy masz na myśli, że tylko niektóre jej funkcje będą działać?
Będzie działać to co oferuje lampa. Czyli zapewne manual i automatyka tyrystorowa (nie znam tego modelu). Na pewno nie pójdzie iTTL. Czyli dokładnie to samo uzyskasz, co z standardową stopką, jedyny plus SCA 343 w tym układzie to taki, że powinno wskazywać gotowość lampy do błysku, w wizjerze aparatu (ten piorunek).

Alicja
03-08-2007, 18:11
Jeszcze raz dziękuję :)

Pugilares
01-01-2016, 15:44
Kostka SCA343 i lampa Metz 32CT2 z Nikonem D70s nie działa w ogóle. Tzn. nie da się w ogóle zrobić zdjęcia w żadnym trybie. Po naciśnięciu spustu migawki aparat ostrzy i tyle. Przestawienie kostki i lampy w tryb A nic nie daje - nie robi zdjęcia.
Ta sama lampa ze "zwykłą" kostką SCA 300 lub z zaklejonymi stykami poza głównym synchronizującym działa z D70s normalnie, czyli w trybie automatyki lampy (aparat nastawiamy na M).
Ta sama kostka SCA343 i ta sama lampa, tylko inny aparat - D5500 i działa bez problemu w trybie automatyki lampy. Czyli na aparacie ustawiam M, na kostce i na lampie A, wyłączam auto-ISO i jest pięknie. W TTL nie działa. Tzn. da się wyzwolić migawkę, ale lampa błyska chyba z pełną mocą za to aparat ustawia ekspozycję jakby nie miał lampy, czyli zdjęcie wychodzi białe. Sygnalizacja gotowości lampy nie przechodzi, ale jestem pozytywnie zaskoczony faktem, że w trybie szybkich zdjęć seryjnych lampa się super wyrabia z błyskaniem, przynajmniej przy błyskaniu na wprost :-) Przy błyskaniu w bok/górę oczywiście nie będzie się w stanie tak samo szybko naładować do gotowości, jeżeli płaszczyzna odbicia będzie daleko i błysk w związku z tym będzie bardzo silny.
Ta sama kostka SCA343 i ta sama lampa 32CT2 z F80 działa normalnie, tak jak można się tego spodziewać, czyli działa w TTL.

GonzoG
01-01-2016, 20:50
No i nie powinna działać z cyfrowymi lustrzankmi.
SCA343 do adapter z obsługa TTL z analogów. Nie obsługuje ani D-TTL (pierwsze cydlfrowe Nikony) ani i-TTL.

Do i-TTL jest SCA3402.

Pugilares
03-01-2016, 12:37
Nie widzę powodu, żeby SCA343 miała nie działać w trybie automatyki lampy wraz z sygnalizacją gotowości. I tak to właśnie działa - jak już nadmieniłem powyżej - z D5500. No, prawie - bo bez sygnalizowania gotowości.

GonzoG
03-01-2016, 13:50
Nie widzę powodu, żeby SCA343 miała nie działać w trybie automatyki lampy wraz z sygnalizacją gotowości. I tak to właśnie działa - jak już nadmieniłem powyżej - z D5500. No, prawie - bo bez sygnalizowania gotowości.
Sygnalizacja gotowości to też element danego systemu TTL. Jak lampa ma inny, to nie dość, że sama nie będzie dzialac, to może blokować aparat poprzez totalnie bzdurny sygnał, który z niej wraca.

Nowe ludzi mają lepiej dopracowaną komunikację TTL, więc w przypadku bzdur poprostu wyłączają TTL.

Pugilares
03-01-2016, 14:22
W systemie Minolty sygnalizacja gotowości działa bez TTL i działa.
Co daje wyłączenie TTL "w przypadku bzdur" i z jakimi aparatami to działa?
Tak, czy inaczej, żeby zrobić poprawne zdjęcie z SCA343 i D5500 - jak już wcześniej nadmieniałem - aparat musi być w trybie M, auto-ISO OFF, kostka w trybie A i lampa w trybie A.

dorjan
04-01-2016, 03:22
SCA343 do adapter z obsługa TTL z analogów. Nie obsługuje ani D-TTL (pierwsze cydlfrowe Nikony) ani i-TTL.

Do i-TTL jest SCA3402.

SCA-343 to stopka dedykowana tylko do analogowych korpusów Nikona, ale z wieloma ograniczeniami.
- nie zoomuje palnika lampy przy obiektywach zmiennoogniskowych
- nie uwzględnia wiązki pomiarowej AF z obiektywami "€žD"
- nie podaje zasięgu skutecznego błysku lampy
- brak możliwości korekty błysku
- brak redukcji "€žred- eye"
- i oczywiście nie wspiera iTTL, ani D-TTL i w związku z tym większość korpusów cyfrowych blokuje możliwość wyzwolenia migawki, więc o jakimkolwiek błysku nie ma mowy, a wszystko to dzięki zgodności styków komunikacyjnych. Zaklejenie dolnego lewego umożliwia poprawną pracę lampy w trybach "€žM"€ i "€žA".

SCA-3402 to również wymienna stopka do analogowych korpusów, ale bez większości wymienionych wyżej ograniczeń. Nie wspiera jednak nawet D-TTL w pierwszych cyfrowych konstrukcjach D100, D1x. Nie rozumie również poleceń iTTL tych nowszych korpusów.
Dopiero wprowadzona modyfikacja SCA-3402 M2 umożliwia poprawną współpracę z D-TTL, ale dalej nie rozumie iTTL. Przy tych stopkach najprościej zakleić styk komunikacyjny nr 12 od strony lampy i mamy dostępne wszystkie tryby pracy z wyjątkiem iTTL.

Kolejna modyfikacja to stopka SCA-3402 M3 i od tego momentu zaczyna się współpraca w trybie iTTL. Tytułowy D70s nie będzie miał żadnych problemów, ale nowsze konstrukcje już niekoniecznie. Dla przykładu podpowiem, że dla D700 optymalną wersją jest "€žM8"€, chociaż "€žM6"€ również daje radę. Każdą stopkę od "€žM3"€ i wyżej można przeprogramować w serwisie do najnowszych wersji.
Sygnalizacja gotowości lampy do błysku w wizjerze aparatu nie ma nic wspólnego z żadnym TTL'€™em lampy. Ta funkcja istniała już wcześniej. Canon A1, Praktica serii BC, Olymus OM 2n, czy Nikon FM2 miały wskaźnik gotowości lampy, a o TTL błysku nie było mowy.

Pozdrawiam.