PDA

Zobacz pełną wersję : D40 i wartości Auto ISO ?

kaszpir
24-07-2007, 21:40
Witam !

Z ciekawości jak ustawiliście sobie minimalny czas w Auto ISO. Ja ustawiłem 1/60s ale to chyba trochę zbyt optymistyczny czas , bo cześć zdjęć wychodzi mi nie ostrych (zapewne są poruszone) ...

A wiadomo obiektyw KITowy nie jest zbyt jasny :)

Aha , czy ktoś sie orientuje czy wartości ustalone dla Auto ISO (max ISO i minimalny czas) są także wykorzystywane w przypadku trybów tematycznych (portret , krajobraz i itd ...) czy tylko w trybach pół-automatycznych ?

dzięki !

horn3t
24-07-2007, 23:06
Kiedyś mnie uczono aby mieć ostre zdjęcie czas otwarcia migawki nalezy ustawiać na krótszy lub równy do ogniskowej używanego obiektywu np. dla 50 mm = 1/60 s.

Reszta to eksperyment czyli droga prób i błędów aż zdjęcie się uda.

fridrih
25-07-2007, 00:06
Kiedyś mnie uczono aby mieć ostre zdjęcie czas otwarcia migawki nalezy ustawiać na krótszy lub równy do ogniskowej używanego obiektywu np. dla 50 mm = 1/60 s.

Reszta to eksperyment czyli droga prób i błędów aż zdjęcie się uda.

Dobrze uczyli a w cyfrze trzeba to przemnożyc x1,5; czyli 50mm=75mm=1/80s :)

dame
25-07-2007, 00:45
Witam !

Z ciekawości jak ustawiliście sobie minimalny czas w Auto ISO. Ja ustawiłem 1/60s ale to chyba trochę zbyt optymistyczny czas , bo cześć zdjęć wychodzi mi nie ostrych (zapewne są poruszone) ...

A wiadomo obiektyw KITowy nie jest zbyt jasny :)

Aha , czy ktoś sie orientuje czy wartości ustalone dla Auto ISO (max ISO i minimalny czas) są także wykorzystywane w przypadku trybów tematycznych (portret , krajobraz i itd ...) czy tylko w trybach pół-automatycznych ?

dzięki !

Ja to g***o wyłączyłem, bo to działa tez w trybie M. Jakiś czas temu chciałem się pobawić tym trybem i ponastawiałem sobie aparat w celu uzyskania konkretnego efektu. Piękne zdjęcia zrobiłem - dopóki nie zobaczyłem co zrobił auto iso. Robiłem fajerwerki na nocnym niebie - ciemno było to ustawiał iso1600, a jak następował wybuch to przepał. Zrypał mi 60% zdjęć. To był ostatni dzień używania tej przeklętej opcji. Teraz sam to nastawiam - i tak sprawdzam efekt po chwili na lcd i w razie potrzeby można szybko zmienić (mam zaprogramowany fn), a poza tym coraz częściej ustawiam to dobrze już za pierwszym razem. No i mam przy tym więcej radochy z robienia zdjęć.

Dobrze uczyli a w cyfrze trzeba to przemnożyc x1,5; czyli 50mm=75mm=1/80s :)

Ja czesto nastawiam, tak jak bym nastawil dla FF (bez cropa) i też wychodzi zamrożone (oczywiście na monitorze w domu).

agawytka
25-07-2007, 07:44
Ja za dame... mam wyłączony i ustawiam ręcznie :) mam w tym zdecydowanie więcej radości ;) pzdr.

kaszpir
25-07-2007, 10:38
Dobra ustawiłem sobie na 1/125s :)

Dla mnie AutoISO to piękna rzecz. Nie muszę martwić się o ISO , a aparat sam dopilnuje aby nie czas naświetlania nie był mniejszy od minimalnego jaki nastawiłem ...

Szkoda jedynie że nie działa to w trybach tematycznych (chyba). Albo może i działa ale nie tak jak powinno :)

Wiem że to dziwne pytanie :)
Ale czy jeśli foce używając trybu tematycznego (np. portret) to rozumię że aparat stosuje wtedy najniższą z dostępnych wartości przesłony (w przypadku KITA i 55m - f5.6). Czy jeśli użyję tej samej przesłony w trybie P lub A to czy uzyskam taki sam efekt jak w trybie tematycznym ? Czy w trybie tematycznym poza ustawieniem najniższej możliwej przesłony f.5.6 (55m) coś jeszcze aparat dodatkowo "ustawia" ?

sokrates
25-07-2007, 10:46
coś instrukcja mówi o tym, dokładnie nie pamiętam ale w tematach tematycznych dobierane są takie parametry jak nasycenie kolorów, oddanie kolorów, stopień wyostrzania itp. (czytałem w instrukcji opis programu tematycznego dziecko - i nie wiem czy to ma zastosowanie w innych programach, ale pewnie ma)

fireboy
25-07-2007, 11:37
Ja to g***o wyłączyłem, bo to działa tez w trybie M. Jakiś czas temu chciałem się pobawić tym trybem i ponastawiałem sobie aparat w celu uzyskania konkretnego efektu. Piękne zdjęcia zrobiłem - dopóki nie zobaczyłem co zrobił auto iso. Robiłem fajerwerki na nocnym niebie - ciemno było to ustawiał iso1600, a jak następował wybuch to przepał.
Zawsze można ustawić maksymalną wartość ISO jaką aparat ma ustawić... Chociaż w tym przypadku niewiele by to chyba dało...

dame
25-07-2007, 12:25
lepiej poprostu robić to samemu ;) Zwlaszcza ze nawet z automatem trudno tak aparatowi zaufac - czesto sie myli. Ja zaczynam sie przyzwyczajac do patrzenia na histogramy i na tej podstawie oceniam zdjęcie. A po ostatnie nie po to kupowałem lustrzankę, żeby automatem się bawić ;)

saboteur81
25-07-2007, 14:22
ehm, a gdzie to się w menu ustawia?

agawytka
25-07-2007, 14:41
no i znów za dame :)... po co lustrzanka jak chce sie automatem wszystko robic? :) tymbardziej ze w cyfrowej jest fajne to, iz mamy podglad natychmiastowy naszych staran :) to dobre aparaty do nauki i probowania :)

dame
25-07-2007, 14:43
otóż to! :)

Fenek
25-07-2007, 15:10
A po to, że właściwie użyty automat jest nieocenioną pomocą i niejednokrotnie można spotkać się z sytuacją, gdy wielokrotne sprawdzanie efektów na podglądzie albo nie będzie możliwe, albo skutecznie sprawi, że praca stanie się upierdliwa.

kaszpir
25-07-2007, 15:25
No widzicie :)

Dla mnie tryby tematyczne jak i AutoISO to bardzo fajne funkcje :)

Poprzednio miałem Panasonica FZ10 i zachciało mi się lustrzanki z powodów:

- niskich szumów
- wysokich użytecznych ISO (ISo 1600)
- szybkości (zdjęcia seryjne)
- precyzji AF
- lepszego rozmywania tła :) (głębia ostrości ;)
- większej szczegółowości zdjęć

W FZ10 lubiłem używać trybów tematycznych , bo były one użyteczne i naprawdę świetne ...
W D40 też są fajne (portret,dziecko,krajobraz). Jeśli są , to czemu mam ich nie używać ???

Brakuje mi jedynie tego że w trybach tematycznych aparat zbyt lubi korzystać z lampy oraz tego że aparat nie korzysta z ustawionych wartości AutoISO :(

Dlatego chyba będę koszystał głównie tylko z trybu P lub A :(

saboteur81
25-07-2007, 15:35
aaaaa gdzie to autoISO bop zaraz rozbiorę aparat na części :D

Fenek
25-07-2007, 16:33
W takim jednym menu, co się zowie bodajże "Ustawienia użytkownika", przedtem pewnie będziesz musiał sobie w jednej zakładce niżej ustawić pełne menu. A resztę dopowie instrukcja.

Kraftsman
25-07-2007, 16:39
W sprawie Auto ISO polecam ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19268

Po nim kilka osób przekonało się do tej funkcji.