Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie D40 i wartości Auto ISO ?

Witam !

Z ciekawości jak ustawiliście sobie minimalny czas w Auto ISO. Ja ustawiłem 1/60s ale to chyba trochę zbyt optymistyczny czas , bo cześć zdjęć wychodzi mi nie ostrych (zapewne są poruszone) ...

A wiadomo obiektyw KITowy nie jest zbyt jasny

Aha , czy ktoś sie orientuje czy wartości ustalone dla Auto ISO (max ISO i minimalny czas) są także wykorzystywane w przypadku trybów tematycznych (portret , krajobraz i itd ...) czy tylko w trybach pół-automatycznych ?

dzięki !

Domyślnie

Kiedyś mnie uczono aby mieć ostre zdjęcie czas otwarcia migawki nalezy ustawiać na krótszy lub równy do ogniskowej używanego obiektywu np. dla 50 mm = 1/60 s.

Reszta to eksperyment czyli droga prób i błędów aż zdjęcie się uda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    Kiedyś mnie uczono aby mieć ostre zdjęcie czas otwarcia migawki nalezy ustawiać na krótszy lub równy do ogniskowej używanego obiektywu np. dla 50 mm = 1/60 s.

Reszta to eksperyment czyli droga prób i błędów aż zdjęcie się uda.
    Dobrze uczyli a w cyfrze trzeba to przemnożyc x1,5; czyli 50mm=75mm=1/80s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
    Witam !

Z ciekawości jak ustawiliście sobie minimalny czas w Auto ISO. Ja ustawiłem 1/60s ale to chyba trochę zbyt optymistyczny czas , bo cześć zdjęć wychodzi mi nie ostrych (zapewne są poruszone) ...

A wiadomo obiektyw KITowy nie jest zbyt jasny

Aha , czy ktoś sie orientuje czy wartości ustalone dla Auto ISO (max ISO i minimalny czas) są także wykorzystywane w przypadku trybów tematycznych (portret , krajobraz i itd ...) czy tylko w trybach pół-automatycznych ?

dzięki !
    Ja to g***o wyłączyłem, bo to działa tez w trybie M. Jakiś czas temu chciałem się pobawić tym trybem i ponastawiałem sobie aparat w celu uzyskania konkretnego efektu. Piękne zdjęcia zrobiłem - dopóki nie zobaczyłem co zrobił auto iso. Robiłem fajerwerki na nocnym niebie - ciemno było to ustawiał iso1600, a jak następował wybuch to przepał. Zrypał mi 60% zdjęć. To był ostatni dzień używania tej przeklętej opcji. Teraz sam to nastawiam - i tak sprawdzam efekt po chwili na lcd i w razie potrzeby można szybko zmienić (mam zaprogramowany fn), a poza tym coraz częściej ustawiam to dobrze już za pierwszym razem. No i mam przy tym więcej radochy z robienia zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    Dobrze uczyli a w cyfrze trzeba to przemnożyc x1,5; czyli 50mm=75mm=1/80s
    Ja czesto nastawiam, tak jak bym nastawil dla FF (bez cropa) i też wychodzi zamrożone (oczywiście na monitorze w domu).
    Ostatnio edytowane przez dame ; 25-07-2007 o 00:47
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Ja za dame... mam wyłączony i ustawiam ręcznie mam w tym zdecydowanie więcej radości pzdr.
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Dobra ustawiłem sobie na 1/125s

Dla mnie AutoISO to piękna rzecz. Nie muszę martwić się o ISO , a aparat sam dopilnuje aby nie czas naświetlania nie był mniejszy od minimalnego jaki nastawiłem ...

Szkoda jedynie że nie działa to w trybach tematycznych (chyba). Albo może i działa ale nie tak jak powinno

Wiem że to dziwne pytanie
    Ale czy jeśli foce używając trybu tematycznego (np. portret) to rozumię że aparat stosuje wtedy najniższą z dostępnych wartości przesłony (w przypadku KITA i 55m - f5.6). Czy jeśli użyję tej samej przesłony w trybie P lub A to czy uzyskam taki sam efekt jak w trybie tematycznym ? Czy w trybie tematycznym poza ustawieniem najniższej możliwej przesłony f.5.6 (55m) coś jeszcze aparat dodatkowo "ustawia" ?

Domyślnie

coś instrukcja mówi o tym, dokładnie nie pamiętam ale w tematach tematycznych dobierane są takie parametry jak nasycenie kolorów, oddanie kolorów, stopień wyostrzania itp. (czytałem w instrukcji opis programu tematycznego dziecko - i nie wiem czy to ma zastosowanie w innych programach, ale pewnie ma)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    Ja to g***o wyłączyłem, bo to działa tez w trybie M. Jakiś czas temu chciałem się pobawić tym trybem i ponastawiałem sobie aparat w celu uzyskania konkretnego efektu. Piękne zdjęcia zrobiłem - dopóki nie zobaczyłem co zrobił auto iso. Robiłem fajerwerki na nocnym niebie - ciemno było to ustawiał iso1600, a jak następował wybuch to przepał.
    Zawsze można ustawić maksymalną wartość ISO jaką aparat ma ustawić... Chociaż w tym przypadku niewiele by to chyba dało...
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

lepiej poprostu robić to samemu Zwlaszcza ze nawet z automatem trudno tak aparatowi zaufac - czesto sie myli. Ja zaczynam sie przyzwyczajac do patrzenia na histogramy i na tej podstawie oceniam zdjęcie. A po ostatnie nie po to kupowałem lustrzankę, żeby automatem się bawić
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

ehm, a gdzie to się w menu ustawia?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów