Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon - plotki i spekulacje
Brakowało mi takiego wątku, może się przyjmie.
Plotkuje się, że pod koniec roku ma się pojawić RF 20-70mm F2.8L IS VCM, będzie to następca RF 24-70 F2.8L IS USM.
R7II zapowiada się na potwora wśród APS-C - 39MP*, warstwowa matryca. Premiera maj/czerwiec.
*tak, wiem, że Fuji ma XH2
KadryZpodróży
18-03-2026, 18:51
R7II będzie bardzo dobry pod ptasiarzy tylko Canon nie ma za bardzo jasnych i sensownie wycenionych szkieł. Podobno mają pokazać RF300-600/5.6 ale cenowo ma on konkurować z Sigmą 300-600/4 a wiec okolice 30k PLN...
R7II będzie bardzo dobry pod ptasiarzy tylko Canon nie ma za bardzo jasnych i sensownie wycenionych szkieł. Podobno mają pokazać RF300-600/5.6 ale cenowo ma on konkurować z Sigmą 300-600/4 a wiec okolice 30k PLN...
No właśnie R7II z taką matrycą jawi się jako nowy Święty Graal ptasiarzy. Duży minus to właśnie te obiektywy. Pożyjemy, zobaczymy.
R7II będzie bardzo dobry pod ptasiarzy
No właśnie R7II z taką matrycą jawi się jako nowy Święty Graal ptasiarzy.
Do momentu, w którym się okaże, że ma kiepski AF, jak było z R7.
Podobno mają pokazać RF300-600/5.6
Ten obiektyw zaczynał jako 200-500/4, później 200-500/4TC, dalej 200-500/5.6. Zanim wyjdzie, jeśli w ogóle, to pewnie całkiem coś innego będzie.
ale cenowo ma on konkurować z Sigmą 300-600/4 a wiec okolice 30k PLN...
Sporo, ale jak na C, to i tak tanio. Skoro to pi x drzwi 100-300/2.8 z TC2x, to i ceny na tym pułapie się spodziewałem. Albo i większej, jak już bywało.
Do momentu, w którym się okaże, że ma kiepski AF, jak było z R7.
a twoj ma?
bo moj AF ma git.
ja bym do R7 mkI juz chcial uczciwy zoom standardowy. jakis 18-50/4 IS, ktorego nie wstyd wpiac do matrycy 32Mpix. bo 18-150 to jest konsumencki zoom (moze byc, ale nawet na 24MPix nie wyrabia powyzej 50mm) a przeciez taki R7 mkII musi pod wzgledem ilosci pikseli zrobic "more is more"... marketoidy Canona tego na pewno nie zostawia :D
Nie, piszę o tym wątku z CB, co było narzekanie na AF w foto przyrodzie.
PS. Co do mpix... Podobno wojna na mpix miała przejść w wojnę na szybkość matryc. Rozmyślono się?
Nie, piszę o tym wątku z CB, co było narzekanie na AF w foto przyrodzie.
ale no juz nie robmy sobie jaj z pogrzebu. ze ktos narzekal to ma od razu oznaczac, ze mial racje?
u mnie sasiad narzekal na wirusy rozsiewane nad Holandia przez drony Putina... :) ale potem mu przeszly efekty tego co wypalil (co zreszta tez nie bylo od Putina)
PS. Co do mpix... Podobno wojna na mpix miała przejść w wojnę na szybkość matryc. Rozmyślono się?
podobno tak mialo byc, ale czy mozna miec pewnosc, ze ze te ustalenia dotarly do marketoidow Canona?
IMHO, ta matryca 32Mpix w R7 jest swietna pod wzgledem szczegolow i ogolnego obrazowania (kolory, DR, szumy), nie mam do niej zadnych zastrzezen. zastrzezenia mam do faktu, ze musze zapiac zoom firmy trzeciej (Tamron 11-20) jak ide w plener, bo ten co mi sam Canon wypichcil (RF-S 10-18) to dramat nawet na matrycy 18Mpix (tego canonowskiego Fidela Castro - "siempre vive"), na 32Mpix jest po prostu wstyd. i czekam z niecierpliwoscia na premiere 17-70/2.8 pod RF. wydawaloby sie, ze najlepszy na rynku korpus APS-C, tylko jakos w Canonie przepadla ta prosta madrosc, ze samym korpusem sie zdjec nie zrobi
cybulski
18-03-2026, 22:17
CB to częściej nie działa jak działa od tego cudownego aptejtu. Miałem, ba nawet mam, tam dość długi swój wątek ale jak to częściej nie działa niż działa to i zdechło.
ja bym do R7 mkI juz chcial uczciwy zoom standardowy. jakis 18-50/4 IS, ktorego nie wstyd wpiac do matrycy 32Mpix.
Żeby nie było lipy na 32Mpix aps-c to lepiej f/2.8.
Żeby nie było lipy na 32Mpix aps-c to lepiej f/2.8.
moze byc. f/4 by mi osobiscie w zupelnosci wystarczylo
w miedzyczasie jest pierdylion zaporowych patentow Canona na zoomy zaczynajace sie miedzy 16 a 20mm i konczace sie miedzy 40 a 60mm, ze swiatlem f/1.9, f/1.92, f/1.95, f/2.02, f/2.05 itd. itp. nigdy nie ujrza swiatla dziennego (produkty, nie patenty), bo przeciez to APS-C i jak od zarania dziejow wiadomo (tj. tak +/- 300D) - jak chcesz w Canonie miec optyki do wyboru do koloru, to kupujesz FF.
a cropa naklepia 130 modeli korpusow z pelnym recyclingiem linii produkcyjnych do XVII wieku wlacznie (pozdrawiamy goraco ksiegowych, ktorzy wypuscili 4000D) i gama optyki do wyboru: 1. ciemny jak noc maly standardowy zoom, 2. ciemny jak noc zoom UWA, 3. maly, trzeszczacy plastikiem zoom tele o swiatlosile dostosowanej do letniego popoludnia w Afryce i nigdzie indziej, 4. "duzy" standardowy zoom (pasujacy do dloni "roslej" azjatyckiej nastoletniej influenserki - tak 160cm od ziemii po zalozeniu dobrych koturnow, 40kg zywej wagi). produkt 1 doczeka sie kilku wariantow mk o porownywalnym stopniu rozpaczy optycznej.
no nic... poironizowalem z rana... a canonokarawana jedzie dalej...
moze byc. f/4 by mi osobiscie w zupelnosci wystarczylo
Ale f/4 nie wystarczyłoby żeby nie było wstyd na matrycy 32Mpix aps-c.
Jest zależność między jasnością obiektywów a maksymalnymi możliwymi do osiągnięcia rozdzielczościami na danej matrycy.
Ale f/4 nie wystarczyłoby żeby nie było wstyd na matrycy 32Mpix aps-c.
Jest zależność między jasnością obiektywów a maksymalnymi możliwymi do osiągnięcia rozdzielczościami na danej matrycy.
no ale jesli masz na mysli dyfrakcje jako taka, to na 32Mpix maksymalna przyslona to f/5.6 (na 40Mpix juz f/5.0)
zeby juz f/4.0 bylo granica, to w APS-C trzebaby 80Mpix. do takiej patologi (chyba???) nie dojdziemy, ale oczywiscie nie bede sie zakladal
kalkulatorek: https://www.canonrumors.com/advanced-sensor-diffraction-limit-calculator/
w kwestiach praktycznych... uzywam od czasu do czasu f/8 w raczej dosc referencyjnym RF 35/1.8 pod R7 (w znaczeniu takim, ze rozdzielczosc optyczna tego szkla ciezko jest przebic). wiec juz powyzej granicy, gdzie dyfrakcja wplywa na ostrosc. nie moge powiedziec, zebym organoleptycznie dostrzegl gorsza ostrosc tych zdjec niz robionych przy f/5.6. na przyrzadach pewnie cos wyjdzie, ale jesli na wlasne oczy nie widze roznicy patrzac na powiekszenie 1:1 z calych 32Mpix (zdjecia, ktore potem i tak bede ogladal z "japa w monitorze" 4K, wiec zeskalowane 2x w dol) no to nie trace z tego powodu snu.
f/4 mi w tych ogniskowych starczy. po prostu. mam 24/1.8, 35/1.8 i 50/1.8 jak mi sie zechce plytszej glebii ostrosci. jakby taki zoom byl f/2.8 i nie mordowal cenowo (ale przy nadal solidnej optyce na pelnej dziurze) o moglbym rozwazyc sprzedaz 50/1.8. z tym ze grubo watpie, ze Canon dalby pelne combo: jasno, ostro i cenowo znosnie. nie pamietam takiego precedensu :D
Myślę, że chodziło o PSF i MTF po przymknięciu, a nie o dyfrakcję.
a one zaleza od maks. przyslony?
Obiektywy sałoogniskowe na R7/90D są [w centrum] najostrzejsze na f/2.8-4 -bo ich przymknięcie do tych przysłon eliminuje ich wady.
Obiektyw f/4 nie może osiągnąć tych poziomów co jaśniejsze stałoogniskowe po przymknięciu,
a co dopiero jak ma to być zoom.
Tak dla przykładu zoomy f/2.8 vs f/4 na matrycach FF 42-45Mpix
1. 94444
2. 94443
a one zaleza od maks. przyslony?
Pewnie znajdą się jakieś wyjątki, ale w zdecydowanej większości tak.
Tylko czy to przy aktualnych, dobrych jakościowo szkłach (nawet "kitowe" 24-70/4) dających zadowalające wyniki, ma to takie znaczenie jak kiedyś? Chyba nie. Oczywiście wszystko zależy od oczekiwań oraz samego celu zdjęcia.
Jest coś takiego jak teoretyczna rozdzielczość i ona maleje z przysłanianiem.
-I tak by było gdyby obiektywy były całkowicie pozbawione wad.
Jak widać na tych moich porównaniach przykładowe zoomy f/2.8 po przymknięciu do f/4 [po odcięciu wad] poprawiają jeszcze swoje osiągi,
a zoomy f/4 to już tak średnio i osiągają tu o ~10 lpmm mniej.
A 42-45Mpix na FF to jednak mniejsze upakowanie niż 32Mpix na aps-c.
A tak poprawiają swoje osiągi zoomy jaśniejsze niż f/2.8:
https://www.optyczne.pl/upload2/303235_roz1.png
https://www.optyczne.pl/upload2/292623_roz1.png
https://www.optyczne.pl/upload2/294819_roz1.png
https://www.optyczne.pl/upload2/300179_roz1.png
Wind Mill
19-03-2026, 14:07
Dyfrakcja srakcja.
Jeśli oglądasz obraz (załózmy krajobraz czy cityscape), to bezwględna ostrość po środku nie ma znaczenia, szcególnie iż żyłowanie ostrości na środku zazwyczaj oznacza spadek na brzegach.
Znaczenie dla odbiorcy obrazu (dla ukladu oczy - mózg) ma wyrównanie ostrości między centrum a brzegami.
Nie bez przyczyny większość krajobrazów robi się na f/8...f/13, gdzie to rzekomo dyfrakcja powinna zniszczyć jakość zdjęcia.
Dyfrakcja niszczy, ale tylko pozycje w tabelkach.
robcio.m
20-03-2026, 08:20
Były wcześniej komentarze o potrzebie porządnego zoomu do R7 - to nie ma wstydu Sigma wydała 17-40 f1.8 art
18-50 f2.8 od sigmy też jest
W sumie jak ktoś nie ma parcia na pełną klatkę to zyskał bazę fajnych raczej chwalonych obiektywów apsc od Sigmy.
A puszek to akurat Canon wydał sporo różnych.
Canon zablokuje czy nie da rady?
94479
Nowa chińska firma Vistilen zaprezentowała obiektywy z AF pod RF. Może "nowa" to określenie trochę na wyrost, bo obiektywy to prawdopodobnie odnowione konstrukcje Meike na DSLR.
94480
cybulski
20-03-2026, 12:24
no ale jesli masz na mysli dyfrakcje jako taka, to na 32Mpix maksymalna przyslona to f/5.6 (na 40Mpix juz f/5.0)
zeby juz f/4.0 bylo granica, to w APS-C trzebaby 80Mpix. do takiej patologi (chyba???) nie dojdziemy, ale oczywiscie nie bede sie zakladal
kalkulatorek: https://www.canonrumors.com/advanced-sensor-diffraction-limit-calculator/
w kwestiach praktycznych... uzywam od czasu do czasu f/8 w raczej dosc referencyjnym RF 35/1.8 pod R7 (w znaczeniu takim, ze rozdzielczosc optyczna tego szkla ciezko jest przebic). wiec juz powyzej granicy, gdzie dyfrakcja wplywa na ostrosc. nie moge powiedziec, zebym organoleptycznie dostrzegl gorsza ostrosc tych zdjec niz robionych przy f/5.6. na przyrzadach pewnie cos wyjdzie, ale jesli na wlasne oczy nie widze roznicy patrzac na powiekszenie 1:1 z calych 32Mpix (zdjecia, ktore potem i tak bede ogladal z "japa w monitorze" 4K, wiec zeskalowane 2x w dol) no to nie trace z tego powodu snu.
f/4 mi w tych ogniskowych starczy. po prostu. mam 24/1.8, 35/1.8 i 50/1.8 jak mi sie zechce plytszej glebii ostrosci. jakby taki zoom byl f/2.8 i nie mordowal cenowo (ale przy nadal solidnej optyce na pelnej dziurze) o moglbym rozwazyc sprzedaz 50/1.8. z tym ze grubo watpie, ze Canon dalby pelne combo: jasno, ostro i cenowo znosnie. nie pamietam takiego precedensu :D
Wiesz, jakiś precedens już powstał, ten 45 1.2, coś tam trochę "nie idealny" a cena jak ładnie niższa.
Przy okazji, z tego co zrozumiałem z pobieznych opinii, tam ten AF nie będzie działać na R czy jak to jest? A na wiekowym już R5?
Michaelius
20-03-2026, 13:30
Obiektywy sałoogniskowe na R7/90D są [w centrum] najostrzejsze na f/2.8-4 -bo ich przymknięcie do tych przysłon eliminuje ich wady.
Obiektyw f/4 nie może osiągnąć tych poziomów co jaśniejsze stałoogniskowe po przymknięciu,
a co dopiero jak ma to być zoom.
A to nie jest kwestia tego, że obiektywy 2,8 to typowo najwyższa półka więc cały obiektyw ma wyśrubowane parametry ?
tak patrzę to 24-120/4 jakoś nie odstaje od 24-70/2,8 przymkniętego do 4
https://photographylife.com/reviews/nikon-z-24-70mm-f-2-8-s-ii/3
a dużo tańszy Nikkono-Tamron 28-75/2,8 jest zazwyczaj ciut niżej
Canon zablokuje czy nie da rady?
Nowa chińska firma Vistilen zaprezentowała obiektywy z AF pod RF. Może "nowa" to określenie trochę na wyrost, bo obiektywy to prawdopodobnie odnowione konstrukcje Meike na DSLR.
Więcej zdjęć:
94482
94483
94484
94485
94486
Teoretyczna specka R7II:
Matryca 39 MP BSI stacked
Szybkość odczytu matrycy zbliżona do Canon EOS R5 Mark II (lub nawet wyższa)
Procesor DIGIC Accelerator
Migawka elektroniczna 40 kl./s
Pre-capture (buforowanie przed naciśnięciem spustu)
Ergonomia korpusu zbliżona do Canon EOS R6 Mark III
Podwójny slot kart (SD + CFexpress Type B)
Akumulator LP-E6P
Cena na premierę ma być „znacznie wyższa” niż w przypadku Canon EOS R7, który startował z poziomu 1499 USD
Na ten moment brak informacji o możliwościach wideo
Premiera spodziewana pod koniec maja lub na początku czerwca 2026
robcio.m
20-03-2026, 20:55
Wiesz, jakiś precedens już powstał, ten 45 1.2, coś tam trochę "nie idealny" a cena jak ładnie niższa.
Przy okazji, z tego co zrozumiałem z pobieznych opinii, tam ten AF nie będzie działać na R czy jak to jest? A na wiekowym już R5?
Af na R działa - sprawdzałem, tylko że jest spory focus shift z uwagi na aberracje jak dobrze pamiętam, co powoduje że zastruga ostrość na otwartej przysłonie przymknie do żądanej to może nie być optymalnie ostre. Jest na to wyjście robić na f1.2 albo w nowszych aparatach jest opcja żeby to niwelować
https://www.youtube.com/watch?v=GTqgSjeDF8k&t=1s Tu to jest wyjaśniane
- - - - kolejny post - - - - - -
Teoretyczna specka R7II:
Matryca 39 MP BSI stacked
Szybkość odczytu matrycy zbliżona do Canon EOS R5 Mark II (lub nawet wyższa)
Procesor DIGIC Accelerator
Migawka elektroniczna 40 kl./s
Pre-capture (buforowanie przed naciśnięciem spustu)
Ergonomia korpusu zbliżona do Canon EOS R6 Mark III
Podwójny slot kart (SD + CFexpress Type B)
Akumulator LP-E6P
Cena na premierę ma być „znacznie wyższa” niż w przypadku Canon EOS R7, który startował z poziomu 1499 USD
Na ten moment brak informacji o możliwościach wideo
Premiera spodziewana pod koniec maja lub na początku czerwca 2026
Gdyby przenieść na grunt Nikona - brzmi jak dobra specka na następcę d500
]
Na DSLR?
-Meke na DSLR https://www.bhphotovideo.com/c/products/SLR-Camera-Lenses/ci/274/N/4288584247?sort=BRAND_A_TO_Z&filters=fct_brand_name%3Ameike%3AREGULAR
-A może ten Vistilen jest marką wydmuszką stworzoną nieoficjalnie -skrycie przez Meike
żeby łamać prawa patentowe Canon -?
Meike do bezlusterkowców Canon https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?filters=fct_brand_name%3Ameike%3AREGULA R%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Aaps-c-lenses%7Cfull-frame-lenses%3AREGULAR%2Cfct_lens-mount_3442%3Acanon-rf%3AREGULAR
Meike do bezlusterkowców Sony https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?filters=fct_brand_name%3Ameike%3AREGULA R%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Aaps-c-lenses%7Cfull-frame-lenses%3AREGULAR%2Cfct_lens-mount_3442%3Asony-e-mount%3AREGULAR
wydaje mi sie, ze juz cena R7 mkI jest aktualnie wyzsza niz poziom z ktorego startowal.
jak 2 lata temu kupowalem R10 to siodemki chodzily kolo 1300 EUR. teraz jest 1600 EUR :D
robcio.m
21-03-2026, 09:52
R7 mkI startował w momencie premiery z okolic 7500 zł obecnie w oficjalnej dystrybucji cena regularna jakoś 6000 zł
Kolekcjoner
22-03-2026, 02:30
-A może ten Vistilen jest marką wydmuszką stworzoną nieoficjalnie -skrycie przez Meike
żeby łamać prawa patentowe Canon -?
Z dużym prawdopodobieństwem tak jest. Nic nie wskazuje na to żeby to była jakaś nowa osobna firma. W niektórych krajach się nawet nie kryją i brand jest określany jako - Vistilen (Meike)
A nie wydaje się wam, że wszystkie te brandy "Meike, Vistilen, 7Artisans, TTArtisan, SG Image itp" to jedno i to samo, tylko w innej obudowie?
W sensie, że układ optyczny jakby projektował jeden Chińczyk, a drugi kupił ten projekt i zapakował go do swojej obudowy.
Mi się przynajmniej tak wydaje, co patrzę na zdjęcia z w/w to sejm szit ;)
Z chińczyków jak na moje oko, to tylko Viltrox i Sirui się wyróżniają, przy czym Sirui wyłącznie anamorfikami.
A nie wydaje się wam, że wszystkie te brandy "Meike, Vistilen, 7Artisans, TTArtisan, SG Image itp" to jedno i to samo, tylko w innej obudowie?
W sensie, że układ optyczny jakby projektował jeden Chińczyk, a drugi kupił ten projekt i zapakował go do swojej obudowy.
-Podaj przykłady takich samych układów optycznych obiektywów w innych chińskich markach -nie Meike i Vistilen.
-Podaj przykłady takich samych układów optycznych obiektywów w innych chińskich markach -nie Meike i Vistilen.
Wiesz co.. ja zaczynam rozumieć, czemu ludzie mają o tobie takie zdanie jakie mają :D
Strażniku prawdy fotograficznej, zwracam się do Ciebie z prośbą abyś łaskawie rozpatrzył iż w moim poprzednim poście użyłem sformułowania "wydaje mi się", co czyni mój poprzedni postulat zwykłym *********to, takim pitu-pitu kalibru rozmowy przy papierosie - a nie naukowym sformułowaniem popartym badaniami, wyliczeniami, testami z masą przykładów :lol:
Chłopie, daj żyć! Trochę więcej luzu - mniej spiny :mrgreen:
Ty prywatnie też każdego tak weryfikujesz podczas rozmowy?
W sensie, że spotykasz znajomego który chce zamienić z Tobą kilka słów na zasadzie "Cześć, co słychać - bo u mnie wszystko ok [..] Po czym odpowiadasz: "Udowodnij."
I żeby sprawiedliwości stało się zadość, przyznaję że nie jestem w stanie podać takich przykładów o które prosiłeś - tym samym orzekam wszem i wobec, że jako mój interluktor miałeś rację - każdy chiński obiektyw jest unikatowy :D
O czym tu dyskutować jak twój poprzedni postulat jest zwykłym *********to ?
Na ogół porównuję konstrukcje optyczne nowo-wprowadzanych obiektywów -o ile producent nimi się dzieli
i w obiektywach AF nie zauważyłem kopiowania konstrukcji optycznych.
KadryZpodróży
22-03-2026, 11:33
O czym tu dyskutować jak twój poprzedni postulat jest zwykłym *********to ?
Na ogół porównuję konstrukcje optyczne nowo-wprowadzanych obiektywów -o ile producent nimi się dzieli
i w obiektywach AF nie zauważyłem kopiowania konstrukcji optycznych.
Zauważyłem, że bardzo lubisz te wszystkie tabelki i porównania jednak to nie jest wszystko tak ważne jak się wydaje z tych wszystkich wykresów. Często są inne aspekty za którymi przemawia wybór tego a nie innego obiektywu czy nawet systemu. Poza tym, na zdjęciu nie zauważysz różnicy czym było zrobione. Można mówić o detalach i jakiejś plastyce czy bokehu ale to są rzeczy daleko za tym czy zdjęcie jest ciekawe i atrakcyjne dla oka czy nie.
andystar
22-03-2026, 12:00
Bez zagłębiania się w schematy optyczne widać że dla konkretnej ogniskowej są różne ilości soczewek i grup soczewek i typów użytego szkła. To znaczy, że schemat optyczny jest inny. Zresztą projektowanie obiektywu przy dobrym oprogramowaniu a dodatkowo wsparciu AI nie jest tak skomplikowane jak kiedyś.
W sensie, że układ optyczny jakby projektował jeden Chińczyk,
DZOptics.
Ale za którymi obiektywami i pod jakimi markami stoją.... Powodzenia w zgadywaniu.
Plotkuje się, że wraz z R7II może pojawić się RF-S 15-70 mm F4 IS STM.
Około 13 maja ma się pojawić Canon EOS R6 V wraz z RF 20-50 mm f/4L IS USM PZ. Sprzedaż dopiero w czerwcu.
Kij z puszką, ale szkiełko ciekawie się zapowiada.
Najprawdopodobniej R7 mkII jednak nie pojawi się w tym roku. Czyli wszyscy co liczyli na tego killera APS-C mogą się rozejść, zresztą ta specka była zbyt życzeniowa, aby była prawdziwa. Za to po R6 V ma się pojawić R8 mkII w retro stylu.
lukasz_kk
27-04-2026, 16:58
Ciekawe jak wiele osób, śledzących pobieżnie ofertę Canona, po wyjściu R6 V będzie się zastanawiało gdzie jest model IV :D
Ivy Mike
27-04-2026, 23:24
Pewnie będą w szoku razem z tymi, którzy po X100 S-T-F-V nagle zobaczyli X100VI :mrgreen:
Kolekcjoner
28-04-2026, 00:04
Myślę że przede wszystkim będą w szoku jak zobaczą cenę ;)....
cybulski
28-04-2026, 08:21
Cena od razu piątej generacji.
Za to po R6 V ma się pojawić R8 mkII w retro stylu.
No i ten sam problem co z Nikon Zf - co podpiąć do takiego retro Canona, żeby to miało ideologiczny sens? :)
Znowu tylko Voigtlandery zostają, bo te chciwe dranie z Canona nawet nie dopuszczają na bagnet pełnoklatkowy jakieś Meike, 7Artisans, TTArtisan, czy o Sigma/Viltrox nie wspomnianając.
Canon się kupuje do pracy a nie do fun'u.
Tak samo jak Fuji się kupuje do fun'u a nie do pracy.
Ten retro aparat od Canona to będzie taki sam na siłę pomysł, jak X-H2 od Fuji.
Kolekcjoner
28-04-2026, 18:11
Ten retro aparat od Canona to będzie taki sam na siłę pomysł, jak X-H2 od Fuji.
Pytanie czy będzie, bo to jest mocno życzeniowe póki co. No chyba że będzie "retro" polegające na dodaniu srebrnej obudowy i może jakiegoś kita....
Plotkowana specka Canon EOS R6 V
32,3 miliona pikseli
7K 60p RAW
Open Gate 7 K 60p
ISO 100-64000
Elektroniczna migawka 1/16000 - 30s
1053 punkty AF
Monitor 3.0 1,62 miliona
LP-E6P
598g
141,7×83,3×79,8 mm
Aktywna funkcja chłodzenia
350 euro taniej niż EOS R6 Mark III
Zaplanowano także wypuszczenie nowego pilota „BR-E2"
R6V:
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/EOS-R6-V-2-300x300.jpg
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/EOS-R6-V-3-300x300.jpg
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/EOS-R6-V-5-300x300.jpg
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/EOS-R6-V-1-300x300.jpg
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/EOS-R6-V-4-300x300.jpg
20-50:
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/Screenshot-2026-05-13-at-05-14-32-Canons-Video-Revolution-EOS-R6-V-Full-Specs-Leaked-7K-RAW-Active-Cooling-and-a-New-Power-Zoom-Lens-300x235.jpg
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2026/05/Screenshot-2026-05-13-at-05-14-38-Canons-Video-Revolution-EOS-R6-V-Full-Specs-Leaked-7K-RAW-Active-Cooling-and-a-New-Power-Zoom-Lens-300x234.jpg
Aktualizacja dla Canon EOS R1 i Canon EOS R5 Mark II
Oprócz dodania nowych funkcji związanych z AF oraz poprawy jego skuteczności, aktualizacja rozszerza także możliwości i wygodę pracy podczas nagrywania wideo. Do funkcji „Action Priority” dodano obsługę futbolu amerykańskiego, dzięki czemu aparat potrafi rozpoznawać ruchy takie jak bieg z piłką czy wykonywanie podań i odpowiednio śledzić fotografowany obiekt. Nawet jeśli ostrość zostanie chwilowo zgubiona przy przecinających się obiektach, aparat potrafi ponownie szybko odnaleźć i przejąć śledzenie właściwego celu.
W funkcji „Registered Person Priority” poprawiono również rozpoznawanie wcześniej zarejestrowanych osób - zwłaszcza przy ujęciach z profilu lub gdy część twarzy jest zasłonięta. Ulepszono także rozróżnianie obiektów w scenach z wieloma poruszającymi się osobami.
Dodatkowo możliwe jest teraz przełączanie na wyświetlanie false color podczas korzystania z funkcji View Assist. Aparaty obsługują również wyświetlanie poziomicy i siatki w trakcie nagrywania wideo, co zwiększa wygodę pracy filmowej.
Aktualizacja dla Canon EOS R50 V i Canon PowerShot V1
Aktualizacja dodaje funkcje poprawiające ergonomię pracy podczas filmowania i transmisji na żywo. Aparaty będą kompatybilne z bezprzewodowym pilotem „BR-E2” (premiera planowana na koniec czerwca 2026 r.) oraz uchwytem/statywem „HG-200TBR” (również planowanym na koniec czerwca 2026 r.). Dzięki temu możliwe będzie sterowanie zoomem oraz kompensacją ekspozycji za pomocą dźwigni, co pozwoli na bardziej intuicyjne i płynne nagrywanie wideo.
Funkcja AF do zdjęć/rejestracji produktów, która szybko przełącza ostrość z twarzy na przedmiot zbliżony do aparatu podczas livestreamów lub prezentacji produktów, będzie mogła działać nie tylko w dedykowanym trybie, ale również podczas nagrywania w trybach P/Tv/Av/M. Ułatwi to wykorzystanie aparatów do live commerce i nagrań recenzenckich.
W modelu EOS R50 V dodano możliwość wyświetlania siatki podczas nagrywania wideo, co ułatwia kontrolę poziomu i pionu kadru. Aparat obsługuje także przełączanie na false color podczas korzystania z funkcji View Assist, co upraszcza kontrolę ekspozycji.
PowerShot V1 otrzyma możliwość bezpośredniego połączenia z aplikacją iOS do streamingu „Live Switcher Mobile”, upraszczając proces początkowej konfiguracji.
https://corporate.jp.canon/newsrelease/2026/pr-0513c