PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon Retro - model A / model B

MstrG
26-02-2026, 09:52
Na CP+ firma Canon zaprezentowała dwa koncepcyjne modele z matrycą 6MP.
Idą o krok dalej niż Nikon z Zfc i Zf?

93915
93917
93918
93916

andystar
26-02-2026, 10:16
Chyba nawiązali współpracę z Shenzhen Sonida Digital Technology

cdc
26-02-2026, 10:47
https://photographylife.com/wp-content/uploads/2024/05/Hasselblad-907X-CFV-100C-Tilting-Monitor.jpg

A takie prototypy robiło się 70 lat temu:

http://www.novacon.com.br/odditycameras/voigtland_arquivos/image009.jpg

z http://www.novacon.com.br/odditycameras/voigtland.htm

Mamrot
26-02-2026, 12:14
Patrząc na taki wytwór techniki przypomina mi się dowcip o samochodzie Syrenka.
Po zniesieniu żelaznej kurtyny użytkownik udaje się na zgniły zachód i parkując w jakimś mieście napotkał grupkę ciekawskich.
-Przepraszam, silnik też Pan sam zrobił?

MstrG
26-02-2026, 12:24
Śmieszkujecie widzę, ale na CP+ było to bardzo oblegane miejsce :)
Czy to będzie nowy trend?

PetaPixel: "The response has been significant, however, and it was one of the most popular spots across the entire CP+ venue."
DigitalCameraWorld: "I hope that the reception to the Analog Concept Camera is as warm as it felt on the show floor, because this is a product I would love to see come to market!"

RMC
26-02-2026, 12:25
Fajne, chętni na nie z pewnością się znajdą.

cdc
26-02-2026, 13:06
Tak piszą

Możliwość fotografowania, patrząc na rzeczywisty obraz wyświetlany na ekranie
System wizjera na poziomie talii
podczas fotografowania

93928

Full size screen -to matówka.

Żeby działało Camera module to musi być matryca z obiektywem -która robi zdjęcia z matówki.

Jest to metoda żeby utrwalić obraz rzutowany na duży ekran / matówkę z np. bardzo małą głębią ostrości za pomocą malutkiej matrycy.

Mam coś podobnego.

...Nie tylko ja:

https://www.youtube.com/watch?v=-4uzyhbDFas

Mamrot
26-02-2026, 13:35
Są miłośnicy LOMO to i na to się znajdą, moja córka targa Instaxa, na Fuji ma Yangnuo, filmy kręci na Hi8, czym gorzej tym lepiej. Sam się bawię w pinhola.
Tylko myfriendsy już to zrobiły i cenowo nie będzie to zachęcające.

https://goods-vod.kwcdn.com/goods-video/5a4fec932ec8a0fc73b0f30a1e52abb35ae0d781gs2CV.f30. mp4

93929

cdc
26-02-2026, 14:39
93940

https://www.digitalcameraworld.com/cameras/canon-goes-retro-analog-concept-camera-with-optical-finder-and-manual-focus-is-unveiled-in-japan

jo44
26-02-2026, 15:50
Fajne, chętni na nie z pewnością się znajdą.

"Każda potwora znajdzie swego amatora." :p

waldek
26-02-2026, 20:26
To już Canon A610 jest lepszy.

akustyk
26-02-2026, 23:04
szkoda...

czasu ludzi, ktorzy mogli zamiast to cos co nie wiem jak nazwac usiasc i zaprojektowac jakis uzyteczny aparat, nie gadzet dla kilku napalonych dzieciakow, ktore po 2 razach odloza go na polke

i przestrzeni wystawowej...

jak to ktos kiedys zgrabnie ujal: "ziewlem, pie* i wyszlem... "

MstrG
27-02-2026, 09:25
szkoda...

czasu ludzi, ktorzy mogli zamiast to cos co nie wiem jak nazwac usiasc i zaprojektowac jakis uzyteczny aparat, nie gadzet dla kilku napalonych dzieciakow, ktore po 2 razach odloza go na polke

i przestrzeni wystawowej...

jak to ktos kiedys zgrabnie ujal: "ziewlem, pie* i wyszlem... "

Ja tak na to nie patrzę. Może wyszedł na razie trochę taki potworek, ale nie można przeliczać wszystkiego na maksymalne zyski z jak najlepszym stosunkiem do czasu pracy. Wszędzie zarzuca się takim firmom myślenie korpo, ale jak pójdą trochę w innym kierunku, to nagle pojawia się krytyka. Nie wiemy jak powstał ten projekt. Może to była jakaś zajawka kilku ludzi, zrobili projekt, wydrukowali a zarząd postanowił pokazać to na CP+.
Wiem, że to tylko gdybanie. Równie dobrze mogą nas trollować, na zasadzie "Hiroshi, choć zrobimy sobie jaja na CP+. Weź drukarkę, zrobimy jakiś sześcian, wsadzimy do środka dwa lustra, wygrzeb jeszcze z szafy jakąś 1" matrycę. Poskładamy to i pokażemy jako nowy kierunek." A tu największe tłumy na CP+ kręcą się właśnie koło tego czegoś ;)

93961
93962

RMC
27-02-2026, 11:06
Nie rozumiem narzekań tu. Przecież nie profesjonaliści ani zorientowani na high tech amatorzy będą tego odbiorcami. Mi tam się idea i wygląd (model A) podoba :)

Fajnie wpisuje się to w retro nostalgię za którą tęsknią starsi, dla młodzieży będzie to hipsterski gadżet, którym będzie można się wyróżnić w szarej masie tłumu.

To ma być proste, dawać fun, retro look zdjęć. Jeżeli będzie za tym szła lepsza jakość (Canon) niż chińskiego szajsu ale nie przegięcie z ceną to ma to jak najbardziej szanse powodzenia.

akustyk
27-02-2026, 11:16
Ja tak na to nie patrzę. Może wyszedł na razie trochę taki potworek, ale nie można przeliczać wszystkiego na maksymalne zyski z jak najlepszym stosunkiem do czasu pracy.

ale tez nie o to mi chodzilo. raczej o nie poswiecanie czasu projektantow na wypuszczanie produktow, z ktorych zwyczajnie nic nie wynika poza jakas marketingowa piana. a ktore realny uzytkownik wyciagnie dokladnie 2 (slownie: "dwa") razy. i potem pojda na polke.

jestem jaka najbardziej za tym, ze by zrobili cos z mniejszym zyskiem i niemaksymalizujace zyski wzgledem czasu pracy. polecam rozwiazanie: wyciagnac z szuflady sprzed "computational photography" jakis projekt 18-50/2.8 IS pod APS-C i go wyprodukowac. bedzie uzyteczny produkt. raczej na pewno nie zarobi im ogromnych pieniedzy, ale dla uzytkownika gestego cropa mialby szanse byc w koncu solidny standard. moj R7 ma 32Mpix i taki RF-S 18-150 nie wyrabia sie na tej gestosci, a w przyszlym R7 mkII marketoludki pewnie nie opra sie pokusie dowalenia wiecej (bo wieksze cyferki... :D )

moga nawet pojsc krok dalej i wypuscic RF-S 10-22/2.8. kupic nie kupie (dwa tygodnie temu zafundowalem sobie Tamrona 11-20) ale paru chetnych na pewno sie znajdzie. idem ditto przepakowac EF-M 32/14 do nowego bagnetu, to byla genialna optyka tylko wypuszczona do poronionego bagnetu :D

Wszędzie zarzuca się takim firmom myślenie korpo, ale jak pójdą trochę w innym kierunku, to nagle pojawia się krytyka. Nie wiemy jak powstał ten projekt. Może to była jakaś zajawka kilku ludzi, zro
bili projekt, wydrukowali a zarząd postanowił pokazać to na CP+.

podejrzewam, ze wlasnie tak bylo. bo to jest korporacyjny odpowiednik newsa "pies z dwoma ogonami". zupelnie ale to zupelnie nic z tego nie wynika, ale gdzies na pierwszej stronie www zawsze trafi.

Wiem, że to tylko gdybanie. Równie dobrze mogą nas trollować, na zasadzie "Hiroshi, choć zrobimy sobie jaja na CP+. Weź drukarkę, zrobimy jakiś sześcian, wsadzimy do środka dwa lustra, wygrzeb jeszcze z szafy jakąś 1" matrycę. Poskładamy to i pokażemy jako nowy kierunek." A tu największe tłumy na CP+ kręcą się właśnie koło tego czegoś ;)
pies z dwoma ch... przepraszam: ogonami :D

MstrG
27-02-2026, 11:35
Czy to będzie tylko marketingowa piana to zobaczymy. Podobno była ankieta dotycząca tych dwóch koncepcyjnych modeli.
W tym samym czasie zupełnie inny zespół pracuje i składa wniosek patentowy na 28-45/1,2 i 35-70/1,4 z elementem refleksyjno-transmisyjnym. Niech działają.

cdc
27-02-2026, 12:03
jestem jaka najbardziej za tym, ze by zrobili cos z mniejszym zyskiem i niemaksymalizujace zyski wzgledem czasu pracy. polecam rozwiazanie: wyciagnac z szuflady sprzed "computational photography" jakis projekt 18-50/2.8 IS pod APS-C i go wyprodukowac. bedzie uzyteczny produkt. raczej na pewno nie zarobi im ogromnych pieniedzy, ale dla uzytkownika gestego cropa mialby szanse byc w koncu solidny standard.

moga nawet pojsc krok dalej i wypuscic RF-S 10-22/2.8. kupic nie kupie (dwa tygodnie temu zafundowalem sobie Tamrona 11-20) ale paru chetnych na pewno sie znajdzie.

Już są do RF: 10-18f/2.8, 11-20/2.8, 17-40/1.8 i 18-50/2.8 na których Canon nie zarabia.
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sigma_10-18mm+f_2.8+DC+DN+Contemporary+Lens+Canon-RF_vs_Tamron_11-20mm+f_2.8+Di+III-A+RXD+Lens+Canon+RF_vs_Sigma_17-40mm+f_1.8+DC+Art+Lens+Canon+RF_vs_Sigma_18-50mm+f_2.8+DC+DN+Contemporary+Lens+for+Canon+RF/BHitems/1825071-REG_1825069-REG_1901074-REG_1825070-REG

Dlaczego chcesz żeby Canon zrobił kolejne -na których być może będzie tracić?

cybulski
27-02-2026, 12:22
Nie od dziś wiadomo, że kadr całej osoby, powinno się wykonywać z pozycji mniej więcej biodra deko powyzej, a nie z góry patrząc w wizjer.
Jak ja uwielbiam tych fotografów, co fotografują całe postacie, z pozycji stojącej trzymających aparat przy oku.... :D

akustyk
27-02-2026, 13:35
Już są do RF: 10-18f/2.8, 11-20/2.8, 17-40/1.8 i 18-50/2.8 na których Canon nie zarabia.
Dlaczego chcesz żeby Canon zrobił kolejne -na których być może będzie tracić?
pomiedzy ciemnym jak snieg w Zaglebiu i przy tym tak sobie ostrym Canonem 18-150, (zbyt) malym i niestabilizowanym 18-50 a wiaderkiem 17-40/1.8 (tez niestabilizowanym) jest jak dla mnie miejsce na zwykly odpowiednik pelnoklatkowego szkla typu 24/28-105 f/4 IS.

czekam az pojawi sie wersja RF Tamrona 17-70 i w zasadzie to kupuje ja od reki. ale nie obrazilbym sie na szklo z troche lepszym zakresem (np 15-85) nawet kosztem mniej swiatla (f/4) jesli byloby uzyteczne od pelnej dziury. jakby ono sie pojawilo w wykonaniu Canona to bym nawet dolozyl 20~25% podatku cenowego. za trwalosc, bo potencjalnie o Tamrona po 5-6 latach bede sie "trzasl", a jak kupie Canona to on jak Franz Mauer przysiegie mi wiernie sluzyc do samego konca :)

poki co klepie tym 18-150. d* nie urywa, ale ta Sigma 18-50 tez mnie jakos nie ciagnie. troche za mala i za lekka dla pelnego komfortu pracy z lapki (zwlaszcza przy braku stabilizacji) a bez f/2.8 w sumie przezyje (mam 24/1.8 i 35/1.8)

Nie od dziś wiadomo, że kadr całej osoby, powinno się wykonywać z pozycji mniej więcej biodra deko powyzej, a nie z góry patrząc w wizjer.
Jak ja uwielbiam tych fotografów, co fotografują całe postacie, z pozycji stojącej trzymających aparat przy oku.... :D
z tym ze mam wrazenie, ze w Canonie ten problem byl rozwiazany w DSLR juz jakies 15 lat temu (https://www.dpreview.com/reviews/canoneos600d). ja to robie tak. podejrzewam ze nawet mimo lekko odblaskowej folii na ekraniku widze w nim lepiej fotografowana osobe niz ktos patrzacy w "celownik" tego czegos co Canon pokazal, bo jak znam zycie to tam wpakowany jest jakis ekranik dla "content creatorow" (za moich czasow mowilo sie: "ardyzdow", czyli pozerow przekonujacych, ze techniczne dno to nie bug ale feature :D )
93975

cybulski
27-02-2026, 13:39
Tylko influencerki dają foty z zamienionymi stronami z telefonu :D chyba że to canon dla leworęcznych

akustyk
27-02-2026, 13:44
Tylko influencerki dają foty z zamienionymi stronami z telefonu :D chyba że to canon dla leworęcznych

no i mi k* zaoral z kalumniami...

tez cie lubie, Zbychu #serducho. to poprzednie bylo z AI, tu masz moja prawdziwa sw33tfocie selfie z mojego mansion na plazy...

93976

cybulski
27-02-2026, 14:17
no i mi k* zaoral z kalumniami...

tez cie lubie, Zbychu #serducho. to poprzednie bylo z AI, tu masz moja prawdziwa sw33tfocie selfie z mojego mansion na plazy...

93976

Prawdziwy aparat dla dużych praworęcznych chłopców wygląda tak, z ekranikiem, bez ekranika się nie lyczy :D

93978

cdc
27-02-2026, 15:09
czekam az pojawi sie wersja RF Tamrona 17-70

ale ta Sigma 18-50 tez mnie jakos nie ciagnie. troche za mala i za lekka dla pelnego komfortu pracy z lapki (zwlaszcza przy braku stabilizacji)

Wątpię żeby Canon zrobił obiektywy pod twoje wyrafinowane wymagania.

Znajdzie się inny cudak z R7 [ze stabilizacją w korpusie] dla którego przeszkodą w zakupie Tamron 17-70/2.8 będzie to że nie ma stabilizacji i jest za duży.

Ivy Mike
27-02-2026, 22:55
bo jak znam zycie to tam wpakowany jest jakis ekranik dla "content creatorow" (za moich czasow mowilo sie: "ardyzdow", czyli pozerow przekonujacych, ze techniczne dno to nie bug ale feature :D )
Co byśmy nie mówili na takie osoby, to jednak rynek zaczyna się wokół nich mocno kręcić. Mnie to czasem śmieszy, bo z czysto socjologicznego obowiązku wiele profili obserwuję, i śmieszy fakt, jak próbują się wybić, i zostać tym twórcą treści, który zarabia z robienia zdjęć, nakładania filtrów i klikania w kąkuter.

Ale, do czego zmierzam - nie pamiętam już imprezy foto na której byłem świadkiem tych rozmów, ale na którymś stoisku (mogło to być Sony a nie Canon) troszkę czasu spędziłem na oglądaniu obiektywów, i naprawdę sporo osób młodszych, czy z Polski czy zagranicy podchodziło i pytało o sprzęt dla "content creators".
Nie śledzę portali, tabelek i innych wskaźników tego, na ile taki sprzęt jest potrzebny jako alternatywa dla ajfonów, ale, skoro Canon idzie w tym kierunku w obrębie APS-C to na pewno coś w tym jest.

Byle nie powstał wynalazek podobny do X-Half, bo to jest parodia a nie aparat i dobre grzyby musiał się pojawić u jego projektantów.

cdc
27-02-2026, 23:27
Słyszałem jakiś czas temu o sondażu wśród młodych [chyba nie w Polsce]: "Kim chciałbyś być?" w którym spory procent odpowiedział: "Jutuberem" lub "Influencerem".

Pominę fakt, że spory część tak odpowiadających pewnie myślała, że wystarczy "zostać nimi" i nie wiąże się to z pracowaniem ...[i rywalizowaniem z konkurencją] ;)

W krajach pierwszego i drugiego świata młodzi mają jednak miękką poduszkę i nie muszą walczyć o jedzenie po pierwszym upadku w życiu zawodowym np. jako jutuber,
więc po rynku wtórnym sprzętu przeznaczonego dla "content creators" nie dowiemy się o skali porażek tego typu pomysłów na życie.

akustyk
27-02-2026, 23:43
Słyszałem jakiś czas temu o sondażu wśród młodych [chyba nie w Polsce]: "Kim chciałbyś być?" w którym spory procent odpowiedział: "Jutuberem" lub "Influencerem".
nie wiem jak mlodych, ale jak szczylem bylem i mnie o to pytali, to chcialem byc pilotem mysliwca albo kosmonauta (przy 165cm wzrostu i 90kg masy skupionej znacznie w okolicach "srodka geometrycznego")

no to pomysl na zycie zeby zostac influenserem jest w sumie nieskonczenie bardziej realistyczny. tylko sie cieszyc, ze maja glowe na karku

cybulski
28-02-2026, 13:17
X half to jeszcze nie ostatnie słowo Fuji w temacie hypu czy gadżetów for content creators.
Ostatnio wyświetliła mi się ich kamerka https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-natychmiastowe/aparat-natychmiastowy-fujifilm-instax-mini-evo-cinema-ex-d-czarny

waldek
28-02-2026, 13:26
Tony elektrośmieci.
Potem płacz że brakuje surowców.
Więc trzeba "złupić" kolejny kraj.
Chciwość korporacji nie ma żadnych ograniczeń.
Żenada.

cdc
28-02-2026, 13:50
Evo Cinema ma swój temat https://forum.nikoniarze.pl/threads/320390-Fujifilm-pracuje-nad-pokr%C4%99t%C5%82em-do-podr%C3%B3%C5%BCy-w-czasie?p=4349441#post4349441

-zakamuflowany przed hejterami :wink:

X half jest w 12 zestawach https://www.mediaexpert.pl/search?query%5Bmenu_item%5D=&query%5Bquerystring%5D=fujifilm+x+half&sort=price_desc
...a ile akcesoriów do niego https://fotoforma.pl/pl/searchquery/Fujifilm+X+half/1/phot/3