Zobacz pełną wersję : [ Viltrox ] Nikon pozywa Viltroxa?
I naprawde nie chce mi sie wchodzic w dyskusje fanboyowo-marketingowe co sie Nikonowi przy sysyemie Z oplaca a co nie.
-Niech bankrutuje.
Nie wiem i mnie to w sumie nie interesuje jak sie firmy dogadaly. ale Nikon udostepnil "bagnet" dla Fuji i Kodaka swego czasu w lustrzankach.
I nie zauwazylem zeby zbankrtowal;-)
https://petapixel.com/assets/uploads/2026/02/Digital-Camera-Shipments-by-Type-2007-2025-in-millions-1536x897.jpg
W zdjęciu mamy exif. W exifie wpis o producencie obiektywu i jego modelu. Blokowanie byłoby proste. Jest wpis np Sigma i szkło nie działa. Sigma by to obejść by musiała "zgłaszać się" jako Nikkor. Co jest niewyobrażalne. Sigma to nie Chiny tylko Japonia.
Nie ma blokowania póki zmiana softu przywraca używalność.
Używam kilku Sigm ART przez FTZ, żadnej nie musiałem nawet aktualizować. Jeden z Viltroxów 85/1.8 musiał być aktualizowany, 3 inne egz tego samego obiektywu nie musiały (inna partia, zakupiona w odstępie kilku miesięcy, są różniące je detale - inne napisy).
krzysztofz24
11-03-2026, 02:21
No ale jeśli model biznesowy Nikona zakłada, że zarabia głównie na obiektywach (a na korpusach prawie nic np)
Hmm, nie sądzę żeby Nikon zarabiał na korpissch "prawie nic" :-)
a tu mu wjeżdża Vitek cały na biało, to zaraz Nikon splajtuje i wtedy nikt na tym nie skorzysta (jedna z opcji)
Patrz przykład Harleya Dadvidsona. Zyliony części i akcesoriów after market i nie plajtuje.
Ba, a będąc bliżej podwórka około foto. To Sony też nie plajtuje a chyba nikogo nie pozywa za "produkty aftermarket" do swojego systemu.
Omg, pochwaliłem ta firmę od Tv i Playstation:p
grissley
11-03-2026, 02:40
Hmm, nie sądzę żeby Nikon zarabiał na korpissch "prawie nic"
Ja tam nie wiem, ale Z9 kosztuje jednak 2/3 tego co najdroższe soniacze.
Patrz przykład Harleya Dadvidsona.
Pomijając już fakt, że HD to na krawędzi bankructwa już był (nie wiem, czy tylko raz), to automotive do foto chyba się nie da jednak porównywać.
Tak ogólnie, to mam trochę Deja Vu i przypominają mi się darcia szat jak z oficjalnych szanowanych sklepów muzycznych znikały tanie kasety i nagle trzeba było płacić 2-3x więcej, bo ci bezczelni muzycy chcieli kasę za to, że ktoś ich słucha i rozpowszechnia ;)
A o czym jest ten watek;-)?
Która aktualizacja i w jakich body wycięła Vitki?
Wind Mill
11-03-2026, 12:08
Tak dokładnie, to Nikkor wyciął Nikona. Pojawienie się juz wspominanych obiektywów PZ wymagało aktualizacji softu aparatu.
Zatem, skoro Nikon aktualizacją softu wycina Vitki, to ligicznym jest spostrzeżenie, że Nikkor nową serią obiektywów wycina Nikony.
¯\_(ツ)_/¯
Fajne są te porównania do innych firm. Przykład z Apple - nie blokuje futerałów :D Jakby Nikon blokował takie akcesoria jak uchwyty, futerały, obudowy czy paski. Apple tak robi produkt, aby nie dało się czegoś wymienić tak jak w standardowym PC - RAMu czy pamięci masowej. Wiem, że to inna konstrukcja, że RAM ma być "zintegrowany" z procem (SoC), co daje maksymalną miniaturyzację i wydajność, ale dopłata do większej ilości ramu bardzo mocno przekracza wartość rynkową modułów. Nie masz wyjścia, płaczesz i płacisz. Może chcesz sobie zmienić pamięć masową? No pewnie, że możesz. Wystarczy kupić u Pana Chińczyka na aliexpress sprytnie spreparowany dysk, rozebrać Maca (czyli stracić gwarancję), włożyć, poskładać i już. Mamy więcej pamięci masowej dziwnego pochodzenia. Cudownie!
HD? Ten sam co w 1994 złożył wniosek o znak towarowy na charakterystyczny dźwięk silnika V-Twin? 6 lat o to walczyli, ale nie byli w stanie udowodnić wyłączności na "potato-potato-potato" ;)
Zadziwia mnie logika mających pretensje do Nikona,że łapiąc złodzieja i wytaczając mu sprawe,zachowuje się "nieodpowiednio" .... :)))
cz4rnuch
11-03-2026, 13:44
Zadziwia mnie logika mających pretensje do Nikona,że łapiąc złodzieja i wytaczając mu sprawe,zachowuje się "nieodpowiednio" .... :)))
A gdzie domniemanie niewinności? :)
grissley
11-03-2026, 22:53
A gdzie domniemanie niewinności? :)
W sądzie.