Zobacz pełną wersję : jaki program/AI obrobi za mnie NEFy?
sokolnik
06-01-2026, 15:29
Cześć
Od razu napisze że nie siedzę w AI, średnio się tym interesuje, nie korzystam z chatGPT itp. mimo że AI mam w PC (RTX 5080) ale tak sobie pomyślałem, czy da się wykorzystać AI do obróbki NEF ? :D
Obróbka dosyć prosta, suwaczki, kolorki, jasność itp. Tak by potem wypluć zdjęcia jpg 2048 pix.
Przecież AI jest już takie świetne, wspaniałe, "mądre" i na wysokim poziomie niż jeszcze kilka lat temu... to proszę - niech się przyda i Nam fotografom :D
Czy za dużo wymagam? :)
ChatGPT podpowiada:
który program do obróbki zdjęć zrobi obróbkę za mnie
Tak — istnieje kilka programów i narzędzi, które automatycznie obrabiają zdjęcia za Ciebie (czyli robią korekcję światła, kolorów, retusz czy inne poprawki bez potrzeby grzebania w setkach suwaczków). Oto najlepsze opcje 👇
⭐ Narzędzia z automatyczną obróbką zdjęć
🧠 Photolemur
Co robi: w pełni automatyczna edycja zdjęć RAW i JPG – program sam analizuje zdjęcie, poprawia kolory, kontrast, balans i retusz twarzy, bez Twojej ingerencji.
Fotopolis
Najlepsze dla: osób chcących natychmiastowego efektu bez ustawiania parametrów.
🌤 Fotor AI Photo Editor (online)
Co robi: automatyczne poprawki kolorów, jasności, kontrastu, retusz twarzy, usuwanie tła i obiektów jednym kliknięciem.
Fotor
+1
Działa przez przeglądarkę, więc nie musisz nic instalować.
🌆 Luminar Neo
Co robi: automatyczne dopasowanie światła i kolorów, inteligentna zamiana nieba, usuwanie obiektów i wiele innych poprawek z pomocą AI.
Fotor
Najlepsze dla: osób które chcą trochę więcej niż zwykłe „auto-fix”, ale nadal łatwo i szybko.
🪄 Canva Magic Studio
Co robi: automatyczne retusze, „magic eraser”, rozszerzanie obrazu, zmiany tła w prosty sposób.
Pickurai
Plus: super proste narzędzie online z mnogością szablonów i funkcji graficznych, nie tylko edycji zdjęć.
📱 Aplikacje mobilne z automatyczną obróbką
Enlight Quickshot – automatyczne wyrównywanie zdjęcia i poprawa ekspozycji.
Wikipedia
YouCam Makeup / Prisma – automatyczny retusz portretów i efekty artystyczne.
Wikipedia
+1
🖼️ Inne opcje automatycznej edycji
Google Photos ma narzędzia auto-poprawy i AI-optymalizację zdjęć.
The Times of India
Adobe Firefly / Photoshop z AI potrafią automatycznie usuwać tła czy poprawiać zdjęcia dużych partii naraz (np. narzędzie do obróbki wielu zdjęć jednym kliknięciem).
The Verge
Ktoś może testował te programy? :)
Najlepiej by było, jakby program nauczył się "mojej obróbki", mojego stylu... Ewentualnie do niewielkiej mojej ingerencji/poprawek :)
Dobre pytanie, ale chyba wszystko zależy od tego, czego oczekujesz.
"Obróbka" AI to raczej jako punkt startowy bym brał niż coś, co zrobi za mnie.
Moje doswiadcznia są takie, że te edytory "AI" coś tam działają i mogą przyspieszyć pracę, ale bez zrozumienia estetyki ani intencji osoby. Style opierają się na stylach/presetach.
Jeśli zależy Ci na efekcie - suwaczki trzeba ruszać. Stylu "samego z siebie" się nie nauczy. Chyba, że obrobisz X zdjęć po swojemu, stworzysz presety i potem puścisz batch na plikach.
Z programów, które wymienił Ci GPT to mam Luminar Neo (kiedyś była promo za niacałe 250zł). Masz trochę "wbudowanych" presety. Narzędzi w nim jest sporo, w tym jednosuwakowy "ulepszacz" AI, czy nawet kadrowanie AI. Da się szybko przenosić ustawienia między zdjęciami. Jest wersja trial, więc możesz samemu sprawdzić, czy Ci to pasuje (ja jednak za często go nie używam)
Po jednej z aktualizacji program (może tlyko u mnie) bardzo zwolnił i przy przełączaniu się między zdjęciami. To jest dramat czekać 10-15 sekund na gotowość do edycji zdjęcia. Natomiast jak się załaduje, to jest OK. Dziwne to.
Testowałem kiedyś Radiant Photo (drogi, więc tylko test). Ten akurat sprawdził mi się do wakacyjnych JPG-ów prosto z aparatu, gdzie to tylko pamiątkowe zdjęcia - aby było "jako tako" ładnie. Jest tryb auto ale też i masz wybór sceny (krajobraz, portret itd.). Nie dogadałem się z eksportem do TIFF - pliki często miały dziwne artefakty. Do JPG raczej było OK.
sokolnik
07-01-2026, 20:36
Dobre pytanie, ale chyba wszystko zależy od tego, czego oczekujesz.
podoba mi się wizja AI które "uczy się mojej obróbki/stylu" wywoływania do JPG, na podstawie np 3000 zdjęć/kilku "sesji" a potem wywołuje "cały folder NEF" do JPG :D a ja robię selekcję co najwyżej... poprawiam to co trzeba/delikatnie... pijąc 1 większą kawę- max 20 min :D
Kiedyś słyszałem o Imagen AI (https://imagen-ai.com/), tu jest nawet jakiś artykuł sprzed prwie 5 lat na fotopolis:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/34727-imagen-ai-sztuczna-inteligencja-ktora-nauczy-sie-twojego-stylu-obrobki
Nie korzystałem, a sam program jakoś rewolucji nie zrobił. Tak szczerze to byłem pewny, że LR pójdzie trochę w tę stronę, ale coś im się schodzi ;)
Celeborn
08-01-2026, 21:29
Kiedyś słyszałem o Imagen AI (https://imagen-ai.com/), tu jest nawet jakiś artykuł sprzed prwie 5 lat na fotopolis:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/34727-imagen-ai-sztuczna-inteligencja-ktora-nauczy-sie-twojego-stylu-obrobki
Nie korzystałem, a sam program jakoś rewolucji nie zrobił. Tak szczerze to byłem pewny, że LR pójdzie trochę w tę stronę, ale coś im się schodzi ;)
Ja korzystałem, trzeba wgrać jemu swoje pliki z obróbką żeby nauczyć algorytm, poźniej w teorii ma za nas obrobić materiał. Działa to średnio (testowałem rok temu). Dużo jest do poprawy, nierówne wb, ekspozycja. Maczing kolorów jest całkiem ok.
Ja przyznam, że takiego, co sam się uczył stylu to nie znałem.
W C1 mam "Odtwórz look", tam załadowuje się zdjęcie, którego wygląda można zastosować do innych zdjęć.
Kilka razy korzystałem z tego nawet. Z nawet nienajgorszym skutkiem, ale i tak korygowałem.
Ale to jedno zdjęcie - do nocnego miasta będę miał inną próbkę, a do zachodu słońca inną.
Imagen AI... ciekawy jestem. "Get started with 1,000 free edits" - spróbuję przetestować. Mam małą partię po urlopie, do których siadam od dłuższego czasu i jakoś mi się nie chce ;-)
Jak już przetestujesz to podziel się wrażeniami.
Czasem wyświetlają mi się reklamy jakichś wtyczek lub "programów" AI, ale po przykładowych zdjęciach można było szybko wywnioskować, że AI potrafi tylko podnieść troszkę ekspozycję i zwiększyć saturację :) Ten Imagen wydawał mi się chyba najbardziej zaawansowany.
Pewnie.
Zainstalowany mam, może wieczorem usiądę do nauki tegoż ustrojstwa ;-)
Przed pobraniem ankieta na x pytań... ale można dostać dodatkową liczbę "free" edycji. Wszędzie konta, kody potwierdzające na mejla... To mi się we współczesnym oprogramowaniu bardzo nie podoba.
92916
Ciekawy jestem bardzo co wymyśli...
Z rozwiązań "AI" w digiKam kiedyś testowałem przypisywanie słów kluczowych za pomocą "AI". Ogólnie nie wyszło to zadowalająco.
Próba za mną...
Pierwsze, na co natrafiłem to tworzymy profile - co sugeruje mi również używanie "styli". Czyli jednym pewnie się nie opędzi.
Zacząłem od stworzenia profilu Lite Personal... -> tu tylko edytujemy RAWy i kolorowe. Do czarnobiałych, JPG/TIFF trzeba utworzyć profil Personal AI Profil.
Lite Personal -> wybieramy wstępny styl (możemy załadować z XMP) i później odpowiadamy na pytania do budowania profilu "AI" - na podstawie przykładowych obrazów wybieramy, jak my byśmy ustawili ekspozycję, temperaturę barwową, odcień dla 3 różnych przypadków i tak buduje się profil, który można zastosować do projektu.
Jak już mamy profil (który można oczywiście dostroić), tworzymy projekt, ładujemy zdjęcia i możemy wybrać, co ma program sam zdziałać (przycięcie (standard, portret, headshot), prostowanie, wybielanie zębów, wygładzanie skóry, maska obiektu/tła, korekta perspektywy).
Wygląda, że projekt wysyłamy "gdzieś" na chmurę i czekamy na przetworzenie-edycję. [To mi się kompletnie nie podoba]
Miałem całe 8 NEFów, a edycja trwała dosyć długo (ok. 12 minut; przy jednym zdjęciu czekałem niecałe 2 minuty na edycję). Jak już dodałem te pliki, to nie znalazłem opcji modyfikacji tejże listy.
Po edycji możemy pobrać pliki do przejrzenia, pytanie dostajemy gdzie chcemy przejrzeć: Ps, Lr CC, Lr Classic, Bridge. No tu zonk, bo żadnego z powyższych nie posiadam.
PS tak, ale antyczną wersja, więc wybrałem Bridge - dostałem w wyniki pliki NEF w parze z XMP.
Po korektach pliki można załadować ponownie "Final edits". Nie było dla mnie intuicyjne - po co mam to zrobić.
Nie piszę o efektach, bo... plików nie otworzyłem. Na tym na dziś poprzestałem.
Przez tę pierwszą ścieżkę przeszedłem, problem KOMPLETNIE mi się nie podoba, ale dalej popatrzę. Tylko z ciekawości.
Luminar Neo, czy Radiant są dla mnie logiczne. Ładuję zdjęcia, mogę zaznaczyć wszystko jako "auto" w Radiant, czy skopiować dostosowania w Luminar Neo na wszystkie zaznaczone, popoprawiać trochę suwakami i przynajmniej widzę od razu efekt.
BTW Obecnie do wszystkiego, co ma obecnie AI w nazwie to podchodzę BARDZO ostrożnie.
Próba za mną...
[...]
Wygląda, że projekt wysyłamy "gdzieś" na chmurę i czekamy na przetworzenie-edycję. [To mi się kompletnie nie podoba]
Miałem całe 8 NEFów, a edycja trwała dosyć długo (ok. 12 minut; przy jednym zdjęciu czekałem niecałe 2 minuty na edycję). Jak już dodałem te pliki, to nie znalazłem opcji modyfikacji tejże listy.
[...]
Przez tę pierwszą ścieżkę przeszedłem, problem KOMPLETNIE mi się nie podoba, ale dalej popatrzę. Tylko z ciekawości.
Czyli powiedzmy jak chcę obrobić 500 NEFów (strzelam, że u mnie to jakieś 25GB), to muszę to załadować w chmurę? No ja bym zdecydowanie wolał działać lokalnie.
Otworzyłeś może już te pliki?
Jak dostałeś XMP to spokojnie otworzysz to w PS w Camera Raw. Choć nie wiem czy z Twoją antyczną wersją zadziała.
sokolnik, może Ty chcesz wypróbować? W teorii to program, który robi to czego właśnie oczekujesz :)
sokolnik
26-01-2026, 13:21
Czyli powiedzmy jak chcę obrobić 500 NEFów (strzelam, że u mnie to jakieś 25GB), to muszę to załadować w chmurę? No ja bym zdecydowanie wolał działać lokalnie.
Jak dostałeś XMP to spokojnie otworzysz to w PS w Camera Raw. Choć nie wiem czy z Twoją antyczną wersją zadziała.
sokolnik, może Ty chcesz wypróbować? W teorii to program, który robi to czego właśnie oczekujesz :)Co mam wypróbować dokladnie? Też wolę lokalnie wykorzystać swojego potwora niż wysyłać 50GB w chmurę jakieś nefy ludzi...
Trochę porzuciłem temat ale chyba wrócę, jakby był jakiś programik który przeanalizuje mój styl obróbki/wywołania NEF, i najlepiej jeszcze umożliwi własne poprawki po nim. Bo pewnie będzie co poprawiać...
Co mam wypróbować dokladnie?
To co podałem w poście #4 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320508-jaki-program-AI-obrobi-za-mnie-NEFy?p=4349460&viewfull=1#post4349460).
Pierwszy 1000 jest za darmo: "Get started with 1,000 free edits. Edit your projects faster without sacrificing quality."
Też wolę lokalnie wykorzystać swojego potwora niż wysyłać 50GB w chmurę jakieś nefy ludzi...
Spójrz na to z innej strony - wysyłasz nefy, dzieje się AI, w tym czasie wykorzystujesz potwora do przejścia RDR2 (to usprawiedliwione, bo przecież czekasz), pobierasz obrobione. Koniec pracy ;)
sokolnik
26-01-2026, 14:17
RDR2 he muszę wrócić bo już tydzień a raczej 2 tyg nie grałem he jakaś przerwa mnie dopadła ale trzeba wrócić bo jeszcze sporo gierki przede mną [emoji41] muszę się skupić na misjach a nie polowaniach [emoji1787]
Z obróbka zdjęć z wykorzystaniem AI muszę wrócić do tematu he
sokolnik, może Ty chcesz wypróbować? W teorii to program, który robi to czego właśnie oczekujesz :)
Tak, trzeba wrzucić w chmurę. Mi też się to nie podoba.
Ciekawostka - raz utworzonego projektu nie można skasować - tylko archiwizujesz po wsze czasy.
W moim antycznym PS nie chciało się to otworzyć, ale otworzyłem w innym programie.
Samego modelu nie ćwiczyłem obrobionymi zdjęciami (najlepiej byłoby mieć NEF + XMP po wywołaniu z PS / LR aby wgrać mu do nauki).
Wybrałem jakiś preset i "przeklikałem" którą wersję z różnych wariantów dla kilku zdjęć bym wybrał.
Testowe wrzuciłem od czapy, ale ustawiłem też automatyczne kadrowanie i prostowanie.
Otwierasz plik i... masz od razu nawet wstępnie wykadrowane.
Moim zdaniem jest potencjał, ale trzeba poświęcić na to trochę czasu - zarówno na dokładne poznanie i zrozumienie, jak to działa, stworzenie profilu/profili i ich przetrenowanie przygotowanymi plikami.