Cześć
Od razu napisze że nie siedzę w AI, średnio się tym interesuje, nie korzystam z chatGPT itp. mimo że AI mam w PC (RTX 5080) ale tak sobie pomyślałem, czy da się wykorzystać AI do obróbki NEF ?![]()
Obróbka dosyć prosta, suwaczki, kolorki, jasność itp. Tak by potem wypluć zdjęcia jpg 2048 pix.
Przecież AI jest już takie świetne, wspaniałe, "mądre" i na wysokim poziomie niż jeszcze kilka lat temu... to proszę - niech się przyda i Nam fotografom![]()
Czy za dużo wymagam?![]()
ChatGPT podpowiada:
Ktoś może testował te programy?który program do obróbki zdjęć zrobi obróbkę za mnie
Tak — istnieje kilka programów i narzędzi, które automatycznie obrabiają zdjęcia za Ciebie (czyli robią korekcję światła, kolorów, retusz czy inne poprawki bez potrzeby grzebania w setkach suwaczków). Oto najlepsze opcje 👇
⭐ Narzędzia z automatyczną obróbką zdjęć
🧠 Photolemur
Co robi: w pełni automatyczna edycja zdjęć RAW i JPG – program sam analizuje zdjęcie, poprawia kolory, kontrast, balans i retusz twarzy, bez Twojej ingerencji.
Fotopolis
Najlepsze dla: osób chcących natychmiastowego efektu bez ustawiania parametrów.
🌤 Fotor AI Photo Editor (online)
Co robi: automatyczne poprawki kolorów, jasności, kontrastu, retusz twarzy, usuwanie tła i obiektów jednym kliknięciem.
Fotor
+1
Działa przez przeglądarkę, więc nie musisz nic instalować.
🌆 Luminar Neo
Co robi: automatyczne dopasowanie światła i kolorów, inteligentna zamiana nieba, usuwanie obiektów i wiele innych poprawek z pomocą AI.
Fotor
Najlepsze dla: osób które chcą trochę więcej niż zwykłe „auto-fix”, ale nadal łatwo i szybko.
🪄 Canva Magic Studio
Co robi: automatyczne retusze, „magic eraser”, rozszerzanie obrazu, zmiany tła w prosty sposób.
Pickurai
Plus: super proste narzędzie online z mnogością szablonów i funkcji graficznych, nie tylko edycji zdjęć.
📱 Aplikacje mobilne z automatyczną obróbką
Enlight Quickshot – automatyczne wyrównywanie zdjęcia i poprawa ekspozycji.
Wikipedia
YouCam Makeup / Prisma – automatyczny retusz portretów i efekty artystyczne.
Wikipedia
+1
🖼️ Inne opcje automatycznej edycji
Google Photos ma narzędzia auto-poprawy i AI-optymalizację zdjęć.
The Times of India
Adobe Firefly / Photoshop z AI potrafią automatycznie usuwać tła czy poprawiać zdjęcia dużych partii naraz (np. narzędzie do obróbki wielu zdjęć jednym kliknięciem).
The Verge![]()
Najlepiej by było, jakby program nauczył się "mojej obróbki", mojego stylu... Ewentualnie do niewielkiej mojej ingerencji/poprawek![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami