Cześć

Od razu napisze że nie siedzę w AI, średnio się tym interesuje, nie korzystam z chatGPT itp. mimo że AI mam w PC (RTX 5080) ale tak sobie pomyślałem, czy da się wykorzystać AI do obróbki NEF ?

Obróbka dosyć prosta, suwaczki, kolorki, jasność itp. Tak by potem wypluć zdjęcia jpg 2048 pix.

Przecież AI jest już takie świetne, wspaniałe, "mądre" i na wysokim poziomie niż jeszcze kilka lat temu... to proszę - niech się przyda i Nam fotografom

Czy za dużo wymagam?

ChatGPT podpowiada:

który program do obróbki zdjęć zrobi obróbkę za mnie

Tak — istnieje kilka programów i narzędzi, które automatycznie obrabiają zdjęcia za Ciebie (czyli robią korekcję światła, kolorów, retusz czy inne poprawki bez potrzeby grzebania w setkach suwaczków). Oto najlepsze opcje 👇

⭐ Narzędzia z automatyczną obróbką zdjęć
🧠 Photolemur

Co robi: w pełni automatyczna edycja zdjęć RAW i JPG – program sam analizuje zdjęcie, poprawia kolory, kontrast, balans i retusz twarzy, bez Twojej ingerencji.
Fotopolis

Najlepsze dla: osób chcących natychmiastowego efektu bez ustawiania parametrów.

🌤 Fotor AI Photo Editor (online)

Co robi: automatyczne poprawki kolorów, jasności, kontrastu, retusz twarzy, usuwanie tła i obiektów jednym kliknięciem.
Fotor
+1

Działa przez przeglądarkę, więc nie musisz nic instalować.

🌆 Luminar Neo

Co robi: automatyczne dopasowanie światła i kolorów, inteligentna zamiana nieba, usuwanie obiektów i wiele innych poprawek z pomocą AI.
Fotor

Najlepsze dla: osób które chcą trochę więcej niż zwykłe „auto-fix”, ale nadal łatwo i szybko.

🪄 Canva Magic Studio

Co robi: automatyczne retusze, „magic eraser”, rozszerzanie obrazu, zmiany tła w prosty sposób.
Pickurai

Plus: super proste narzędzie online z mnogością szablonów i funkcji graficznych, nie tylko edycji zdjęć.

📱 Aplikacje mobilne z automatyczną obróbką

Enlight Quickshot – automatyczne wyrównywanie zdjęcia i poprawa ekspozycji.
Wikipedia

YouCam Makeup / Prisma – automatyczny retusz portretów i efekty artystyczne.
Wikipedia
+1

🖼️ Inne opcje automatycznej edycji

Google Photos ma narzędzia auto-poprawy i AI-optymalizację zdjęć.
The Times of India

Adobe Firefly / Photoshop z AI potrafią automatycznie usuwać tła czy poprawiać zdjęcia dużych partii naraz (np. narzędzie do obróbki wielu zdjęć jednym kliknięciem).
The Verge
Ktoś może testował te programy?

Najlepiej by było, jakby program nauczył się "mojej obróbki", mojego stylu... Ewentualnie do niewielkiej mojej ingerencji/poprawek