Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Sony α7 V, A7V
Najlepszą robotę w promowaniu Sony robią galerie Galera na Flickrze - to co on potrafi wycisnąć np. z kompakciku RX100 to przechodzi ludzkie pojęcie: https://www.flickr.com/photos/markgaler/albums/72157711432251042/
"Sony Didn’t Intentionally Brick Third Party Lenses on the a7 V, Viltrox Confirms (https://petapixel.com/2025/12/15/sony-didnt-intentionally-brick-third-party-lenses-on-the-a7-v-viltrox-confirms/)"
Pewnie przy programowaniu A7V pomagali inżynierowie z Nikona i wyszedł psikus. ;)
Jednak Sony. :D Nowa technologia Sony w aparatach. Odkryto sekret rekordowego zakresu tonalnego https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/nowa-technologia-sony-w-aparatach-odkryto-sekret-rekordowego-zakresu-tonalnego/s5d6013?utm_source=multi-platform&utm_medium=social&utm_campaign=share-button
Super CCD wiecznie żywe :D
cz4rnuch
16-12-2025, 13:31
"Sony Didn’t Intentionally Brick Third Party Lenses on the a7 V, Viltrox Confirms (https://petapixel.com/2025/12/15/sony-didnt-intentionally-brick-third-party-lenses-on-the-a7-v-viltrox-confirms/)"
Pewnie przy programowaniu A7V pomagali inżynierowie z Nikona i wyszedł psikus. ;)
Pytanie dlaczego tłumaczy się z tego Chińczyk a nie Sony? Brzmi podejrzanie, tak jakby zakładnik czytał z kartki do kamery spreparowane oświadczenie a poza kadrem ktoś trzymał go na muszce. Ja bym sprawdził czy ktoś ostatnio widział dzieci prezesa Viltroxa. To ogólnie jest sprawa warta przebadania. Ale potrzeba do tego człowieka absolutnie oddanego sprawie, niezłomnego, zdolnego do poświęcenia wielu godzin w poszukiwaniu poszlak, np. na uzbekistańskiej blogosferze (tam macki sony mogły jeszcze nie dotrzeć). Pytanie tylko gdzie kogoś takiego znaleźć? Możecie kogoś polecić?
Z Czukczami trzeba zagadać, któryś pewnie ogarnie. :p
Częściowe wsparcie w pakiecie Adobe:
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2025/12/Screenshot-2025-12-16-at-08.37.09.png
Dziwne żeby Sony się teraz tłumaczyło
jak tyle redakcji portali fotograficznych i tylu anonimowych komentujących
próbowało przekonać że problemu nie ma
-że albo to wina niefinalnego softu w przedprodukcyjnym aparacie, albo niesprawnych chińskich obiektywów Kaja W. [albo jego żart].
Głupie* Chińczyki z Viltrox próbują teraz zaradzić nieistniejącemu problemowi.
(ciekawe kiedy inne marki pójdą ich śladem)
*:wink:
paparapa
16-12-2025, 14:30
Pytanie dlaczego tłumaczy się z tego Chińczyk a nie Sony? Brzmi podejrzanie, tak jakby zakładnik czytał z kartki do kamery spreparowane oświadczenie a poza kadrem ktoś trzymał go na muszce. Ja bym sprawdził czy ktoś ostatnio widział dzieci prezesa Viltroxa. To ogólnie jest sprawa warta przebadania. Ale potrzeba do tego człowieka absolutnie oddanego sprawie, niezłomnego, zdolnego do poświęcenia wielu godzin w poszukiwaniu poszlak, np. na uzbekistańskiej blogosferze (tam macki sony mogły jeszcze nie dotrzeć). Pytanie tylko gdzie kogoś takiego znaleźć? Możecie kogoś polecić?
Bo oświadczenie Sony, że nie nagderali w sofcie jest tyle warte co rolka w toalecie. A jak wypłynie z zewnątrz, nieważne czy "chińskiego ochotnika" , kogoś z łapanki czy innego uczynnego misia może wyglądać dla niektórych bardziej wiarygodnie.
Ewidentnie widać, słychać i czuć, że Viltrox psuje interesy nie tylko Sony. Tak jak niegdyś Sigma czy Tamron. Ale Sony dostało się najbardziej bo mieli otwarty bagnet.
Jest też druga strona medalu. Wszelkie próby ograniczeń będą paliwem dla internetowej krytyki i hejtu w stosunku do S. Odbieranie "przywilejów" może być zatem trudne i kosztowne. :)
A jeszcze z innej strony...
Gdybym był małym sprytnym chińczykiem z jeszcze mniejszej firemki chcącej sprzedawać szkiełka do aparatów "monopolu". Choćby nawet tylko u siebie w "malutkim" kraiku. :)
To wsadziłbym kreta do zespołu opracowującego soft z zadaniem trzymania ręki na pulsie i ewentualnym zadaniem dodania w razie potrzeby paru linijek kodu....
A jak już mleko się wyleje.... Można tylko ratować co się da. :lol:
Mając na uwadze ciągłe oszczędności, utrudnianie dostępu a tym samym ograniczanie wyboru nie zdziwiłoby mnie pojawienie się korpusu zrobionego przez Chińczyka.:-D
paparapa
17-12-2025, 22:24
Mając na uwadze ciągłe oszczędności, utrudnianie dostępu a tym samym ograniczanie wyboru nie zdziwiłoby mnie pojawienie się korpusu zrobionego przez Chińczyka.:-D
Ile musiałby kosztować taki korpus abyś był w stanie go kupić? :)
Poradzili sobie z obiektywami to i na to znajdą sposób.
Szczerze mówiąc bardzo bym się ucieszył jakby chińskie ML FF się w końcu pojawiło. Mogliby mocno namieszać na rynku - w sensie jeśli to DJI wypuści, a nie jakiś artisan czy inny garażowy wynalazek. Tyle, że - tak obstawiam - raczej będzie to bardziej video puszka z funkcją zdjęć niż typowy aparat foto.
Poradzili sobie z obiektywami to i na to znajdą sposób.
Z jakimi oiektywami,bo na razie to stałoogniskowe zaczeli robić...do zoomów jeszcze nie doszli a gdzie korpusy...
Ile musiałby kosztować taki korpus abyś był w stanie go kupić? :)
Na uwadze miałem oszczędności na materiałach. Dążenie do uzyskania maksymalnego zysku oraz utrudnianie możliwości korzystania z obiektywów niesystemowych.
Z jakimi oiektywami,bo na razie to stałoogniskowe zaczeli robić...do zoomów jeszcze nie doszli a gdzie korpusy...
Do zoomow nie doszli? Poczytaj o Laowa Ranger albo DZOFilm (catta, tango, pictor). Chyba jednak cos tam potrafią. Chinczycy maja tez hasselblada wiec w razie czego know-how tez mają.
I znowu do tego tematu wracamy....
Ile z tych chińskich zoomów ma AF?
DJI z Hasiakiem ma największe szanse na swoją puszkę, jednak jakoś im się do tego nie pali.
Chińczycy bez problemu ogarną(know-how mają), jak wszystko prawie - jeśli widzą w tym sens. Najwyraźniej zrobienie swojej puszki nie jest dla nich priorytetem.
To dlaczego Yi M1 nie zrobił kariery
mimo że miał matrycę z topowego Olympus E-M1 II
https://www.optyczne.pl/528.1-artyku%C5%82-YI_M1_w_naszych_r%C4%99kach_YI_M1_w_naszych_r%C4%9 9kach.html
mimo że na promocjach był z obiektywami 12-40mm i 42.5mm sprzedawany za 209$
https://photorumors.com/2019/08/22/deal-of-the-day-yi-m1-mirrorless-mft-camera-4k-20mp-with-12-40mm-and-42-5mm-lenses-for-209/
[a sam za 129$ -czy jakoś tak]
I znowu do tego tematu wracamy....
Ile z tych chińskich zoomów ma AF?
DJI z Hasiakiem ma największe szanse na swoją puszkę, jednak jakoś im się do tego nie pali.
Żaden, bo są to obiektywy filmowe, pod większe produkcje gdzie AF często nie jest potrzebny. Pytanie było o zoomy, a nie AF. Jak widać - potrafią.
Wrzuciłem info o takich obiektywach, bo warto czasem wyjrzeć kawałek dalej niż to co tylko w tym najbardziej popularnym wycinku sprzętu foto się dzieje.
To dlaczego Yi M1 nie zrobił kariery
mimo że miał matrycę z topowego Olympus E-M1 II
https://www.optyczne.pl/528.1-artyku%C5%82-YI_M1_w_naszych_r%C4%99kach_YI_M1_w_naszych_r%C4%9 9kach.html
mimo że na promocjach był z obiektywami 12-40mm i 42.5mm sprzedawany za 209$
https://photorumors.com/2019/08/22/deal-of-the-day-yi-m1-mirrorless-mft-camera-4k-20mp-with-12-40mm-and-42-5mm-lenses-for-209/
[a sam za 129$ -czy jakoś tak]
No nie wiem - może fakt, że w 2015/16 mało kto traktował poważnie chińskie wynalazki foto? Może mało kto o tym słyszał? Może ML wtedy jeszcze nie było dominującym sprzętem na rynku? Może przez 10 lat trochę się pozmieniało? Nie wiem, choć się domyślam.
Że chińczycy potrafią w manualne zoomy wiadomo od dawna.
Tylko czy znajdzie się tylu chętnych na nowy, chiński system, w którym będzie tylko x stałek i manualne zoomy, żeby koszty opracowania się zwróciły? Wątpię.
Kolejne testy
https://youtu.be/ou1WYzqVqrw?si=Pp_jdysdvvml_DcL
https://youtu.be/qck4uwxbMeE?t=388
Kolejne testy
Zanim obejrzę porównanie to taka mała uwaga
Nikon Z6 III: 8700 zł
Canon EOS R6 III: 13000 zł
Sony A7 V: 13000 zł
Nikon Z8: 15000 zł
-no i do ptaszków od Nikona to ja bym wybrał Z8, a nie Z6 III.
Z6III w dniu premiery też 13k kosztował.
Choć pewnie ani A7V ani R6III tak szybko cen nie zrzucą.
Dzisiaj to bez znaczenia.
Nie cofnę się w czasie żeby zapłacić 13000,
a stając przed wyborem dzisiaj -ceny są jakie są.
Do ptaszków szybsza matryca i więcej Mpix -wskazane.
Wiadomix, jednak fakt jest taki, że wszystkie 3 z tego samego pułapu cenowego startowały.
Przy okazji, Z6III da się za niecałe 8.1k kupić, nie 8.7k.
Z8 - 14.2k. Co robi porównanie z R6III i A7V dość interesującym...
Co sie dzieje,że Nikon tak szybko traci na wartości..?? Kłopoty?
Aj, zaraz kłopoty... Nikon tak kocha swoich klientów, że dla ich dobra rezygnuje ze swojego zysku... ;)
paparapa
18-12-2025, 23:47
Co sie dzieje,że Nikon tak szybko traci na wartości..?? Kłopoty?
No popatrz.... Ledwo kupisz i już tyle kasy w plecy. :mrgreen:
cz4rnuch
19-12-2025, 00:02
Po prostu Nikon już od kilku lat ma bardzo agresywną politykę cenową jeśli chodzi o puszki. Od jakiegoś czasu Z5 i Z5II są bardzo tanie, Z6II chyba też szybko potaniał, ale już Z8 i w mniejszym stopniu Z9 na samym starcie były tańsze od konkurencji. Z Z6III jest podobnie. Ale jak zauważył ojtam startował z podobnego poziomu jak teraz sony czy canon. Tyle, że wyszedł już jakiś czas temu. Za jakiś czas Sony i Canon też potanieją, choć nie sądzę, że aż tak jak Nikon. W każdy razie i tak ten kto ma szkła Sony czy Canona przecież nie rzuci wszystkiego i nie zamówi sobie Nikona, bo straci na tym jeszcze więcej. Tak jak w sumie niedawno wspomniał Undone w swojej recenzji Sony takie porównania nie mają większego sensu, bo i tak ludzie już siedzą w swoich systemach. Za jakiś czas potanieje sony wyjdzie nowy nikon i będzie pewnie droższy, bo nikon swoje nowości też już wycenia wyżej. W zeszłym roku zapowiadał już podwyżki. Dlatego w klipie takim jak ten powyżej Wagnera, wspomina się o cenach (te w tej chwili są jakie są, ale to się będzie zmieniać), ale autor skupia się na cechach samych aparatów, bo to jest najważniejsze. I tu o dziwo i pomimo całego tego szitstormu A75 wypada bardzo dobrze. Braki oczywiście też są, ale o dziwo, przynajmniej w tym klipie nawet Canon, który wydawał mi się sprzętem kompletnym ma jednak całkiem sporo cięć. Nikon ma nawet więcej "braków", choć też mi się wydawało, że niczego mu nie brakuje. Co tylko potwierdza oczywistość, że nie ma sprzętu idealnego. Przy odrobinie "dobrej woli" można wytłuścić wady świetnego Canona i udowadniać, że się nie nadaje do fotografowania np. ptaków. Bo nie ma tego i tamtego, a inni mają. Tylko jaki tego sens?
...Ile z tych chińskich zoomów ma AF?...Trzeba poczekać na tego zooma z AFem viltroxa ze światełkiem f/1.4 co były ploteczki. Rozwali system :) A odnośnie samych puszek od Chińczyków to ja bym się zastanowił nie nad tym czy potrafią tylko nad tym czy im się to opłaca? Myślę, że już jakiś czas temu Samsung pokazał, że nie wszyscy widzą potencjał w tym rynku. Chińczyki jadą po bandzie w fotografii smartfonowej i pewnie tu jest cała kasa. A przebicie się do takie snobistycznej odnogi jak sprzęt z wymienną optyką mógłby ich za wiele kosztować. Sony siedzi w tym biznesie już wiele lat i nadal ma łatkę firmy do tiwiksów. Chińczyki miałyby jeszcze trudniej. Może właśnie wspomniany DJI mógłby się pokusić o taki sprzęt, bo firma nie kojarzy się z tandetą a właśnie z dobrymi produktami, ale oni chyba wolą video. Mimo to chętnie bym zobaczył taki ff właśnie od nich. To mógłby być jakiś powiew świeżości.
- - - - kolejny post - - - - - -
No popatrz.... Ledwo kupisz i już tyle kasy w plecy. :mrgreen:Zawsze mnie zastanawiał ten argument. Serio ktoś kupuje aparaty jako lokatę kapitału? Chyba poza Lejką w wersji safari lub lenny kravitz to raczej słaby pomysł. Jak dla mnie to już lepiej zainwestować w nasiona pomidorów, garaż na wynajem albo kozę na mleko lub do strzyżenia trawnika.
To chyba już 3 model bezlusterkowca Yongnuo
https://www.ebay.com/sch/31388/i.html?_nkw=Yongnuo+&_from=R40&LH_TitleDesc=0&rt=nc&LH_ItemCondition=1000
i kolejki po niego się nie ustawiają.
[a bateria 4400mAh -to z 2x większa niż w A7V czy R6III]
Po prostu Nikon już od kilku lat ma bardzo agresywną politykę cenową jeśli chodzi o puszki. Od jakiegoś czasu Z5 i Z5II są bardzo tanie, Z6II chyba też szybko potaniał, ale już Z8 i w mniejszym stopniu Z9 na samym starcie były tańsze od konkurencji. Z Z6III jest podobnie. Ale jak zauważył ojtam startował z podobnego poziomu jak teraz sony czy canon. Tyle, że wyszedł już jakiś czas temu. Za jakiś czas Sony i Canon też potanieją, choć nie sądzę, że aż tak jak Nikon. W każdy razie i tak ten kto ma szkła Sony czy Canona przecież nie rzuci wszystkiego i nie zamówi sobie Nikona, bo straci na tym jeszcze więcej. Tak jak w sumie niedawno wspomniał Undone w swojej recenzji Sony takie porównania nie mają większego sensu, bo i tak ludzie już siedzą w swoich systemach. Za jakiś czas potanieje sony wyjdzie nowy nikon i będzie pewnie droższy, bo nikon swoje nowości też już wycenia wyżej. W zeszłym roku zapowiadał już podwyżki. Dlatego w klipie takim jak ten powyżej Wagnera, wspomina się o cenach (te w tej chwili są jakie są, ale to się będzie zmieniać), ale autor skupia się na cechach samych aparatów, bo to jest najważniejsze. I tu o dziwo i pomimo całego tego szitstormu A75 wypada bardzo dobrze. Braki oczywiście też są, ale o dziwo, przynajmniej w tym klipie nawet Canon, który wydawał mi się sprzętem kompletnym ma jednak całkiem sporo cięć. Nikon ma nawet więcej "braków", choć też mi się wydawało, że niczego mu nie brakuje. Co tylko potwierdza oczywistość, że nie ma sprzętu idealnego. Przy odrobinie "dobrej woli" można wytłuścić wady świetnego Canona i udowadniać, że się nie nadaje do fotografowania np. ptaków. Bo nie ma tego i tamtego, a inni mają. Tylko jaki tego sens?
.
Fakt,Nikon ostatnio bardzo agresywnie robi ceny,ale chyba rózni sie to w zależności od modelu,bo z6iii jest na rynku od czerwca 2024 a mozna go kupić nówke za ok 8tys... więc może po prostu słabo sie sprzedaje,bo Z8 tak szybkich spadków nie notował... Sony A7 iv na rynku od pazdziernika 2021 i dopiero teraz sa atrakcyjne obniżki,oczywiście gdy wychodzi nastepca... Canon to w ogóle mam wrażenie,że najlepiej trzyma ceny również na rynku wtórnym. Taka polityka firmy chyba bardziej zacheca do kupna nowości,bo aż tak znaczących strat nie ma i chyba w tym kierunku próbuje iść i Sony... Oczywiście zgadzam sie,że zmiany systemów są bardzo drogie i chyba teraz rzadsze,bo róznice między systemami się zacierają,a jak juz ktoś ma sporo szkieł w jakimś systemie,to lepiej nawet poczekać na nowy model, niż wszystko wymieniać dla nowego,atrakcyjnego modelu konkurencji.
jak juz ktoś ma sporo szkieł w jakimś systemie,to lepiej nawet poczekać na nowy model, niż wszystko wymieniać dla nowego,atrakcyjnego modelu konkurencji.
No i podobno stąd te niespełnione oczekiwania odnośnie specyfikacji filmowej Sony A7 V
-bo już A7 IV był dla wielu modelem na przeczekanie -ustępującym konkurencji brakiem 4K60p bez kropa
i V miał być znowu filmowo na szczycie -a nie jest.
Kolejne testy
Odnośnie tego filmu z porównaniami, nie obejrzałem całego, bo mnie średnio interesują te aparaty, ale w przerwie obiadowej na zapchanie czasu myślałem posłuchać. W pierwszych 3 min już mnie zdziwiło, że przy wyliczaniu elementów sterujących autor zauważa brak pokręteł w nikonie, ale to że Nikon ma genialne przyciski przy bagnecie mu umknęło. To jedna z rzeczy, która zwróciła moją uwagę kiedy wziąłem w rękę A7III.
Odnośnie tego filmu z porównaniami, nie obejrzałem całego, bo mnie średnio interesują te aparaty, ale w przerwie obiadowej na zapchanie czasu myślałem posłuchać. W pierwszych 3 min już mnie zdziwiło, że przy wyliczaniu elementów sterujących autor zauważa brak pokręteł w nikonie, ale to że Nikon ma genialne przyciski przy bagnecie mu umknęło. To jedna z rzeczy, która zwróciła moją uwagę kiedy wziąłem w rękę A7III.
Sony daje 4 kółka sterujace aparatem a Nikon tylko 2,gdzie Canon i Panasonic po 3....więc co dziwnego,że ktoś to wytyka??? Fakt po prostu.
http://https://support.d-imaging.sony.co.jp/support/ilc/products/ilce7m5/continuousshooting/en/index.php
można sobie sprawdzić,z jakimi szkłami a7V jak współpracuje ze swoją szybkością.
Sony daje 4 kółka sterujace aparatem a Nikon tylko 2,gdzie Canon i Panasonic po 3....więc co dziwnego,że ktoś to wytyka??? Fakt po prostu.
Nie no faktycznie, logiczne.
Nie da sie uogólniać że ma 2 kółka, bo to zależy które body. To nie cecha systemu.
Nikon Zf ma ... 5 kółek sterujących. Z5 czy Z50 mają 3, a to niższa seria. Ta seria nie ma LCD. Serie wyższe czyli 6, 7, 8 mają 2, ale mają LCD, czego nie mają Sony. Z9 ma 4 kółka, bo dwa są zdublowane na gripie.
cz4rnuch
19-12-2025, 23:09
Nie da sie uogólniać że ma 2 kółka, bo to zależy które body. To nie cecha systemu...Tyle, że to nie było uogólnienie, ale odniesienie do konkretnego filmu, który omawiał konkretne modele.
Nie da sie uogólniać że ma 2 kółka, bo to zależy które body. To nie cecha systemu.
Przeciez rozmowa jest o porownaniu z6iii i konkurencyjnych modeli.
Nie klikam w kążdy link z filmem, nie mm czasu na oglądanie. Tekst g69 mówił o Nikonie. Potraktowałem to jako uogólnienie. Gdyby napisał, że Nikon Z6 ma 2 kółka to bym nie napisał tego co napisałem.
Zauważcie, że w cytowaniu zbyk już linku nie ma. I jak dyskusja jest dłuższa to może ludzie będą sie odnosili do ostatniego wpisu (jak ja tutaj) a nie do wpisów czasami wiele wcześniejszych.
cz4rnuch
19-12-2025, 23:51
...Zauważcie, że w cytowaniu zbyk już linku nie ma...Ale zbyk w cytowanym przez g69 fragmencie powołuje się na konkretny film. Skoro go nie oglądałeś a mimo to się wypowiedziałeś to tylko doprecyzowaliśmy, że jesteś w błędzie pisząc o uogólnieniu. Tylko tyle.
Sprawa jest wyjaśniona, przecież odpisałem skąd się wziął mój wpis i że nie oglądałem.
Chyba wszyscy mamy tutaj niepotrzebną tendencję by zabierać głos jako ostatni choć już wszystko jest jasne ;)
Ja już nawet nie chcę dyskutować o tym, że dzięki wspomnianym przyciskom, które modyfikują działanie podstawowych kółek, nie ma potrzeby posiadania ich większej ilości, bo dzięki temu operuje się stałą ilością elementów, bez odrywania palców. Zupełnie nie o tym był mój wpis. Chodzi o ułomność porównania, która wyszła już w pierwszych minutach. To trochę jakby ktoś mi pisał, że „to chyba dobrze że wytykają brak dźwigni hamulca postojowego”, odnosząc się do samochodu gdzie jest on realizowany automatycznie (z całym spektrum zalety i wad).
Może żebym nie zaczął przepychanki, które body jest lepsze, bo ciągle nie o tym piszę: rozumiem że ktoś woli szukać osobnego pokrętła, a ja wolę użyć przycisku i kręcić tym samym kółkiem, każdy robi, jak lubi, albo pozwala mu korpus, nie jest to żaden killer feature. Nawiązuję tylko do dziwnej logiki porównawczej. Zdecydowanie nie chcę tym wywołać jakiejś głębszej kłótni, bo jak pisałem, nawet nie obejrzałem filmu do końca.
cz4rnuch
20-12-2025, 00:40
No to tak jak napisałeś. Przecież to nie jest jakiś test ostateczny tylko być może preferencje jakiegoś konkretnego ptasiarza. On woli tak, ty wolisz inaczej. Ale to jego film i jego ocena. Też nie wydaje mi się, żeby akurat te 2 pokrętła jakoś mocno zaważyły na wyniku. Ja obejrzałem cały ten klip i nawet nie zwróciłem na to uwagi. To chyba na tym polega, że przecież my też mamy własne mózgi i możemy pominąć to co jest dla nas nieistotne, a co było np. podniesione w teście. Lub odwrotnie, przyłożyć większą wagę do tego co było w teście zbagatelizowane. Ja np. mimo całego tego wylewu szamba i "open gate" gate właściwie pomijam kwestie filmowania w tych 3 puszkach, dla mnie ta część testu mogłaby nie istnieć, bo wiem, że wszystkie 3 jak dla mnie spełnią moje oczekiwania z nawiązką. I to mimo, że zdarza mi się filmować, ale robię to amatorsko i nie potrzebuję RAWa i open gate, bo to zajmuje ogromne ilości pamięci, a dodatkowo chyba ludzie do których kierowane są kadry pionowe raczej nie docenią tej niesamowitej jakości na swoich 6-7 calowych wyświetlaczach. Cała praca pójdzie w gwizdek.
https://www.youtube.com/watch?v=c-GvUQqHX3g
DR chyba jednak lepszy w Sony
generalnie integrujący temat dla filmowców
https://youtu.be/lizaBgOu6qs?si=0f6QoN6iym2ZBAvz
https://www.dpreview.com/articles/9527214874/sony-a7-v-studio-scene-image-quality-compared
92777
No piękny wynik, jak Z50.
Tamron potwierdza problem z 70-180 G1:
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/notice-about-compatibility-issue-with-use-of-the-70-180mm-f-2-8-di-iii-vxd-model-a056-and-sony-alpha-7-v
Ciekawe, będą coś z tym robić, czy "wymuszą" przesiadkę na G2?
Łatka dostępna, ale...
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/notice-about-the-use-of-tamron-70-180mm-f-2-8-di-iii-vxd-model-a056-with-sony-a7v
Wymaga wizyty w serwisie Tamrona.
Łatka dostępna, ale...
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/notice-about-the-use-of-tamron-70-180mm-f-2-8-di-iii-vxd-model-a056-with-sony-a7v
Wymaga wizyty w serwisie Tamrona tylko wtedy jeżeli nie ma się innego body niż A7V, bo nie da się wgrać firmware poprzez body które nie wykrywa obiektywu.
Tamron pisze że na innych body będzie niedługo możliwość wgrania tego FW z poziomu aparatu.
W sumie nic dziwnego, cudów nie ma, inaczej się nie dało tego zrobić.
Please note that we are currently preparing a method for customers to perform future updates via their own camera bodies.
However, due to the nature of this specific phenomenon where the lens is not recognized by the α7V, a camera body other than the α7V will likely be required for the update process, even once self-updates become available.
Na miejscu osób posiadających dwa body Sony (lub znajomych którzy mają Sony) poczekałbym na wersje self-update, bo pewnie wyjdzie szybciej niż obiektyw wróciłby z serwisu.
Będzie niedługo możliwość. Czyli jak ktoś potrzebuje, to albo leci do serwisu tak czy siak, albo czeka, tylko jak długo?
Domyślam się że niedługo (po stylu wypowiedzi, currently preparing ogólnie znaczy że coś dzieje się już, teraz, i niedługo zostanie ukończone (domyślnie). W końcu samo FW już jest, tylko wersję instalacyjną do body trzeba przygotować.
Jak dla mnie 2 tygodnie góra. Może nawet szybciej. Oczywiście to tylko moje zgadywanie.
Sony A7 V dominujący w Japonii – najlepszy aparat pełnoklatkowy sprzedaży https://share.google/TipFlr0l8jniNl2Bq
15 stycznia sklep Mapcamera podał ten grudniowy ranking sprzedaży. https://news.mapcamera.com/maptimes/2025%e5%b9%b412%e6%9c%88-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/
Ktoś z interfoto rozciągnął to na całą Japonię...
Japońska język trudna język to co się dziwić
Soft 1.01.
https://www.sony.com/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7m5/software/00377087
Na CP+ pokazali rozmontowane A7V:
93999
94000
Kupiłem więc się odezwę w temacie...Moje wrażenia po kilkunastu dniach używana A75 można podsumować jednym zdaniem: po jakiego grzyba kupowałem A1? ;-)
A na poważnie, to znakomity aparat. Sprawdza się w zasadzie każdych zastosowaniach, od codziennej fotografii spacerowej po sport / przyrodę.
AF działa i wygląda tak samo jak to co mam na A9 III i A7 II. To znaczy na pewno są jakieś różnice i nie twierdzę że to taki sam AF, ale ja tych różnic nie zdołałem jeszcze zauważyć.
Testowane fotografując ptaki na FE 200-600G i 300 f2.8 GM + TC1.4, do tego bawiłem się jeszcze sigmą 20-200 i FE 85mm f1.4 GM II.
Jeżeli ktoś jest w Sony i zastanawia się czy zbierać kasę na A1 czy kupić coś tańszego, to o ile nie potrzebuje 50mpx i super szybkiego odczytu matrycy (bo jednak w A1 jest szybciej niż aA75) to śmiało bym brał A7V.
A jako aparat "ogólnego amatorskiego przeznaczenia czyli do wszystkiego" to już jest w ogóle super.
Dzięki m_a_g za info.
W fotografii to wszędzie go chwalą , w zasadzie to aparat kompletny (a tak trochę na siłę to może przydałby pixel shift :) )
jedynie jakieś zastrzeżenia że nie ma open gate w video itp. co dla mnie nie ma znaczenia (ale co za problem to udostępnić w przyszłym firmware ?).
Świetna matryca, AF, no i ten wszech latający LCD.
Dla mnie naturalnym krokiem będzie zakup A7V, tylko muszę sprawdzić czy w praktyce (foto ptaków ) rolling shutter czy będzie ok bo to nie jest jednak matryca stacked jak w moim A9.
Dla mnie naturalnym krokiem będzie zakup A7V, tylko muszę sprawdzić czy w praktyce (foto ptaków ) rolling shutter czy będzie ok bo to nie jest jednak matryca stacked jak w moim A9.
Myślę że RS w fotografii przyrody nie będzie problemem w tym przypadku. Wiadomo, A9 to nie jest, ale matryca jest na tyle szybka że efekt RS nie rzuca się w oczy. Pewnie jakby ktoś chciał specjalnie go pokazać fotografując np. grę w golfa to dałoby się zauważyć, ale w fotografii ptaków raczej nie będzie to problemem (dla mnie nie było).
(a tak trochę na siłę to może przydałby pixel shift :) )
Jesteś pewien, że nie ma? Chyba, że masz na myśli te z automatycznym składaniem, ale takie rzeczy to tylko Panas (i OMD, ale to m4/3).
że nie ma open gate w video itp. .
Serio, z du...szy wyciągnięta wada. :mrgreen:
Większą już może być bufor na ~3s przy full serii.
Inna sprawa, czy CFe A gen 3 w ogóle by wyrobiły przy 33mpix open gate?
tylko muszę sprawdzić czy w praktyce (foto ptaków ) rolling shutter czy będzie ok bo to nie jest jednak matryca stacked jak w moim A9.
Myślę że RS w fotografii przyrody nie będzie problemem w tym przypadku. Wiadomo, A9 to nie jest, ale matryca jest na tyle szybka że efekt RS nie rzuca się w oczy. Pewnie jakby ktoś chciał specjalnie go pokazać fotografując np. grę w golfa to dałoby się zauważyć, ale w fotografii ptaków raczej nie będzie to problemem (dla mnie nie było).
Różnica może być zauważalna przy ptakach typu koliber, ale... jak często ma się okazje takie focić?
Kupiłem więc się odezwę w temacie...Moje wrażenia po kilkunastu dniach używana A75 można podsumować jednym zdaniem: po jakiego grzyba kupowałem A1? ;-)
A na poważnie, to znakomity aparat. Sprawdza się w zasadzie każdych zastosowaniach, od codziennej fotografii spacerowej po sport / przyrodę.
AF działa i wygląda tak samo jak to co mam na A9 III i A7 II. To znaczy na pewno są jakieś różnice i nie twierdzę że to taki sam AF, ale ja tych różnic nie zdołałem jeszcze zauważyć.
Testowane fotografując ptaki na FE 200-600G i 300 f2.8 GM + TC1.4, do tego bawiłem się jeszcze sigmą 20-200 i FE 85mm f1.4 GM II.
Jeżeli ktoś jest w Sony i zastanawia się czy zbierać kasę na A1 czy kupić coś tańszego, to o ile nie potrzebuje 50mpx i super szybkiego odczytu matrycy (bo jednak w A1 jest szybciej niż aA75) to śmiało bym brał A7V.
A jako aparat "ogólnego amatorskiego przeznaczenia czyli do wszystkiego" to już jest w ogóle super.
Po premierze pisałem, że a7v jest znakomitą ewolucją - usuwa wszystkie wady a7iv i nie dodaje nowych ;)
Ogólnie moje a7iv uważam za bdb aparat ale to co ma a7v kusiiiii
i to koszenie wczoraj mnie dopadło a tu proszę - Twoja pozytywna opinia.
Za miesiąć wylot do Peru...i pytanie - lecieć ze starym czy nowym aparatem? :D
Po premierze pisałem, że a7v jest znakomitą ewolucją - usuwa wszystkie wady a7iv i nie dodaje nowych ;)
To po co kupiłeś nowy aparat?Masz miesiąc na ogarnięcie i do przodu.
Warto zauważyć, że Sony A7RV kosztuje obecnie tyle samo co A7V. To sprzęt o innej charakterystyce, ale pod względem obrazowania i jakości wykonania nie ma sobie równych.:oops:
Warto zauważyć, że Sony A7RV kosztuje obecnie tyle samo co A7V. To sprzęt o innej charakterystyce, ale pod względem obrazowania i jakości wykonania nie ma sobie równych.:oops:
Cena ta sama ale reszta już nie
Nie kupiłem jeszcze, kusi zmiana ale nie dokonałem jeszcze z a7iv na a7v.
Widzę, że w cyfrowe i galerii mokotów maja - może pojadę sprawdzić czy jest nad czym myśleć ;)
P.S. wybaczcie błąd ort w poprzenim poście - autokorekta zmieniła kuszenie na koszenie (kasy z portfela ;) )
Być może m_a_g powie coś na ten temat.
Jesteś pewien, że nie ma? Chyba, że masz na myśli te z automatycznym składaniem, ale takie rzeczy to tylko Panas (i OMD, ale to m4/3).
Tak, chodziło mi o składanie HIRes bezpośrednio w aparacie jak np. w Panasonic FF.
...
Serio, z du...szy wyciągnięta wada. :mrgreen:
Większą już może być bufor na ~3s przy full serii.
Inna sprawa, czy CFe A gen 3 w ogóle by wyrobiły przy 33mpix open gate?
...
Mi ten bufor wystarczy bo i tak w praktyce krótkie serie robię bo pózniej nie chce mi się tysięcy fotek przeglądać, ale i tak bufor jest w miarę szybko czyszczony po zapełnieniu podają chyba 5 sek.
Fakt CFe A to najszybszych na rynku nie należy i tutaj Nikon czy Canon dobrze wybrał szybsze CFe B.
bez przesady ale open gate no to jednak filmowcy doceniają, mi ten ficzer do amatorki nie potrzebny.
...
Różnica może być zauważalna przy ptakach typu koliber, ale... jak często ma się okazje takie focić?
nie tylko przy kolibrach czy nawet sikorkach itp i nie tylo małych ptakach ale i w sporcie też da się zauważyć RS przy 15ms w fotografii ale oczywiście dość sporadycznie.
Cena ta sama ale reszta już nie
Nie kupiłem jeszcze, kusi zmiana ale nie dokonałem jeszcze z a7iv na a7v.
Widzę, że w cyfrowe i galerii mokotów maja - może pojadę sprawdzić czy jest nad czym myśleć ;)
P.S. wybaczcie błąd ort w poprzenim poście - autokorekta zmieniła kuszenie na koszenie (kasy z portfela ;) )
Być może m_a_g powie coś na ten temat.
Szczerze napiszę że nie jestem pewien na jaki temat miałbym się wypowiedzieć, zakupu A7V, przejścia z A7IV na V, czy wyboru pomiędzy A7V i A7R5?
Namieszaliście a później wywołujecie człowieka do tablicy ;-)
Więc może tak: czy warto wymienić A7IV na A7V? Każdemu według potrzeb, aparat sam zdjęć nie robi, wątpię aby na wycieczce do Peru "piątka" dała coświęcej niż "czwórka" pod względem fotograficznym.
Natomiast sama radocha z nowego sprzętu jest bezcenna i niemierzalna, więc ten tego ;-)
Przejście z IV na V jest banalne i nie wymaga żadnej nauki - Sony to Sony, wszystko to samo co było plus nowe funkcje (precapture np.) które można używać ale nie trzeba.
Mnie zajęło około godziny aby po zakupie ustawić sobie aparat pod siebie (przypisać do guzików i menu funkcyjnego te rzeczy które mam w tych miejscach w moich innych puszkach Sony) i to było tyle.
Wybór pomiędzy A7V a A7RV to nie wybór, to dwa różne aparaty, A7RV (który zresztą posiadam) to raczej specjalistyczny sprzęt, wysokorozdzielcza, wolna matryca, z AF-C w bezstratnie skompresowanych i nieskompresowanych RAW aparat ledwo wyciąga 7fps, i do tego wymaga bardzo dobrych, dużych i ciężkich obiektywów, stałek, albo zoomów typu 24-70 f2.8 czy inne 35-150 f2-2.8.
Co by o A7RV nie napisać, to trudno ten aparat nazwać uniwersalnym, to specjalistyczny sprzęt do fotografii studyjnej czy krajobrazowej, wolny, i wymagający obiektywów z górnej półki.
Tak, chodziło mi o składanie HIRes bezpośrednio w aparacie jak np. w Panasonic FF.
No to takie rzeczy tylko Panas. Wg DPreview, mają na to patent i inni producenci po prostu nie mogą.
Mi ten bufor wystarczy bo i tak w praktyce krótkie serie robię bo pózniej nie chce mi się tysięcy fotek przeglądać, ale i tak bufor jest w miarę szybko czyszczony po zapełnieniu podają chyba 5 sek.
Czyli czyści bufor dłużej, niż go zapełnia. ;)
Z drugiej strony, chyba tylko N daje w nie-flagowcach bufor większy, niż okolice 3 sekund przy max FPS.
Swoją drogą, Sony mogło dać gen4, jak się tak przy CFe A trzymają.
Slot jest kompatybilny wstecz, więc jakby ktoś nie chciał dwóch worków $$ na karty wydawać, to dalej mógłby na gen3 jechać.
bez przesady ale open gate no to jednak filmowcy doceniają, mi ten ficzer do amatorki nie potrzebny.
A ci jadą na FX, czy co tam Sony ma do kręcenia...
Ale dlaczego to bufor w trybie ciągłym, a nie czas Pre-capture ma być wyznacznikiem przydatności?
-Te parametry sprzętu mogą pomóc zostać uznanym w fotografii ptaków, czy innej -które ogólnie są niszowe,
ale nie wyróżnisz się z tłumu posiadających najnowszy sprzęt jak nie poświęcisz wielu godzin fotagrafowaniu.
-co widać po zdjęciach na nikoniarze.
Dzisiaj na dużym portalu foto:
https://www.dpreview.com/files/p/articles/6071978589/_MG_1911_-_J_Rajput.jpeg
-Dobre?
Photo: Jagdeep Rajput
Canon EOS 400D w/ EF70-200mm f/2.8L USM @ 200mm | F2.8 | 1/400 sec | ISO 400
https://www.dpreview.com/articles/6071978589/the-wild-side-of-nature-with-dpreview-reader-jagdeep-rajput?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source
andystar
21-03-2026, 15:36
A aparat w cenie poniżej 50 Euro
grissley
21-03-2026, 23:44
Jak kupiłem D100 to były na jakimś już nieistniejącym portalu zdjęciowym przegródki ze zdjęciami z różnych korpusów. Chyba odfiltrowane po colepszych. Były tam tony zdjęć, do których nigdy się nawet poziomem nie zbliżę. Więc pod takim kątem już na aparaty nie patrzę.
Robię zdjęcia jak umiem i wyżej d* nie podskoczę, a lepsze korpusy to po pierwsze radość z gadżetu a po drugie możliwość zrobienia fotki, jakiej starszym korpusem być może JA bym nie zrobił ;)
PS Wspomniałem o radości z nowego gadżetu? ;)
Też skłaniam się zamienić Sony a7RIV na a7V. Rozglądam się za czymś szybszym od a7RIV do fotografii makro, lotniczej i krajobrazowej. Co przemawia za zmianą na a7V? To foto bracketing do makro, Pre-capture, szybszy AF, mniejsza wielkość plików, obracany ekran i z czym wiąże największe nadzieje to wykorzystanie migawki elektronicznej. Ciekawi mnie autofokus AI czy to tylko taki bajer czy faktycznie to się sprawdza. Wydaje mi się, że migawka elektroniczna w a7V może sobie nie poradzić z szybko przelatujący bokiem samolotem odrzutowym i pewnie szybciej odlatujące owady. Nie wiem jak sytuacja może wyglądać przy panoramowaniu na długich czasach? Problem może występować również z bracketingiem ostrości i lampą błyskową przy użyciu migawki elektronicznej.
mag jak wygląda praca z a7V + FE 200-600? W Sony a7RIV przy serii zdjęć trafiały się zdjęcia różniące się od pozostałych a poruszenie można było raczej wyeliminować ze względu na bardzo krótki czas. W jakich sytuacjach widzisz, że migawka elektroniczna ma problemy? Jakieś wady a7V zauważyłeś już może?
Samolotów nie fotografuję więc nie znam się, panoramowanie to nie jest coś co mnie interesuje i nie robię tego typu zdjęć, natomiast jak pisałem już wyżej, migawka elektroniczna w A7M5 nie sprawiała mi żadnych problemów i nie zauważyłem RS na zdjęciach które tym aparatem robiłem fotografując ludzi, widoczki, i ptaki.
Problem może występować również z bracketingiem ostrości i lampą błyskową przy użyciu migawki elektronicznej.
Z tego co wiem, A7V nie synchronizuje lampy z migawką elektroniczną ( m_a_g sprawdzisz?), więc problemu nie będzie.
Z aparatów z semi-stacked matrycą chyba tylko Z6III ma synchro na elektronicznej.
Nie wiem jak to jest w Z6III, ale w instrukcji od Sony A7V jest wyraźnie napisane że fotografia z lampą wyłącznie przy użyciu migawki mechanicznej.
Nomen omen nie widzę żadnego sensu w używaniu migawki elektronicznej z lampą, bo z lampą nie fotografuje się seriami więc fps się nie liczy. No w każdym razie moje lampy (najlepsza jaką mam to Godox AD600 Pro II) daje tylko 2 fps na pełnej mocy i nie więcej niż 10 na minimalnej, do tego tylko teoretycznie. Innymi słowy migawka mechaniczna i tak jest dużo szybsza niż czas ładowania lampy i nie jest tu ograniczeniem.
1/60 czas synchro na elektronicznej w Z6III (i ZR).
A przydatność tego? No cóż... Może digitalizacja? Przy xx tysięcy powtórek zajedzie człowiek tylko lampę, bez migawki.
Topowe Sony A1 z jakiegoś powodu synchronizację flesza z elektroniczną migawką posiadają.
Sony:
Migawka elektroniczna[xxi] działa bezgłośnie i nie powoduje wibracji. Teraz można więc bezstresowo fotografować w stwarzającym problemy oświetleniu: pod świetlówkami i innymi rodzajami sztucznego światła, które mogą powodować migotanie. Po raz pierwszy w aparacie α możliwa jest synchronizacja migawki elektronicznej z lampą błyskową — przy czasie do 1/200 s[xxii]. Oznacza to zdecydowanie większą swobodę podczas zdjęć, ponieważ z zalet migawki elektronicznej będzie można korzystać także przy pracy z lampą błyskową.
https://www.optyczne.pl/15985-news-Sony_Alpha_1_(Aktualizacja).html
Ba, a C R1 ma krótszy czas synchro na elektronicznej niż mechanicznej.
Urok pełnych strackedów. :lol:
Topowe Sony posiadają synchronizację ES z lampą, bo zwyczajnie mogą, skoro mają takie szybkie matryce. Więc dlaczego nie? No a taki A9 III to już zupełnie załatwia sprawę ;-)
Zgadzam się z Tobą że lepiej mieć taką możliwość niż nie mieć, jak napisano wyżej, zawsze to jakaś oszczędność mechanizmu migawki mechanicznej.
Innych zalet nie widzę, bo efekt "cichej migawki" w pracy z lampami traci na znaczeniu, i tak naprawdę przewaga migawki elektronicznej w pracy z błyskiem zaczyna się dopiero od Global Shutter....
Takie są przynajmniej moje odczucia jako osoby pracującej z lampami okazjonalnie, nie czuję się bynajmniej znawcą tematu.
Jakiś pomysł po co ktoś miałby korzystać z ES przy pracy z lampami? Tzn przy A9iii to spoko, bo wtedy synchro na każdym czasie, ale mając możliwość tylko do powiedzmy 1/200 to nie widzę powodu żeby to włączyć zamiast mechanicznej.
A tak bardziej w temacie wątku - zauważyłem że V jest całkiem energooszczędna. Tzn może nie jest to nadal poziom A7iii (gdzie puszka naprawdę długo trzymała na baterii i większość dnia mogłem oblecieć bez zmiany), ale jest naprawdę nieźle. Ostatnio fotografując jakieś eventy równolegle A7V i A7RV to jest między nimi przepaść - RV żre baterię bardzo mocno i jest to bardzo zauważalne przy takiej pracy na dwie puszki. Ofc nie są to jakieś dane laboratoryjne tylko luźna obserwacja, możliwe, że czasem więcej zdjęć robię RV ze względu na szkło, które akurat tam mam zapięte i to co się w danym momencie dzieje, ale pewnie tak uśredniejąc w ciągu dnia to podobnie wyjdzie (w sensie ilości zdjęć).
Istnieją lampy studyjne, które się ładują na tyle szybko, że i 10 fps dadzą radę. Tylko, że kosztują majątek, kiedyś patrzyłem - Broncolor generator około 10 tys. USD i każda główka do tego około 3 tys. USD. Generator, 3 główki, modyfikatory, 20 tys. USD pęka. EDIT - gruubo więcej.
https://broncolor.swiss/products/scoro-s?variant=1869
https://sklep.dicam.pl/pl/p/Generator-Broncolor-Scoro-S-3200-WiFiRFS-2.1/2326 - u nas za zł. 80 tys. sam generator :(
https://sklep.dicam.pl/pl/p/Glowica-blyskowa-Broncolor-Pulso-L-3200J-/3658 17 tys za główkę x3 to daje kolejne 51 tys. Razem 130 tys.
czyli podrożało? lata temu model poprzedniej generacji kosztował około 10 tys. USD jak pisałem.
W Warszawie są studia, które mają to na wyposażeniu. Płaci się za wynajem studia i za wynajem każdego elementu wyposażenia (czyli każdej lampy albo .. cyfrowego Hasselbada).
10 fpsów to i na mechanicznej wyciągniesz.
Aparat wyciągnie. Lampy błyskowe jakie macie - nie wyciągną.
Nie mówię o błysku stroboskopowym.
Ale po co o tym piszesz w ogóle? Było o użyteczności migawki elektronicznej z lampami, a nie lamp w szybkiej serii.
FPSy z lampą to jedno, ale z innej beczki.
Czy focus-stacking (jest jakieś PL określenie tego w ogóle?) działa z m. mechaniczną, czy tylko elektroniczną?
Jeśli tylko to drugie, to o składaniu zdjęć, choćby makro, z lampą błyskową można zapomnieć.
Sony nazywa tę funkcję Bracket ostrości (tak znajdziesz np. w instrukcji on-line). W Sony a7IV działa na każdym rodzaju migawki z tego co wiem, nie używałem jeszcze. W aV powinno być podobnie. Pytanie tylko, czy i jaka lampa w praktyce pozwoli na dużą ilość błysków w krótkim czasie. Do takich zabaw użyłbym raczej ciągłego źródła światła, ale to tylko teoretyzowanie bo makro raczej przestało mnie kusić (może poza motylami).
Ale po co o tym piszesz w ogóle? Było o użyteczności migawki elektronicznej z lampami, a nie lamp w szybkiej serii.
Podaj argument dlaczego nie używać migawki mechanicznej? Jedyny to chyba to, że mechaniczna nie daje opcji bardzo szybkich serii, jest więc chęć stosowania elektronicznej. Zwróciłem uwagę na to, że to na nic, bo generalnie lampy nie dadzą rady robić szybkich serii.
Podaj argument dlaczego nie używać migawki mechanicznej?
Widzę, że średnio orientujesz się w tej dyskusji. Sam o to pytalem kilka postów wyżej :roll:
Temat jest poruszany z kilku stron, przez innych użytkowników także, nie tylko Ty o tym piszesz. Dodałem wg mnie istotną informację.
Może ustosunkowywałem sie do tego:
..
Nomen omen nie widzę żadnego sensu w używaniu migawki elektronicznej z lampą, bo z lampą nie fotografuje się seriami więc fps się nie liczy. No w każdym razie moje lampy (najlepsza jaką mam to Godox AD600 Pro II) daje tylko 2 fps na pełnej mocy i nie więcej niż 10 na minimalnej, do tego tylko teoretycznie..
Innymi słowy migawka mechaniczna i tak jest dużo szybsza niż czas ładowania lampy i nie jest tu ograniczeniem.
Niektórzy fotografują lampą seriami. Wtedy fps i czas ładowania lampy bardzo się liczą.
Wymieniłem generator Broncolora, który ładuje sie szybciej niz fps jakiekolwiek migawki mechanicznej. Drogi sprzęt, ale .. istnieje.
Mam tego samego Godoxa co m_a_g (EDIT - mam innego, mam Godox QT600III) i dodam, że przy tak szybkiej serii błysków zmienia się temp barwowa w trakcie serii (i to w opcji stabilny kolor). Zresztą taka sama sytuacja występuje w lampach reporterskich, przy długich seriach z mniejszym fps. zmienia się temperatura barwowa.
Czas synchronizacji jest istotniejszy w sytuacji gdy światło zastane ma procentowo spory udział. Gdy błysk dominuje ważniejszy jest czas błysku (t 0,1), a nie czas synchronizacji.
To wszystko pokazuje Sekonic L-858D SpeedMaster - nawet wykres intensywności pojedynczego błysku. Można sobie zbadać swoje lampy ;)
Nie mam dostępu do Sony z migawką globalną. Ma czasy synchronizacji często nawet krótsze od czasu błysku (szczególnie gdy lampa jest na full albo na 1/2 itp.). Wtedy błysk staje się ... światłem ciągłym.
Interesujące jest to, że temperatura barwowa w trakcie błysku jest zmienna. Na wykresach kelwinów 5500 K ma tylko w 2 momentach - gdy rośnie i gdy spada. Na początku i na końcu błysku jest on cieplejszy, w szczycie wyższy. Jeżeli więc w Sony A9 III ustawi się np 1/32.000 s to wytnie z błysku (trwającego np 1/1000s) jaką fazę jego trwania? Początek, środek, koniec? W Pocket Wizardach z górnej półki można ustawić przesunięcie synchronizacji o zakładaną liczbę ms. Chętnie bym zrobił takie badania, mam tego Sekonica, ale nie mam Sony A9, Pockety mam podstawowy model, nie mam w nich przesunięcia ms.
Napisałem to bo temat jest rozleglejszy. Czas synchronizacji, czas błysku, fps mają swoje konsekwencje które nie były poruszane i zapewne większość fotografujących nie zdaje sobie z nich sprawy. Zresztą większości sytuacji zdjęciowych te niuanse nie dotyczą i dlatego ludzie o nich nie wiedzą. Staram się nieść kaganiec oświaty ;) poszerzając poruszany temat, nie tylko odpowiadając na pytania.
Co do S A9III, jeśli mi pamięć całkiem nie szwankuje, opcję przesunięcia synchronizacji błysku ma w menu.
Co do szybkich lamp.
P2400 chyba całkiem fajnie w seryjnym wyrabia (https://youtu.be/_N8pPqs9rEk?t=268).
I koszt ciut mniejszy... 32k PLNów generator + 2 głowice.
PS. I znowu off-top się robi... Ajejej. :roll:
Łatka dostępna, ale...
Wymaga wizyty w serwisie Tamrona tylko wtedy jeżeli nie ma się innego body niż A7V, bo nie da się wgrać firmware poprzez body które nie wykrywa obiektywu.
Tamron pisze że na innych body będzie niedługo możliwość wgrania tego FW z poziomu aparatu.
W sumie nic dziwnego, cudów nie ma, inaczej się nie dało tego zrobić.
Please note that we are currently preparing a method for customers to perform future updates via their own camera bodies.
However, due to the nature of this specific phenomenon where the lens is not recognized by the α7V, a camera body other than the α7V will likely be required for the update process, even once self-updates become available.
Na miejscu osób posiadających dwa body Sony (lub znajomych którzy mają Sony) poczekałbym na wersje self-update, bo pewnie wyjdzie szybciej niż obiektyw wróciłby z serwisu.
Będzie niedługo możliwość. Czyli jak ktoś potrzebuje, to albo leci do serwisu tak czy siak, albo czeka, tylko jak długo?
Domyślam się że niedługo (po stylu wypowiedzi, currently preparing ogólnie znaczy że coś dzieje się już, teraz, i niedługo zostanie ukończone (domyślnie). W końcu samo FW już jest, tylko wersję instalacyjną do body trzeba przygotować.
Jak dla mnie 2 tygodnie góra. Może nawet szybciej. Oczywiście to tylko moje zgadywanie.
No, jednak ciut więcej zeszło. Od wczoraj można przez aparat aktualizować, choć wymagany inny, niż A7V.
https://www.tamron.eu/pl-PL/newsroom/newsroom/notice-regarding-the-use-of-tamron-70-180mm-f-2-8-di-iii-vxd-model-a056-with-sony-a7v
Soft 2.0
https://www.sony.pl/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7m5/software/00377085
Korzyści i udoskonalenia
Umożliwiono nagrywanie dźwięku o wysokiej jakości (96 kHz, 32 bity float), gdy do stopki Multi Interface podłączony jest adapter XLR-A4 (sprzedawany oddzielnie)
Dodano obsługę funkcji Zaprogramowana ostrośćdla obiektywów bez elektrycznej regulacji zoomu
Nie są obsługiwane niektóre obiektywy bez elektrycznej regulacji zoomu. Więcej informacji podano na następujące stronie: (https://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/lens_body/).
Umożliwiono wyświetlanie ogniskowej z dokładnością do jednego miejsca po przecinku
Umożliwiono równoczesne kasowaniei klasyfikowanieobrazów na kartach pamięci w gnieździe 1 i gnieździe 2
Umożliwiono wyświetlanie nazw folderów i plików podczas odtwarzania
Umożliwiono anulowanie zaplanowanego przesyłania wybranych obrazów podczas przesyłania przez FTP*
* FTP = File Transfer Protocol
Dodano obsługę następujących ustawień aplikacji Transfer & Tagging:
Ustawienie automatycznego planowania przesyłania przez FTP chronionych fotografii z poziomu funkcji FTP Import(Importowanie FTP)
Ustawienie automatycznego planowania przesyłania przez FTP chronionych fotografii i filmów z poziomu funkcji FTP Upload Preset(Wstępnie zaprogramowane ustawienie przesyłania FTP)
Ustawienie automatycznej ochrony fotografii przesyłanych przez FTP z poziomu funkcji FTP Upload Preset(Wstępnie zaprogramowane ustawienie przesyłania FTP)
Ustawienie do konfigurowania serwera SFTP (Secure File Transfer Protocol)
Wymagana jest najnowsza wersja aplikacji Transfer & Tagging.
Uwaga: Dostępność aplikacji Transfer & Taggingzależy od kraju lub regionu.
Wprowadzono obsługę funkcji Write Digital Signature(Zapisz podpis cyfrowy) jako element rozwiązania Sony Camera Authenticity Solution dla twórców filmów
Termin udostępnienia licencji (płatnych) klientom innym niż wybrane media nie został jeszcze ustalony.
Dostępność usług zależy od kraju/regionu. Więcej informacji można znaleźć na stronie Authenticity Catalog.
Obsługiwane są funkcje Scan and Tag(Skanuj i oznacz), Photo Cropping(Przycinanie fotografii) i Volume Photography Commands(Polecenia dotyczące fotografii masowej) dostępne w ramach licencji na fotografie masowe
Warunkiem użycia jest instalacja płatnej licencji.
Udostępnienie licencji planowane jest w końcu maja 2026 r.
Uwaga: Dostępność usług zależy od kraju i regionu.
Zakończono obsługę aktualizowania wewnętrznego oprogramowania obiektywów poprzez menu z użyciem karty pamięci
Uwaga: Wewnętrzne oprogramowanie obiektywu należy aktualizować przy użyciu narzędzia do aktualizacji oprogramowania w wersji dla Windows lub Mac OS.
Rozwiązano problem uniemożliwiający niekiedy nagrywanie podczas filmowania z zainstalowanym mikrofonem ECM-M1 (sprzedawanym oddzielnie)
Poprawiono stabilność działania urządzenia