Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Sigma ] Obiektyw do aparatu

Saraa
20-10-2025, 00:38
Hej!
Potrzebuję małej porady sprzętowej. Używam obecnie AF Zoom (28–80 mm) z Minoltą Dynax 5 i w pełnym słońcu spisuje się świetnie, ale przy gorszym świetle wypada przeciętnie.
Zastanawiam się nad zakupem jaśniejszej stałki, np. AF Minolta 50 mm f/1.7 lub f/1.4. Czy faktycznie różnica w jasności i jakości zdjęć jest tak odczuwalna, jak piszą?
Warto pójść w tym kierunku?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc :)
Sara

RMC
20-10-2025, 09:23
Sprzęt mocno niedzisiejszy :) ale z pewnością warto kupić lepszy obiektyw. To w każdym systemie działa.

Widzę, że 50 mm do tego strasznie dużo nie kosztują więc nie będzie to żadna strata.

akustyk
20-10-2025, 10:44
Potrzebuję małej porady sprzętowej. Używam obecnie AF Zoom (28–80 mm) z Minoltą Dynax 5 i w pełnym słońcu spisuje się świetnie, ale przy gorszym świetle wypada przeciętnie.

zareaguje jak weteran IT...

zdefiniuj: "przecietnie". co dokladnie masz na mysli? moze byc z przykladami

rozumiejac dokladnie problem uzytkowy bedzie mi duzo latwiej podpowiedziec jego rozwiazanie :)

Saraa
20-10-2025, 13:16
Pod słowem „przeciętnie” - miałam na myśli to, że zdjęcia wychodzą nieostre, rozmyte, zupełnie tak jakby były robione w ruchu a nie były. Zdarza się to właśnie przy pochmurnej pogodzie lub gdy robię zdjęcia późnym południem/wieczorem, o zmierzchu. Być może jest to też wina ustawień aparatu lub autofocusa, bo korzystam z automatycznych, a nie manualnych.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ps: Ostatni przykład z rolki - w której chciałam pstryknąć zdjęcie przy świetle lampki w nocy lub świec i niestety wyszła rozmazana plastelina 😊

akustyk
20-10-2025, 13:19
bezdyskusyjnie szukac sobie jakiejs ksiazki do podstaw fotografii i czytac o manualnej kontroli ekspozycji. swiadoma kontrola parametrow ekspozycji da duo pewniejsze rezultaty niz pelna automatyka.

a w kwestiach sprzetowych przemyslalbym dwie opcje:

1. poszukac faktycznie jakiejs 50-tki na bagnet Alfa. to powinno byc w miare tanie. [rzy czym to jest tylko jedna ogniskowa i jeden kat widzenia wiec dopiero w praktyce przekonasz sie czy pasuje do twoich potrzeb i na ile poprawia sytuacje.

2. te 400-500 PLN, ktore kosztowalaby taka 50-tka odlozyc do skarbonki z napisem "na cyfre" i szukac jakiegos starego DSLR. ponizej 1000 PLN wybor jest dosc duzy, da sie spokojnie kupic korpus ze standardowym zoomem, karta pamieci i jakimis dwoma akumulatorami. moze byc taki ze znana ci guzikologia i bagnetem (cos w desen Sony A200, ktore tez korzysta z bagnetu Alfa jak Dynax 5) ale mozesz tez szukac czegos pokroju Nikon D7000 albo Canon 650D - te dwa modele to sa juz dosc nowoczesne matryce, ktore daja calkiem niezla jakosc zdjec przy wyzszych czulosciach (w slabszym swietle).
ich przewaga jest tez to, ze dostep do obiektywow z drugiej reki Canona i Nikona do tych bagnetow jest ogromny, a bagnet Alfa zostal dobrych parenascie lat temu porzucony.

RMC
20-10-2025, 13:26
Mądra rada, też o tym pomyślałem, że może lepiej odłożyć na lepszy aparat ale jakoś uznałem, że może autor mocno zafiksowany, że to musi być konkretnie do Minolty.

paparapa
20-10-2025, 13:41
Dobre rady pod warunkiem, że nie chodzi tu o chęć posługiwania się tylko i wyłącznie analogiem.
Niektórzy tak mają i już.

andystar
20-10-2025, 16:58
50/1,4 do mocowania SONY Minolta A są w idealnym stanie po 500 zł. Za tę cenę warto.